Industriska el. energija u kućanstvu?

poruka: 13
|
čitano: 2.307
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Mene zanima dali ja smijem koristiti industrisku el energiju za napajanje kuće ili dijela kuće (najveće potrošaće) jer je dosta jeftinija.

Imam u istom dvorištu zgradu koja ima industriski obračun el energije (neznam baš sad to točno objasnit) koja se koristi za bravarsku radionicu. 

Smijem li ja iz razvodnog ormara (tamo di su osigruači za pojedine strujene krugove) povući kabel do kuće i tamo spojiti na razvodnoj ploči taj kabel, a odpojiti onaj što ide iz brojila. PA tako napajati cijelu kuču ili samo dio s tom strujom.

Mene samo zanima smije li se to uraditi... da nebi bilo problema po pitanju HEP kontrola.

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina

Po logici mi se čini da ne smiješ, jer kad bi smio onda ne bi bez razloga postojale industrijske i kućne tarife. Vjerojarno je nelegalno.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
18 godina
Re: Industriska el. energija u kućanstvu?
PC - stručnjak kaže...

Mene samo zanima smije li se to uraditi... da nebi bilo problema po pitanju HEP kontrola.

Ne smije, valjda ti je to jasno.

15 godina
Ti si mislio spojiti se iza brojila na kojem je obrt na razvod struje u kući. To znači da bi odspojio postojeće brojilo za kuću. Koliko ja znam svako takvo petljanje je zabranjeno a mislim da te mogu opaliti po džepu. Skužit će te kad budu očitavali stanje brojila.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan

Ma nisam mislio petljat po brojilu, već po razvodnoj ploči... brojilo je blombirano i to me nezanima.... već ploča s osiguračim u kući u u radionici, dakle, mislio sam samo odspojit fazu koja dolazi s brojila na osigurače i tu spojit ovu 2. što dovodim iz radionice... 

Nigdje ne skidam blombe ništ.. Dakle ostali bi spojena brojila sve kak je sad samo što umjeto faznog voda s brojila tu bi na osigurače doveo fazni vod s iz radionice.. i da mi se tamo brojilo vrti a ne u kući :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2012 15:14 (PC - stručnjak).
16 godina

To je svejedno nelegalno jer struju dobivaš van svoga brojila, što ne smiješ.

14 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

To je svejedno nelegalno jer struju dobivaš van svoga brojila, što ne smiješ.

Ček a kak kad npr imaš solarne kolektore? ili neznam neki generator?

16 godina

To je specifičan slučaj, no ovome slučaju ti opet uzimaš struju od HEP-a i ti od drugoga potrošača. To nikako ne smiješ.

14 godina
neaktivan

aha, a kad bi ja to napravio dakle to se u mom slučaju ne može primjetit jer je spojeno pomoću voda koji već dolazi na osigurače.. samo je stvar odpajanja brojila iz tog kruga.

Ka bi vidili da su računi mali odnosno da je potrošnja jako mala .. kako ide provjeravanje instalacije?.... Samo ovog dijela od Osigurača na krovu do brojima ili kompletne moje instalacije u kući?

16 godina

Nisam siguran smiju li ti pregledavati instalacije koje su tvome vlasništvu, no to što činiš je nelegalno. A sada hoće li te oni na neki način uhvatiti je drugo.

14 godina
neaktivan

hehehe ... mislim i ja da oni po privatnim instalacijama nemaju šta radit.. a pošto njhovu ne diram ... nema šanse da skontaju :D ... Kolko sam ja vidio kad su bili mjenjat blombe.. bitno je da blombe stoje di trebaju i da su limitatori podešeni na ugovorene vrijednosti... :D

E da .. pa ja s jedne privatne instalacije dovodim struju na 2. privatnu instalaciju.. a ista osoba je vlasnik i jedne i druge instalacije.. pse se neče sama tužit da joj koristiš el. energiju :D

16 godina

Po članku 14(2) to što činiš je nelegalno, jer premda je ista osoba vlasnik, radi se o različitim korisnicima. Jedan korisnik je taj obrt, i što već, a drugi korisnik je privatna osoba

(2) Prema ovom Ugovoru Kupac se smatra krajnjim korisnikom priključka i mreže te nema pravo omogućiti
drugoj osobi priključenje na svoje elektroenergetske objekte i instalacije i korištenje električne energije preko
svoga obračunskog mjernog mjesta.

I naravno oni ne mogu pristupiti tvojim privatnim instalacijama već samo onome što oni posjeduju:

(6) Kupac je dužan omogućiti Operatoru distribucijskog sustava u svako vrijeme pristup svakom priključku,
mjestu preuzimanja električne energije i obračunskom mjernom mjestu.

14 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Po članku 14(2) to što činiš je nelegalno, jer premda je ista osoba vlasnik, radi se o različitim korisnicima. Jedan korisnik je taj obrt, i što već, a drugi korisnik je privatna osoba

(2) Prema ovom Ugovoru Kupac se smatra krajnjim korisnikom priključka i mreže te nema pravo omogućiti
drugoj osobi priključenje na svoje elektroenergetske objekte i instalacije i korištenje električne energije preko
svoga obračunskog mjernog mjesta.

I naravno oni ne mogu pristupiti tvojim privatnim instalacijama već samo onome što oni posjeduju:

(6) Kupac je dužan omogućiti Operatoru distribucijskog sustava u svako vrijeme pristup svakom priključku,
mjestu preuzimanja električne energije i obračunskom mjernom mjestu.

Dakle.. da zaključimo. Ono što sam naumio radit je nelegalno, no HEP i tako dalje mi ne mogu ništ jer ne smiju dirat moje instalacije.... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2012 15:37 (PC - stručnjak).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice