Zašto je Mac za dizajnere?

poruka: 67
|
čitano: 13.293
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Zašto je Mac za dizajnere?
cozmika kaže...

Zapravo Mac sa Boot Campom ili kak se već zove je onda savršen! E ja si od dana današnjeg štedim za iMac...

Bome jest.

Ali moram navesti i negativnu stranu prelaska na OS X:

Kako je tipkovnica malo drugačija, tako su i mnogi shortcuti drugačiji, a tipka z i y se nalaze kao i kod pc engleske tipkovnice i nije ih moguće zamjeniti koliko mi je poznato.

Treba malo dok se privikneš na novu tikovnicu, a sve ostalo je naprosto besprijekorno.
Ja sam prošli tjedan dao 9 000 kn za iMaca i nije mi niti najmanje žao, mislio sam da sam dao puno novaca ali s obzirom što sam dobio mogu samo reći da je stvarno jeftin!

Da se uvjeriš da li je mac pravi izbor za tebe, možeš uraditi što sam i ja. Dignuo sam OS X u vmware-u i igrao se s njime mjesec dana, sve mi se svidjelo i onda sam ga išao kupiti i  puno je bolji uživo. Vindozu nakon instalacije nisam još ni jednom pokrenuo :)

(Nakon što se vindoza instalira, kod bootanja za dobivanje izbornika os-a, drži tipku Option (Alt), u postavkama bootcampa odabrati defaultni os )
17 godina
neaktivan

Čula sam da taj iMac od 20'' ima loš ekran. Jel to trač ili?

Ja sam žemsko i volim kompove! Live with that!
17 godina
neaktivan

Trač je da je loš.

Čuo sam da su, 24" ekrani navodno su izrađeni najnovijom boljom tehnologijom dok su 20", navodno i neslužbeno izrađeni drugom, manje novom.

Ja nemam nikakvih zamjeraka, ovo mi je dosad najbolji LCD ekran koji sam imao, a glossy ekran daje jako živahne i lijepe boje. Mislim da su te kritike sve na mikro-teoretskoj razini, ali najbolje bi bilo da pogledaš u nekoj od Appleovih centara, ako si u zg, onda imaš izložene u city centru one i Av. Mallu na samom mall-u možeš vidjeti ekrane u punom sjaju...

Dakle, poanta jest, ekran možda nije najbolji i najnoviji koji postoji na tržištu ali je sigurno u onih 10 % najboljih, a kada ga vidiš uživo bit će ti najbolji :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 2:01 (Inari).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vidjela sam ih u Avenue Mallu i malo kliktala po njima... Boje su nevjerojatne, brijem da sam gledala onaj od 24'', ogrooooman je ekran bio.

Dakle isplati se šparati za iMac 20'' od 9000 kn....?

Što ako imam doma hardver koji nije kompatibilan sa npr. Leom? Jel postoje načini kako da neke drivere install...?

17 godina
neaktivan

E da, samo da nadodam, taj trač je bio za 20" ekrane do 2.0Ghz modele koje sada naši Jabučnjaci dijele kao na akciji. Radije daj 200  kn više pa imaš, navodno noviji ekran.

Ja nisam htio uzeti taj koji daju na akciji za 8300 kn, kupio sam za 8700 kn onaj od 2.4 Ghz sa 1 Gb RAM.

Nakon toga sam otišao  i kupio još 2 Gb So-DIMM DDR2 800 Mhz za 280 kn i piknuo ga unutra. Apple je napravio utor da si svatko može sam ugraditi dodatnu memoriju bez da otvara komp iznutra ili da gubi garanciiju.

Koji konkretno hardver?
Bilo koji eksterni hardver (miš, tipkovnica, printeri, skeneri) samo pikneš u usb i radi ko zmaj bez drivera. Leo će sam diskretno naći driver čim mu prikopčaš novi hardver, instalirati ih bez da te ometa i instant je spreman za korištenje. S obzirom da dolazi na 2 dvd-a koja se full instaliraju, pretpostavljam da ima u sebi drivere za gotovo sav eksterni usb ili firewire hardver koji se može naći trenutno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 2:23 (Inari).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam Razerov miš, ako njega upiknem u Mac, jel će bez beda raditi? Ako hoće kako mogu lijepo podesiti opcije, kao što mogu u njegocom win driveru?

17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

Zanima me dizajn i igre igram vrlo vrlo rijetko. No nekad me baš pukne i igra mi se, ali 99,99% radim dizajn na kompu i programiram. Zanmima je jel moguće igrati igre, tako kad me pukne...

@Slavo, o kakvom se studiju radi Osmijeh ?

Ej!

Ja ti imam studio za grafički dizajn. Uglavnom radimo magazine (čak i jedan vodeći kompjuterski! :) a radimo dosta i reklama, plakata, vizualnih identiteta... Zbilja dosta toga. Nekada smo igrali u mreži Stracraft, Battlefield, C&C, Zero Hour... Ma brdo toga... Na Macovima, naravno. Jednostavno se više nema vremena. 

17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

Imam Razerov miš, ako njega upiknem u Mac, jel će bez beda raditi? Ako hoće kako mogu lijepo podesiti opcije, kao što mogu u njegocom win driveru?

Ako imaš instalaciju za miš i ona ima i svoju Mac stranu onda ćeš definitivno moći podesiti miša do u najsitnije detalje.
Ja koristim i Logitech MX pa sam ga podesio kako mi paše. I puuuuuno je bolji od Appleovog Mighty-ja.
17 godina
neaktivan

da se nadovezem na dio koji ste vec prosli.

Unazad nekoliko godina sam radio na MAC-u G5, i to u vrijeme kada je izasao te bio zadnji krik tehnike.

U okolici nije postojao ni priblizno mocan PC, te je mac naravno zracio snagom i prefesionalnoscu.

Aplikacije su nekoliko puta bile brze, boje realnije i zivlje... uglavno sve je bilo bolje.

Danas, cca 2-3 godine poslije radim na racunalu koje jede taj G5.

Dok moje racunalo dodze nekoliko tisuca kuna manje, jednostavnije mi ga je za odrzavati (promjena hardvera) i slicno...

Virusi, problemi u sutavu (rusenja) i sve sto prati WIN (PC) itekako postoji na MAC-u, dozivio sam na svoje oci frustriranog covjeka koji je bio bjesan na njega.

Osim estetike i cinjenice da ga 'nitko drugi u kvartu nema', nista drugo ne dobivas.

Prica je danas takva, prije su stvari bile drugacije.

Pobrkao sam svoje namjere sa svojim mogućnostima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Slavo kaže...
cozmika kaže...

Ako imaš instalaciju za miš i ona ima i svoju Mac stranu onda ćeš definitivno moći podesiti miša do u najsitnije detalje.
Ja koristim i Logitech MX pa sam ga podesio kako mi paše. I puuuuuno je bolji od Appleovog Mighty-ja.

Ovo mi nije skroz jasno. Kakvu instalaciju za miš? Misliš na drivere, jel? Pogledala sam na Razerovoj stranici i ništa o Macu ne pričaju ( hwo could blame them...) 
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...
Ovo mi nije skroz jasno. Kakvu instalaciju za miš? Misliš na drivere, jel? Pogledala sam na Razerovoj stranici i ništa o Macu ne pričaju ( hwo could blame them...) 

Rade bez ikakve instalacije. Bez brige. :)
Uskoro dostupan na www.ivanbrezakbrkan.com . Rekoh uskoro! :)
17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...

Virusi, problemi u sutavu (rusenja) i sve sto prati WIN (PC) itekako postoji na MAC-u, dozivio sam na svoje oci frustriranog covjeka koji je bio bjesan na njega.

Osim estetike i cinjenice da ga 'nitko drugi u kvartu nema', nista drugo ne dobivas.

Virusi baš i ne, rušenje ovisno o računalu i korisniku. Ako se sustav "sredi" na krivi način, rušit će se. Nenaprednim korisnicima kao što je moja stara npr. Mac je bio i još uvijek je stabilniji nego Windows po defaultu, toliko o tome. Osobno sam pak svoj Mac OS X modao do zla Boga i naravno da će nekad me zeznut - tko mi kriv. :)

Što se tiče toga da ništa ne dobivaš ekstra, ne big se složio. Ma koliko to pojednostavljeno zvučalo, Mac mi jest stvarno jednostavniji i intuitivniji za korištenje. Ipak, mislim da je najveća razlika u aplikacijama. Za razliku od Windowsa gdje sam iznimno sretan kad nađem zaista dobru aplikaciju, većina Mac appova je dobra po defaultu. Pod tim mislim da nisu crap-ware, da ne traže lovu samo za isprobavanje, itd. Neke od meni najdražih su: Delicious Library, Things, Quicksilver, Adium, Skitch, Coda te Screenflow.

Usput, od 1.1. Apple Hrvatska prihvaća američke garancije, tako da ako možeš skoknuti ili imaš nekog u SAD-u, Mac ti može ispast višestruko jeftinije. :)

I'll say it again - drago mi je da ovdje nema Mac flajmanja. :*
Uskoro dostupan na www.ivanbrezakbrkan.com . Rekoh uskoro! :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 10:02 (ivanbrezakbrkan).
17 godina
neaktivan

Ma nije bit instalacije da ti komp prepozna miša jer to sa OS X nikada nije problem. On će ti raditi bez ikakve instalacije. Fora je samo ako neki miš ima nekolicinu tipki koje su programabilne pa onda ti treba taj program preko kojeg ćeš poštelat sve što želiš. 

17 godina
SilentDark kaže...

Ajmo ovako...

- Znači, MAC ima odlične već "free" predinstalirane programe za obradu.

- Ima tone RAM-a, tower brutalni processor

- Ne sere kao windozi, nego OSx radi ko beba...

- Odlično se hladi...

- Sve radi

- Updatea se sam, i odmah daje nove programe...

- Odlična rezolucija, dobra grafa...

itd... NEda mi se pisati dalje.. :P

Hm... To ti sve vrijedi i za PC. Naravno, za onaj koji je pristojno složen.
Antec 900, P5K Deluxe, Core 2 Quad 2.4, 4gb (DDR3 800Mhz) RAM, Nvidia 8800gtx, 640gb HDD, Dell 2007WFP, Vista Ultimate
17 godina

Photoshop je prvo bio dostupan samo na Mac-u. Od tada ta dogma da je Mac najbolji za dizajnere. No nakon godina to se promijenilo i sada imamo drugi paradoks. 64-bitni CS4 paket moći će se instalirti bez problema na Windowse ali na Mac ne, za kojeg će se i dalje proizvoditi samo 32-bitna verzija. Što je dosta smješno kada pogledamo da je Adobin paket isprva bio dostupan na Mac-u. 

Radio sam na dosta mac-ova, na faxu i kod frendova, i osim fancy sučelja ne vidim po čemu je bolji od istih složenih komponenti kod PC-a.

Za istu lovu dobiš daleko bolju pilu. A za fancy sučelje je sada više nego dobra Vista.

Antec 900, P5K Deluxe, Core 2 Quad 2.4, 4gb (DDR3 800Mhz) RAM, Nvidia 8800gtx, 640gb HDD, Dell 2007WFP, Vista Ultimate

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Slavo kaže...

Ma nije bit instalacije da ti komp prepozna miša jer to sa OS X nikada nije problem. On će ti raditi bez ikakve instalacije. Fora je samo ako neki miš ima nekolicinu tipki koje su programabilne pa onda ti treba taj program preko kojeg ćeš poštelat sve što želiš. 

To i pitam.... Kako podesiti DPI i ostale stvari....
17 godina
neaktivan
PICART kaže...

Za istu lovu dobiš daleko bolju pilu. A za fancy sučelje je sada više nego dobra Vista.

He, he, rizikuješ da iskusiš mnogo duševne boli kad počne linč ovdje Osmijeh Imam kokice u ladici, čekam da počne Namigiva
Cenzuriranje odražava nečiji nedostatak samopouzdanja, jer samo sitne duše i impotentni se plaše malih napisa.
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...
To i pitam.... Kako podesiti DPI i ostale stvari....

Koji točno Razor imaš?
Uskoro dostupan na http://www.ivanbrezakbrkan.com . Rekoh uskoro! :)
17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...
PICART kaže...

He, he, rizikuješ da iskusiš mnogo duševne boli kad počne linč ovdje Osmijeh Imam kokice u ladici, čekam da počne Namigiva
 Kakav linč? Ovo je ipak pristojan forum. to što gospon PICART ima odlična iskustva s Vistom nije moj problem. :)
Uskoro dostupan na http://www.ivanbrezakbrkan.com . Rekoh uskoro! :)
17 godina
neaktivan

Imam Diamondback 3G

Hoće li u slijedećih godinu dana barem malo cijena iMacova opasti? To pitam jer ne znam kakva je situacija bila prije jer nisam taj dio pratila...

E ljudi molim vas... Nemojte uplitati Vistu i druge oseve ti jer ne želim Mac vs. PC vc. Linux raspravu, temu imate ako vam je do toga.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2008 14:49 (cozmika).
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

Imam Diamondback 3G

Hoće li u slijedećih godinu dana barem malo cijena iMacova opasti? To pitam jer ne znam kakva je situacija bila prije jer nisam taj dio pratila...

E ljudi molim vas... Nemojte uplitati Vistu i druge oseve ti jer ne želim Mac vs. PC vc. Linux raspravu, temu imate ako vam je do toga.

Neće. Samo će doći novi modeli po istoj cijeni.

Najniža je koja je moguća s obzirom na sadašnju cijenu komponenata unutra.

-Vista je sranje.
-Linux je još veće sranje.
-Mac OSX jedini valja.
* ulje na vatru * :D
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

draga gospodicna, zamoli bih vas da ne upozoravate druge od lutanja s teme kada ste i sami dovoljno odlutali.

druga stvar, upravo ste vi u pocetnom postu trazili da vam se usporedi zasto je 'mac predodredzen za dizajnere, a windowsi nisu', stoga mislim da ne mozete zahtjevati od ljudi da ne uplicu vistu (i druge os-ove).

kolega PICART vam je jako dobro objasnio odakle dogma da je mac najbolji za dizajnere par postova povise.

Samo da budemo na cisto, ne hvalim windows, ne hvalim mac, samo zelim rec da je vrijeme i tehnologija pokazala da i PC moze jako puno sto je nekada bilo rezervirano samo za MAC.

inace, ova reklama me uvjek dobro nasmije, pa neka netko kaze da nije istina.

p.s.: uistinu sam radio na MAC-u i potpisujem vecinu dobroga i loseg napisano o njemu.

17 godina
neaktivan

Ne stoji da je Mac za dizajnere a PC nije. Svašta se može raditi i na sklepanom stroju od 6000 kn ali to jednostavno nije to. Zašto? Pa pitat ću vas kada budete imali svoj studio pa vam klijent dođe i vidi kantu na stolu (ili ispod njega) ili iMaca na stolu. Ili kada na sastanku kod kijenta izvadite Lenovo ili MacBook Pro! Na žalost i tako se poslovi dobijaju! :) Znam iz iskustva.

istina ne bavim se grafičkim niti bilo kakvim drugim dizajnom ali mislim da je čista glupost da netko dobije posao zato što mu je mac na stolu. kao prvo klijent gleda u monitor na koju se nešto prikazuje a ne u računalo koje ga pogoni. kažem nemam iskustva u tom dijelu posla ali ako netko uzme projekt samo zato jer ga je izradio neki  na macu Sramim se - blago njegovoj firmi. 
 čovjek ima iskustvo i ne napadam ga al nekako ne vjerujem baš sasvim u to. pa valjda malo ima i utjecaj ono što je on  nacrtao u toj kanti. ili nema?
17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...
cozmika kaže...

draga gospodicna, zamoli bih vas da ne upozoravate druge od lutanja s teme kada ste i sami dovoljno odlutali.

druga stvar, upravo ste vi u pocetnom postu trazili da vam se usporedi zasto je 'mac predodredzen za dizajnere, a windowsi nisu', stoga mislim da ne mozete zahtjevati od ljudi da ne uplicu vistu (i druge os-ove).

kolega PICART vam je jako dobro objasnio odakle dogma da je mac najbolji za dizajnere par postova povise.

Samo da budemo na cisto, ne hvalim windows, ne hvalim mac, samo zelim rec da je vrijeme i tehnologija pokazala da i PC moze jako puno sto je nekada bilo rezervirano samo za MAC.

inace, ova reklama me uvjek dobro nasmije, pa neka netko kaze da nije istina.

p.s.: uistinu sam radio na MAC-u i potpisujem vecinu dobroga i loseg napisano o njemu.

Gledajuči tom logikom mogao bi reć da je airbus dizajniran na solarisu ali pošto mlada dama ne želi upletanje drugih OS-ova, nebum to rekel.
Prelaskom na x86 platformu, Mac se izjednačio u grafičkoj obradi sa PC.Uvjeravaju me neki kolege koji se bave grafičkim dizajnom da se može isto raditi i na x86 računalima
 i na Macu.Nekad je bilo drugačije gdje je PPC platforma bila neprikosnovena.
kernel panic
17 godina
neaktivan

Dakle, bolje kupiti pilu za 10 000 kn i staviti XP nego Mac za iste novce?

17 godina
cozmika kaže...

Ak već imaš monitor, definitivno da.
Neka pati koga smeta.....
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

da.
***em sve! (mislim ovo je opaka psovka, ne opisivanje mog ljubavnog života)
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

radije postavi pitanje 'sto je isplativije'.

PC od 10 000 kn je daleko isplativiji od MAC-a, uracunaj slobodno tu i monitor od 3 000 kuna s kojem ces biti zadovoljna.
17 godina
laprdalo kaže...

Ne stoji da je Mac za dizajnere a PC nije. Svašta se može raditi i na sklepanom stroju od 6000 kn ali to jednostavno nije to. Zašto? Pa pitat ću vas kada budete imali svoj studio pa vam klijent dođe i vidi kantu na stolu (ili ispod njega) ili iMaca na stolu. Ili kada na sastanku kod kijenta izvadite Lenovo ili MacBook Pro! Na žalost i tako se poslovi dobijaju! :) Znam iz iskustva.

istina ne bavim se grafičkim niti bilo kakvim drugim dizajnom ali mislim da je čista glupost da netko dobije posao zato što mu je mac na stolu. kao prvo klijent gleda u monitor na koju se nešto prikazuje a ne u računalo koje ga pogoni. kažem nemam iskustva u tom dijelu posla ali ako netko uzme projekt samo zato jer ga je izradio neki  na macu Sramim se - blago njegovoj firmi. 
 čovjek ima iskustvo i ne napadam ga al nekako ne vjerujem baš sasvim u to. pa valjda malo ima i utjecaj ono što je on  nacrtao u toj kanti. ili nema?
Pa čuj, to u temeljima ima ljudsku psihu - kada čovjek stvori predodžbu o nekim stvarima (realnu ili ne), teško je tu predodžbu kasnije izmijeniti.
Sjećam se, još prije nekoliko godina, na Novoj je išla neka serija, 'Novac'. Bila je mi je izrazito simpatična, iako niti danas ne mogu točno reći zašto. No, jedna scena mi je ostala u pamćenju - kada je jedan od likova pričao drugome upravo o ovakvim stvarima, rekao je kako on sam ne pati na skupe satove. Ali, nosi Rolex zato što zna da, kada njegov potencijalni klijent vidi da on na svojoj ruci ima tako nešto, pomisli: 'Ovaj čovjek će za mene zaraditi novac!'

Netko je ranije spomenuo kako na Macu u njegovoj firmi rade samo 'kreativci' (oni sa šalovima) - ovo je dio iste priče, ljudi jednostavno imaju percepciju dobrog dizajnera kao čovjeka koji radi na Macu. I da, vjerujem da na taj način prije dobiješ posao, nego kada te vide s PC kantom, pa makar ta kanta bila u superskupom dizajnerskom kućištu. Mac je Mac i danas se zna što uz to ide.

Dobar primjer ovoga je reklama za AMEX, kada se onaj alternativac, kao, gušta i ne može na kraju pustiti iz ruku pronađenu AMEX karticu. To je čitava jedna mentalna slika koja priča puno više, nego što slika na ekranu realno prikazuje. Ili kada vidiš mršavka s naočalama, pomisliš - geek. Čovjek u odijelu - menadžer. Čovjek sa šalom - kreativac. Čovjek za Macom - dizajner. Predrasude su sastavni dio našeg društva i pametni će to iskoristiti.

No, to i dalje ništa ne govori o prednostima ili nedostacima Mac platforme u odnosu na PC (ili neku drugu, zašto ne?).

A sada back on topic!
Osobno nisam dizajner, Mac sam tek imao prilike malko isprobati, prije bi se reklo, vidjeti na djelu. Ipak, imao sam prilike i surađivati s nekoliko dizajnera;
Jedna od njih sve svoje radove proizvodi na Macu - dosta je vrludala koliko sam vidio, isprobavala stvari, ali činilo mi se kao da je znala što radi, ovo vrludanje pri ekranizaciji ideje je bilo dio njenog karaktera, nikako ne mogu reći da ju je Mac sputavao.
Druga je pak sve radila na PC-u - ona je bila konkretnija, direktna, znala je točno što želi i kako to postići. I opet je to bila stvar karaktera...

Ono što želim reći je da vjerujem kako bi i ti trebala dopustiti da tvoj vlastiti karakter izađe na površinu - ako silno želiš Maca, kupi ga! Ako ti se čini preskup, isprobaj ga negdje, pa se zatim odluči. Alat te ionako neće učiniti kreativnijom, danas su sve aplikacije više-manje isto, reciklirano izdanje. Ali zadovoljstvo samom sobom, nekakva spoznaja da na pravom mjestu u pravo vrijeme radiš prave stvari, to će ti podići samopouzdanje u tolikoj mjeri da te neće biti strah primiti se posla, istraživati, ili isprobavati nove ideje.

U svakom slučaju, napravi ono što osjećaš da moraš, sve ovo ostalo su floskule. Zaboravi na ljude koji ti govore koliko se nešto isplati ili ne, razlika u nabavnoj cijeni opreme je ionako minorna u odnosu na novce koje čovjek zaradi kada dobro radi svoj posao. Mislim da će se svi ovdje složiti kako se i na Macu i na PC-u može dobro raditi posao dizajnera (što god u to spada). Stvar je tek da će ti PC pružiti nešto niže početne troškove i drugačiju filozofiju rada, ništa više i ništa manje.
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Super post! slazem se...

***em sve! (mislim ovo je opaka psovka, ne opisivanje mog ljubavnog života)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice