Većina ljudi ode u Ameriku ili Evropu zbog prilika koje se tamo pruzaju, to što je Tesla uzeo Američko državljanstvo je bilo upravo zbog tih prilika. Dalje većina njih koji uzmu strano državljanstvo, ostanu vjerni svojoj kulturi, obicajima, korjenima i domovini i to im je daleko ispred Američkog ili bilo kojeg drugog državljanstva...Tako je i sa Teslom. Ako neko nadje Hrvata ili Srbina sa Američkim ili Njemačkim državljanstvom a da mu taj kaze da je on prije svega Amerikanac ili Njemac a ne Hrvat ili Srbin, svaka mu čast...Na kraju krajeva državljanstvo je samo papir...važno je ono u srcu.
a ja mrzim te bahate amerikance: "tesla was great american!", pa cigani retardirani on se rodio u hrvatskoj, uzeo je državljanstvo samo da bi uspjeo u svome poslu.
a kako mu je to pomogla hrvatska gruda, molim te objasni?
čim je dobio priliku, utekao je prvo na europska sveučilišta, a kasnije i u SAD.
čime se mi to imamo ponositi kad je čovjek pobjegao glavom bez obzira i onda stekao svjetsku slavu?
jel misliš da bi postigao to što je, da je ostao živjet kraj Gospića? roflmao
???
Ja se ponosim njime, a vjerujem i vecina Hrvata zbog njegove genijalnosti i humanosti, a ne zbog samih prakticnih izuma.
Jer bitna je genijalna ideja,a manje je bitno tko je to napravio u praksi po necijim nacrtima.
Razlog kaj je otiso iz HR u SAD je taj
sto je htio naci sponzora kojeg nije mogao u siromasnoj HR.
e pa upravo o tome i govorim. da je ostao ovdje sve bi to bile samo nikad realizirane ideje.
a zato što je otišao, i tamo dobio kvalitetne suradnike, laboratorije i na kraju krajeva, financije, te ideje su iz njegove glave prešle u stvarni svijet na korist čitavog ljudskog roda.
koja bi korist od njih bila da nikad nisu vidjele svjetlo dana?!?
i prije nego što to netko potegne, ja nisam protiv Hrvatske, meni je naša domovina na prvom mjestu (čak ispred i obitelji i Boga), ali upravo zato što je toliko volim, gadi mi se kada se pričaju izmišljotine i dječje bajke o njoj i uvijek se tome suprotstavljam i reagiram. ona je takva kakva je, i zato je volim, a ne što ja imam neku ideliziranu predodžbu gdje teče med i mlijeko.
Sretan rođendan Nikoli Tesli, najvećem elektrotehničkom geniju svih vremena.
Tesla je Amerikanac isto onoliko koliko je i Dudu Hrvat...
U Americi je sigurno dobio šansu, iako na ne baš lagan način, ali kasnije su se ponijeli ko stoka prema njemu, a to traje do danas...ima sve skupa 2 spomenika u USA, a oba je financirala Juga, odnosno drugi Hrvatska + Srbija...čak je pred smrt imao Yu mirovinu, a od USA ništa...a prosječan Amer danas ništa o njemu ne zna, za razliku od npr Edisona
Tesli je prije svega bio važan prosperitet čovječanstva, a on je prvo bio veliki čovjek, a tek onda Hrvat / Srbin / Amerikanac...
Koje je on bio nacionalnosti, to uopće ne umanjuje njegovu genijalnost.
Anyway, koliko god mi je mrsko ovo reći, ali Amerikanci imaju daleko veće pravo za reći da je i Tesla i Meštrović njihovi nego mi. Samo pogledajte kako se mi odnosimo prema njima, a kako oni. Kod nas je puno bitnije jel su crveni dobri ili loši, nego to da se njima oda primjerena počast i da se njima dičimo. Žalosno, ali istinito.
Naša, hrvatska, povijest broji mnogobrojne ličnosti koje su zadužile i Europu i svijet, ali, masi su, generalno govoreći, puno važnije prikaze koje su nosile U na čelu... U nekim trenucima, ma koliko god ovo zvučalo grubo, najradije stavim trenirku ili jaknu preko majice - Proud to be Croat.
tesla je umro prije osnutka cia-e, ako ciljaš na ono kaj ja mislim..
Mislim na to da su svi njegovi spisi i istrazivanja nestali neposredno nakon njegove smrti.
Za to se krivi CIA-u
Ja se ponosim njime, a vjerujem i vecina Hrvata zbog njegove genijalnosti i humanosti, a ne zbog samih prakticnih izuma.
...sto je htio naci sponzora kojeg nije mogao u siromasnoj HR.
Čovjek je bio genij i to mu se svakako mora priznati. Svaka mu čast na svim tim izumima i patentima.
E sad, dal sam ja kao Hrvat ponosan na njega.. hm, pa zašto bih bio? Igrom slučaja rođen je u Lici, ali nije bio Hrvat i prvom prilikom je otišao u inozemstvo iz ovdašnjeg siromaštva.
Jednako kako se divim njemu se divim i nekom genijalcu iz recimo Austrije ili Mađarske.. ne vidim tu razlike.
Jel je bilo koji od njegovih patenata baš 'Hrvatski'?
Jel je u Americi promovirao Hrvatsku kao svoju domovinu?
Jel je bilo koji od njegovih patenata baš 'Hrvatski'?
Jel je u Americi promovirao Hrvatsku kao svoju domovinu?
Kak mislis "hrvatski"?
Kaj se tice promocije reko je da se ponosi hrvatskom domovinom, i jel oces vecu promociju?
On sam je veca promocija nek bilo ko drugi.
On je više promocija našim susjedima, a ne nama, pogledaj si malo po netu.. svugdje se ističe što je bio po nacionalnosti, a tek usput (kao nesretan slućaj) da je rođen u Hrv.
- recimo:
Nikola Tesla (1856-1943)
Born 10 July 1856
Smiljan, Austrian Empire (Military Frontier)
Died 7 January 1943 (aged 86)
New York City, New York, USA
Citizenship: Austrian Empire (pre-1891), American (post-1891)
Ethnicity: Serbian
Fields: Mechanical and electrical engineering
Early years
Tesla was born to Serbian parents in the village of Smiljan, Austrian Empire near the town of Gospić, found in the territory of modern day Croatia.
His baptismal certificate reports that he was born on 28 June (N.S. 9 July), 1856, to Father Milutin Tesla, a priest in the Serbian Orthodox Church, Metropolitanate of Sremski Karlovci and Đuka Mandić. His paternal origin is thought to be either of one of the local Serb clans in the Tara valley or from the Herzegovinian noble Pavle Orlović His mother Đuka , daughter of a Serbian Orthodox Church priest came from a family domiciled in Lika and Banija, but with deeper origins to Kosovo. She was talented in making home craft tools and memorized many Serbian epic poems, but never learned to read.
Nikola was the fourth of five children, having one older brother (Dane, who was killed in a horse-riding accident when Nikola was five) and three sisters (Milka, Angelina and Marica).[12]:3 His family moved to Gospić in 1862. Tesla went to school in Karlovac. He finished a four year term in the span of three years.
Tesla then studied electrical engineering at the Austrian Polytechnic in Graz (1875). While there, he studied the uses of alternating current. Some sources say he received Baccalaureate degrees from the university at Graz. However, the university claims that he did not receive a degree and did not continue beyond the first semester of his third year, during which he stopped attending lectures. In December 1878 he left Graz and broke all relations with his family. His friends thought that he had drowned in Mura. He went to Maribor, (today's Slovenia), where he was first employed as an assistant engineer for a year. He suffered a nervous breakdown during this time. Tesla was later persuaded by his father to attend the Charles-Ferdinand University in Prague, which he attended for the summer term of 1880. Here, he was influenced by Ernst Mach. However, after his father died, he left the university, having completed only one term.
itd. itd.
Znate li vi da je jednom, kad je već živio u Americi, Tesli bio ponuđen odlično plaćen posao, no on ga nije htio
Jedan mu je bogati Amerikanac ponudio brdo love za istraživanja da stupi u kontakt s vanzemaljcima
Tesla je mogao uzeti lovu i pretvarati se da nešto radi na istraživanjima i bezveze bavrljat ovome bogatašu, ovaj ionako nebi skonota 2% ovoga što mu je ovaj reko
Ali tesla mu je rekao da je trenutno nemoguće ( stupiti u kontakt ) i da ne može primiti posao
Zbog svoje čast i dobrote je ostao siromašan, e to je pravi Hrvat
On je za mene najveći znanstvenik koji je ikad živio na zemlji. Ne znam je li ijedan znanstvenik prije ili poslije njega mogao u glavi potpuno točno i funkcionalno konstruirati stroj koji bi savršeno, bez ikakvih problema radio nakon što bi zaista bio napravljen. Također, fascinantno mi je to kako je pokuse vršio u glavi.
Istina je da su ga mnogi opkrali (Edison, Marconi, Rondgen....), no njemu je bilo drago što se ljudi žele baviti tehnikom, a već je netko spomenuo da mu nije bilo žao što ga kradu, nego što nemaju vlastite ideje.
Završio sam drugi razred gimnazije i smatram kako je potpuno nepravedno, nekorektno i bezobzirno što u mojem udžbeniku iz geografije u poglavljima o industrijskim revolucijama (konkretno 2. ind. rev.) nema ni riječi o Tesli i niti jednog njegovog izuma (čak ni za izmjeničnu struju). Spominje se Siemens i njegov dinamo. Katastrofa.
On je za mene najveći znanstvenik koji je ikad živio na zemlji. Ne znam je li ijedan znanstvenik prije ili poslije njega mogao u glavi potpuno točno i funkcionalno konstruirati stroj koji bi savršeno, bez ikakvih problema radio nakon što bi zaista bio napravljen. Također, fascinantno mi je to kako je pokuse vršio u glavi.
Istina je da su ga mnogi opkrali (Edison, Marconi, Rondgen....), no njemu je bilo drago što se ljudi žele baviti tehnikom, a već je netko spomenuo da mu nije bilo žao što ga kradu, nego što nemaju vlastite ideje.
Završio sam drugi razred gimnazije i smatram kako je potpuno nepravedno, nekorektno i bezobzirno što u mojem udžbeniku iz geografije u poglavljima o industrijskim revolucijama (konkretno 2. ind. rev.) nema ni riječi o Tesli i niti jednog njegovog izuma (čak ni za izmjeničnu struju). Spominje se Siemens i njegov dinamo. Katastrofa.
To radi jako puno znanstvenika kod eksperimenata koji se nemogu provesti u prirodi.
To radi jako puno znanstvenika kod eksperimenata koji se nemogu provesti u prirodi.
Je, ali oni to ne rade no s 50% točnosti koju je Tersla imao.
...
Također, fascinantno mi je to kako je pokuse vršio u glavi.
...To radi jako puno znanstvenika kod eksperimenata koji se nemogu provesti u prirodi.
Je, ali oni to ne rade no s 50% točnosti koju je Tersla imao.
Joj sto volim kad seljudi razbacuju sa postotcima. Trebo si napisat "48.543%", a ne 50%, to ne zvuci toliko "znanstveno"...
Bez uvrede, ali ne znas o cemu pricas.
Joj sto volim kad seljudi razbacuju sa postotcima. Trebo si napisat "48.543%", a ne 50%, to ne zvuci toliko "znanstveno"...
Joj sto volim kad se pojavi neki dr. Sveznajuci, koji ce nas sve prosvijetlit i naucit znanju.
Joj sto volim kad se pojavi neki dr. Sveznajuci, koji ce nas sve prosvijetlit i naucit znanju.
Lijepo ljude zamolis da se ne uvrijede, a oni ovako... cccc
Ne, nisam sveznajuc (jer to nitko nije, osim mozda Boga, cije je postojanje upitno), ali znam da jako puno znanstvenika koristi takve eksperimente i skoro u svim tim eksperimentima se vrlo lako moze vidjeti jesu li tocni ili ne, ali je problem sjetiti ih se.
Uostalom, otisao sam u OT (a i ti skupa samnom), pa bi bilo bolje da semaknemo iz ove rasprave, i tako je tema umrla.
negdje sam pročito da je otac ili majka od nikole tesle bili srbin ili srpkinja 1 ili 2 nisam siguran jeli istina nadam se da nije
negdje sam pročito da je otac ili majka od nikole tesle bili srbin ili srpkinja 1 ili 2 nisam siguran jeli istina nadam se da nije
Stari mu je eskim, a stara iz mongolije! Jel ti sad bolje?
samo pitam
Jedan od glupljih komentara koje sam procito na ovom forumu u zadnje vrijeme...
da ali to je samo djelić onoga što je on izmislio!
A mogli ste još malo stariju temu pronaći, jao...
A mogli ste još malo stariju temu pronaći, jao...
Zašto da otvaram novu ako ova postoji i nije lockana