Lojban i učenje

poruka: 6
|
čitano: 3.127
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Lojban i učenje

Lojban je umjetan govorni jezik (kao što je to i Esperanto, iako nisu povezani ničime osim svojom umjetnošću).

Karakteristike Lojbana su:

- potpuna logička čistoća i preciznost u izrazu (građen je po uzoru na jezike tzv. "simboličke logike")

- izražajna moć koja daleko nadmašuje običan jezik (što ga čini pogodnim za znanstvene, filozofske i sl. svrhe)

- vrlo malen broj osnovnih riječi (koje, usput, preuzima iz 6 najkorištenijih svjetskih jezika) - oko 1000 - ali i snažan mehanizam kombiniranja istih, kojim se dobivaju milijuni novih riječi

- jednostavna gramatička pravila

Više o njemu: http://www.lojban.org/

---

Već dulje vrijeme namjeravam krenuti na učenje. No, kako je bolje učiti s nekime, zanima me ima li zainteresiranih za grupno učenje? (moć izražavanja u Lojbanu nakon par tjedana učenja Lojbana odgovara moći izražavanja u Engleskom nakon nekoliko godina učenja Engleskog...)

Sumnjam da ću imati motivaciju samostalno ga svladati; pa mi je traženje kolega u učenju motiv otvaranja ove teme. S obzirom da Lojban pomalo podsjeća na programske jezike, pretpostavio sam da bi tu interes mogao biti najveći - naravno, ne morate znati niti jedan programski jezik kao preduvjet Lojbanu. Ako ste za, javite na ovoj temi ili pošaljite privatnu poruku, pa ćemo se dogovoriti kako ćemo. Otprilike bi to izgledalo na način da čitamo istu literaturu, raspravljamo o nedoumicama, pokušavamo međusobno (naravno, tekstualno) pričati na Lojbanu itd.

Lojban nije težak, ali molio bih da se javljate samo ako ste sigurni da ga želite učiti (a to bi prije svega bilo čisto zbog vlastitog zadovoljstva; naime Lojban ima malo aktivnih govornika).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
Lojban i učenje

bump! (btw, kako je to na lobjanu? :D)

UT3, Lily Allen, Franz Ferdinand, R.E.M., nVidia, Intel :: FANBOY :: BEWARE!
18 godina
Lojban i učenje

:D

Mislim da ovako nešto: do janli mi zo'e (nisam siguran za ovaj do na početku, i mislim da je zo'e na kraju opcionalan... ustvari, dovoljno bi bilo reći "janli" da se poruka (bump) shvati)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
protjeran
Lojban i učenje

I oni pisu fonetski, TKO JE SADA PAMETAN?

16 godina
neaktivan
RE: Lojban i učenje

Mislim da kao i Esperanto, nikad neće doživjeti veću primjenu i raširenost. Engleski sve više postaje "svjetski jezik", i s kim god se želiš sporazumjeti, pokušat ćeš na engleskom. Ali zanimljivi su ovakvi jezici, tko želi i ima vremena neka uči, no kao i Klingonski, ne bi trebao ući u životopis :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
18 godina
Lojban i učenje

Da, vjerojatno neće doživjeti popularnost. No mislim da ima ljudi koji bi ga voljeli naučiti čisto zbog njegovih osobina; ako je tako dobar kako se priča, isplati se. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice