Lojban je umjetan govorni jezik (kao što je to i Esperanto, iako nisu povezani ničime osim svojom umjetnošću).
Karakteristike Lojbana su:
- potpuna logička čistoća i preciznost u izrazu (građen je po uzoru na jezike tzv. "simboličke logike")
- izražajna moć koja daleko nadmašuje običan jezik (što ga čini pogodnim za znanstvene, filozofske i sl. svrhe)
- vrlo malen broj osnovnih riječi (koje, usput, preuzima iz 6 najkorištenijih svjetskih jezika) - oko 1000 - ali i snažan mehanizam kombiniranja istih, kojim se dobivaju milijuni novih riječi
- jednostavna gramatička pravila
Više o njemu: http://www.lojban.org/
---
Već dulje vrijeme namjeravam krenuti na učenje. No, kako je bolje učiti s nekime, zanima me ima li zainteresiranih za grupno učenje? (moć izražavanja u Lojbanu nakon par tjedana učenja Lojbana odgovara moći izražavanja u Engleskom nakon nekoliko godina učenja Engleskog...)
Sumnjam da ću imati motivaciju samostalno ga svladati; pa mi je traženje kolega u učenju motiv otvaranja ove teme. S obzirom da Lojban pomalo podsjeća na programske jezike, pretpostavio sam da bi tu interes mogao biti najveći - naravno, ne morate znati niti jedan programski jezik kao preduvjet Lojbanu. Ako ste za, javite na ovoj temi ili pošaljite privatnu poruku, pa ćemo se dogovoriti kako ćemo. Otprilike bi to izgledalo na način da čitamo istu literaturu, raspravljamo o nedoumicama, pokušavamo međusobno (naravno, tekstualno) pričati na Lojbanu itd.
Lojban nije težak, ali molio bih da se javljate samo ako ste sigurni da ga želite učiti (a to bi prije svega bilo čisto zbog vlastitog zadovoljstva; naime Lojban ima malo aktivnih govornika).