"Nekoliko" stvari koje klinci nece nikad nauciti

poruka: 559
|
čitano: 202.953
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

-linijski deck - //

-megnetofon- Nesta slicno onom na sta se stavljaju ploce? (nemrem se sjetit imena)

-na dva mala- //

-poni bic- imam jedan :)

-špriherica - pracka?

-razlika između audio kazeta type IV, type II i type I -//

-ghetto blaster - // 

-vožnja na pulferu  //

-tapkanje  to su bili dani :D

-šibicari -//

-univerzalke  tenisice, adidas

-kapetan miki  crtic :)

-duplerica starta  //

-emgejac  ne znam

-petar čelik proteini  bilder poznati?

bas tako :D
13 godina
neaktivan
RE: "Nekoliko" stvari koje klinci nece nikad nauc

Duplo kvačilo i međugas{#}.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
13 godina
neaktivan
Re: "Nekoliko" stvari koje klinci nece nikad nauc
Lazarus Long kaže...
Danasja omladina cita stripove???

Ja da, Alana Forda i Zagora.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
15 godina
mozda nema veze s temom al ok..meni je najvise zao ove danasnje mladosti kakva je to "gamad" sve bi napravili da se uklope u drustvo krali zahebavali...i muzika..muzika zlatno doba 80 i 90 dance trance house i techno..volio bi da sam se rodio 70tih da uzivam u tim vremenima kad je sve bilo kako treba a ne sad justin biberi facebook i sta ja znam. Prije nije bilo nista nego ekipa van pa se igrat lovice i zmurice..e sto bi dao da sam se rodio 70tih a ne 96
GAMERS DONT DIE, THEY RESPAWN
16 godina

Mentalist, zafrkavaš. Nemoš neznat kapetana mikija.

Evo idem tražit linkove :)

špriherica

ghetto blaster

emgejac

linijski deck

magnetofon

na dva mala - nogomet(fudbal) sa golovima od priručnih sredstava (školske torbe, cigle, grane, kamenje)

razlika između audio kazeta type IV, type II i type I: metalka, kromica i normalka :P

vožnja na pulferu

tapkanje

univerzalke kola legenda da sloga iz koprivnice koja je nekad radila za adidas još radi Adidas "Universal" i "Special", i to  potpuno istim postupkom i u original kalupima u kojima su radili za Adidas.

Samo naravno bez dozvole za uptrebu logoa.

duplerica starta

Petar čelik proteini uz ovo su išli homemade utezi od konzervi i betona ;)

16 godina
bocic kaže...
Lazarus Long kaže...
sve redom kvalitetni nosaci (osim mozda Laser Diska i Mini Diska).

Ufff...ovdje si se zahebao, al valjda zato što se nisi s njim previše družio. Još se uvijek koristi tamo gdje je bio i najpriuhvaćeniji - na radio postajama. Još uvijek tonove vrtimo s linijskih MD-ova... {#}

Ja još imam poveliku kolekciju od stotinjak komada, i sony deck mi radi (nekadašnja esprit verzija) ali mu je fluo display počeo gubiti djelomično oznake.

16 godina
MilkMan kaže...
mozda nema veze s temom al ok..meni je najvise zao ove danasnje mladosti kakva je to "gamad" sve bi napravili da se uklope u drustvo krali zahebavali...i muzika..muzika zlatno doba 80 i 90 dance trance house i techno..volio bi da sam se rodio 70tih da uzivam u tim vremenima kad je sve bilo kako treba a ne sad justin biberi facebook i sta ja znam. Prije nije bilo nista nego ekipa van pa se igrat lovice i zmurice..e sto bi dao da sam se rodio 70tih a ne 96

Joj što bih ja dao da se možemo mijenjat :) Dam ti svoje 70te i bonus ratnu mobilizaciju u 90tima.

15 godina
da jedino 90 su malo kriticne zbog domovinskog..bas sam razmisljo dali bi ja mogo napravit kakvu promjenu. Evo glupa ideja.. Zivis u americi kao hrvat i ratni pilot si..sa neke misije odletis do srbije napravis masakr na kvartu di su glavni pa nek oni pate kako smo mi..(moja masta da..zanemarite)
15 godina
protjeran
MilkMan kaže...
da jedino 90 su malo kriticne zbog domovinskog..bas sam razmisljo dali bi ja mogo napravit kakvu promjenu. Evo glupa ideja.. Zivis u americi kao hrvat i ratni pilot si..sa neke misije odletis do srbije napravis masakr na kvartu di su glavni pa nek oni pate kako smo mi..(moja masta da..zanemarite)

Dobra ti je mašta koliko i povijest. Rat nije bio u devedesetim...

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
15 godina
11 mjesec 91? Ispravi me ako sam u krivu molim te ljepo.
15 godina
protjeran
MilkMan kaže...
11 mjesec 91? Ispravi me ako sam u krivu molim te ljepo.

Deveto desetljeće dvadesetog stoljeća uključuje: 1981., 1982., 1983., 1984., 1985., 1986., 1987., 1988., 1989., 1990.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
15 godina
e kod mene ukljucuje 90-2000 ¿¡₪
16 godina

Mentalist je pobrkao stoljeća i desetljeća.

Istina je da je prvo stoljeće tako 0-99. godina, pa prema tome je 1100.-1199. drugo stoljeće, ali dekade predstavljaju to što predstavljaju.

Wiki:The 1990s, also known as "the Nineteen Nineties" or abbreviated as "the Nineties" or "the '90s",

was the decade that started on January 1, 1990, and ended on December 31, 1999. It was the last full decade of both the 20th century and the 2nd millennium.

sad kad malo razmislim, kako se u slengu zove ova sad dekada u kojoj žive trenutni jaslice juniori, 2010-2019?

-desete?

Nego jeste li kad igrali gumi gumi sa curama?

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 19:42 (overhaul).
15 godina
poznato mi zvuci gumi gumi daj reci jos malo o tome
13 godina
overhaul kaže...
Games 4 life kaže...

-Zip ti je origonalno kao  pojam; iomega zip drive.

-minidisk nije mali disk nego sonyjev format, izgleda kao manji "floppy disk"

-vinilke=vinilne ploče

-walkman je originalno pojam prijenosnog kazetofona, ono što ti spominješ zvalo se discman.

.................

Kad je tu već jedan predstavnik novog milenija, da još postavim pitanja (bez guglanja):

-linijski deck ?

-megnetofon ?

-na dva mala ?

-poni bic ?

-špriherica ?

-razlika između audio kazeta type IV, type II i type I ?

-ghetto blaster ?

-vožnja na pulferu ?

-tapkanje ?

-šibicari ?

-univerzalke ?

-kapetan miki ?

-duplerica starta?

-emgejac

-petar čelik proteini :P

LINIJSKI DECK - to je jedna komponenta vrhunskog HiFi uređaja koji funkcionira u kombinaciji sa intergriranim pojačalom, ili u kombinaciji sa pojačalom i predpojačalom. Sada, deck je u generalnom smislu pojma onaj sa audio kazetom ali može biti i onaj sa CD-om, u zadnjem i onaj sa blue-ray sistemom, i odlikuje ih činjenica da mogu koštati više nego jedan VW Golf 1.9 TDI, glanc novi, a idaelan je primjer onaj firme Accuphase;

LINK; http://www.accuphase.com/

MEGNETOFON- koliko se ja kuži u geometriju, pitanje u stvari glasi, magnetofon, uređaj za reproduciranje muzike, poslije gramofona a prije CD player-a, a činimi se da su postojale mogućnosti i reprodukcije filmova,nisam 100% zicer;

NA DVA MALA  - a ljudi moji, a nogomet na dva mala gola, što bi tu trebalo biti čudno i nepoznato;

ŠPRIHERICA - praćka učinjena od ječe deblje bakrene ili aluminjiske žice, uz gumu/lastiku iz lastike za gaće, sukladno debljini žice iizolacije na žici, odrezan komad pa uvučeno guma i operi cure u guzu, one koje ti se sviđaju pogotovu;

RAZLIKE IZMEĐU KAZETA TIPE IV, II ILI I  - najlakše za objasniti, tri kazete od 60 minuta trajanja, ali vrlo vjerojatno s razlikom u debljini trake, premazu koji trake imaju, mogućnost snimanja i presnimavanja cijele godine. Bilo ih je svakakvih, od 60 minuta za nekih 10 dinara pa do 60 minuta za čak 100 dinara, pa 90 minuta sve do 120 minuta, a bilo ih je i aluminijskih od 45 minuta ali za oko 150 do 200 dinara, prije Domovinskog rata sam kupio 4 komada, otišao u rat i izio ono što je pas ostavio iza sebe, nemam pojma gdje su završile;  

PONY BIC - stari dobri PONY, bicikl koji je radio slovenski "ROG", a postojale su original i MAXI verzije, na originalu sam se i sam naučio voziti. Imali su jednu poveliku manu, spoj na sredini rame, koji je uredno pucao nakon godine dana malo žešćeg korištenja;

GHETTO BLASTER - je figurativno kutija u kojojje sadržano sve što ima jedan HiFi stup, ali u prikladnom obliku i ograničenih snage i dimenzija uz prosječne specifikacije. Ima ih mala tisuća varijanti i proizvoiđača, najčešće korišteni od rapera i hip hopera, ali kod nas koliko sam ja vidio su koristili samo rijetki break danceri;

LINK sa slikama; http://www.google.hr/search?q=ghetto+blaster&hl=hr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sdfPTuC7F4OH4gTyzZUw&sqi=2&ved=0CDYQsAQ&biw=1280&bih=704 

VOŽNJA NA PULFERU - u zlatno doba 60 i kasnijih godina, na tramvajima koji su se kretali ulicama grada Zagreba, postojali su dijelovi kojima su se kvačili vagoni međusobno, e to su PULFERI, a škvadra se je "švrecala" u vožnji na njima, opisano u knjigama "Lažeš Melita" ili "Kokoi duhovi" ako sam dobro zapamtio sadržaj lektire iz osnovne škole;

TAPKANJE/ŠIBICARI - generalno, tapkaroš=šibicar, cilj im je da operušaju naivne {#}, tapkanje je kada igraš sa špilom karata koji su podijeljeni u nekoliko dijelova pa koji ima jaču kartu donju, AS uzima sve, Kralj vraća ulog, sve ostalo je loose your money, šibicar te trenira na brzinu i najčešće tri kutije od pazi sad "šibica",ispod koje sakrije zrno kukuruza na primjer, pa te zabavlja dva tri puta kao dobijaš, a kada te navuče, ostaneš bez gaća. Najčešće, najbrži u bježanju šibicari, a najmanje dvojica opakih i jakih sa strane te huckaju i drukaju na igru, a ako prije vremena odustaneš, a to se njih dojmi, potajno te isprate i "srede", najčešće na mrtvo. Preporuka, kada vidite takvo nešto na svom putu, prijeđite podhitno cestu u što kraćem pravcu;

UNIVERZALKE - ako sam u pravu, to su po mojem skromnom mišljenju prve tenisce ADIDAS sa đonom odsirove gume za indoor sportovr, primarno rukomet;

KAPETAN MIKI - jedan od kasnijih strip junaka, po meni najlošiji pored Zagora, Komandanta Marka, Blek Stijene, Tex Willera, Mister No, Garth, Mandrak the Magician i još ohohhoo drugih boljih; 

DUPLERICA START-a - u i na ovim područjima i krajevima light prethodnica Playboya oli Hustllera, za one +18;

EMGEJAC - pištolj igračka koji se koristi kapislama napunjenima malom količinom baruta serijski spojene u činimi se 10 jedinica, uglavnom, dječija igračka, jedan od boljih za igru policajaca i lopova;

PETAR ČELIK - kao prvo, Petar Čelik je stvarna osoba iz Srbije poznat tijekom 70 i 80-ih godina a koji je među prvima, daklem pionir bodybuildinga na "ovim našim" prostorima, a proteini su mu bili ugodno uz korisno za kako karijeru tako i za podebljat prihode. Koliko se sjećam, nije imao previše uspjeha u poslu, ipak je on bio čovjek od treninga i fizikalija a ne od mudrovanja sa novcem. 

ATJ Lučko
15 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Nego jeste li kad igrali gumi gumi sa curama?

Ha ha - da. Meni je to baš bilo fora, šta me briga što je kao za cure  {#}

Naravno, nisu svi djelili moje mišljenje  {#}

Joj ova tema me skroz poplavila sjećanjima, a čak nisam ni toliko star.

15 godina
overhaul kaže...

-emgejac

Misliš engejac, pucao kao klinac, ima ih za kupiti ali jako loše kvalitete

evo jedan stari... http://www.aukcije.hr/item.php?id=1426770

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta
16 godina
ATJLučko kaže...
TAPKANJE/ŠIBICARI - generalno, tapkaroš=šibicar, cilj im je da operušaju naivne {#}, tapkanje je kada igraš sa špilom karata koji su podijeljeni u nekoliko dijelova pa koji ima jaču kartu donju, AS uzima sve, Kralj vraća ulog, sve ostalo je loose your money, šibicar te trenira na brzinu i najčešće tri kutije od pazi sad "šibica",ispod koje sakrije zrno kukuruza na primjer, pa te zabavlja dva tri puta kao dobijaš, a kada te navuče, ostaneš bez gaća. Najčešće, najbrži u bježanju šibicari, a najmanje dvojica opakih i jakih sa strane te huckaju i drukaju na igru, a ako prije vremena odustaneš, a to se njih dojmi, potajno te isprate i "srede", najčešće na mrtvo. Preporuka, kada vidite takvo nešto na svom putu, prijeđite podhitno cestu u što kraćem pravcu;

Mislim da si se malo zajebunio. Tapkanje ti je preprodaja karata pred kinom, dvoranom i sl... {#}

Čvarci su bomboni od svinje
16 godina
Diablo86 kaže...
overhaul kaže...

-emgejac

Misliš engejac, pucao kao klinac, ima ih za kupiti ali jako loše kvalitete

evo jedan stari... http://www.aukcije.hr/item.php?id=1426770

Ilitiga 'plašljivac' (bar smo ga mi tako u Osijeku zvali)... {#}

16 godina
overhaul kaže...
bocic kaže...
Lazarus Long kaže...
sve redom kvalitetni nosaci (osim mozda Laser Diska i Mini Diska).

Ufff...ovdje si se zahebao, al valjda zato što se nisi s njim previše družio. Još se uvijek koristi tamo gdje je bio i najpriuhvaćeniji - na radio postajama. Još uvijek tonove vrtimo s linijskih MD-ova... {#}

Ja još imam poveliku kolekciju od stotinjak komada, i sony deck mi radi (nekadašnja esprit verzija) ali mu je fluo display počeo gubiti djelomično oznake.

Ja još uvijek imam MD Walkman recorder. Ako zagusti, i danas ga mogu koristiti za terene, radi k'o satić, samo mu treba malo počistiti/ispiriti kontakte/utore. Inače, prosječan životni vijek jedne ovakve spravice u redakciji je bio oko 4 do 6 godina, a to su ti sve bile 'dežurne kurve' koje su se koristile svaki dan, koristilo ih je i po desetak različitih ljudi, ispadali su, gutali svakave izraubane medije...ali su radili stvarno dugo. koliko je sati svaki snimio - strah me i probati izračunati, ali bi svaki u prosječnih 5 godina života barem 50 posto dana snimao po najmanje jednu cijelu pressicu. Dakle, možeš reći da nisu derali prosječno ispod 20-30 minuta dnevno...pa ti računaj lifetime.

Ja sam sebi za posao nabavio svoj privatni, radio s njim oko tri i pol godine, a povremeno su ga i nakon toga znale kolege posuditi (iako sam bio škrt za to - ne zbog kolega, nego zubog firme koja ne brinme o tehnici). Zadnjih 4 godne ipak koristim digitalnu snimalicu koja još uvijek radi jako dobro... {#}

13 godina
bocic kaže...
ATJLučko kaže...
TAPKANJE/ŠIBICARI - generalno, tapkaroš=šibicar, cilj im je da operušaju naivne {#}

Mislim da si se malo zajebunio. Tapkanje ti je preprodaja karata pred kinom, dvoranom i sl... {#}

Pa, mogu reći da se i slažem, generalno sa tvojim razmišljanjem, osim u jednom sitnom ali bitnom i dinamitnom detalju, pitanje je postavljeno "TAPKANJE" a ne "TAPKAROŠI", što sam ja generalno protumačio kao pojam pod nešto drugo, a što ne mora biti ovdje i nasušno točno, ali bi onda trebalo i promijeniti i preformulirati postavljeno nam pitanje, to jest, malo drukčije specificirati isto, zar ne

ATJ Lučko
16 godina
ATJLučko kaže...
bocic kaže...
ATJLučko kaže...
TAPKANJE/ŠIBICARI - generalno, tapkaroš=šibicar, cilj im je da operušaju naivne {#}

Pa, mogu reći da se i slažem, generalno sa tvojim razmišljanjem, osim u jednom sitnom ali bitnom i dinamitnom detalju, pitanje je postavljeno "TAPKANJE" a ne "TAPKAROŠI", što sam ja generalno protumačio kao pojam pod nešto drugo, a što ne mora biti ovdje i nasušno točno, ali bi onda trebalo i promijeniti i preformulirati postavljeno nam pitanje, to jest, malo drukčije specificirati isto, zar ne

Pa tapkanje ti i je ilegalna prodaja karata (između ostalog), nekoć vrlo raširena pojava prjie nego si mogao gledati milijun kanala na TV-u, imao videoteke ili internet. Tada se u kinima tražila karta više, u redovima se stajalo satima, a neki su živjeli od tapkanja karata pred kinom. Slično je bilo i s koncertima tadašnjih estradnih zvijezda, ali i s nekim utakmicama... {#}

15 godina
neaktivan

Za tapkanje vrijedi i ovo. Osvajanje sličica preokretanjem istih dlanovima  {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 21:10 (Random.).
14 godina
neaktivan

Tzv. 'Tape' u Dalmaciji sa Panini sličicama, bilo nogomet, NBA...

Strašno kako me ovo sad vratilo natrag kad smo znali (7-8 godina djeca) igrati na stubištu od zgrade.

Koja frustracija kad bi te 'opeljalo' za sve 'slije'

:D

Ako te stisnem teško bude uredi mi pomognem hvala, savvy?
16 godina
Random. kaže...

Za tapkanje vrijedi i ovo. Osvajanje sličica preokretanjem istih dlanovima {#}

Ne, to smo mi zvali kokanje, to je bilo da se razlikuje od "kockanje" iako je u biti isto, barem ako se igralo po pravilima

(a često nije jer smo brzo naučili kako napraviti vakuum ili lagano ulijepiti dlan oblizivanjem)

-

inače, da se ne mučite, pometao sam linkove za pojmove :)

ATJLučko kaže...

PETAR ČELIK - kao prvo, Petar Čelik je stvarna osoba iz Srbije poznat tijekom 70 i 80-ih godina a koji je među prvima, daklem pionir bodybuildinga na "ovim našim" prostorima, a proteini su mu bili ugodno uz korisno za kako karijeru tako i za podebljat prihode. Koliko se sjećam, nije imao previše uspjeha u poslu, ipak je on bio čovjek od treninga i fizikalija a ne od mudrovanja sa novcem.

E da, čovjek je još sa 60 i nešto godina aktivan bodybuilder, pobjeđuje u kategoriji 50+ više od deset godina mlađe 

i dao bog zdravlja da sam ja upola u takvom fizičkom stanju u tim godinama.
Ali proteini su mu bili odvratni. Nekakvo sojino brašno sa umjetnom aromom "jagode" za ispovraćat se ;)

.............

E sad jel pametnije za dijete u fizičkom razvoju da, kao većina nas, i po ovom vremenu lupa loptu barem dva sata dnevno...ili da visi na fejsu/gledanju rvacka traži zvijezdu/pleše sa zvijezdama, pjeva sa zvijezdama... neam pojma. Vjerujem da je bilo slobodnije i jeftinije. Nije bilo telekoma da nam diktira uvjete i duljinu igranja:)

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 22:15 (overhaul).
14 godina
neaktivan
E dajte me podsjetite kak se zove onaj kamen sto ga stavis u piksu od farbe i napravis rupicu pa onda pljunes na njega i upaljacam zagrijes tamo di je rupica i onda BUMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

??

A da, karabit !
Buzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
15 godina

kokanje, tapkanje, rabanje, peljenje... 

16 godina
forzzuk kaže...

Strašno kako me ovo sad vratilo natrag kad smo znali (7-8 godina djeca) igrati na stubištu od zgrade.

U Osijeku je to bilo 'poklape'... {#}

15 godina
overhaul kaže...
Games 4 life kaže...

-Zip ti je origonalno kao pojam; iomega zip drive.

-minidisk nije mali disk nego sonyjev format, izgleda kao manji "floppy disk"

.................

...

- Zip je kompresirani file firmat (pkwareov). IOMEGA se poslužila imenom kao simbolom za kompresiju, desetak godina nakon pojave zipa (arj,rar, tar, gz...)

- minidisc je (samo) Sonyjev naziv (zaštićen, kao i logo) za MO-disc/drive, može se reči da je naziv i dobio zato jer je manji od CDa prvi modeli 5.25"=130mm nasljednici 3.5"=90mm, pa to nije netočno... (kao i MiniCD, miniSD ...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
forzzuk kaže...

Vjeruj mi toga još ima, i to masovno.

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice