DVD s Ubuntuom nije bootabilan-kako to ispraviti?

poruka: 31
|
čitano: 5.742
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Cd problem

E ovako mogu li da cd koji sam narezo i na njega stavio ubuntu10,04 koji nije bootabilan mogu li taj cd nekako nekim programom napraviti da bude bootabilan.....dvd-r je u pitanju....

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Cd problem

A sto tocno i na koji nacin si snimio na CD? ISO datoteku kao takvu? Ako si iz ISO datoteke snimao CD onda ti je morao biti bootabilan. Tako da mi nije jasno sto si snimio na CD.

Edit: sad vidim da si snimao na DVD-R - nema razlike u snimanju DVD medija iz ISO datoteke u odnosu na CD. U programu za snimanje odaberes naredbu Burn (ISO) Image i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 18:55 (mbaksa).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Cd problem

normalan ISO skinut s njihovog sitea mora biti bootabilan.

Umjesto pokušaja popravka, samo ga normalno snimi. Sigurno je greška u tom dijelu (ne otvarati, raspakiravati itd.). Napravi nešto drugačije... i na nižim brzinama.

btw. još uvjek je normalan install CD, (Ubuntu 10.04.1 LTS (Lucid Lynx) PC (Intel x86) desktop CD = 685MB) osim za 3buntu, nema razloga za DVD verzijom.

btw. 2. u Neri, open (ISO je skriven) čim ga otvoriš nudi snimanje. CDburnerXP ima u glavnom meniju snimanje ISOa.. tako da greške nebi smjenlo biti.

-ali treba snimati na nižim brzinama...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.10.2010 10:36 (ihush).
17 godina
neaktivan

Skrati si muke i skini Ubuntu ovdje i zaprži pomoću besplatnog programa ImgBurn.

World Championships: 7, GP started: 265, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,415

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

E ovako ja sam ga raspakovo i narezo na cd ne dvd izvinjavam se . Al pitam dal mogu da ne narezujem ponovo da nekako taj cd napravim da bude bootabilan...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: DVD s Ubuntuom nije bootabilan-kako to ispravi
Intelovac123 kaže...

E ovako ja sam ga raspakovo i narezo na cd ne dvd izvinjavam se . Al pitam dal mogu da ne narezujem ponovo da nekako taj cd napravim da bude bootabilan...

jedino ako je cd iliti dvd rewritable ,sto sumnjam da je u ovom slucaju , dakle mislim da ces baciti taj cd /dvd i narezati novi ....   po mogucnosti prateci upute kolega od iznad 

That Jesus Christ guy is getting some terrible lag... it took him 3 days to respawn!
16 godina
neaktivan

Ako nemas praznih DVD/CD-a, mozes si Ubuntu instalirati sa sticka sa Linux Live USB Creator-om, vrlo je jednostavno.

Let's just say that if complete and utter chaos was lightning, he'd be the sort to stand on a hilltop in a thunderstorm wearing wet copper armour and shouting 'All gods are bastards'.

1 0 hvala 0
16 godina
Intelovac123 kaže...

-nemaš što raspakiravati (tu je greška), snimi ISO, pronađi opciju u programu upravo za to.

15 godina
neaktivan

Snimio ja iso na cd i postavio u biosu cd rom na 1st boot device i f10 sacuvao i on mi pokrece winse normalno...Pokusao sam jos par puta al nista...Pokusao sam i sa Usbom i onim programom sto je onaj forumas dao i opet bota hdd umjesto cd ili removable device.....sta da radim???

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Snimio ja iso na cd i postavio u biosu cd rom na 1st boot device i f10 sacuvao i on mi pokrece winse normalno...Pokusao sam jos par puta al nista...Pokusao sam i sa Usbom i onim programom sto je onaj forumas dao i opet bota hdd umjesto cd ili removable device.....sta da radim???

1. Za CD-ROM trebaš stisnut kada ti piše press to boot form CD, ili ti je samo crtica. Isto tako neki BIOS-i, imaju poseban meni kod kojeg moraš odabrat s kojeg devica će bootat, tu mislim na Dell, jer sam kod njega nailazio na to.

2. Kada sam išo instalirat s USB-a, stavio sam removable device  po 1st, ali nije radilo. USB n+mi je svrsto pod HDD-ove, pa probaj otić među HDD Devices, i USB postavi na 1st.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
17 godina
protjeran
Intelovac123 kaže...

pogledaj ovu temu

vjerojatno jopet problem s USB tipkovnicom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.10.2010 20:29 (Bugofil).
15 godina
neaktivan

Ja hocu da ga instaliram sa cda i stavim cd rom na 1st a on mi boota hdd kako to da rijesim????????

0 0 hvala 0
16 godina
Intelovac123 kaže...

Ja hocu da ga instaliram sa cda i stavim cd rom na 1st a on mi boota hdd kako to da rijesim????????

-ako si podesio u BIOSu onda je jedini razlog ne bootanja s CDa pogrešno snimljen CD -nije bootabilan. (uz neispravan player).

Snimi ispravan ISO na pravilan način. (nema pametnijeg rješenja)

15 godina
neaktivan

Evo snimio sam i sa unetbootin na usb i opet nece

0 0 hvala 0
16 godina
Intelovac123 kaže...

Evo snimio sam i sa unetbootin na usb i opet nece

- USB nije tako standardiziran kao CD, može bit do BIOSa ili flasha (nisu svi isti..) ili alata s kojim to radiš, ali kad dvije neovisne stvari ne rade, logično je neispravan ISO ili nešto radiš pogrešno... -provjeri, ponovi.

Predlažem da programom CDburnerXP (free) snimiš novi ISO. U početnom meniju imaš u drugom redu, snimanje ISO imagea. Za snimanje postavi najnižu brzinu cca 4-8x CD.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.10.2010 22:39 (ihush).
15 godina
neaktivan

Iso sam napravio sa power iso narezujem sa ashampoo burning studio

pokuso sam i sa img burn i sa power iso pokuso narezat i nece

0 0 hvala 0
16 godina
Intelovac123 kaže...

-to su specijalizirani programi (za koje očigledno nemaš iskustva), njima možeš napraviti boot (u slučaju da ne postoji i mnoge druge stvari), ali isto tako možeš zeznuti krajnje jednostavnu stvar.

Snimi običnim programom (kao CDburnerXP ili Nero) i to je sve. (niža brzina!)

Ako si nešto radi s tim ISO-om, navedenim programima, svakako bi trebao skinuti novi ISO, jer si možda već nešto izmijenio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.10.2010 22:50 (ihush).
15 godina
neaktivan

Neda mi se opet skidat novi iso treba 3 h najmanje

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dobro pa zašto radiš ISO??

Skini sa Ubuntu.com 10.04 ili beta 10.10(uskoro dolazi 10.10 yay!!!).

Zatim uzmi jedan od ova dva programa:

DVD Decrypter

Magic ISO

Prvi je star, ali ima mogućnost probijanja zaštite protiv kopiranja, što ti nije potrebno. Drugi je njegov zamjenik te je jedan od najboljih programa za prženje. Oba imaju slično sučelje, te će obadva automatski prepoznat kakav je to ISO. Dakle original ISO bi trebo bit bootable, te ti neće dopustit da ga spržiš na DVD.

Uglavnom imo sam puno programa i ImgBurn je najbolji.

Još jedan koji preporučujem je UltraISO, ali nije to,to.

0 0 hvala 0
16 godina

-možeš pokušati s postojećim ISOom, ali nije sigurno da je ispravan.

Skidanje 3h? očekivano 10-tak minuta... CD=685MB.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-možeš pokušati s postojećim ISOom, ali nije sigurno da je ispravan.

Skidanje 3h? očekivano 10-tak minuta... CD=685MB.

Meni bilo 22minute.

15 godina
neaktivan

Ček sek'... Nisi valjda ISO datoteku doslovno SNIMIO na CD? Belji se

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kolika vam je onda brzina ???????????

0 0 hvala 0
16 godina
vlad0 kaže...

biti će da je...

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Snimio sam preko ashampoo burning studia tamo gdje pise burn iso/bla bla

16 godina

-postupak je OK, ali uzeo si DVD-ISO... skini CD verziju. (nije više uvijek i bolje)

15 godina
neaktivan

Problem je u tome izgleda da mi iso nije dobar.....

a kako vi mozete to skinuti tako brzo a meni treba 3h 30 min

0 0 hvala 0
16 godina

off topic, .. ovisi o brzini (ADSLa) koji imaš, o brzini koju nudi (dobar) server.. i veličini, jer si ti očigledno skidao (nepotrebno DVD image koji je cca 3-4x veći).

17 godina
moderator
Intelovac123 kaže...

Mozes li pojasniti ovaj istaknuti dio? Sto to znaci da si "napravio iso"? Zar nisi samo skinuo s Interneta odgovarajucu ISO datoteku i snimio iz ne CD - jesi sto petljao po njoj?

17 godina
neaktivan

Koliko natezanja a govori se tek o snimanju ISO datoteke na CD. Za instalaciju Ubuntu-a bi valjda trebalo otvoriti dodatnu temu. Ne vidim u čemu je problem osim toga što se sve komplicira. Odeš na ovu stranicu: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download i klik na ono gdje piše Start Download. Ako imaš ADSL skine se za 10 do 30 min, ovisno o brzini. Kad to skineš odeš u bilo koji program za snimanje CD/DVD diskova gdje ima opcija BURN ISO IMAGE. Snimiš na manjoj brzini (8 ili 16x). Kasnije u BIOS-u odeš na boot postavke i odabereš ono što si već spomenuo (1st boot CD-Rom), sačuvaš postavke, resetiraš, pita te 'press any key to boot from CD' ili ne pita ništa i podigne se Live verzija Ubuntu-a gdje imaš dvije opcije, Try (isprobati Ubuntu) ili instalirati ga. Najbolje ga samo isprobaj i kasnije prouči postupak instalacije.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice