Što bi htjeli da bude izumljeno

poruka: 215
|
čitano: 36.549
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Što bi htjeli da budem izumljeno
i_rambo_plache kaže...
mika2210 kaže...
i_rambo_plache kaže...

Bilo bi fora imati vremeplov iako smatram da je put kroz vrijeme (ne brzina) nemoguć.

Teoretski je moguce putovati kroz vrijeme, ali samo u buducnost.

Naime, znanstveno je dokazano da se kod povecane brzine ( ne mislim na brzine od 150km/h, nego puuuno vece ) vrijeme usporava.

U praksi je to nemoguce izvesti jer bi brzine morale biti ogromne, jednake brzine svjetlosti ili cak vece!

Ja sam čuo, al nemoj me uzeti za riječ, da su na jednom dijelu svijeta postavili atomski sat koji je bio identičan s atomskim satom kojeg su postavili u jedan avion. Taj avion je odletio do tog mjesta na kojem se nalazio atomski sat, naravno sa velikom brzinom (od macha il 2). Kad su usporedili satove, znanstvenici su se iznenadili, sat iz aviona pokazivao je, sad ne znam dal je bilo nekoliko sekundi ili stotinki razlike, prije bi rekao stotinki.

Čuo sam i jednu zanimljivost, navodno da se rode blizanci i da jednog pošalju u svemir i da se vrati nakon 40-50 godina, blizanac iz svemira bi bio mlađi par godina. No to je samo nagađanje dok mislim da je ovo s avionima istina.

Rekao bi da je put kroz vrijeme nemoguć jer ako malo razmišljaš primijetiš razno-razne paradoxe, npr. ako se vraćaš u prošlost, ti ju svojom pojavom izmjeniš i ako se vratiš u "sadašnjost" ona neće biti ista. Ako postoji jedan svemir dobiješ nejednakost i samim time je nemoguće putovati u prošlost! Zanimljivo je, ako bi put kroz vrijeme bio moguć, ne bi se mogao odrediti prvi putnik kroz vrijeme jer bi se uvijek mogao vratiti u prošlost i automatski bi bio prvi koji je putovao kroz vrijeme. No ovo prelazi u offtopic, zato prestajem.

sve je to točno(bar ja tak mislim), ali sa vremenom se nesme prčkati jer se bu dogodilo VELIKO S***E , to je istina jer ipak kolko je filmova snimljeno o putovanju čez vrijeme i onda je uvijek, al baš uvijek bila nekakva nesreća, znam da filmovi nemaju puno veze sa stvarnošču, to znam , al vrijeme je pojam koji se treba puno bolje istražiti i kao što sam naveo na početku s vremenom se ne smije s njime zezat

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 10:14 (Horagio).
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
mika2210 kaže...
i_rambo_plache kaže...

Bilo bi fora imati vremeplov iako smatram da je put kroz vrijeme (ne brzina) nemoguć.

Teoretski je moguce putovati kroz vrijeme, ali samo u buducnost.

Naime, znanstveno je dokazano da se kod povecane brzine ( ne mislim na brzine od 150km/h, nego puuuno vece ) vrijeme usporava.

U praksi je to nemoguce izvesti jer bi brzine morale biti ogromne, jednake brzine svjetlosti ili cak vece!

Ja sam čuo, al nemoj me uzeti za riječ, da su na jednom dijelu svijeta postavili atomski sat koji je bio identičan s atomskim satom kojeg su postavili u jedan avion. Taj avion je odletio do tog mjesta na kojem se nalazio atomski sat, naravno sa velikom brzinom (od macha il 2). Kad su usporedili satove, znanstvenici su se iznenadili, sat iz aviona pokazivao je, sad ne znam dal je bilo nekoliko sekundi ili stotinki razlike, prije bi rekao stotinki.

Čuo sam i jednu zanimljivost, navodno da se rode blizanci i da jednog pošalju u svemir i da se vrati nakon 40-50 godina, blizanac iz svemira bi bio mlađi par godina. No to je samo nagađanje dok mislim da je ovo s avionima istina.

Rekao bi da je put kroz vrijeme nemoguć jer ako malo razmišljaš primijetiš razno-razne paradoxe, npr. ako se vraćaš u prošlost, ti ju svojom pojavom izmjeniš i ako se vratiš u "sadašnjost" ona neće biti ista. Ako postoji jedan svemir dobiješ nejednakost i samim time je nemoguće putovati u prošlost! Zanimljivo je, ako bi put kroz vrijeme bio moguć, ne bi se mogao odrediti prvi putnik kroz vrijeme jer bi se uvijek mogao vratiti u prošlost i automatski bi bio prvi koji je putovao kroz vrijeme. No ovo prelazi u offtopic, zato prestajem.

A kakvi su to atomski satovi?
16 godina
neaktivan
Dark Prince kaže...
A kakvi su to atomski satovi?
 Najprecizniji satovi koji služe kao etaloni (izvorne veličine) vremena.

Princip rada

"Atomski sat, uređaj za mjerenje intervala vremena mjerenjem frekvencije elektromagnetskog zračenja koje emitiraju ili apsorbiraju atomi ili molekule. Upotrebljavaju se atomi cezija (od 1952), ili molekule amonijaka (od 1954) i vodika (od 1960) i dr.. Preciznost atomskih satova danas je takva da ne odstupaju više od sekunde od točnog vremena u milion godina (Najprecizniji atomski satovi postoje na NIST-u, SAD).

Atomski sat na bazi snopa cezijevih atoma je trenutno najpreciznji standard vremena i frekvencije. Atomi cezija u snopu izlaze brzinom zvuka iz peći. Prvi laser je ugođen tako da ih pripremi u jednom energetskom stanju. Atomi dalje prolaze kroz mikrovalni rezonator čiji je oscilator ugođen na frekvenciju prijelaza između hiperfinih stanja osnovnog nivoa cezija. Laser na izlazu provjerava da li su atomi u željenom stanju. Ako nisu znači da je mikrovalni oscilator promjenio frekvenciju. Povratnom vezom uspostavlja se korekcija. Hlađenjem atoma (cezijeva fontana,atomska stupica) postižu se i veće preciznosti, 100 miliona godina za 1 sekundu."

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition
16 godina
neaktivan
RE: Što bi htjeli da budem izumljeno?

pronalazak ogromnih količina nafte,pa da benzin bude 2 kn po litri ;)

ili bilo kakav alternativni izvor energije...

16 godina
neaktivan

Znam da ce mi ovo bit vec treci post ovdije,al kad imam puno zelja:

Bilo bi super da se nepravi nekakva vrsta mobitela koja bi se ugradjivala u uho.I onda kad os nekog nazvat samo na taj neki nacin koji treba bit izmisljen nazoves ga i pricas.

C2DE4400@default :-(
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
16 godina
neaktivan

Kvalitetan Windows.....

16 godina

Bilo bi dobro da izume neku cool opremu za komp kao sto volan ili ona kabina za voznju ali da je sve puno jeftinije,

takoder da izume neku bezicnu vezu koja je besplatna i moze se spajati na velike udaljenosti,tak da bi svi mogli medusobno se ubijat u mreznim igrama!!

16 godina
neaktivan
RE: Što bi htjeli da bude izumljeno
Zippo kaže...

Bilo bi super da se nepravi nekakva vrsta mobitela koja bi se ugradjivala u uho.I onda kad os nekog nazvat samo na taj neki nacin koji treba bit izmisljen nazoves ga i pricas.

Pa da izgledamo još debilnije nego danas. Sad barem imaš neke indikacije da osoba nije trknuta ako ima onu antenu zakačenu za uho dok razgovara sama sa sobom.
A za daljnje implikacije preporučam ti da pogledaš epizodu Dr. Who-a "Rise of the Cybermen"
16 godina

Putovanje kroz vrijeme je moguce.

Sve sto treba je jaka gravitacija da sto bolje iskrivi vrijeme.

U svemiru vrijeme sporije prolazi nego na zemllji tako da se moze reci da na neki nacin astronauti vec putuju kroz vrijeme. Namigiva

Kad bi stavili neku masivnu zvjezdu kraj crvotocine, zvjezda bi iskrivila vrijeme svojom gravitacijom na tom mjestu i kad bi prosli kroz crvotocinu na drugoj strani gdje zvjezde nebi bilo (tamo vrijeme normalno tece) vi bi se pojavili u buducnosti. Kolko daleko u buducnosti ovisi o jacine gravitacije zvjezde.

To sam negdje procito u nekom clanku. :P

AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz
HD3850 512 Mb OC
2Gb DDR2 Dual Channel 800 Mhz
16 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Putovanje kroz vrijeme je moguce.

Sve sto treba je jaka gravitacija da sto bolje iskrivi vrijeme.

U svemiru vrijeme sporije prolazi nego na zemllji tako da se moze reci da na neki nacin astronauti vec putuju kroz vrijeme. Namigiva

Kad bi stavili neku masivnu zvjezdu kraj crvotocine, zvjezda bi iskrivila vrijeme svojom gravitacijom na tom mjestu i kad bi prosli kroz crvotocinu na drugoj strani gdje zvjezde nebi bilo (tamo vrijeme normalno tece) vi bi se pojavili u buducnosti. Kolko daleko u buducnosti ovisi o jacine gravitacije zvjezde.

To sam negdje procito u nekom clanku. :P

1. Upitno je da li uopće postoje crvotočine, to je samo hipotetsko razmišljanje na koje se može postaviti bezbroj pitanja (nema dokaza za crvotočine) tako da je ova pretpostavka o crvotočini samo pretpostavka, ništa više (upitno je što bi se dogodilo da prođeš kroz crvotočinu).
2. Ne kužim kako bi jaka gravitacija mogla iskriviti vrijeme, gravitacija u fizici nema nikakve veze sa vremenom (???).
3. U svemiru valjda vrijeme prolazi sporije nego na Zemlji, ali to je drugačija percepcija gledanja na put u budućnost/prošlost.

Sjetio sam se jednog filma (Event Horizon) u kojem su ljudi sa svemirskim brodom nekako iskrivili vrijeme i put od recimo 1000 km skratili za 1 km (naravno udaljenosti su bile veće). To je sve bilo zorno prikazano pomoću papira i špenadle. Udaljenost je bila od vrha do dna papira i lik ga je presavio i probušio ga sa špenadlom (nadam se da ste shvatili). Zanimljiva teorija, ali mislim da je neostvariva.

Svi podaci su točni osim imena i prezimena...
16 godina

Kako mislis da gravitacija nema veze? Ima sve veze!

Zasto crna rupa iskrivljava svjetlost/prostor/vrijeme? Zato jer je supermasivna i ima super masivnu gravitaciju.Smijeh

HD3850 512 Mb OC
16 godina
neaktivan

Mašina koja bi nešto napravila s stvarima kojima vas nerviraju(da ne morate bacat takve stvari na pod npr.cd od loših Windowsa).Belji se

ššššš... znate ovaj zvuk?
zvuk surfanja internetom!
16 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Zasto crna rupa iskrivljava svjetlost/prostor/vrijeme? Zato jer je supermasivna i ima super masivnu gravitaciju.Smijeh

Crna rupa ne iskrivljava ni svjetlost ni prostor ni vrijeme nego kad explodira supernova (velika zvijezda) nastaje manji objekt izrazito velike gustoće, samim time i gravitacije - crna rupa. I kao što rekoh, ništa se ne iskrivljava, nego je gravitacija toliko jaka da ni svjetlost ne može "pobjeći" od crne rupe (zato je crne boje), a što se nalazi na drugoj strani crne rupe, ako uopće postoji, niko ne zna.

Bilo bi super i da se izmisli neki GPS tracker koji bi mogli zakeljiti na stvari koje često gubimo.

16 godina
i_rambo_plache kaže...
Psiho246 kaže...

Crna rupa ne iskrivljava ni svjetlost ni prostor ni vrijeme nego kad explodira supernova (velika zvijezda) nastaje manji objekt izrazito velike gustoće, samim time i gravitacije - crna rupa. I kao što rekoh, ništa se ne iskrivljava, nego je gravitacija toliko jaka da ni svjetlost ne može "pobjeći" od crne rupe (zato je crne boje), a što se nalazi na drugoj strani crne rupe, ako uopće postoji, niko ne zna.

Bilo bi super i da se izmisli neki GPS tracker koji bi mogli zakeljiti na stvari koje često gubimo.

Eto vidis da iskrivljava. Nema veze kako nastaje crna rupa, ono sto sam reko i dalje stoji. Namigiva

HD3850 512 Mb OC
16 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
 Eto vidis da iskrivljava. Nema veze kako nastaje crna rupa, ono sto sam reko i dalje stoji. Namigiva

NE iskrivljava se. To što je jaka gravitacija, ne znači da se sve iskrivljava. Kolko sam skužio ti misliš da je moguće putovati kroz vrijeme kroz crne rupe, ali niko ne zna što su crne rupe, ja čak ne bi rekao da su to rupe, prije nešto kao neka nebeska tijela, slična Zemlji samo sa 10000000 puta većom gravitacijom.

16 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Pa, izmislili su mobač koji se ugrađuje u zub, a zvuk se bez problema prenese do uha, samo što još nije ušlo u masivnu upotrebu. Upravlja se, pretpostavljam, upotrebom govornih naredbi.
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
Psiho246 kaže...

NE iskrivljava se. To što je jaka gravitacija, ne znači da se sve iskrivljava. Kolko sam skužio ti misliš da je moguće putovati kroz vrijeme kroz crne rupe, ali niko ne zna što su crne rupe, ja čak ne bi rekao da su to rupe, prije nešto kao neka nebeska tijela, slična Zemlji samo sa 10000000 puta većom gravitacijom.

Nemoguće je putovati kroz crne rupe.
1. Ne postoji materijal koji bi izdržao takav pritisak gravitacije crne rupe.
2. Ne bi nikad stignuo na odredište jer u crnoj rupi ne teče vrijeme.
3. Crna rupa je konkretno tj. tijelo sazdano od materije tako da nema govora o rupi.

U vezi iskrivljavanja: valovi (el.mag. itd) se iskrivljavaju jer im se svine putanja zbog utjecaja tolike gravitacije. Ako su preblizu budu apsorbirani. Kruta tvar u blizini crne rupe NE MOŽE BITI ISKRIVLJENA, NEGO SAMO USISANA.

Što se tiče putovanja kroz vrijeme, ja navijam za crvotočine.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition
16 godina
neaktivan
lzgr kaže...

Mašina koja bi nešto napravila s stvarima kojima vas nerviraju(da ne morate bacat takve stvari na pod npr.cd od loših Windowsa).Belji se

na koje misliš, ima ih puno?

http://www.freewebs.com/horagio/
16 godina
neaktivan

Vidim da se ovdije dosta govorka o tajm trevelu.Ove teorije sa crvotocinama i tim drugim stvarima padaju u vodu jer ako uzmemo u obzir Einsteinovu teoriju o relativnosti vremena - mozemo zakljuciti da se ne moze putovati kroz vrijeme samo je moguce kroz njega brze ici.I mi danas "putujemo u buducnost".E sad ono sto se smatra pod put u buducnost jest brzi dolazak u neko vremwnsko razdoblje.Jedini način da "putujemo" kroz vrijeme jest da postignemo brzinu vecu od brzine svijetlosti.Tada bi se normalno vrijeme ubrzalo zbog deformacije u putovanju(zamislimmo samo da je svjetlost zapravo pionir putovanja kroz vrijeme).Dakle - nema to veze sa iskrivljavanjem vremena i crnim rupama.Čestitam vam - svi putujete u buducnost(samo kojom brzinom??).Dakle nije pitanje moze li se putovati u buducnost(odgovor je moze)nego je pitanje - kojom se brzinom moze putovati kroz vrijeme.

Universe and human stupidity are only things for sure.I'm not sure about universe - Albert Einstein
16 godina
neaktivan
NortonCommander kaže...

Mp3 player koji ne moze reproducirat cajke

Svaka cast!

Do you not understand? To lose is to die! You may win a thousand fights, but you can only lose one.
16 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Čestitam vam - svi putujete u buducnost(samo kojom brzinom??).Dakle nije pitanje moze li se putovati u buducnost(odgovor je moze)nego je pitanje - kojom se brzinom moze putovati kroz vrijeme.

Dobra poanta, sve receno.

Samo ima par gresaka u objasnjenju, putovanje brze od svijetlosti nije jedini nacin, niti je uopce nacin jer tijela sa masom ne mogu postici brzinu vecu od brzine svijetlosti (barem prema sadasnjoj teoriji).

Vrijeme je lokalna pojava, dakle ne konstanta, i svugdje "tece" razlicitom brzinom, ovisno o tome u kakvom se gravitacijskom polju nalazite, jer masa iskrivljuje vrijeme i prostor, i kojom brzinom se krecete jer takoder dolazi do razlicite dilitacije vremena i prostora kod razlicitih brzina.

Ali razlike su toliko male da se ni ne primjete, ali opet dovoljno velike da ih npr. GPS sateliti "osjete" i imaju posebne algoritme koji ukljucuju generalnu i specijalnu teoriju relativnosti u izracunu vremena kako bi bili sinkronizirani sa satovima na Zemlji.

A da bi "putovali" u buducnost u odnosu na nekoga, dovoljno je da vama vrijeme tece sporije nego tom objektu.

MSI 745 ULTRA
Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333
16 godina
neaktivan
Koki007 kaže...
Zippo kaže...

Čestitam vam - svi putujete u buducnost(samo kojom brzinom??).Dakle nije pitanje moze li se putovati u buducnost(odgovor je moze)nego je pitanje - kojom se brzinom moze putovati kroz vrijeme.

Dobra poanta, sve receno.

Samo ima par gresaka u objasnjenju, putovanje brze od svijetlosti nije jedini nacin, niti je uopce nacin jer tijela sa masom ne mogu postici brzinu vecu od brzine svijetlosti (barem prema sadasnjoj teoriji).

Vrijeme je lokalna pojava, dakle ne konstanta, i svugdje "tece" razlicitom brzinom, ovisno o tome u kakvom se gravitacijskom polju nalazite, jer masa iskrivljuje vrijeme i prostor, i kojom brzinom se krecete jer takoder dolazi do razlicite dilitacije vremena i prostora kod razlicitih brzina.

Ali razlike su toliko male da se ni ne primjete, ali opet dovoljno velike da ih npr. GPS sateliti "osjete" i imaju posebne algoritme koji ukljucuju generalnu i specijalnu teoriju relativnosti u izracunu vremena kako bi bili sinkronizirani sa satovima na Zemlji.

A da bi "putovali" u buducnost u odnosu na nekoga, dovoljno je da vama vrijeme tece sporije nego tom objektu.

najbolja teorija dosad, bez uvrede ostali i vi ste lijepo napisali,al ..... ovo je bolje

http://www.freewebs.com/horagio/
16 godina
neaktivan
Horagio kaže...
lzgr kaže...

na koje misliš, ima ih puno?

Ponavljam:cd od loših windowsa,škart procesor,itd...

ššššš... znate ovaj zvuk?
zvuk surfanja internetom!
16 godina
neaktivan

Nije tako - da bi putovali u buducnost na odosu prema nekome vrijeme treba teci brze nama nego tom objektu

Universe and human stupidity are only things that are infinite.I'm not sure about universe - Albert Einstein
16 godina

Ja bi htio čarobni ormar ... Kad pucnem s prstima da iz njega izađu 3 ukrajinke i "naprave posao" i donesu hladnu pivčugu. Nakon toga kad im JA kažem da se vrate, one se vrate u ormar.

King in the castle, king in the castle ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 20:15 (tjodalv).
16 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Nije tako - da bi putovali u buducnost na odosu prema nekome vrijeme treba teci brze nama nego tom objektu

Ovisi iz kojeg kuta gledaš. Kad putuješ kroz vrijeme, prolaziš brže kroz vrijeme, ali tebi vrijeme sporije prolazi, jer recimo da otputuješ sat vremena u budućnost tvoj bi sat kasnio točno sat vremena, znači da je vrijeme sporije teklo na tvom satu u odnosu na drugi sat koji nije "putovao u budućnost" Namigiva

Rambo is watching you!
16 godina
neaktivan

Br. 1  replikator ( oni koji gledaju zvijezdane staze znaju što je to)

Br. 2  holodek (--------=-------)

16 godina

I ja bi htio Windowse koji rade dobro više od 2 mj.

Mislim da bi teleportacija za maser definitivno smanjila emisiju štetnih plinova u atmosferi.

Ako je nkom gušt da se vozi i gubi vrijeme nek izvoli.

16 godina

Mislim da sam već prije nekaj napisal ali sad sam se sjetil nećeg puno važnijeg.

Da svi slijepci mogu ponovno vidjeti!

Rađe bi to svima na svijetu nego da meni daju svaki dan 50000kn ili kolko već!

Gondor calls for aid! And Rohan will answer! Muster the Rohirrim! Assemble the Men at Dunharrow, as many Men as can be found. You have two days. On the third, we ride for Gondor� and war.
16 godina
neaktivan

REPLIKATOR(nisam citirao na vrijeme)

To bi bilo savršeno i ovdje ima fanova, nisam sam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 23:05 (zombie_killer).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice