Ovako: na fakultetu imam temu za završni rad "Izgradnja kućne mreže". Ona se sastoji od T-Com-ovog Thompson routera,switcha,file servera, radne stanice sa printerom, dva laptopa i mobitela koji su spojeni bezicno na router (nešto slično iz Bug-a br. 187). E,sad trebao bih mjeriti performanse te mreže kao rezultat tog rada. Ne znam što i kojim programima bih mjerio performanse mreže. Jel ima netko kakvu ideju ili savjet? Hvala!
Savjeti za mjerenje peformansi kućne mreže...
- poruka: 5
- |
- čitano: 7.098
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Perfomanse wireless mreže možeš mjeriti recimo netstumbler-om (besplatan). A što bi mjerio kod žične veze, protok podataka kroz žicu? Pa nemaš valjda 5 km kabla, ako me sjećanje ne vara utp je max 100 m. Na tom file severu bi vidio pad perfomansi kad spojiš više radnih stanica, s jednom teško.
Nadalje printer se u client-server okruženju spaja na server (to je i poanta servera). Ili je riječ o peer to peer mreži, šta tu onda radi file server? Budi određeniji u pitanju.
max duljina kod utp-a je varijabilna - ovisi o kategoriji (CAT 5 - CAT 7) -> 100 do 1000m.
o kategoriji ovisi i max propusnost (10Mbps do 10Gbps).
a kako ces mjeriti propusnost? za wireless si dobio odgovor, a za utp postoji odredeni uredaji (npr. Fluke ima takv euredaje) ali kostaju poprilicno (konkretno, Fluke-ov uredaj je cca 65 000 kn)
ali sa time dobijes detaljne specifikacije mreze, kabela, propusnosti, raznih smetnji,.....
Perfomanse wireless mreže možeš mjeriti recimo netstumbler-om (besplatan). A što bi mjerio kod žične veze, protok podataka kroz žicu? Pa nemaš valjda 5 km kabla, ako me sjećanje ne vara utp je max 100 m. Na tom file severu bi vidio pad perfomansi kad spojiš više radnih stanica, s jednom teško.
Nadalje printer se u client-server okruženju spaja na server (to je i poanta servera). Ili je riječ o peer to peer mreži, šta tu onda radi file server? Budi određeniji u pitanju.
pokušaj s MMC Performance Monitor Command Line Shell (..\WINDOWS\system32\perfmon.exe) desni klik, add counters.... (ima sve dijelove sistema)
ili s neta free NetMeter možda je dovoljan za tvoje potrebe.