Bojkot?

poruka: 384
|
čitano: 36.834
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Bojkot?
SharkZ kaže...

Nego, kad će bojkot firmi koje zapošljavaju strane radnike? Nepalce, filipince, indijce... koji ruše standard i cijenu našeg rada...

Kad će se pozvati na bojkot wolta, glova i sl. kompanija?

Da se nadovežem na ovo i slična razmišljanja; radim u građevinskoj firmi kao inženjer i nisam zadovoljniji bio radnicima u svom životu kao sad s Nepalcima. 

Zašto? Kako? Idemo redom razbijati mitove o našim jadni istjeranim ljudima i niskim plaćama.

1. Ne možeš se praviti Bogom dan kao radnik bez ikakve stručne spreme i iskustva u struci i zahtjevati 2000e samo na temelju toga što si Hrvat. Tu računice nema. Takvih je masa

2. Hrvatski državljani na gradilištima koštaju firmu najmanje te su poželjni i znatno bolje plaćeni od stranih, ali su i dalje nezadovoljni jer - treba raditi. Čast iznimkama, ti su radnici koji rade za bijesne plaće i nezamjenjivi su u firmi, ali do toga su došli trudom.

3. Imam nebrojeno priča gdje se domaći radnici izvlače od posla, odbijaju razmišljati, ne dolaze na vrijeme, a rade za bolju lovu i po boljim uvjetima nego strani. Bolji smještaj? Može. Donesi cigare, daj nešto keša za vikend, ajde. Uzmite poslovni auto sa plaćenim benzinom za privatne potrebe. Nakon svega ti dođu dvojica obnevidjeli od alkohola u ponedjeljak ujutro, treći od 3 vrste knauf ploča iz četvrtog pokušaja ne može donijeti pravu, a poslovođa drka u invalidskom WC-u kojeg knaufa.

4. Od potresa u Zg i Petrinji se otvorila OGROMNA potreba za radnom snagom svih građevinskih struka, tako da ni uz najbolju volju ne postoji dovoljno Hrvata koji bi to radili. U sklopu protupotresne obnove, većina objekata se praktički od temelja obnavlja. To je 10 sati rada u prašini 320 dana godišnje, tko bi naš to htio?

5. Nepalci rade. Točka. Poslušni, njihov vođa brigade me zove kad je 20min do završetka zadatka da mu dam novi (s našima gotovo totalna suprotnost). Razmišlja glavom i upućuje ostale što da rade. Projektom se znaju pogrešno predvidjeti stvari koje mogu dovesti do značajnih problema, oni me na to upozore kada se dokopaju tih elemenata uživo. Dečki rade svoj posao kako spada i s obzirom na iskustva s našim "majstorima" i "radnicima", njih bi uzeo u bilo koje doba dana i noći da obavljaju poslove. Bilo to brojenje keramike, potkopavanje temelja ili skidanje žbuke pa do zidanja i montaže čeličnih profila.

Mi smo kao nacija postali robovi zapadnjačkih navika, a iste ne možemo priuštiti. Nikom se ne kuha, svi naručuju, a nikom se ne dostavlja. Oni koji bi dostavljali imaju deluziju da bi trebali za bicikliranje gradom dobivati više od prosvjetnih radnika, inženjera i doktora. Isto na baušteli; prednost ima Hrvat, ali on ne bi radio fizikalije za 1500 eura početno alo, 1500 eura plus troškovi koje firma plaća na hranu, opremu itd. 1500 eura za posao za koji ti ne treba vrtić, a kamoli osnovna škola. 

Meni taj posao bolje, efikasnije i jeftinije obavi Nepalac. On se zadužio 7-8k dolara da dobije priliku uopće doći raditi i radi kako spada. S vremenom dobije povišice, benefite itd. 

Našima se ne radi, zašto bi bauštelirao kad može voziti taksi. I to je još dobar primjer, ostali se prepucavaju i seru kako posla nemaju, a nitko ne bi radio na gradilištu, u pekari, na blagajni u pošti itd. To je ispod časti, teško i loše plaćeno. Ima završenu osnovnu školu i položenu vozačku iz petog pokušaja i želi raditi za 3k eura. Istina, bolje provoditi u kafiću vrijeme 24/7 i prigovarati kako sve ne valja.

I za takve me baš briga, radim na ogromnom projektu u centru Zagreba, s ljudima iz cijelog svijeta i cijele Hrvatske. I ovi iz Hrvatske rade za dobru plaću dobar posao, ali ih ima na prste za izbrojati.

I još da potkrijepim rečeno, pri svakom izdavanju radne dozvole, MUP može dati veto ako domaći radnik konkurira za tu poziciju, za ovo što nama treba potpisuju sve jer su to doslovno poslovi koji ne zanimaju naš narod.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 8:34 (maks0806).
10 godina
maks0806 kaže...
SharkZ kaže...

Nego, kad će bojkot firmi koje zapošljavaju strane radnike? Nepalce, filipince, indijce... koji ruše standard i cijenu našeg rada...

Da se nadovežem na ovo i slična razmišljanja; radim u građevinskoj firmi kao inženjer i nisam zadovoljniji bio radnicima u svom životu kao sad s Nepalcima. 

Zašto? Kako? Idemo redom razbijati mitove o našim jadni istjeranim ljudima i niskim plaćama.

1. Ne možeš se praviti Bogom dan kao radnik bez ikakve stručne spreme i iskustva u struci i zahtjevati 2000e samo na temelju toga što si Hrvat. Tu računice nema. Takvih je masa

2. Hrvatski državljani na gradilištima koštaju firmu najmanje te su poželjni i znatno bolje plaćeni od stranih, ali su i dalje nezadovoljni jer - treba raditi. Čast iznimkama, ti su radnici koji rade za bijesne plaće i nezamjenjivi su u firmi, ali do toga su došli trudom.

3. Imam nebrojeno priča gdje se domaći radnici izvlače od posla, odbijaju razmišljati, ne dolaze na vrijeme, a rade za bolju lovu i po boljim uvjetima nego strani. Bolji smještaj? Može. Donesi cigare, daj nešto keša za vikend, ajde. Uzmite poslovni auto sa plaćenim benzinom za privatne potrebe. Nakon svega ti dođu dvojica obnevidjeli od alkohola u ponedjeljak ujutro, treći od 3 vrste knauf ploča iz četvrtog pokušaja ne može donijeti pravu, a poslovođa drka u invalidskom WC-u kojeg knaufa.

4. Od potresa u Zg i Petrinji se otvorila OGROMNA potreba za radnom snagom svih građevinskih struka, tako da ni uz najbolju volju ne postoji dovoljno Hrvata koji bi to radili. U sklopu protupotresne obnove, većina objekata se praktički od temelja obnavlja. To je 10 sati rada u prašini 320 dana godišnje, tko bi naš to htio?

5. Nepalci rade. Točka. Poslušni, njihov vođa brigade me zove kad je 20min do završetka zadatka da mu dam novi (s našima gotovo totalna suprotnost). Razmišlja glavom i upućuje ostale što da rade. Projektom se znaju pogrešno predvidjeti stvari koje mogu dovesti do značajnih problema, oni me na to upozore kada se dokopaju tih elemenata uživo. Dečki rade svoj posao kako spada i s obzirom na iskustva s našim "majstorima" i "radnicima", njih bi uzeo u bilo koje doba dana i noći da obavljaju poslove. Bilo to brojenje keramike, potkopavanje temelja ili skidanje žbuke pa do zidanja i montaže čeličnih profila.

Mi smo kao nacija postali robovi zapadnjačkih navika, a iste ne možemo priuštiti. Nikom se ne kuha, svi naručuju, a nikom se ne dostavlja. Oni koji bi dostavljali imaju deluziju da bi trebali za bicikliranje gradom dobivati više od prosvjetnih radnika, inženjera i doktora. Isto na baušteli; prednost ima Hrvat, ali on ne bi radio fizikalije za 1500 eura početno alo, 1500 eura plus troškovi koje firma plaća na hranu, opremu itd. 1500 eura za posao za koji ti ne treba vrtić, a kamoli osnovna škola. 

Meni taj posao bolje, efikasnije i jeftinije obavi Nepalac. On se zadužio 7-8k dolara da dobije priliku uopće doći raditi i radi kako spada. S vremenom dobije povišice, benefite itd. 

Našima se ne radi, zašto bi bauštelirao kad može voziti taksi. I to je još dobar primjer, ostali se prepucavaju i seru kako posla nemaju, a nitko ne bi radio na gradilištu, u pekari, na blagajni u pošti itd. To je ispod časti, teško i loše plaćeno. Ima završenu osnovnu školu i položenu vozačku iz petog pokušaja i želi raditi za 3k eura. Istina, bolje provoditi u kafiću vrijeme 24/7 i prigovarati kako sve ne valja.

I za takve me baš briga, radim na ogromnom projektu u centru Zagreba, s ljudima iz cijelog svijeta i cijele Hrvatske. I ovi iz Hrvatske rade za dobru plaću dobar posao, ali ih ima na prste za izbrojati.

I još da potkrijepim rečeno, pri svakom izdavanju radne dozvole, MUP može dati veto ako domaći radnik konkurira za tu poziciju, za ovo što nama treba potpisuju sve jer su to doslovno poslovi koji ne zanimaju naš narod.

Ma sve si u pravu, svi seru a kod nas je kultura rada nepostojeća. Kod nas se ljudi hvale da ne rade na poslu, kod nas je postignuće uhljebiti se negdje na državnu sisu i ne raditi ništa. I onda srati kako ništa ne valja. 

Još su danas ovi klinci od 20ak godina i dobri, vidim da balavurdija radi i na blagajnama i u skladištima i kojekakvim sličnim poslovima, kada sam ja bio te dobi (prije 15 godina) to je bilo nezamislivo da momak od 18-20 godina radi na blagajni u Konzumu. To je bila teška sramota. Puno je časnije bilo svaki dan žicati od mame, tate, bake i djede po par kuna za kavicu i tiket u kladionici i pametovati po cijele dane po kafićima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 8:59 (Cansee).
13 godina
Cansee kaže...
maks0806 kaže...
SharkZ kaže...

Ma sve si u pravu, svi seru a kod nas je kultura rada nepostojeća. Kod nas se ljudi hvale da ne rade na poslu, kod nas je postignuće uhljebiti se negdje na državnu sisu i ne raditi ništa. I onda srati kako ništa ne valja. 

Još su danas ovi klinci od 20ak godina i dobri, vidim da balavurdija radi i na blagajnama i u skladištima i kojekakvim sličnim poslovima, kada sam ja bio te dobi (prije 15 godina) to je bilo nezamislivo da momak od 18-20 godina radi na blagajni u Konzumu. To je bila teška sramota. Puno je časnije bilo svaki dan žicati od mame, tate, bake i djede po par kuna za kavicu i tiket u kladionici i pametovati po cijele dane po kafićima.

Doslovno smo genetski predodredeni da konzerviramo energiju i ne radimo previse. Ne znam zasto je cudno kad netko zeli posao gdje ne mora nista a kaplje pinka. 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
13 godina
Bojkot?

Više se osvrćem na učestale komentare kako stranci uzimaju posao iz usta naših jadnih sugrađana. Em taj posao ne žele raditi, em ga ne rade dobro kad i rade. Nije im ponuđen minimalac, ali im je nedovoljno sve. Oni bi sjeli u Audija A6 nakon 3 mjeseca rada voženja tački ili nošenja oplate. To ne postoji nigdje osim u bajkama, ali ako nije tako, neće ni raditi i samo kreću bulažnjenja da je u Njemačkoj med i mlijeko a da oni jadni zakinuti. Odnesu jednu dasku, sakriju se iza nekog zida i vrte kladionicu na mobitelu. Dolazi do toga da ti ljude od 18-55 godina moraš paziti ko teta u vrtiću i oduzimati im mobitel.

Sve je problem, ništa se ne može, kamion ne može proći tu, ovo ne može tu uraditi, blabla. 10 Nepalaca nisu mogli nešto doseći, doslovno su našli drva po gradilištu, napravili u 15minuta most i rade. Jer žele. Kad želiš, rezultati su tu. Zašto bi ja onda preplaćivao naše kad mi Nepalčići daju rezultate? Investitor, nadzor, grad, država sretniji kad posao ide. Što bi ja trebao napraviti da motiviram neradnika za rad? Početna plaća ti je malo manja od moje tko snosi odgovornost i ima završen fakultet. Nepalcu je 60% tvoje. Bome ako to nije dosta, onda mi ni ne trebaš, i uopće mi nije žao

Čast iznimkama naravno, ti ljudi su ili nezamjenjivi majstori ili poslovođe, a krenuli s 18 nositi daske za 5 kuna po satu.... Sve se može, direktor lidla u Hr je počeo kao običan radnik. Nije fakultet sve, ako imaš volje i ako se trudiš bit će i Audija i svega.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 9:38 (maks0806).
10 godina
SimeKZ kaže...
Cansee kaže...
maks0806 kaže...
SharkZ kaže...

Doslovno smo genetski predodredeni da konzerviramo energiju i ne radimo previse. Ne znam zasto je cudno kad netko zeli posao gdje ne mora nista a kaplje pinka. 

Poznam više ljudi koji rade poslove na kojima se radi jako malo, ljudi propadaju na takvim poslovima, prođe ti 15-20 godina, ništa nisi napredovao, ništa nisi pametniji i duboko u sebi znaš da si beskoristan. Također te svatko može šutnuti, a ti sa 50 godina niti znaš išta niti imaš staža za mirovinu. A cijelo vrijeme moraš ljubit guzicu svakom retardu koji ti je nadređen.

7 godina
Bojkot?

Iz kojeg razloga ja mogu radit 7.5 sati te 30 minuta placene pauze za 1500 eura neto, u suhom, klimatiziranom? Iz kojeg razloga mi se nakon 3 i sitno godina nudi promaknuce? Samo 3 godine više škole. Privatna firma za obradu metala. Znam i svjestan sam sto je gradevina, naravno da necu nikad radit za hrvatskog poduzetnika zbog uvjeta rada. 320 dana u godini, 10 sati dnevno. Za 1500 eura mjesecno. Ne. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
13 godina

Kažem da je cca 1500e početna plaća za nekog pomoćnog radnika, dokaži se pa radi za više. Završi tečaj, školu, studij i vidi kako se ta brojka i uvjeti rada mijenjaju. 1500e nije malo za nošenje daski... 

15 godina
Bojkot?

Za nošenje daski po suncu i kiši u prašini deset sati dnevno je robovanje...

17 godina
maks0806 kaže...

Više se osvrćem na učestale komentare kako stranci uzimaju posao iz usta naših jadnih sugrađana. Em taj posao ne žele raditi, em ga ne rade dobro kad i rade. Nije im ponuđen minimalac, ali im je nedovoljno sve. Oni bi sjeli u Audija A6 nakon 3 mjeseca rada voženja tački ili nošenja oplate. To ne postoji nigdje osim u bajkama, ali ako nije tako, neće ni raditi i samo kreću bulažnjenja da je u Njemačkoj med i mlijeko a da oni jadni zakinuti. Odnesu jednu dasku, sakriju se iza nekog zida i vrte kladionicu na mobitelu. Dolazi do toga da ti ljude od 18-55 godina moraš paziti ko teta u vrtiću i oduzimati im mobitel.

Sve je problem, ništa se ne može, kamion ne može proći tu, ovo ne može tu uraditi, blabla. 10 Nepalaca nisu mogli nešto doseći, doslovno su našli drva po gradilištu, napravili u 15minuta most i rade. Jer žele. Kad želiš, rezultati su tu. Zašto bi ja onda preplaćivao naše kad mi Nepalčići daju rezultate? Investitor, nadzor, grad, država sretniji kad posao ide. Što bi ja trebao napraviti da motiviram neradnika za rad? Početna plaća ti je malo manja od moje tko snosi odgovornost i ima završen fakultet. Nepalcu je 60% tvoje. Bome ako to nije dosta, onda mi ni ne trebaš, i uopće mi nije žao

Čast iznimkama naravno, ti ljudi su ili nezamjenjivi majstori ili poslovođe, a krenuli s 18 nositi daske za 5 kuna po satu.... Sve se može, direktor lidla u Hr je počeo kao običan radnik. Nije fakultet sve, ako imaš volje i ako se trudiš bit će i Audija i svega.

Sogor je u gradevini, knauf, fasade, maleraj... Ima ekipu s kojom radi, neke zgubidane koji su toliko u kurcu da nisu ni u stanju u Njemacku otici. Ono doslovno mora biti kraj njih jer kad izade iz prostorije vise ne rade! Reko daj im otkaz, zatuci ih i zakopaj u sumi samo nemoj radit s budalama. Veli mogu se slikat. Ljudi nema i ako nabavis debila moras skakat od srece!

Pajdo, njegov otac ima firmu i Nepalce. Prical je s njima kak su dosli koja je shema. Veli plate agenciju i dojdu sim gdi godinu dana rade da otplate dug a onda 50% love salju doma svojima jer su sirotinja. Svi Nepalci kaj mu rade kod tate su bolji radnici od najboljeg Hrvata i veli da u zivotu nije imal bolje ljude. Kod nas u Vz zupaniji ima oko 10k stranih radnika. Zupanija ima oko 160k stanovnika a sa strancima smo na 170k. Vindija/Koka i sva ostala industrija u zupaniji bi odavno propali da nema strane radne snage.

Onda se svi cude zasto zatvaraju tvornice i sele u druge drzave. Zato jer nema radne snage a oni kaj rade bi place ko da su profesori kemije i traze lijek za rak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 10:10 (NEW_MAN).
12 godina
Cansee kaže... 

ništa bolje nije bilo niti prije 30-35 godina, kad sam ja imao 15-20

leži doma mami i tati na grbači, posao traži i moli boga da ga ne nađe

plavi oglasnik u ponoć izlazi na kiosku na trgu, ja ga prvi pokupim, ustajem u pet ujutro i idem direktno pred vrata dočekat šefa i tražit posao

moj frendovi ustaju u 9 ili 10, popiju kavu, oko podne kupe plavi oglasnik i traže posao, čude se kako ih nitko neće

cijelo ljeto radim, nebitno jel praonica, plac ili zelena tržica na žitnjaku za koju moraš ustat u pola pet da bi stigao na posao, frendovi se sprdaju - da kome se radi, radilo mu se o glavi

kad ja sa 15 godina uzmem amigu 500 koja je u to vrijeme koštala kao dvije i pol prosječne plaće, uvijek imam za kavu i cigare, žale se da lako meni kad imam...

sve je to posljedica davnih poremećaja u društvu koje se sad već generacijama samo nadovezuju

15 godina
Bojkot?

Pa jesu li našli lijek za rak da su toliko dobro plaćani? Ima neki rok po kojem rade, ak nađu bonus, ak ne nađu otkaz?

13 godina
forumaš kaže...

To u praksi em nikad nije 10 sati, em ne nose daske svaki dan. Ne radi se po kiši, izbjegava se rad po suncu, nagrađuje se rad. Netko to mora i netko je za to plaćen. Ako nećeš ti, netko će drugi i praksa je dokazala da to rade 10 puta bolje, a ti biraj iz lepeze zanimanja koja ti se nude za tvoju Osnovna škola spremu.

Ljudi provedu na brodovima po pola godine u komadu, na platformama, a sad je odjednom klasična bauštela robovanje?

Odveo sam 10 Nepalaca u knauf HQ prije pola godine, rade više kvadrata po danu nego naši nazovimajstori u tri. Sami smo si propast, doslovno nisam imao bolje radnike u životu 

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 10:28 (maks0806).
15 godina
Bojkot?

I onda dolazimo do največeg problema...prije 10-15-20 godina imali smo super/dobre radnike ali ih je na tržištu bilo pun kufer. Nismo bili u EU i ljudi su morali preživljavati i prihvaćati svakakve potplaćene poslove.

Mogao si birati sa ceste kojeg ćeš uzeti i platiti  karikiram 3000kn a mogao si mu bez problema dati i 6000kn ali šef/vlasnik je morao kupiti vikendicu i novog BMW-a tako da nema se love za radnike.

U to vrijeme poduzetnike/firme bolio je kurac što radnike plaća minimalac, bilo je normalno da dobivaš minimalac na račun a ostatak na crno (keš na ruke)......tada se i pojavila popularna izjava Hrvatskih poduzetnika: Ako nećeš ti bude netko drugi.

Ljudi su se izrabljivali na veliko, samo se sjetim priča Slavonaca koji su išli raditi na sezonu u Dalmaciju, to ne bi ni najgorem neprijatelju poželio.

Ušli smo u Eu i sada dolazi na naplatu to govnarsko poduzetničko izrabljivanje svih prijašnjih desetlječa, dobri radnici otišli van a ovi koji su ostali sada mogu reći: Ako nećeš ti normalno platiti, bude netko drugi.

What goes around comes around.

15 godina
maks0806 kaže...
forumaš kaže...

To u praksi em nikad nije 10 sati, em ne nose daske svaki dan. Ne radi se po kiši, izbjegava se rad po suncu, nagrađuje se rad. Netko to mora i netko je za to plaćen. Ako nećeš ti, netko će drugi, a ti biraj iz lepeze zanimanja koja ti se nude za tvoju Osnovna škola spremu.

Ljudi provedu na brodovima po pola godine u komadu, na platformama, a sad je odjednom klasična bauštela robovanje? 

Ali ipak nema radnika nego rade nepalci. Zato jer je to dobro polaćeno i dobri su radni uvjeti gdje nakon deset godina imaš pluća puna prašine, sinuse uništene propuhom a kičmu i zglobove za invalidsku mirovinu.

I to sve za 1500 eura mjesečno deset sati dnevno na +40 a nakon polsa jedino kaj možeš je lizanje rana do novog radnog dana.

13 godina

A ti nepalci su bolji radnici nego bilokoji naši. I uvijek možeš u pekaru za 840e pa tako 10 godina do povišice. Jbg, ja svakako nisam na gubitku, a to da se na baušteli radi što se radi nije ništa novo, bauštela je uvijek bila težak posao za bolju plaću od prosjeka za ljude bez stručne spreme. Dapače uvjeti su bolji nego prije 30g, a tko ima elana, volje i mozga se lako probije. Tko nema taj gura tačke do penzije. 

15 godina
maks0806 kaže...

A ti nepalci su bolji radnici nego bilokoji naši. I uvijek možeš u pekaru za 840e pa tako 10 godina do povišice. Jbg, ja svakako nisam na gubitku, a to da se na baušteli radi što se radi nije ništa novo, bauštela je uvijek bila težak posao za bolju plaću od prosjeka za ljude bez stručne spreme. Dapače uvjeti su bolji nego prije 30g, a tko ima elana, volje i mozga se lako probije. Tko nema taj gura tačke do penzije. 

Normalno da su bolji kad ni ne znaju za bolje, sretni su sa ovime i prežive mjesec sa 300-400 eura i sve ostalo šalju doma. Ti ljudi su ono špto smo mi bili prje sto godina.

Naši osnovnoškolci otvaraju obrte i mijenjau pipe za 200 eura po dolasku i pola sata posla. Nisu blesavi da nose daske.

17 godina
Bojkot?

Zanimljiva mi je ova priča. Ispada da je Hrvatska bolje rešila uvoz stranih radnika no i jedna druga zemlja. Što, doduše, nije nemoguće, no ipak...

Ovde javno ljudi iz privrede pišu iste stvari o problemu sa domaćim radnicima, što o njihovom slabom učinku, što o nerealnim očekivanjima, što o tome da ih naprosto nema. Privatno pričaju malo drugačije. Sedeo sam sa čovekom na večeri, i kaže "Kineza ću da platim više nego našeg! Kinez se ne žali na dužinu radnog vremena, ne treba mu vikend, ne žali se ni na šta... I ja njih hoću da platim i više ako mogu da ih dobijem, jer će mi se to višestruko isplatiti!" Poznaniku su u fabrici gde radi nezvanično rekli "Plate mogu da idu gore još 10-20%, posle toga uzimamo strance", a plate većine radnika su bile reda veličine 500-600€. Pre par godina se desio slučaj koji nije uspeo da se zataška, radnici iz Indije su stupili u štrajk glađu. Jedini zahtev? Da ih vrate u Indiju. Ni zaostale plate (koje im jesu dugovane!), ni ništa drugo. Onda su se pojavili dodatni detalji o tome kako su tretirani, gde su živeli itd i, taj jedan put, stvar je došla do suda. I? Sud je odlučio da, pošto su to radnici iz Indije, a ugovor su zaključili u inostranstvu sa firmom iz neke treće zemlje, za njih, iako ovde rade, ne važi naš zakon o radu i zdravo. I onda domaći radnik treba da se takmiči sa time? A naravno da u teoriji domaći radnik ima prednost, al' nekako opet ima gradilišta gde nema ni jednog domaćeg radnika.

Ni u bolje uređenim zemljama nije idealno. Za Nemačku znam dosta ljudi odavde koji odu tamo, pa rade na crno, pod uslovima koji nisu u skladu sa Nemačkim zakonima, a isto tako svako malo pa izađe neki članak o (nezakonito) lošem tretmanu npr na papiru sasvim legalno angažovanih sezonskih berača šparoge iz Rumunije. I naravno da domaća radna snaga ne može i neće da se takmiči sa njima. Tako da bih rekao da priča ipak uvek ima dve strane.

Inače, o Nepalcima koji rade kod vas zaista znam samo pozitivne stvari. Imao sam priliku da me grupa zaposlenih iz menadžmenta provede kroz pogon gde su većina radnika Nepalci. Kad bismo na hodniku naišli na Nepalca, sklanjali smo mu se u stranu, jer ljudi žure (što možda jednako govori o tome koliko su efikasni kao i koliko su efikasno iskorišćeni).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 11:06 (Ivan(4)).
10 godina
NEW_MAN kaže...
maks0806 kaže...

Sogor je u gradevini, knauf, fasade, maleraj... Ima ekipu s kojom radi, neke zgubidane koji su toliko u kurcu da nisu ni u stanju u Njemacku otici. Ono doslovno mora biti kraj njih jer kad izade iz prostorije vise ne rade! Reko daj im otkaz, zatuci ih i zakopaj u sumi samo nemoj radit s budalama. Veli mogu se slikat. Ljudi nema i ako nabavis debila moras skakat od srece!

Pajdo, njegov otac ima firmu i Nepalce. Prical je s njima kak su dosli koja je shema. Veli plate agenciju i dojdu sim gdi godinu dana rade da otplate dug a onda 50% love salju doma svojima jer su sirotinja. Svi Nepalci kaj mu rade kod tate su bolji radnici od najboljeg Hrvata i veli da u zivotu nije imal bolje ljude. Kod nas u Vz zupaniji ima oko 10k stranih radnika. Zupanija ima oko 160k stanovnika a sa strancima smo na 170k. Vindija/Koka i sva ostala industrija u zupaniji bi odavno propali da nema strane radne snage.

Onda se svi cude zasto zatvaraju tvornice i sele u druge drzave. Zato jer nema radne snage a oni kaj rade bi place ko da su profesori kemije i traze lijek za rak.

Moj kum je inžinjer u građevinskoj firmi, kako to biva uvijek je šef nekog gradilišta. I kad je tek počeo prije nekoliko godina, tada su bili sve naši lokalci, i sad kaže on meni imam 15 ljudi na gradilištu, a od tih 15 njih trojica naprave 90% posla. Ovi ostali drkaju kurac kako god znaju i umiju. A razina školovanja kao što kaže kolega maks ovdje, osnovna škola. I priča on meni mnoge te situacije, naprimjer radno vrijeme je do 16h, on mora otići do sjedišta firme i ostavlja njih same na gradilištu u 15h. Kaže im: završite to, to i to, do deset do 4 ste gotovi i pakujte se i gotovo. Kažu oni može, nema problema. Ode on sa gradilišta i stane na parking ulicu dalje, a ono 5 minuta kasnije ide kombi, oni se svi spakovali i idu kući, jebe im se i za šefa i za firmu i za gradilište. Pa šefe tako ćeš i biti plaćen.

2 godine
Bojkot?

Jao kad mi građevinari i privatnici počnu ko kurva o poštenju.Baš me zanima kak bi veseli bili kad bi vam ti nepalci počeli otvarat svoje građevinske firme i uzimat vam poslove,jel bi pjevali balade i hvalospjeve o poštenju i radnoj etici za prosječnu hrvatsku plaću.

17 godina
NEKKO kaže...

Jao kad mi građevinari i privatnici počnu ko kurva o poštenju.Baš me zanima kak bi veseli bili kad bi vam ti nepalci počeli otvarat svoje građevinske firme i uzimat vam poslove,jel bi pjevali balade i hvalospjeve o poštenju i radnoj etici za prosječnu hrvatsku plaću.

A gdje je problem?

9 godina
Bojkot?

jednom prilikom, na jednom razgovoru za sasvim obican i normalan posao (dakle, nikakva ekskluziva, a opet, nije baustela (baustela ovdje nije u negativnom kontekstu vec mislim na fizicki rad)), kazu meni, izmedju ostalog:

placa je minimalac. pa cemo, tijekom vremena (nedefiniranog i neutvrdjenog)

Dobro, rekoh. 

za to ces raditi - slijedi pouzi popis obaveza, zaduzenja i stvari koje ce radnik na tom mjestu obavljati.....

I kad je on to sve izreferirao, ima li pitanja? Ima naravno.

Pratite vi neki sport, nogomet recimo? - pitam ja.

Naravno, pratim - kaze on.

E recite vi meni onda, kad klub, neki klub, dovede novog igraca ili trenera, dali mu daju minimalac, pa eto, jednom, kad ekipa pobijedi u dovoljno utakmica, ili osvoji neki trofej - e onda ce oni pricati da mu povecaju placu?

No replaj....

Ma sta ti mislis, tko si ti, pa ja takvih nadjem trojicu za 5 minuta..... dobro, majstore, vidimo se...

Sutradan, zvoni telefon - e, mi smo se, ipak, odlucili za tebe, mozes li doci raditi?

Ne mogu majstore, meni do posla treba barem pola sata autom, a za to vrijeme ti promjenis 30 radnika....

Zelim reci, institucija minimalca je toliko ukorijenjena u mentalitet poslodavaca, da se rijetki mogu tome othrvati cak i nakon duzeg vremena sto je radnik u firmi, i cak i nakon sto u osnovi nemaju nikakvih primjedbi, i radnik sasvim uredno radi i doprinosi da cveta cvece u nase preduzece....

Nepalci, indijci, s druge strane, nazalost, ljudi koji dolaze, samo su veca sirotinja od nas. nisu oni nista bolji radnici, nisu nista sposobniji niti spremniji raditi, vec jednostavno, kako mi idemo negdje raditi poslove za koje, zbog visine place, domace stanovnistvo bas i nije rado raditi, tako i oni dolaze ovdje..... nasi radnici su cak vrlo cijenjeni u odredjenim zemljama, pod jedinim uvjetom, da tamo rade za stranog gazdu. ili nimalo cijenjeni ako rade za domaceg "bizmismena".....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
5 godina
maks0806 kaže...

Nije problem u to tome da treba raditi. Problem je da se na vodeća mjesta (niža i viša) u svemu redovito javljaju karakterno pokvareni ljudi koji misle da znaju sve o svemu, a zapravo su nerijetko samo dovoljno bezobrazni i zlatousti, pa im probitak laktovima i jezikom dobro ide. Ali kad tad i oni iznad njih shvate kakvog su idiota postavili na neko mjesto. Ali do tada taj idiot napravi puno štete, ljudi zbog njega odlaze, stvara lošu organizacijsku klimu, kvari međuljudske odnose, pojedini ljudi koji ostanu dovoljno dugo pod idiotom dobiju PTSP. Takvih je naprosto previše.

Tako da nije problem raditi. Svatko tko radi želi da ga se uvažava kao osobu, da se razvija znanjem i iskustvom, da ima dobre kolege i da bude plaćen da ne mora strahovati što će sutra biti s njim.

Uvozna radna snaga je ovdje prekratko tu da bi mogla steći puni uvid u sve strahote našeg tržišta rada. Mnogi ionako kažu da su tu samo privremeno i da im je cilj otići dalje.

5 godina
Cansee kaže...

Kod nas se ljudi hvale da ne rade na poslu, kod nas je postignuće uhljebiti se negdje na državnu sisu i ne raditi ništa. I onda srati kako ništa ne valja. 

Nemoj zaboraviti da se i poduzetnici, prema nekim procjenama 60-70% njih se naslanja na tu sisu. Pa ako sisa presuši, odoše i poduzetnici u zaborav.

Itekako ima ljudi u ovoj državi koji rade svoj posao, a primaju premalu plaću. U svim sektorima. Ali, lakše je pljuvati po svima, a zapravo bi trebao pljuvati po onima koji su na mutan način zaposleni. Nemoj reći da nikada nisi susreo takve, niti da ne poznaješ takve. Ja ih poznajem nekoliko. Djeca političara, djeca ovog ili onog koji je napravio uslugu, pa se sada usluga mora vratiti... A oni koji rade sve to gledaju, psuju sebi u bradu i guraju kako znaju do kraja mjeseca.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 13:59 (zelenapaprika).
5 godina
maks0806 kaže...

Zaboravio si napisati da treba ukinuti škole i fakultete i obrazovanje srezati na nošenje dasaka. To što si ti napisao o nekom direktoru, to su rijetki ljudi, ali i laktaroši i obično su neljudi. I umru poput ovog iz Strabaga u toplicama u 44. godini od silne želje da budu na vrhu i kroje drugima odijelo. Ili pregori poput direktora iz Styrie/24 sata koje na poslu baš nisu voljeli (njegova izjava u Nedjeljom u 2 nedavno). Većina ljudi želi živjeti, a to znači imati život mimo posla, a ne živjeti posao. Kada si mlad, normalno je da ti je Audi motiv, a zašto ne bi bio. Radiš prekovremeno, nastojiš biti ok... Kasnije si prioritete posložiš drugačije, pogotovo ako osnuješ obitelj. Treba ljude poticati da dođu do Audija, ali i da ostanu ljudi. Meni govno od šefa ili kolege ne treba, taman da sutra odem kupiti Ferrarija.

5 godina
maks0806 kaže...

Kažem da je cca 1500e početna plaća za nekog pomoćnog radnika, dokaži se pa radi za više. Završi tečaj, školu, studij i vidi kako se ta brojka i uvjeti rada mijenjaju. 1500e nije malo za nošenje daski... 

Nije malo. Ali je malo za početnika s fakultetom za specifičan posao koji ne može raditi nosač dasaka.

5 godina
forumaš kaže...

Pa jesu li našli lijek za rak da su toliko dobro plaćani? Ima neki rok po kojem rade, ak nađu bonus, ak ne nađu otkaz?

Nađeš samo dio rješenja, netko drugi nađe drugi dio itd.  Kao i sada s umjetnom inteligencijom. Dio je poslovna tajna koju ti nitko neće reći, a dio se dijeli okolo i od toga svi imaju koristi. Trenutno DeepSeek od LLame i ChatGTP-a.

5 godina
Old Iggy kaže...
NEKKO kaže...

A gdje je problem?

Samo nemoj o slobodnom tržištu...

12 godina

Znaci svojom izjavom ti zelis reci da narod stegne remen.A to da je nesto nerealno skupo i ustvari natjerati kompanije da spustaju cijene, toga nigdje. Nego eto, pa nemoj kupovati te stvari koje kostaju. A koštaju sve previše. 

17 godina
zelenapaprika kaže...
Old Iggy kaže...
NEKKO kaže...

A gdje je problem?

Samo nemoj o slobodnom tržištu...

I dalje ne vidim problem?

10 godina
NEKKO kaže...

pa i sad može tko god hoće otvoriti firmu, građevinsku ili drugu, pa čak i ti, i krasti poslove kome god hoćeš. Smiju i stranci i naši. Ne kužim šta želiš reći. 

Svi seru privatnici ovo ono, pa postani i ti privatnik, za manje od 100 eura troškova osnuješ jdoo, pa idi šljakaj, postavljaj pločice, gradi kuće, popravljaj slavine i svima dokaži svoje neslućene sposobnosti. Je li to možda u RH zabranjeno?

Sretno i samo naprijed 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice