Nakon Stormlight nisam baš znao što dalje, imam puno knjiga na popisu, a nisam htio započeti nešto veće trenutno. Iako recimo imam volje za Osten Ard serijalom od Tada Williamsa ili Red Rising, ali RR neću još kretati dok ne izađe zadnja knjiga, a Williamsa sam mislio kada sam već toliko čekao da to sve čitam ispočetka da mi je onda najbolje sačekati još nekoliko mjeseci dok naši izbace prijevod zadnje knjige. To je jedan od rijetkih serijala koji su gotovo potpuno prevedeni kod nas, i to kvalitetno, prvu kvadrologiju je prevodio Algoritam, a ovu novu Vorto Palabra, a tamo radi hrpa ekipe iz Algoritma, tako da je to to.
Na kraju sam se odlučio na nešto totalno drugačije, sjetio se preporuke kolege Azmo (hvala na preporuci!)i započeo SF serijal Expeditionary Force od Craiga Alansona, prva knjiga je Columbus day. Primarno sam to htio jer sam malo isprobao audioknjigu na Audible i tip koji čita je vrhunski, baš čovjeka možeš slušati kolko hoćeš. Radnja je nekakva naša sadašnjost i odjednom su izvanzemaljci napali Zemlju. Pratimo priču iz perspektive jednog tipa koji je profi vojnik (američki) i to iz prvog lica. S obzirom na to da je on obični grunt, prašinar, ne saznajemo nekakve bitne informacije na početku, nego samo njegovu perspektivu, a on nema pojma šta se događa osim baš onog najosnovnijeg. To mi se nije sviđalo na početku, ali naravno kako knjiga ide stvari se mijenjaju i sada pred kraj mi se čini da će se ovo pretvoriti u nekakvu "space crew" priču, što mi zapravo jako odgovora, ali uopće nisam to očekivao. Tu kad ogoliš priču dosta su jednostavne ideje, npr vanzemaljci su ili napredni gušteri ili napredne mačke ili mali sivkastozeleni kiborzi. Nema nekog posebnog objašnjavanja (zasad) kako šta funkcionira, kako radi svemirski brod, kako putuju više od brzine svjetlosti ili kako lete kroz crvotočine, jednostavno to rade. Također je ubačen "deus ex machina" element u obliku vrlo naprednog AI-a koji je glavni lik slučajno pronašao i sad on pomaže ljudima. I tu je pisac u biti lukavo izveo to da ne mora baš objašnjavati kako što funkcionira nego jednostavno taj AI to zna, i to je zapravo ajmo reći realno, jer ljudi su na našoj razini i ne ne mogu ni znati više, samo onda to djeluje kao da je radnja prejednostavna, odjednom su tu svemirski brodovi, razne vanzemaljske rase i nema zapravo nekakvog posebnog objašnjavanja. Zasad.