E ovako mogu li da cd koji sam narezo i na njega stavio ubuntu10,04 koji nije bootabilan mogu li taj cd nekako nekim programom napraviti da bude bootabilan.....dvd-r je u pitanju....
A sto tocno i na koji nacin si snimio na CD? ISO datoteku kao takvu? Ako si iz ISO datoteke snimao CD onda ti je morao biti bootabilan. Tako da mi nije jasno sto si snimio na CD.
Edit: sad vidim da si snimao na DVD-R - nema razlike u snimanju DVD medija iz ISO datoteke u odnosu na CD. U programu za snimanje odaberes naredbu Burn (ISO) Image i to je to.
normalan ISO skinut s njihovog sitea mora biti bootabilan.
Umjesto pokušaja popravka, samo ga normalno snimi. Sigurno je greška u tom dijelu (ne otvarati, raspakiravati itd.). Napravi nešto drugačije... i na nižim brzinama.
btw. još uvjek je normalan install CD, (Ubuntu 10.04.1 LTS (Lucid Lynx) PC (Intel x86) desktop CD = 685MB) osim za 3buntu, nema razloga za DVD verzijom.
btw. 2. u Neri, open (ISO je skriven) čim ga otvoriš nudi snimanje. CDburnerXP ima u glavnom meniju snimanje ISOa.. tako da greške nebi smjenlo biti.
-ali treba snimati na nižim brzinama...
E ovako ja sam ga raspakovo i narezo na cd ne dvd izvinjavam se . Al pitam dal mogu da ne narezujem ponovo da nekako taj cd napravim da bude bootabilan...
E ovako ja sam ga raspakovo i narezo na cd ne dvd izvinjavam se . Al pitam dal mogu da ne narezujem ponovo da nekako taj cd napravim da bude bootabilan...
jedino ako je cd iliti dvd rewritable ,sto sumnjam da je u ovom slucaju , dakle mislim da ces baciti taj cd /dvd i narezati novi .... po mogucnosti prateci upute kolega od iznad
Ako nemas praznih DVD/CD-a, mozes si Ubuntu instalirati sa sticka sa Linux Live USB Creator-om, vrlo je jednostavno.
-nemaš što raspakiravati (tu je greška), snimi ISO, pronađi opciju u programu upravo za to.
Snimio ja iso na cd i postavio u biosu cd rom na 1st boot device i f10 sacuvao i on mi pokrece winse normalno...Pokusao sam jos par puta al nista...Pokusao sam i sa Usbom i onim programom sto je onaj forumas dao i opet bota hdd umjesto cd ili removable device.....sta da radim???
Snimio ja iso na cd i postavio u biosu cd rom na 1st boot device i f10 sacuvao i on mi pokrece winse normalno...Pokusao sam jos par puta al nista...Pokusao sam i sa Usbom i onim programom sto je onaj forumas dao i opet bota hdd umjesto cd ili removable device.....sta da radim???
1. Za CD-ROM trebaš stisnut kada ti piše press to boot form CD, ili ti je samo crtica. Isto tako neki BIOS-i, imaju poseban meni kod kojeg moraš odabrat s kojeg devica će bootat, tu mislim na Dell, jer sam kod njega nailazio na to.
2. Kada sam išo instalirat s USB-a, stavio sam removable device po 1st, ali nije radilo. USB n+mi je svrsto pod HDD-ove, pa probaj otić među HDD Devices, i USB postavi na 1st.
pogledaj ovu temu
vjerojatno jopet problem s USB tipkovnicom.
Ja hocu da ga instaliram sa cda i stavim cd rom na 1st a on mi boota hdd kako to da rijesim????????
Ja hocu da ga instaliram sa cda i stavim cd rom na 1st a on mi boota hdd kako to da rijesim????????
-ako si podesio u BIOSu onda je jedini razlog ne bootanja s CDa pogrešno snimljen CD -nije bootabilan. (uz neispravan player).
Snimi ispravan ISO na pravilan način. (nema pametnijeg rješenja)
Evo snimio sam i sa unetbootin na usb i opet nece
Evo snimio sam i sa unetbootin na usb i opet nece
- USB nije tako standardiziran kao CD, može bit do BIOSa ili flasha (nisu svi isti..) ili alata s kojim to radiš, ali kad dvije neovisne stvari ne rade, logično je neispravan ISO ili nešto radiš pogrešno... -provjeri, ponovi.
Predlažem da programom CDburnerXP (free) snimiš novi ISO. U početnom meniju imaš u drugom redu, snimanje ISO imagea. Za snimanje postavi najnižu brzinu cca 4-8x CD.
Iso sam napravio sa power iso narezujem sa ashampoo burning studio
pokuso sam i sa img burn i sa power iso pokuso narezat i nece
-to su specijalizirani programi (za koje očigledno nemaš iskustva), njima možeš napraviti boot (u slučaju da ne postoji i mnoge druge stvari), ali isto tako možeš zeznuti krajnje jednostavnu stvar.
Snimi običnim programom (kao CDburnerXP ili Nero) i to je sve. (niža brzina!)
Ako si nešto radi s tim ISO-om, navedenim programima, svakako bi trebao skinuti novi ISO, jer si možda već nešto izmijenio.
Neda mi se opet skidat novi iso treba 3 h najmanje
Dobro pa zašto radiš ISO??
Skini sa Ubuntu.com 10.04 ili beta 10.10(uskoro dolazi 10.10 yay!!!).
Zatim uzmi jedan od ova dva programa:
Prvi je star, ali ima mogućnost probijanja zaštite protiv kopiranja, što ti nije potrebno. Drugi je njegov zamjenik te je jedan od najboljih programa za prženje. Oba imaju slično sučelje, te će obadva automatski prepoznat kakav je to ISO. Dakle original ISO bi trebo bit bootable, te ti neće dopustit da ga spržiš na DVD.
Uglavnom imo sam puno programa i ImgBurn je najbolji.
Još jedan koji preporučujem je UltraISO, ali nije to,to.
-možeš pokušati s postojećim ISOom, ali nije sigurno da je ispravan.
Skidanje 3h? očekivano 10-tak minuta... CD=685MB.
-možeš pokušati s postojećim ISOom, ali nije sigurno da je ispravan.
Skidanje 3h? očekivano 10-tak minuta... CD=685MB.
Meni bilo 22minute.
Ček sek'... Nisi valjda ISO datoteku doslovno SNIMIO na CD?
Kolika vam je onda brzina ???????????
Ček sek'... Nisi valjda ISO datoteku doslovno SNIMIO na CD?
biti će da je...
-postupak je OK, ali uzeo si DVD-ISO... skini CD verziju. (nije više uvijek i bolje)
Problem je u tome izgleda da mi iso nije dobar.....
a kako vi mozete to skinuti tako brzo a meni treba 3h 30 min
off topic, .. ovisi o brzini (ADSLa) koji imaš, o brzini koju nudi (dobar) server.. i veličini, jer si ti očigledno skidao (nepotrebno DVD image koji je cca 3-4x veći).
Mozes li pojasniti ovaj istaknuti dio? Sto to znaci da si "napravio iso"? Zar nisi samo skinuo s Interneta odgovarajucu ISO datoteku i snimio iz ne CD - jesi sto petljao po njoj?
Koliko natezanja a govori se tek o snimanju ISO datoteke na CD. Za instalaciju Ubuntu-a bi valjda trebalo otvoriti dodatnu temu. Ne vidim u čemu je problem osim toga što se sve komplicira. Odeš na ovu stranicu: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download i klik na ono gdje piše Start Download. Ako imaš ADSL skine se za 10 do 30 min, ovisno o brzini. Kad to skineš odeš u bilo koji program za snimanje CD/DVD diskova gdje ima opcija BURN ISO IMAGE. Snimiš na manjoj brzini (8 ili 16x). Kasnije u BIOS-u odeš na boot postavke i odabereš ono što si već spomenuo (1st boot CD-Rom), sačuvaš postavke, resetiraš, pita te 'press any key to boot from CD' ili ne pita ništa i podigne se Live verzija Ubuntu-a gdje imaš dvije opcije, Try (isprobati Ubuntu) ili instalirati ga. Najbolje ga samo isprobaj i kasnije prouči postupak instalacije.