Logički zadatak

poruka: 1.486
|
čitano: 526.250
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
16 godina
neaktivan
RE: Logički zadatak
Puhi kaže...

Vjerujem da ovdje ima dosta genijalaca pa bi bilo lijepo da neki od njih ponudi rješenje ovog zadatka:-) Molim Vas samo bez gluposti:P

Ne postoji jedno jedino rješenje, već može bit više njih različitih. Rješenje je potrebno i objasniti!

Evo kako ide zadatak:

Osuđenik je u petak od sudca dobio osudu:"tijekom sljedećeg tjedna bit ćeš smaknut, od ponedjeljka do petka, ali dok ne dođemo po tebe nećeš znati za dan smaknuća."

Zatvorenik razmišlja: "neće me smaknuti u petak jer to je zadnji dan pa ako me ne smaknu do tada znat ću da je petak taj dan, petak dakle ne dolazi u obzir. Kako petak nije, nije sigurno ni četvrtak jer je četvrtak zadnji mogući dan pa ću u četvrtak ujutro to znati i neće me pogubiti, dakle 100% nije ni četvrtak. Itd... zaključujem da me neće smaknuti."

Krvnik je ipak došao u srijedu i pogubili su ga kako je sudac i rekao, jedan od dana sljedećeg tjedna i to iznenadan dan.

Gdje je greška? U razmišljanju ili izjavama?

Hvala, živiliSmijeh

mislim da je greška u razmišljanju, jer sudac nije rekao da će doći po njega ujutro, nego samo da će to biti bilo koji dan od ponedjeljka do petka, i u bilo koje vrijeme, jer to nije definirano. definirani su samo dani, znaći da ga mogu pogubiti svaki dan u svako vrijeme. A zašto je to bila srijeda možda leži u  činjenici da će biti smaknut od ponedjeljka do petka, pa je velika mogućnost da će ga smaknuti točno između petka i ponedjeljka, što je srijeda, ali evo ga i matematički: 1+2+3+4+5/5=3, dakle treći dan..

17 godina
neaktivan
somy kaže...

pazi ovaj zadatak što nam je profesor na faksu rekao:

nastavi niz:

2,9,10,12,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,.....

koji je slijedeći broj? molim objašnjenje

30?

2,9,10 svakom dodaš 10, dobiješ 12,19,20. Od 20 nadalje dodaješ 1...
And the people bowed and prayed To the neon God they made. And the sign flashed out its warning, In the words that it was forming. Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
17 godina
neaktivan
somy kaže...

nastavi niz:

možda 30, 32 , 39....
Čudo je naći djevicu ljeti na Zrću........
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
somy kaže...

nastavi niz:

30?

2,9,10 svakom dodaš 10, dobiješ 12,19,20. Od 20 nadalje dodaješ 1...
 nebi moglo jer pravilo mora biti jednako za sve brojeve

Odgovor je 90, nema nikakve prevelike matematike, svaki od brojeva počinje na ''d'', a slijedeći koji počinje na d je 90 :D
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Uh, nazalost, sve sam ove zagonetke vec znao od prije pa nije fora rjesavat, ali sad bas trazim jedan zadatak koji je jako zanimljiv ali se nemogu sjetit tocno kako ide. Kad nadje postat cu pa da vidimo ko je pametan!

p.s. rjesio sam ovo sa einsteinom u 9 minuta! nije tesko, sam se treba malo razmislit, sve je logicno!

Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan

Ideš u grad, dođeš na raskršće na kojem možeš ići lijevo ili desno. Na raskršću stoje 2 brata, jedan UVIJEK govori istinu, drugi UVIJEK govori laž, ali ne znaš koji je koji.

Imaš pravo postaviti samo jedno pitanje.  Kako glasi pitanje da točno znaš kojim putem krenuti do grada?

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan
ferovca1 kaže...

Ideš u grad, dođeš na raskršće na kojem možeš ići lijevo ili desno. Na raskršću stoje 2 brata, jedan UVIJEK govori istinu, drugi UVIJEK govori laž, ali ne znaš koji je koji.

Imaš pravo postaviti samo jedno pitanje.  Kako glasi pitanje da točno znaš kojim putem krenuti do grada?

Što bi rekao tvoj brat?
ASUS P5Q DELUXE,INTEL CORE 2 DUO E8500,NVIDIA 9800 GX2,SEAGATE BARRACUDA 320GB,CORSAIR TWIN2X2048-6400C4,CORSAIR HX 620W Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tešku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign. OSVETA JE MOJA,JA ĆU JE VRATITI.
17 godina
protjeran
Logički zadatak

Što bi rekao tvoj brat gdje je grad? I kreneš suprotno!

Negdje u pustinji živio beduin, imao je tri sina i 17 deva. Na samrti beduin pozove sinove i kaže im: Najstarijemu 1/2, srednjemu 1/3 i najmlađemu 1/9 od njegove imovine. Sinovi nisu znali kako podijeliti 17 deva a da ne moraju ubiti nijednu devu.
Jahao onuda drugi beduin na svojoj devi, pozvaše ga oni i pitaju za savjet.
On im podijeli deve kako je otac rekao a da nisu zaklali nijednu devu, zajaše na
svoju devu i ode.
Kako su deve podijeljene.

Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz (2 CPUs) 2048MB RAM 250 GB Total ASUS EAH3650 Series 1024 MB xFire-->ddoxy
17 godina
neaktivan
doxy kaže...

Negdje u pustinji živio beduin, imao je tri sina i 17 deva. Na samrti beduin pozove sinove i kaže im: Najstarijemu 1/2, srednjemu 1/3 i najmlađemu 1/9 od njegove imovine. Sinovi nisu znali kako podijeliti 17 deva a da ne moraju ubiti nijednu devu.
On im podijeli deve kako je otac rekao a da nisu zaklali nijednu devu, zajaše na
svoju devu i ode.

Vjerojatno krivo  jer sam napamet računao - ali da li je rješenje 6, 9 i 2 ?

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan
Logički zadatak
Ja se pokušavam sjetiti jedne predobre zagonetke, koju nam je profesor iz matiše dao na kraju 4 razreda (dao bi nam inače pred kraj svake godine da imamo zanimaciju preko ljeta - i predobre su), ali ovu nismo ga mogli pitat rješenje. Nas par je preko ljeta je rješavalo zajedno i došli smo do rješenja - ali da vidim i vaše mišljenje.

Bilo je 5 osuđenika na smrt, koji su bili postrojeni jedan iza drugog. Čuvari su im rekli da prije nego će ih sve streljati staviti će im šešire na glavu  - 3 od jedne boje a 2 od druge, ali ako pogode koje boje je šešir na njihovoj glavi, biti će pomilovani. Stavili su im šešire na glavu i pitali zadnjeg (petog) koji je šešir njegove boje, ali on je rekao "ne znam" pa su ga ubili, isto tako je rekao 4. , 3. , 2. , ali je prvi u redu se nasmijao i rekao koje je boje šešir na njegovoj glavi.
Svaki osuđenik vidi šešire što su na glavama drugih osuđenika ispred njega, prvi naravno ne vidi ništa. 3 su crna i 2 bijela šešira (a to osuđenici ne znaju).

Dakle, koje je boje šešir što je prvi u redu nosio - crni ili bijeli?

EDIT: Nisam siguran da li je zatvorenika bilo 3 ili 5, ali ako je bilo 3 onda ima stave neki od ovih šešira.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2008 17:57 (Paolo2612).
17 godina
Logički zadatak

Čuo je njihove odgovore pa je prema tome zaključio?

Je li bitno kako je on to znao? Pogađao je?

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2008 16:50 (itf4n).
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Čuo je njihove odgovore pa je prema tome zaključio?

Je li bitno kako je on to znao? Pogađao je?

Kao prvo znao je, kao drugo napisao sam da su svi odgovorili "ne znam", osim njega.
17 godina
Logički zadatak

Napisao si da nisu znali, ne da su rekli "ne znam".

17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Napisao si da nisu znali, ne da su rekli "ne znam".

Vidim sada da sam krivo napisao, pa sam ispravio. hvala na upozorenju
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Imao je zrcalo ispred sebe? Drugi nisu mogli vidjeti u zrcalo jer im je on zaklanjao pogled. Da li su to bili ovakvi šeširi ili su im stavili neke vreće il kako već god da to nazovem pa da nisu vidjeli ništa

Deal with the facts and live with them.
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
Ja se pokušavam sjetiti jedne predobre zagonetke, koju nam je profesor iz matiše dao na kraju 4 razreda (dao bi nam inače pred kraj svake godine da imamo zanimaciju preko ljeta - i predobre su), ali ovu nismo ga mogli pitat rješenje. Nas par je preko ljeta je rješavalo zajedno i došli smo do rješenja - ali da vidim i vaše mišljenje.

Bilo je 5 osuđenika na smrt, koji su bili postrojeni jedan iza drugog. Čuvari su im rekli da prije nego će ih sve streljati staviti će im šešire na glavu  - 3 od jedne boje a 2 od druge, ali ako pogode koje boje je šešir na njihovoj glavi, biti će pomilovani. Stavili su im šešire na glavu i pitali zadnjeg (petog) koji je šešir njegove boje, ali on je rekao "ne znam" pa su ga ubili, isto tako je rekao 4. , 3. , 2. , ali je prvi u redu se nasmijao i rekao koje je boje šešir na njegovoj glavi.
Svaki osuđenik vidi šešire što su na glavama drugih osuđenika ispred njega, prvi naravno ne vidi ništa. 3 su crna i 2 bijela šešira (a to osuđenici ne znaju).

Dakle, koje je boje šešir što je prvi u redu nosio - crni ili bijeli?

EDIT: Nisam siguran da li je zatvorenika bilo 3 ili 5, ali ako je bilo 3 onda ima stave neki od ovih šešira.
 Vidim da niko ne zna pa cu ja odgovoriti:
Dakle, zatvorenika je bilo 3, a ne 5 jer bi u slucaju da ih je bilo 5 ovaj najstraznji morao znati koji je sesir na njegovoj glavi!
Znaci, 3 zatvorenika i 5 sesira (3 crna i 2 bijela na primjer).
Posto je 5. rekao "ne znam" znaci da ispred njega ima jos samo 1 bijeli (jer da su 2 bijela ispred njega on bi znao da je na njemu crni) i 1 crni ili 2 crna. Slucajevi u prvom koraku su slijedeci: 
1. na 1. i 2. covijeku su 2 crna sesira
2. na 1. i 2. covjeku su 1 crni i 1 bijeli sesir

Posto je drugi rekao "ne znam" (pretpostavimo da on takodjer razmislja kao ja, tj. da zna da on i 1. u redu moraju imati jedan od prethodna 2 slucaja) zakljucujem da on ispred sebe na 1. covijeku vidi crni sesir, jer da vidi bijeli, znao bi da je na njemu crni)

Sada znamo da 1. u redu sigurno ima crni sesir i to je rjesenje zagonetke!
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
doxy kaže...

svoju devu i ode.

Ova zagonetka je iz knjige "Covjek koji je brojio" od Malba Tahanija.
Evo rijesenje: treba se u tih 17 deva dodati jos jedna tako da ih bude 18.
Onda se polovica da najstarijem sinu (to je 9 deva), srednjem se da trecina (to je 6 deva) i najmladem se da devetina (to su 2 deve).
Kada se to zbroji: 9+6+2=17 i onda se vrati ona deva koju smo dodali na pocetku.
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

/cut

edit: nisam vidio da su svi rekli "ne znam"

Čudo je naći djevicu ljeti na Zrću........
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2008 19:02 (skandalouz).
17 godina
neaktivan
Puhi kaže...

Vjerujem da ovdje ima dosta genijalaca pa bi bilo lijepo da neki od njih ponudi rješenje ovog zadatka:-) Molim Vas samo bez gluposti:P

Ne postoji jedno jedino rješenje, već može bit više njih različitih. Rješenje je potrebno i objasniti!

Evo kako ide zadatak:

Osuđenik je u petak od sudca dobio osudu:"tijekom sljedećeg tjedna bit ćeš smaknut, od ponedjeljka do petka, ali dok ne dođemo po tebe nećeš znati za dan smaknuća."

Zatvorenik razmišlja: "neće me smaknuti u petak jer to je zadnji dan pa ako me ne smaknu do tada znat ću da je petak taj dan, petak dakle ne dolazi u obzir. Kako petak nije, nije sigurno ni četvrtak jer je četvrtak zadnji mogući dan pa ću u četvrtak ujutro to znati i neće me pogubiti, dakle 100% nije ni četvrtak. Itd... zaključujem da me neće smaknuti."

Krvnik je ipak došao u srijedu i pogubili su ga kako je sudac i rekao, jedan od dana sljedećeg tjedna i to iznenadan dan.

Gdje je greška? U razmišljanju ili izjavama?

Hvala, živiliSmijeh

Nisam bas siguran u ovo sto su napisati, ali cini mi se logicno.
Ovo sto zatvorenik razmislja mi se cini tocno, i bas zbog toga su ga mogli ubiti bilo koji dan, jer on to ne bi znao posto je mislio da ga uopce nece ubiti. Ne znam ovo tocno objasnit, ali nadam se da ste shvatili

A evo sad jedne zagonetke od mene:
Istrazivaca uhvati neko pleme ljudozdera i poglavica mu kaze: "Reci sto god zelis. Ako to bude laz skuhat cemo te, ako bude istina ispeci cemo te!" Istrazivac kaze nesto poglavici i ovaj ga pusti! Sto je istrazivac rekao?

p.s. sori, jos se nisam naviknuo na ovo visestruko citiranje
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2008 19:06 (Assassin).
17 godina
Logički zadatak

Skuhat ćete me?

17 godina
neaktivan
Assassin kaže...
Istrazivaca uhvati neko pleme ljudozdera i poglavica mu kaze: "Reci sto god zelis. Ako to bude laz skuhat cemo te, ako bude istina ispeci cemo te!" Istrazivac kaze nesto poglavici i ovaj ga pusti! Sto je istrazivac rekao?

Nije rekao ništa. U vezi ovog tvog rješenja na Paolovo pitanje nisam baš siguran, moram pogledati još jednom :)
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Skuhat ćete me?

Horagio kaže...
Assassin kaže...

Nije rekao ništa. U vezi ovog tvog rješenja na Paolovo pitanje nisam baš siguran, moram pogledati još jednom :)
 itf4n je rekao tocno! Ako ga nakon toga skuhaju, to bi bila istina i morali bi ga ispeci, a ako ga ispeku, to bi bila laz i morali bi ga skuhati!
Ovo moje rjesenje za Paolovo pitanje je sigurno tocno, ne vidim zasto ne bi bilo.
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

bazen se punio od 7:00 ujutro do 3:00 ujutro

u bazen stane 5000 litara vode

svake minute kolicina vode u bazenu se podupljava

u koliko sati je u bazenu bilo 2500 litara vode?

meni je za zadatak trebalo 3 sekunde koliko ce trebet vama?

Viva la Linkuto
17 godina
neaktivan
linkuto kaže...

Ovo je matematički zadatak, a ne logički.

Jednadžba [x = sati]:

5000*22 = 2500*x
5000x = 55000
x = 11
And the people bowed and prayed To the neon God they made. And the sign flashed out its warning, In the words that it was forming. Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
linkuto kaže...

Ovo je matematički zadatak, a ne logički.

Jednadžba [x = sati]:

5000*22 = 2500*x
5000x = 55000
x = 11
 LOL!
Krivo, barem mislim da je krivo!
Ja bi to rjesavao obrnuto, od natrag.
Ako se bazen punio do 3, znaci da je u 3 u bazenu bilo 5000 litara vode. A mi moramo naci trenutak kaje u bazenu bilo 2500, odnosno duplo manje vode. A posto se svake minute kolicina vode poduplava, znaci da ce 2500 litara vode u bazenu biti u 2:59!
Ovo je zapravo logicki zadatak, problem je sto ga ljudi krenu rjesavat matematicki i sve zeznu. I ja sam isto prvo iso racunat pa sam onda tek malo stao i razmislio zasto je zadatak bas u ovoj temi i da nema smisla da ga tako rjesavam! Malo sam razmislio i mislim da je ovo moje rjesenje tocno.
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...
itf4n kaže...

Skuhat ćete me?

Horagio kaže...
Assassin kaže...

itf4n je rekao tocno! Ako ga nakon toga skuhaju, to bi bila istina i morali bi ga ispeci, a ako ga ispeku, to bi bila laz i morali bi ga skuhati!
Ovo moje rjesenje za Paolovo pitanje je sigurno tocno, ne vidim zasto ne bi bilo.
 Sry, na brzinu sam pročitao tvoje rješenje, nisam odmah shvatio. U pravu si. Mislim da je i moje rješenje točno jer nije rekao niti laž niti istinu, nije rekao ništa pa ne vidim razlog zašto bi ga skuhali ili ispekli.
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

assasin  tocno si odgovorio svaka cast!

tu nije matematika u pitanju tu zapravo skoro i nema matematike!

da je zadatak matematicki stavio bi ga pod matematicke zadatke

Viva la Linkuto
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2008 22:30 (linkuto).
17 godina
neaktivan
Horagio kaže...
Assassin kaže...
itf4n kaže...

Skuhat ćete me?

Horagio kaže...
Assassin kaže...

Sry, na brzinu sam pročitao tvoje rješenje, nisam odmah shvatio. U pravu si. Mislim da je i moje rješenje točno jer nije rekao niti laž niti istinu, nije rekao ništa pa ne vidim razlog zašto bi ga skuhali ili ispekli.
 Da, istina, ne bi mu mogli nista napraviti da je sutio, ali onda zadatak i nema nekog smisla. A i u zadatku pise da on nesto kaze poglavici.

p.s. jos uvijek se ne mogu sjetit one zagonetke, al sutra cu probat pronac.
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Ova zagonetka je najstarija i svi ju znaju, al nema veze : Na jednoj strani rijeke se nalaze zelje, koza i vuk. Sve troje treba prevesti na drugu stranu, a da ne ostanu sami npr. koza i zelje i vuk i koza inače .... U čamac stane samo jedan putnik => dovedite ih do druge strane

17 godina
neaktivan
Horagio kaže...

Ova zagonetka je najstarija i svi ju znaju, al nema veze : Na jednoj strani rijeke se nalaze zelje, koza i vuk. Sve troje treba prevesti na drugu stranu, a da ne ostanu sami npr. koza i zelje i vuk i koza inače .... U čamac stane samo jedan putnik => dovedite ih do druge strane

Prvo ide koza na jednu stranu a covjek se vrati nazad. Onda uzme vuka i dveze ga kod ovce, ali ovcu uzme i vrati ju natrag gdje je vec bila. Onda uzme kupus i odveze ga kod vuka i onda se jos vrati po ovcu.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice