Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.001.060
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Slash3322 kaže...

Slušam ove bendove: Guns N' Roses, AC/DC, KISS, Iron Maiden, Slipknot, Black Sabbath, Pink Floyd, Creedence Clearwater Revival, Dire Straits...no uglavnom, imam akustičnu gitaru, već imam neke osnove i znam odsvirati par jednostavnih pjesama. Pa me zanima koju pjesmu mi predlažete kao početniku da probam odsvirati? Do 5. razreda osnovne sam išao u glazbenu na klavir, sad sam 2.srednje, ali klavir me ne zanima, već sam pomalo i note zaboravio čitati, pa sve kaj sam do sad odsvirao na gitari, sam odsvirao po sluhu ili ako gledam guitar lessonse na YouTubeu. Jednostavno je. Hvala! LP :)

Slipknot - Duality i Left Behind to ti je onak lagana

Fear of dark i aces high od maidena tak sam ja učio kad sam tek krenio.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
12 godina
protjeran

hvala..nego..dal trebam znati note ili da učim preko YouTubea po guitar lessonima?

17 godina
neaktivan
Slash3322 kaže...

hvala..nego..dal trebam znati note ili da učim preko YouTubea po guitar lessonima?

Note je uvijek korisno znati citati. Moze ti samo pomoci, nikako odmoci.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
protjeran

Probao sam odsvirati GNR Paradise City 

i CCR Have You Ever Seen The Rain 
i smatram da sviram prilično dobro za početnika, svaki čas sam pauzirao video da vidim kak dalje..ali problem nije u tome da sam fulao ton, sve sam napravio kak je na videu, ali jednostavno ne zvuči isto. Pretpostavljam da gitara nije podešena, nisam baš upućen u te stvari pa neznam dal ju trebam uopće podešavati. Radi se o Hohner HC06 gitari i koristi ju buraz za glazbenu školu..ako ima koji bolji tutorial molim vas da mi javite. hvala i LP :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.4.2013 16:43 (Slash3322).
17 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Pa kolko ja znam, Paradise City nije u standardnom E stimu, vec u standardnom D# stimu. To ti i veli na pocetku tutoriala, ako hoces svirati uz snimku moras za pola tona spustiti sve zice.

http://www.get-tuned.com/online_guitar_tuner.php

Tu izaberi 1/2 step down i po tome nastimaj gitaru. Ili ako imas elektricni stimer nastimaj na D#, G#, C#, F#, A#, D# od zadnje zice prema prvoj (zadnja je najdeblja).

12 godina
protjeran

dobro, to nije problem. koje pjesme mogu svirati u E štimu bez naštimavanja gitare (po mogućnosti od gore navedenih bendova)? Recimo Smoke On The Water? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.4.2013 17:16 (Slash3322).
17 godina
neaktivan
Slash3322 kaže...

dobro, to nije problem. koje pjesme mogu svirati u E štimu bez naštimavanja gitare (po mogućnosti od gore navedenih bendova)? Recimo Smoke On The Water? 

Vecinu. 90% njih je u standardnom E stimu. Gunsi su recimo iznimka. Imaj na umu da ako se nigdje ne svira prazna zica, da u tom slucaju mozes stvar svirati i s E stimom jedno polje nize.

12 godina
protjeran

Recimo da hoću odsvirati KISS - Strutter u bass izvedbi. E,A,D,G to znam, neznam za kaj služe ove brojke http://0.tqn.com/d/create/1/0/L/Y/8/-/Bouree.jpg.

nema veze...E,A,D,G su žice a brojke su polja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.4.2013 20:38 (Slash3322).
16 godina

A Slipknot ti onda otpada ak želiš u E štimu svirat {#}

Moraš imat deblje žice za njih (barem 12-ice)

16 godina
neaktivan
AmonZero kaže...

A Slipknot ti onda otpada ak želiš u E štimu svirat {#}

Moraš imat deblje žice za njih (barem 12-ice)

Je l' se ti šališ?

16 godina

Ne. 

Većina njihovih pjesama je u  B F# B E G# C# ili u A E A D F# B štimu.

Ak ćeš svirat u tim štmovima sa nekim 10-kama (koje su namjenjene E štimu) žice će biti prelabave i bit će praktički nesvirljivo.

14 godina

Mene zanima postoji li neka posebna krema, lak ili nešto slično za premazat vrat gitare jer iman osjećaj da se nekako "osušia". Najviše primjetim tu vlažnost i glatkost amo to tako reč kad sviram neku drugu gitaru. Inače gitara je skoro godinu stara(ltd ec50)

xf: recod8600
17 godina

Ukoliko misliš na fretboard onda je to limunovo ulje. Kupiš si jednu bočicu i trajat će ti desetljećima :) Ima po našim shopovima za nabavit. Napomena: Limunovo ulje je samo za rosewood fretboarde (nije za svijetle, maple neckove).

Dunlop lemon oil Dunlop lemon oil
Never before have I encountered such corrupt and foul minded perversity. Have you ever considered a career in the Church?--The Bishop of Bath and Wells, Blackadder II
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.4.2013 8:14 (Tanelorn).
14 godina

Onda je to to, znaš li možda kolika je otprilike cijena?

Btw meni piše u speciikacijma gitare maple neck, rosewood fretboard ali fretboard je rosewood pa mislim da je to ok?

xf: recod8600
17 godina

40 kn ti je cijena bočice. 

To ti je to, mažeš samo fretboard (ne i donji dio vrata) a lemon oil odgovara svim tamnim fretboardima (dakle rosewood i ebony).

Never before have I encountered such corrupt and foul minded perversity. Have you ever considered a career in the Church?--The Bishop of Bath and Wells, Blackadder II
15 godina
odjavljen
Nije nego ne odgovara lakiranim fretboardovima, a to su obicno maple fretboardi. Rosewood su obicno nelakirani.
Svi smo mi Mentalist.
17 godina
neaktivan

Mentalist, koje zice predlazes za klasicnu gitaru? Neka srednja visa klasa, jer trebam kupiti zice i za ostale gitare, a opet ne bih htio neki srot, jer idu na prakticki vrhunsku gitaru...

16 godina
neaktivan

Ako se smijem ubaciti - ja koristim D'Addario i sasvim sam zadovoljan sa jednim stimom deblje od standardnog (10tke umjesto 9tki za standardni stim, 10tke za dropD, i 12tke za dropC).

Frend iz bivsih KUD Idijota, Sale, se kune u Gibsonke.

Znas sta ja sviram, znas sta sviraju Idijoti - pa biraj :-D

They say freak, when you're singled out...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ako se smijem ubaciti - ja koristim D'Addario i sasvim sam zadovoljan sa jednim stimom deblje od standardnog (10tke umjesto 9tki za standardni stim, 10tke za dropD, i 12tke za dropC).

Frend iz bivsih KUD Idijota, Sale, se kune u Gibsonke.

Znas sta ja sviram, znas sta sviraju Idijoti - pa biraj :-D

To meni velis? Zato jer smo pri dnu stranice, pa kad stisnem "nadporuka" ne namjesti me na poruku. xD

Je, ali to mislis na akusticnu jel? Mene zanima bas za klasicnu gitaru, dakle najlonske zice. S njima nemam nikakvog iskustva. A ne znam bas da KUD Idijoti ili ti svirate klasiku {#}. Bez uvrede, naravno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 19:33 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

Ja sam nedavno poceo svirat akusticnu,pa bih molio par preporuka

za dobre, a ne bas preteske pjesme

Zasada znam Azra-Balkan,HP-Roštilj,Bob Dylan-Knockin on heavens door i jos nekoliko pjesama :D

Hvala

17 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Ja sam nedavno poceo svirat akusticnu,pa bih molio par preporuka

za dobre, a ne bas preteske pjesme

Zasada znam Azra-Balkan,HP-Roštilj,Bob Dylan-Knockin on heavens door i jos nekoliko pjesama :D

Hvala

Fade to Black akusticni dio, tj. strofe.

To Live Is to Die - imas jedan akusticni dio, odlican je za svirati i za prste (desne ruke) lagano izvjezbati, pocne negdje na 5 minuta.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa eto kad sam moron, tek sad sam procitao onaj bitan pridjev "klasicnu" u originalnom postu. Pardoncek :-D

They say freak, when you're singled out...
17 godina
neaktivan

Stigla je prinova {#}. Nadam se da mi Mentalist nece zamjeriti namatanje zica xD.

Majstor je Paulino Bernabe.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Stigla je prinova {#}. Nadam se da mi Mentalist nece zamjeriti namatanje zica xD.

Majstor je Paulino Bernabe.

Grijeh je imati prljavštinu oko pragova. Grijeh. Gitara je klasično (ololol) lijepa.

17 godina
neaktivan
4ucker kaže...

Grijeh je imati prljavštinu oko pragova. Grijeh. Gitara je klasično (ololol) lijepa.

Tek sam ju jucer nabavio, skidam to malo po malo, ne da se go*vno. xD

17 godina
neaktivan

Evo, meni je klasična gitara primarna gitara ceo moj svirački vek pa da podijelim dojmove o žicama.

Tri su osnovna tipa: low (nisam siguran dal se tak zovu), normal i hard tension. Hard su najteže za svirati, ali zvuče najreskije. Low obrnuto, a normal je između. Za početak si nemoj zeti hard budući da je prijelaz s neke druge gitare na klasičnu težak, pogotovo ako namjeravaš svirati klasičnu muziku. Većinom sve žice imaju posrebren premaz i to je neka standardna kvaliteta za 50ak kn/paket. One skuplje imaju neki spešl premaz, ali njih nikad nisam kupovao jer ih se ne isplati stavljati na moj šper-balvan, tj. gitaru.

Zadnje koje sam kupio su D'addario crveni paket, medium tension i to je bilo prije jedno godinu i pol do dve godine. Otad sviram u prosjeku negdje dvaput tjedno po pola sata i ne pucaju (izuzev toga što je zvuk tup i što mi prsti smrde na smazane žice nakon sviranja) a sviram 95% vremena s trzalicom. Sjećam se da sam bio očaran reskošću donjih 3 žica kad su bile nove. One žice koje nemaju metalni namot mi nikad nisu bile previše reske, ali je to mislim do gitare, ne do žica.

Inače, ovaj fret na slici mi se čini da pokazuje znakove istrošenosti, ne da je smazan. Smazanoća su naslage koje lako idu dolje i tanjom trzalicom, a za tretiranje ovog vrata bi možda bilo dobro kupiti neki preparat, ne znam.

Fuck flowers
15 godina
odjavljen

Ne treba ništa, gitare moraju biti zmazane, da se vidi da ih se svira.

Dadario žice nisu neka sreća.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ovak?

Closeup fretova:

#NaturalRelicSwag

P.S. - D'addario rula u omjeru uloženog/dobivenog za klasične ;)

Fuck flowers
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.5.2013 17:00 (i_rambo_plache).
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
Jakovp kaže...

Ovak?

Closeup fretova: #NaturalRelicSwag

P.S. - D'addario rula u omjeru uloženog/dobivenog za klasične ;)

Kako dosad nisi dobio rak kože pitam se.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.5.2013 17:01 (4ucker).
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Evo, meni je klasična gitara primarna gitara ceo moj svirački vek pa da podijelim dojmove o žicama.

Tri su osnovna tipa: low (nisam siguran dal se tak zovu), normal i hard tension. Hard su najteže za svirati, ali zvuče najreskije. Low obrnuto, a normal je između. Za početak si nemoj zeti hard budući da je prijelaz s neke druge gitare na klasičnu težak, pogotovo ako namjeravaš svirati klasičnu muziku. Većinom sve žice imaju posrebren premaz i to je neka standardna kvaliteta za 50ak kn/paket. One skuplje imaju neki spešl premaz, ali njih nikad nisam kupovao jer ih se ne isplati stavljati na moj šper-balvan, tj. gitaru.

Zadnje koje sam kupio su D'addario crveni paket, medium tension i to je bilo prije jedno godinu i pol do dve godine. Otad sviram u prosjeku negdje dvaput tjedno po pola sata i ne pucaju (izuzev toga što je zvuk tup i što mi prsti smrde na smazane žice nakon sviranja) a sviram 95% vremena s trzalicom. Sjećam se da sam bio očaran reskošću donjih 3 žica kad su bile nove. One žice koje nemaju metalni namot mi nikad nisu bile previše reske, ali je to mislim do gitare, ne do žica.

Inače, ovaj fret na slici mi se čini da pokazuje znakove istrošenosti, ne da je smazan. Smazanoća su naslage koje lako idu dolje i tanjom trzalicom, a za tretiranje ovog vrata bi možda bilo dobro kupiti neki preparat, ne znam.

Uzeh "hard tension", ovak i onak sviram tamburu uz gitare, tako da mi ne predstavlja neki problem, u usporedbi s tamburom, hard tension na ovoj klasicnoj su picki*n dim/mala beba itd. {#}.

Krivo ti pokazuje, nije istrosen, bas je zmazan tj. gore je mast, koza, sto god da se nakupilo. ;)

Al gitara je mrak. Nije koncertna, vec ona za študente, al nema veze dobra je, i to usprkos svih piz*darija koje su joj se radile, a za koje znam. :D

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice