Razlika između iona i atoma

poruka: 6
|
čitano: 12.864
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Nisam znao gdje drugdje da stavim pa sam ovdje. Ja sam učenik 7. razreda i sada sam učio građu atoma, pitao sam profesore da mi kažu razliku između iona i atoma, a oni meni "ma goni to", mene to zanima, može li mi to netko objasniti?

16 godina
protjeran

Atomi su cestice bez naboja, a ioni s nabojem.

Atomi imaju jednak broj protona (pozitivno nabijeni) i elektrona (negativno nabijeni) dok ioni nemaju.

Ioni mogu biti pozitivni -kationi i negativni -anioni.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.10.2010 21:01 (Mentalist).
16 godina
protjeran
RE: Razlika između iona i atoma
Sejki32 kaže...

Nisam znao gdje drugdje da stavim pa sam ovdje. Ja sam učenik 7. razreda i sada sam učio građu atoma, pitao sam profesore da mi kažu razliku između iona i atoma, a oni meni "ma goni to", mene to zanima, može li mi to netko objasniti?

Ion ti je atom sa viškom ili manjkom elektrona...

17 godina

Ioni imaju jedan ili više elektron/a više ili manje od atoma, pa su zato ili pozitivni ili negativni.

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
16 godina

Atom je stabilna čestica. Dakle broj protona u jezgi jednak je broju elektrona u omotaču. Elektroni su negativno nabijeni, a protoni su pozitivno nabijeni. Pa se protoni i elektroni međusobno poništavaju.

No nekada se dogodi da poneki elektron iskoči iz omotača. Tada se izgubi stabilnost jer bude jedan više proton pa atom nije više neutralno nabijen već pozitivno. I tada iznad simbola elementa napiše 1+. Nekada mogu otići i da elektrona pa će biti 2+. No isto tako ponekad poneki elektron može ući neki elektronski omotač. Tada je naboj 1- jer je više elektrona nego protona.

Znanje je moć!
15 godina
neaktivan

U redu, hvala puno

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice