Dali komp smije radit 24/7

poruka: 103
|
čitano: 16.254
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Posto su sada praznici i to,zanima me  dali je zdravo za kompjuter da radi non stop radi maticne i napajanje jer je to non stop pod naponom.

Dali je zdravo to za komp? osim sto se tice prasine,lako ja nju ispusem.

xfire: hole3store msn: musared@hotmail.com KLIKNI MI HVALA...tvoj klik mi puno znaci! ;)
Moj PC  
3 2 hvala 1
16 godina
RE: Dali komp smije radit 24/7

meni tako radi vec godinu dana....tako da mislim nece nis bit....

RAZER :For gamers by gamers....CSS,COD4
16 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Posto su sada praznici i to,zanima me  dali je zdravo za kompjuter da radi non stop radi maticne i napajanje jer je to non stop pod naponom.

Ma dobro je to  samo ako neradiš nešto pa da ti je stalno procesor pod opterećenjem ili grafaSmijeh ,a ako vidiš da ti se nešto počinje čudno dešavati oko kompa onda ga bolje ugasi

RIDER
16 godina
neaktivan

Ništa mu neće bit osim potrošnje struje i što ćeš morat redovitije čistit komp i mijenjat pastu na procu.

6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kada sam ja isto pitanje postavio u Links servisu dobio sam slijedeci odgovor :" Ako ti komp radi stalno recimo vec mjesec -dva- 6 , nemoj ga niti gasiti uopce jer su se dijelovi na ploci i ostalim dijelovima kompa, od topline recimo "konfigurirali" tako da ti rade bez beda pod stalnom toplinom od rada , i da je PREPORUČLJIVO!!! niti ga NE gasiti , jer onda će se ohladiti i biti će sra.. Tako da bez beda vrti komp 24/7 kolko hoćeš ali nemoj ga gasiti na duže vrijeme osim ako povremeni restart je potreban ili sl.

16 godina
neaktivan

e meni je stari komp bio upaljen 2 godine...pošto ga nisam mogao ugasit uopće, ali da ti kazem da su se počeli javljati problemi s hardwerom......godinu dana mozes bez beda....ali onda ga pripazi malo :p

još malo pa ban.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

MA ne lupetajte. Ti si ga kupio i gazi ga koliko ti treba. Neces ga valjda maziti i paziti. Ionako ce za godinu dana vrijediti mali dio cijene koju si za njega dao. Samo ga upali i gazi.

17 godina
neaktivan
rider15 kaže...
Fake_Alert kaže...

Ma dobro je to  samo ako neradiš nešto pa da ti je stalno procesor pod opterećenjem ili grafaSmijeh ,a ako vidiš da ti se nešto počinje čudno dešavati oko kompa onda ga bolje ugasi

A zasto ih je kupio ako nece biti pod opterecenjem? JA bih najradije da imam cime korisnim zaposlio ih na 100 % 24/7 pa nek crknu. Bas me briga ionako su pod garancijom a kad izadju iz garancije nece ionako vrijediti ista.

16 godina

Ne gasim PC po mjesec dana i nema problema. U svijetu ima mnostvo servera koji rade danonocno.

Meda
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina

Meni komp radi tako vec pola godine i nema problema, vratio sam proc na stock i grafu sam maximalno smanjio dok nije pod opterećenjem.

Problem je samo gomilanje prašine i eventualno zujanje ventova.

Prvi Hrvatski tracker invite forum: http://www.hr-invites.com/
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
protjeran
logic kaže...

. Ti si ga kupio i gazi ga koliko ti treba.

ha pitanje je jel ga on kupija možda če dobit po G .....od mame ako pc rikne xd

I Jadantisi
17 godina
neaktivan

To je vec pitanje "software-a" a ne kompa ;)

17 godina
neaktivan
Meda kaže...

Ne gasim PC po mjesec dana i nema problema. U svijetu ima mnostvo servera koji rade danonocno.

Naravo svjestan si da su serveri drugacije prjektovani nego kucni kompovi i da rade u drugacijim uslovima.

16 godina
neaktivan

Samo ti njega furi. Ja radim u Hrvatskim šumama i tu kompovi rade po 5-6 godina danonoćno jer moraju radi prijenosa podataka sa bazom, i nijedan se nije spušio. Obična kućna računala. Ugase se samo kad nestane struje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 11:55 (miljac007).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja starog kompa nisam gasio 1-2 godine i oslo mi je napajanje (neko no name) sada gasim omp preko noci

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Moj radi vec 2 godine bez prestanka.Restartiram ga nakon 2-3 dana jer mi se napuni ram pa onda pa onda stekaju igre.

U kucistu imam 14 ventilatora i ne brinem se zbog pregrijavanja.Samo da napomenem ako hocete da vam pc radi stabilno 0-24,365 morate uzeti jace napajanje (bar 20% jace)  od preporucenog jer gubi snagu zbog neprestanog rada.

17 godina
neaktivan

!4 ventilatora? Ti nisi normalan. sta hladis time i koliko je to bucno? KAkvo gubljenje snage ti spominjes? Kad i ako crkne promijenis i to je to.

17 godina
AIX 2.0 kaže...

Moj radi vec 2 godine bez prestanka.Restartiram ga nakon 2-3 dana jer mi se napuni ram pa onda pa onda stekaju igre.

U kucistu imam 14 ventilatora i ne brinem se zbog pregrijavanja.Samo da napomenem ako hocete da vam pc radi stabilno 0-24,365 morate uzeti jace napajanje (bar 20% jace)  od preporucenog jer gubi snagu zbog neprestanog rada.

Srećom meni 20% jace napajanje nije problem (prije je ovu istu konfu napajalo Corsairovo 450W).
Ali gdje ti je stalo 14 ventiladora, ja nemogu zamislit vise od 5-6, sigurno ti je u kuci veliki propuh.

Oštećen za pola zvjezdice :| (:D)
16 godina
protjeran

Ovako sa 14 ventilatora hladim svako komponentu od hdd-a do norhbrigde-a, ima jedan od 120mm ispod przilice jer se ugrije donji lim da ne mozes  drzati prst na njemu 5 sekundi ako ripam neki film (5-6 sati).Buka ovisi o tebi jer sam napravio regulator okretaja ventilatora i ako ne igras igre ili nesto zahtjevno ti sebi fino smanis broj okretaja, a kad igras nesto zahtjevno jednostavno povecas broj oretaja.

Za gubljanje snage nisam ja izmislio evo ovdje pise samo je na engleskom  http://www.thermaltake.outervision.com/.

Komp mi je E4400 2.2 OC (moze do 2.6) grafa mi je ASUS 7300 silent OC-ana  (na nju naljepio jedan 92 mm vent), 2gb rama, hdd 250gb

nije nesto jak ali volim kad sa nula do max ubrzavam ventilatora kaks cuje ono zujanje.

16 godina
neaktivan

Ako se dobro sjećam iz predmeta Diagnostika i odrzavanje računal u srednjoj sam učio da je radno vrijeme računala 8h dnevno 5 dana u tjednu kroz 5 godina.  Osobno i meni radi nonstop bez ikakvih problema.

Many things can be preserved in alcohol. Dignity is not one of them.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Komp moze radit non stop bez problema ak se ne pregrijava normalno i ako ima propisno cirkuliranje zraka, znaci jedan ispusni ventilator od 12 cm pozeljno i jedan takav od naprijed koji usisava zrak i onda nema frke. No ko ce racuna na kraju za struju platit to je druga prica pa su tu u prednosti oni sa slabijim kompovima tj komponentama koje ne trose puno recimo i oni koji imaju kvalitetna napajanja sa Active PFC.Cool

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
protjeran

meni je komp radio 2,5g 24/7, uglavnom download, a dok nestane struje prebaci se na UPS i piči dalje heh

0 0 hvala 0
17 godina

Ako je hardver ispravan komp (i sva ostala elektronika) može raditi non stop oko 10 godina (teoretski), nakon toga počinje materijal da se zamara pa tranzistori počnu rikavati, ovo je teorija. U praksi što zbog kolebanja u struji, nekvalitetnih napajanja, manje kvalitete proizvodnje nego nekad i sl. to traje manje ali opet ovisi kako kod koga.

Bez problema možeš držati komp upaljen 24 sata dnevno bez ikakvih briga, čak i sa opterečenjem ako imaš ok hlađenje. Ne dolazi do nikakvog smanjenja snage osim ako ti napajanje ne počne rikavati ali ako su kvalitetna to se neće baš tako lako dogoditi, komp ionako kad recimo samo skida nešto sa neta ili kad se surfa troši zanemarive količine energije u odnosu kad se npr. igra neka igra ili kodiraju filmovi i sl.

Hardverski ako je sve dobro složeno nema nikakve frke, problem može eventualno biti u softveru, meni bi se znali pojavljivati problemi sa zvukom nakon 2-3 dana bez restarta ali i to ovisi, a i restart riješi probleme, i to onaj na tipku, da ne sejva postavke jer mi onda greška ostane pa moram drivere reinstalirat Smijeh

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

3 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Kako mozes prvo napisati da se materijal s vremenom  zamara  i kvari a onda u drugoj recenici napises da nema gubitka snage?

Npr. Kondenzatori se s vremenom suse i njihov kapacitet se smanjuje i to utjece na snagu napajanja, i jos mnogo ostalih ele. komponenti.

Po tvom bi napajanje moglo 100 godina trajati i uvjek davati istu snagu.I sto ce ti kilometar sat u autu kad nema smanjenja snage, sta fali ako je preso milijardu kilometara isto je po tvom koji je tek izaso iz tvornice.

17 godina
odjavljen
Emil-ri kaže...

Ako se dobro sjećam iz predmeta Diagnostika i odrzavanje računal u srednjoj sam učio da je radno vrijeme računala 8h dnevno 5 dana u tjednu kroz 5 godina.  Osobno i meni radi nonstop bez ikakvih problema.

To je najčešće radno vrijeme računala (u firmama), a ne nekakvo radno vrijeme za koje su računala projektirana.

AIX 2.0 kaže...

Kako mozes prvo napisati da se materijal s vremenom  zamara  i kvari a onda u drugoj recenici napises da nema gubitka snage?

Npr. Kondenzatori se s vremenom suse i njihov kapacitet se smanjuje i to utjece na snagu napajanja, i jos mnogo ostalih ele. komponenti.

Po tvom bi napajanje moglo 100 godina trajati i uvjek davati istu snagu.I sto ce ti kilometar sat u autu kad nema smanjenja snage, sta fali ako je preso milijardu kilometara isto je po tvom koji je tek izaso iz tvornice.

Kondezatori stare, ali to nema veze s radom 24/7 već ukupnim brojem radnih sati i temperaturi na kojoj su raditi (ovisi i o još nekim parametrima, ali puno manje). Jedina poveznica je što će to napajanje imati otprilike 2,5-3 puta više radnih sati od prosjeka, pa će napajanje iste snage trebati ranije promijeniti ili staviti napajanje jače snage. Kad uzmemo u obzir da kroz period u kojem to može doći do izražaja postoji realna mogučnost kvara koji nije uzrokovan starenjem, bolje je uzeti kvalitetnije napajanje koje će zaštiti ostale komponente nego malo jače koje će raditi 6 mjeseci dulje.

Večini komponenti više šteti ako se komp pali gasi svakih sat-dva vremena nego ako radi 24/7.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
protjeran

Electrolytic capacitor aging. When used heavily or over an extended period of time (1+ years) a PSU will slowly lose some of its initial wattage capacity. We recommend you add 20% if you plan to keep your PSU for more than 1 year, or 25-30% for 24/7 usage and 1+ years.

http://www.thermaltake.outervision.com/

Ovo thermaltake kaze, valjda ovi znaju vise od nas.

16 godina

Aj imam ja jedno pitanjce, koliko je zdravo kad komp umjesto gašenja bacam u sleep mode? Inače komp mi je upaljen skoro cijeli dan(recimo od kad se dignem pa dok ne odem spavat)a preko noći je u sleepu. Praktički ga nikad ne gasim,samo ga tu i tam resetiram po potrebi ako bi se komp zabloka ili slično al recimo jednom u par dana. Da li je bolje ga držat u sleepu ili skroz ugasit, so obzirom da u sleepu ipak je pod naponom da bi održavao RAM-e i sl?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...
Emil-ri kaže...

To je najčešće radno vrijeme računala (u firmama), a ne nekakvo radno vrijeme za koje su računala projektirana.

U principu, mnogi veci proizvodjaci su deklarirali tako prije nesto godina. Desktop racunala nisu projektirana za rad 0/24, ali danas 99% njih nece imati nikakvih problema s tim.

Serveri se ne mogu usporedjivati, dizajnirani su i dimenzionirani za rad 24/7.

17 godina
Stoja kaže...

Aj imam ja jedno pitanjce, koliko je zdravo kad komp umjesto gašenja bacam u sleep mode? Inače komp mi je upaljen skoro cijeli dan(recimo od kad se dignem pa dok ne odem spavat)a preko noći je u sleepu. Praktički ga nikad ne gasim,samo ga tu i tam resetiram po potrebi ako bi se komp zabloka ili slično al recimo jednom u par dana. Da li je bolje ga držat u sleepu ili skroz ugasit, so obzirom da u sleepu ipak je pod naponom da bi održavao RAM-e i sl?

Pa u svakom slucaju je dobro tu i tamo isprazit RAM.

Po meni Sleep mode nema bas neku svrhu...

To sta se on upali par sekundi brze jer se nemora Bootat mi nista ne znaci u zivotu.

Ja se probudim, odmah upalim PC, odem se umit, obuc i mozda nesto pojest i ni neznam koliko mu je trebalo da se upali.

PC me ceka spreman i svijez sa ispraznjenim RAMom spreman za rad.

- Psiho246
16 godina

Meni RAM ne predstavlja problem, dapače volim gledat da je što nakrcaniji(trenutno imam nekih 1369MB zauzetih od "samo" 6142MB)Al kao što rekoh tu i tam restartam komp pa se isprazni hehe. Al inače znam ga i tokom dana bacit u sleep al ipak mi je draže kad mi je komp u punoj spremi za cirka 5 sekundi, inače mu treba i koja minuta da se skroz digne(ne da mi ga se palit čim se dignem, nego kad mi komp treba pa mi se onda neda čekat xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice