Preporuka Unix sustava

poruka: 11
|
čitano: 3.750
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Preporuka Unix sustava

evo ja nakon dugo godina u linuxu odlucih malo u unix.

Pa koje bi bile vase preporuke ?

zanima me sljedece: zelim unix koji ce zadovoljiti sve normalne potrebe koje zadovoljava linux, ali da bude onaj pravi harcore unix,

da mi omoguci da se malo pomucim i naucim malo vise o samome srcu unixa...

i prije svega da se moze dual butati sa sustavima

pa bih molio ljude koji razumiju unux da mi malo pomognu u odabiru uz koji argumentak

hvala na citanju

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Preporuka Unix sustava

refresh

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Preporuka Unix sustava
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
1 1 hvala 2
16 godina
protjeran
Preporuka Unix sustava

Da, kao što kolega kaže.

OpenBSD više sa mog stajališta, ali može i Free :)
Također predlažem Minix, za koji neznam dal se računa kao UNIX.

People die if they are killed...
Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
protjeran
Preporuka Unix sustava

hvala na prijedlozima.

probao sam:

solaris - nije mi bas

freeBSD - ovaj mi se vec svidja

minix - odlican, mislim da cu i njega odabrati

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Re: Preporuka Unix sustava
nick_01 kaže...

hvala na prijedlozima.

probao sam:

solaris - nije mi bas

freeBSD - ovaj mi se vec svidja

minix - odlican, mislim da cu i njega odabrati

Ako si se već odlučio za Minix.

http://www.minix3.org/doc/
Pročitaj sve, ali SVE, inace mozes shebati.

People die if they are killed...
17 godina
neaktivan
Preporuka Unix sustava

Ako želiš Unix predlažem OpenIndiana-u, fork Sun-ovog OpenSolarisa. Minix 3 ,u trenutnoj fazi, jednostavno nije za normalno Desktop korištenje a samim time mi nije jasno zašto ga preporučujete. Može biti interesantan onima koje zanima arhitektura operacijskih sustava i željni su čačkanja po kodu.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Preporuka Unix sustava

Isprika što kometiram staru temu, ali mislim da nije potrebno otvarati novu temu za ovo pitanje.

Zanima me koji je OS "najsličniji" originalnom UNIX-u?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Preporuka Unix sustava

Definiraj "originalni" UNIX {#}.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Preporuka Unix sustava

Definirati originalni UNIX nije teško - to je UNICS iz 1969. godine (dvije godine kasnije kasnije preimenovan u UNIX Time Sharing System). Problem je što misli pod "najsličniji". Misli li na OS koji vuče porijeklo od UNICS-a? Ili onaj koji funkcionira na isti način ili izgleda jednako?

Danas, da bi se neki OS mogao titulirati imenom UNIX, mora zadovoljavati standarde koji sačinjavaju Single UNIX Specification skup standarda (stranica na Wikipediji). Na SUS stranicama nalazi se popis UNIX certificiranih OS-ova.i oni se mogu nazivati UNIX.

Ukoliko gledamo po porijeklu, najdostupniji OS-ovi "najsličniji" originalnom UNIX-u su FreeBSD i NetBSD koji vuku porijeklo iz 4.3BSD-a, čije ranije verzije vuku porijeklo iz UNIX Time Sharing Systema Sixth Edition i Seventh Edition. Sa druge strane,  FreeBSD i NetBSD ne zadovoljavaju SUS standarde, tako da ih se ne može nazivati UNIX-ima, nego UNIX-like OS-ovima. Ako u obzir uzmemo UNIX kompatibilnost, najdostupniji OS "najsličniji" UNIX-u je Solaris, potpuno UNIX kompatibilan, koji je slobodno dostupan u obliku OpenSolarisa odnosno OpenIndiane.

Pojednostavljeni graf UNIX i UNIX-like OS-ova i kernela po verzijama i godinama može se naći ovdje (strelice pokazuju kompatibilnost, a ne samo put koda) - kako autor grafa kaže:

This is a simplified diagram of unix history. There are numerous derivative systems not listed in this chart, maybe 10 times more! In the recent past, many electronic companies had their own unix releases. This diagram is only the tip of an iceberg, with a penguin on it ;-).

Postoji mnogo grafova jednostavnijih od gornjeg - prvi, drugi, treći, ...

Usput, zanimljivo je zašto je Ken Thompson napisao UNICS (u četiri tjedna, napisao je OS (kernel), shell (sh), text editor (ed) i assembler (asm)):

When BTL withdrew from the project, they needed to rewrite an operating system (OS) in order to play Space Travel on another smaller machine (a DEC PDP-7 [Programmed Data Processor] with 4K memory for user programs). The result was a system which a punning colleague called UNICS (UNiplexed Information and Computing Service)--an 'emasculated Multics'; no one recalls whose idea the change to UNIX was ...

Zbog želje za igranjem, nastao je danas najrašireniji OS u svijetu :). Kasnije je s Dennisom Ritchijem prebacio kod iz asemblera u C, te je od verzije 4 (UNIX Time Sharing System Fourth Edition), a pogotovo verzije 5 (Fifth Edition), kada je licenciran sveučilištima, UNIX krenuo na put prema svjetskoj slavi ...

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 15:36 (hrx).

1 0 hvala 2
13 godina
protjeran
Re: Preporuka Unix sustava
hrx kaže...

Hvala na vrlo opširnom infou {#}

Sada skidam FreeBSD, kasnije ću probati Solaris {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice