DC struja za maketu, gomila pitanja.

poruka: 4
|
čitano: 732
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
DC struja za maketu, gomila pitanja.

Zdravo, ovako, treba mi netko ko ima debele živce za gomilu pitanja, a da se razumiej u struju. Imam maketu broda oko 70cm i na njega sam stavio OVU BATERIJU (klikni) i sad zanima me koju amperažu on šalje jer imam elektro motor koji pokrece propeler, ali kupio bih daljinski i ploćicu koja prima signale s tog daljinskog, a ne znam koju da kupim. OVAJ (klikni) ne piše koliku amperažu može primiti ta ploćica s kondenzatorima, otpornicima i slično, a OVAJ (klikni2)  piše da može slati maksimalno 1,2A po jednom motoru, e a bojim se da akumulator ne sprži tu ploćicu ako je njegova amperaža veća od 1A. Jel postoji neki ragulator ako je? Usput, netko mi je spomenuo tranzistor 7805 ali idu neka dva kondenzatora u spoj a ne znam koje jačine uF i V svaki, da li taj tranzistor regulira i ampere koje mi čine problem? Hvala unaprijed i molim opis odgovora ;)

7 godina
online
Re: DC struja za maketu, gomila pitanja.

Ne, "ampere" ti ništa ne regulira, motor potegne kolko mu treba, a baterija mu daje tu struju.

Jedini način da akumulator sprži pločicu je da je većeg napona od maksimalnog dozvoljnog (15V), a to nije, tak da nemaš problema.

A pločica i daljinski su deklarirani za motor koji konstantno vuče do 1.2 A, toliko maksimalno drže tranzistori na pločicu kroz duže vrijeme, naravno motor može potegni i više neko kraće vrijeme, ali ne smeta ako stalno ne vuče previše.

E sad, jedina je nepoznanica koji motor imaš, i ako je neki puno veće snage onda trebaš drugu pločicu, ili dodatni npr. mosfet tranzistor preko kojega bi spojio motor.

E da, i budući da imaš samo jedan motor i ništa drugo, možeš uzeti praktički bilo koji daljinski i pločicu, jer ti treba samo jedan kanal, premda ne znam kak onda planiraš skretati.

 Edit: i pazi, ako sad nekaj naručiš s aliexpressa iz kine, naplatili ti budu i pdv i carinski postupak, pa te bude taj daljinski koštao prek 200 kuna.

Potraži nekaj s EU skladišta, možda s banggooda ili sličnog dućana, ako ima iz EU (ali su obično jako skupi).

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.6.2021 22:13 (fer-de-lance).
4 godine
neaktivan
offline
Re: DC struja za maketu, gomila pitanja.

Ima 3 motora, jedan za pogon, drugi skreće, a treći diže i spušta sidro... Taj što diže sidro može dići oko kile sigurno, a mali je iz nekog autića, znam da mu to smanjuje vijek, ali i tako tako ga neću koristit, više je onak radi estetike... Motor koji vrti propeler je 2,5 cm u promjeru, isto iz nekog autića, ali kažem, nešto je veći od onih skroz standardnih... Taj ne bi trebao prijeći 1,2 A zar ne? Zaboravio na carinu i PDV, moram se raspitati oko tog... još i to! haha 

16 godina
moderator
online
Re: DC struja za maketu, gomila pitanja.
matija344 kaže...

Taj ne bi trebao prijeći 1,2 A zar ne?

Kroz multimetar podešen na mjerenje struje pravilno spojiš motor na akumulator i onda znaš koliko struje vuče.

 

Ako ti je potrebno ograničiti struju, za ograničavanje struje inače možeš koristiti CC (constant current) switching regulator (neki su buck ili step down, primjerice ovo ili ovo, neki su boost+buck), umjesto linearnog regulatora 7805.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice