Ovako informativno, što ako je neka stvar zaštićena patentom u npr. SAD-u ili Japanu i ti sad počneš to u HR proizvoditi? I obrnuto, recimo da ja nešto patentiram, ko mi garantira da neće neki Kinez za mjesec dana proizvoditi to isto duplo jeftinije? I ako počne, što se može po tom pitanju?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nitko ti ne garantira, dapače, patenti moraju biti dostupni i tako je kinezu još lakše kopirati, a ne možeš mu ništa. Ali ako ti ukradeš patent amerikancu.... gotov si.
Pogledaj malo po youtubeu što je EEVblog imao za reći o patentima.
Ne možeš ništa. U Kini zakoni o autorskim pravima/patentima praktički ne postoje. Nešto jako malo se radi oko toga, i to samo u slučaju jako velikih firmi, tako da ne možeš koristiti njihov TM, al možeš napraviti proizvod "identičan" njihovom i nitko ti neće niš... Pogledaj samo kopije mobitela koliko ih ima.
Ovako informativno, što ako je neka stvar zaštićena patentom u npr. SAD-u ili Japanu i ti sad počneš to u HR proizvoditi? I obrnuto, recimo da ja nešto patentiram, ko mi garantira da neće neki Kinez za mjesec dana proizvoditi to isto duplo jeftinije? I ako počne, što se može po tom pitanju?
Ako je stvar zasticena patentom u SAD-u ili Japanu, ne predstavlja ti nikakav problem ako proizvodis i prodajes u HR. Zastita patentom je teritorijalna - dakle ako je patent zasticen SAMO u US, onda tamo imas zabranu proizvodnje/ prodaje, ali ostatak svijeta je free game...
A da ti nesto patentiras, opet ovisi na kojem teritoriju. Ako imas patent samo u RH, to ti ne znaci nista jer te bilo gdje u svijetu mogu slobodno kopirati, odnosno jos im i otkrijes svoj proizvod/ nacin. Naravno, mozes zastititi i u citavom svijetu/ vise drzava, ali to puno kosta (red velicine parsto tisuca eura).
BTW radim kao patentni zastupnik pa se razumijem u to :)
Hvala na odg. Znači možeš zapravo svašta raditi po tom pitanju uz uvjet da se ne zamjeriš velikima pa oni poduzmu nešto po tom pitanju.. pa to je onda više reda radi patentiranje da se Apple i Samsung mogu zajebavat za milijunske iznose, a za sitne proizvođaće ih boli briga?
I da, ispada da je u principu jeftinije ništa ne poduzimat nego davat milijune da ti ionako netko opet kopira..
Hvala na odg. Znači možeš zapravo svašta raditi po tom pitanju uz uvjet da se ne zamjeriš velikima pa oni poduzmu nešto po tom pitanju.. pa to je onda više reda radi patentiranje da se Apple i Samsung mogu zajebavat za milijunske iznose, a za sitne proizvođaće ih boli briga?
I da, ispada da je u principu jeftinije ništa ne poduzimat nego davat milijune da ti ionako netko opet kopira..
- ako imaš patent (dokumentne) tad je samo lakše dokazivanje da si ti vlasnik, izumitelj, autor.. i tužba na toj osnovi ili odštetni zahtijev. Bez tog nemaš što tražiti.
+ prvo pitanje, vlasnik se brine o svom interesu.. (ti sam za svoj patent), tj. ne znači da te netko negdje neće kopirati, nego ti ga moraš otkriti i tad možeš tužiti, to ne radi npr policija za tebe.. (pa laički ispada da ti patent ne znači ništa.. ipak znači).
tako naše SW firme ugl otvore ured u Londonu, upravo zbog jurisdikcije, a tad se ni kina ne pravi grbava, tj može se blokirati bilo koja firma (npr lloyd osiguranje i sl).