Ubuntu brzinsko pitanje zaključana tema

poruka: 6
|
čitano: 2.621
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Ubuntu brzinsko pitanje

Evo ovako jedno brzinsko pitanje.

Koliko mi treba prostora na disku,tj.koliku particiju da napravim za Ubuntu 12.4??

Edit:Jeli istina kada instaliram Ubuntu,da mi se mogu izbrisati podaci sa diska?

Neznam se potpisat..xDD
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.5.2012 15:02 (IMVK).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Ubuntu brzinsko pitanje
IMVK kaže...

Koliko mi treba prostora na disku,tj.koliku particiju da napravim za Ubuntu 12.4??

Edit:Jeli istina kada instaliram Ubuntu,da mi se mogu izbrisati podaci sa diska?

i?

Neznam se potpisat..xDD
17 godina
odjavljen
IMVK kaže...

Treba ti barem dvije particije (može se izbjeći i staviti na jednu, ali nije preporučivo), znaći jedna swap particija 2-3 GB (između pola količine rama i duple količine rama, ovisno o tome koliko rama imaš i što ćeš sve pokretati npr: video editiranje traži puno) i jedna za ostalo (iako je i tu preporučivo razdvojiti barem na root i home particiju), jedno 15 - 60 GB (nisam siguran koliko je minimum), ovisno o tome što planiraš instalirati.

Što se brisanja podataka tiće, ako imaš slobodnog prostora na disku (ne ono da ti u My Computer piše da na C disku imaš slobodno, nego baš neparticioniranog prostora) onda možeš izbrisati podatke samo metodom "da vidimo što ovo radi, ali neću čitati što piše". Ako nemaš slodobnog prostora, nisam siguran kako se instalacija ponaša, ali mislim da ti po defaultu ponudi da smanji postojeće particije onoliko koliko žališ, a slobodan prostor na particiji to dopušta i tako oslobodi prostor. Za izbrisati particiju, mislim da je jedini način opet da ručno ideš brisati.

Ako bude potrebe za smanjivanjem postojećih particija, to može potrajati, ovisno o tome koliku količinu podataka treba premjestiti (premještanje particije jer želiš stvoriti prostor između dvije particije, pa drugoj premještaš početnu točku ili je particija potpuno fragmentirana, pa je dio pri kraju pun podataka). Ukoliko se dogodi neka greška prilikom smanjivanja particija (blokiranje računala, restart, nestanak struje, ištekavanje jer ti stara nema gdje usisivač ušteka i sl) može se dogoditi gubitak podataka.

IMVK kaže...

i?

Znaš koliko je falilo da izbrišem post kad sam ovo vidio!? Ovo ti je forum, a ne helpdesk neke usluge koju plačaš, pa da netko mora reagirati u što kraćem vremenu!

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.5.2012 15:26 (MrBlc).
14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
IMVK kaže...

Treba ti barem dvije particije (može se izbjeći i staviti na jednu, ali nije preporučivo), znaći jedna swap particija 2-3 GB (između pola količine rama i duple količine rama, ovisno o tome koliko rama imaš i što ćeš sve pokretati npr: video editiranje traži puno) i jedna za ostalo (iako je i tu preporučivo razdvojiti barem na root i home particiju), jedno 15 - 60 GB (nisam siguran koliko je minimum), ovisno o tome što planiraš instalirati.

Što se brisanja podataka tiće, ako imaš slobodnog prostora na disku (ne ono da ti u My Computer piše da na C disku imaš slobodno, nego baš neparticioniranog prostora) onda možeš izbrisati podatke samo metodom "da vidimo što ovo radi, ali neću čitati što piše". Ako nemaš slodobnog prostora, nisam siguran kako se instalacija ponaša, ali mislim da ti po defaultu ponudi da smanji postojeće particije onoliko koliko žališ, a slobodan prostor na particiji to dopušta i tako oslobodi prostor. Za izbrisati particiju, mislim da je jedini način opet da ručno ideš brisati.

Ako bude potrebe za smanjivanjem postojećih particija, to može potrajati, ovisno o tome koliku količinu podataka treba premjestiti (premještanje particije jer želiš stvoriti prostor između dvije particije, pa drugoj premještaš početnu točku ili je particija potpuno fragmentirana, pa je dio pri kraju pun podataka). Ukoliko se dogodi neka greška prilikom smanjivanja particija (blokiranje računala, restart, nestanak struje, ištekavanje jer ti stara nema gdje usisivač ušteka i sl) može se dogoditi gubitak podataka.

IMVK kaže...

i?

Znaš koliko je falilo da izbrišem post kad sam ovo vidio!? Ovo ti je forum, a ne helpdesk neke usluge koju plačaš, pa da netko mora reagirati u što kraćem vremenu!

Gle ovako.
Ja bi ubuntu koristio cisto onako.
A napravio bih si jos jednu particiju,sad imam 3.
1 mi je za programe,znaci samo mi treba particija za instaliranje.
I koliko mi na kraju treba da stavim 10 gb?

Sori za ovo "i".

Neznam se potpisat..xDD
17 godina
odjavljen
IMVK kaže...

Gle ovako.
Ja bi ubuntu koristio cisto onako.
A napravio bih si jos jednu particiju,sad imam 3.
1 mi je za programe,znaci samo mi treba particija za instaliranje.
I koliko mi na kraju treba da stavim 10 gb?

Mislim da ti je 10 GB premalo. Ja bih išao na minimum 10 GB za root i 10 GB za home (to isključivo ovisi o količini podataka koju mislim utrpati).

Swap ti svakako treba. mislim, možeš podesiti da koristi file, ali nije preporučivo i da znaš dovoljno za zezati se time, ne bi sad ovo pitao.

Najčešća konfiguracija filesystema za linux ti je:

258 MB (stave ljudi i 512MB, netko čak 1GB, ali to je nepotrebno) boot particija (ext2 ili ext3 nisam siguran), mount point "/boot"

10 GB ili više root (ext4), mount point "/" - tu će ići system, svi programi uključeni u instalaciju, kao i oni naknadno instalirani, privremene datoteke i sl

10 GB ili više home (ext4), mount point "/home" - tu idu korisnički profili i korisničke datoteke

2-4 GB swap particija (swam), nema mount point.

Naravno, postoji mogućnost home i root particije ne razdvajaš, u tom slučaju bi ti donja granica root particije bila 15 GB (po mojoj preporuci, netko će ti reći i da je 10 GB dovoljno, dok će te netko uvjeravati da je ispod 25 GB neprihvatljivo).

Swap particija je must have, osim ako znaš  što radiš i 100% si siguran u to.

Boot particiju možeš isto ostaviti nerazdvojenu, ali s obzirom na prostor koji zauzima mislim da se ne isplati.

Dobro bi ti bilo, ovisno o trenutnom položaju i tipu particija na disku posložiti particije na načina da uvijek možeš povećati root ili home na račun neke druge ako ti zatreba.

Naravno, postoji tu još mogućnosti, pa neki /tmp izdvajaju u posebnu particiju, neki izdvajaju /usr i sl.ali to je previše kompliciranja za kućnog korisnika.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
neaktivan
Ako bi on koristio Ubuntu "cisto onako" zar ne bi bilo bolje da jednostavno instalira pomoću Wubija?
Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice