Nisam znao gdje drugdje da stavim pa sam ovdje. Ja sam učenik 7. razreda i sada sam učio građu atoma, pitao sam profesore da mi kažu razliku između iona i atoma, a oni meni "ma goni to", mene to zanima, može li mi to netko objasniti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Atomi su cestice bez naboja, a ioni s nabojem.
Atomi imaju jednak broj protona (pozitivno nabijeni) i elektrona (negativno nabijeni) dok ioni nemaju.
Ioni mogu biti pozitivni -kationi i negativni -anioni.
Nisam znao gdje drugdje da stavim pa sam ovdje. Ja sam učenik 7. razreda i sada sam učio građu atoma, pitao sam profesore da mi kažu razliku između iona i atoma, a oni meni "ma goni to", mene to zanima, može li mi to netko objasniti?
Ion ti je atom sa viškom ili manjkom elektrona...
Ioni imaju jedan ili više elektron/a više ili manje od atoma, pa su zato ili pozitivni ili negativni.
Atom je stabilna čestica. Dakle broj protona u jezgi jednak je broju elektrona u omotaču. Elektroni su negativno nabijeni, a protoni su pozitivno nabijeni. Pa se protoni i elektroni međusobno poništavaju.
No nekada se dogodi da poneki elektron iskoči iz omotača. Tada se izgubi stabilnost jer bude jedan više proton pa atom nije više neutralno nabijen već pozitivno. I tada iznad simbola elementa napiše 1+. Nekada mogu otići i da elektrona pa će biti 2+. No isto tako ponekad poneki elektron može ući neki elektronski omotač. Tada je naboj 1- jer je više elektrona nego protona.
U redu, hvala puno