Dakle kupili smo novi stan, planiramo ugraditi indukciju i čujem sa strane kako su perfomanse indukcije slabe ako nije na trofaznom priključku.
Tip koji nam je prodao stan (još je u gradnji) tvrdi da se u nove stanove ne ugrađuju trofazni, već isključivo jednofazni priključci, pa tako i u našoj zgradi.
Čitam za indukciju zahtjeve, kaže 1.4 do 1.8 kW po ringu, ovisno o veličini ringa. Npr. za ukupno 5 ringova max. snaga bi bila 5.6 kW. Nigdje u uputama proizvođača ne nalazim podatak o trofaznom ili jednofaznom priključku.
EDIT: našao upute, koliko mogu vidjeti (str. 14 pdf-a), to mi liči na jednofazni priključak? S druge strane, brojke za ukupnu kombiniranu potrošnju su cca. duplo veće od onih koje sam naša na drugim stranicama. Pasmater!
U stanu će uz indukciju i rasvjetu biti dizalica topline, perilica veša, sušilica veša (možda kombinirani uređaj), hladnjak, frizer, pećnica, TV, električne rolete, omanja hrpica računala.
Čitam na HEP-ovim stranicama da je min. snaga za jednofazni priključak 4.6 kW, a za trofazni 11.04 kW, no nemam pojma što to znači za max. snagu. Što se događa ako sve radi odjednom (npr. po zimi nakon povratka sa skijanja upalimo grijanje, stavimo veš na pranje i krenemo kuhati uz upaljen TV)? Uopće nemam osjećaj za to...
No lako za sve ovo ostalo, prvenstveno me interesira moram li od prodavača tražiti trofazni priključak, obzirom na indukciju (ali i sve ostale potrošače), pa ako itko zna išta konkretno, molim savjet.