Nego, kad će bojkot firmi koje zapošljavaju strane radnike? Nepalce, filipince, indijce... koji ruše standard i cijenu našeg rada...
Kad će se pozvati na bojkot wolta, glova i sl. kompanija?
Da se nadovežem na ovo i slična razmišljanja; radim u građevinskoj firmi kao inženjer i nisam zadovoljniji bio radnicima u svom životu kao sad s Nepalcima.
Zašto? Kako? Idemo redom razbijati mitove o našim jadni istjeranim ljudima i niskim plaćama.
1. Ne možeš se praviti Bogom dan kao radnik bez ikakve stručne spreme i iskustva u struci i zahtjevati 2000e samo na temelju toga što si Hrvat. Tu računice nema. Takvih je masa
2. Hrvatski državljani na gradilištima koštaju firmu najmanje te su poželjni i znatno bolje plaćeni od stranih, ali su i dalje nezadovoljni jer - treba raditi. Čast iznimkama, ti su radnici koji rade za bijesne plaće i nezamjenjivi su u firmi, ali do toga su došli trudom.
3. Imam nebrojeno priča gdje se domaći radnici izvlače od posla, odbijaju razmišljati, ne dolaze na vrijeme, a rade za bolju lovu i po boljim uvjetima nego strani. Bolji smještaj? Može. Donesi cigare, daj nešto keša za vikend, ajde. Uzmite poslovni auto sa plaćenim benzinom za privatne potrebe. Nakon svega ti dođu dvojica obnevidjeli od alkohola u ponedjeljak ujutro, treći od 3 vrste knauf ploča iz četvrtog pokušaja ne može donijeti pravu, a poslovođa drka u invalidskom WC-u kojeg knaufa.
4. Od potresa u Zg i Petrinji se otvorila OGROMNA potreba za radnom snagom svih građevinskih struka, tako da ni uz najbolju volju ne postoji dovoljno Hrvata koji bi to radili. U sklopu protupotresne obnove, većina objekata se praktički od temelja obnavlja. To je 10 sati rada u prašini 320 dana godišnje, tko bi naš to htio?
5. Nepalci rade. Točka. Poslušni, njihov vođa brigade me zove kad je 20min do završetka zadatka da mu dam novi (s našima gotovo totalna suprotnost). Razmišlja glavom i upućuje ostale što da rade. Projektom se znaju pogrešno predvidjeti stvari koje mogu dovesti do značajnih problema, oni me na to upozore kada se dokopaju tih elemenata uživo. Dečki rade svoj posao kako spada i s obzirom na iskustva s našim "majstorima" i "radnicima", njih bi uzeo u bilo koje doba dana i noći da obavljaju poslove. Bilo to brojenje keramike, potkopavanje temelja ili skidanje žbuke pa do zidanja i montaže čeličnih profila.
Mi smo kao nacija postali robovi zapadnjačkih navika, a iste ne možemo priuštiti. Nikom se ne kuha, svi naručuju, a nikom se ne dostavlja. Oni koji bi dostavljali imaju deluziju da bi trebali za bicikliranje gradom dobivati više od prosvjetnih radnika, inženjera i doktora. Isto na baušteli; prednost ima Hrvat, ali on ne bi radio fizikalije za 1500 eura početno alo, 1500 eura plus troškovi koje firma plaća na hranu, opremu itd. 1500 eura za posao za koji ti ne treba vrtić, a kamoli osnovna škola.
Meni taj posao bolje, efikasnije i jeftinije obavi Nepalac. On se zadužio 7-8k dolara da dobije priliku uopće doći raditi i radi kako spada. S vremenom dobije povišice, benefite itd.
Našima se ne radi, zašto bi bauštelirao kad može voziti taksi. I to je još dobar primjer, ostali se prepucavaju i seru kako posla nemaju, a nitko ne bi radio na gradilištu, u pekari, na blagajni u pošti itd. To je ispod časti, teško i loše plaćeno. Ima završenu osnovnu školu i položenu vozačku iz petog pokušaja i želi raditi za 3k eura. Istina, bolje provoditi u kafiću vrijeme 24/7 i prigovarati kako sve ne valja.
I za takve me baš briga, radim na ogromnom projektu u centru Zagreba, s ljudima iz cijelog svijeta i cijele Hrvatske. I ovi iz Hrvatske rade za dobru plaću dobar posao, ali ih ima na prste za izbrojati.
I još da potkrijepim rečeno, pri svakom izdavanju radne dozvole, MUP može dati veto ako domaći radnik konkurira za tu poziciju, za ovo što nama treba potpisuju sve jer su to doslovno poslovi koji ne zanimaju naš narod.