Monopol

poruka: 12
|
čitano: 6.780
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Monopol

Trebao bih nekoga tko se kuzi u ICT da mi isprica sto vise o monopolu.

U ponedjeljak imam prezentaciju

Googlao sam ali bas i nema nesto informacija(sa wikipedije ne smijem kopirati), ali sam posudio neku knjigu o monopolu te je puna strucnih naziva i nije bas razumljiva. 

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Monopol

Ne smijes kopirati doslovno ali ti niko ne brani preoblikovati i usminkati. Samo pazi, mnogi su se zbog oslanjanja na wikipediu osramotili. Prouci nekoliko primjera kad je monopolizam doveo do sudskih osuda. Microsoft, Intel, D telekom...

Sto se tice definiranja pojma ovdje ces pronaci dosta informacija:  http://www.ijf.hr/hr/korisne-informacije/pojmovnik-javnih-financija/15/trziste/257/trzisni-neuspjesi/258/

P.S. Nadam se da nisi mislio na igru Monopoly.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Monopol
BlueMax kaže...

Ne smijes kopirati doslovno ali ti niko ne brani preoblikovati i usminkati. Samo pazi, mnogi su se zbog oslanjanja na wikipediu osramotili. Prouci nekoliko primjera kad je monopolizam doveo do sudskih osuda. Microsoft, Intel, D telekom...

Sto se tice definiranja pojma ovdje ces pronaci dosta informacija:  http://www.ijf.hr/hr/korisne-informacije/pojmovnik-javnih-financija/15/trziste/257/trzisni-neuspjesi/258/

P.S. Nadam se da nisi mislio na igru Monopoly.

Skupio sam vec dovoljno primjera monopola(Microsoft, web shopovi i HT) pa mi sad trebaju definicije monopola, vrste, kako netko postaje monopolist itd. pa ako se kuzis bio bih ti zahvalan da napises par recenica o njemu :)

14 godina
neaktivan
Monopol

Kuzim bit ali ce ti neki ekonomist sigurno to bolje objasniti od mene. 

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Monopol

Ma samo ti pisi, treba mi sto vise informacija :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Monopol
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
zoharbizo kaže...

Haha, znao sam da ce mi netko dati link na njega {#}

14 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Ma samo ti pisi, treba mi sto vise informacija :)

Jel ti to mene zezas? ovo je ko da trazis da ti pisem o nuklearnoj energiji. Presiroko je to podrucje da bi radni covjek gubio vrijeme odmora na pretipkavanje onoga o cemu ima vec milijun gotovih tekstova na netu. Jesi li procitao ono sto sam ti linkao? Vjerovatno nisi nego cekas da ti neko objasni monopol u dvi crte? E nemoze to tako :)

15 godina
protjeran
Monopol

Pa dobro ne trazim te sad da prepricas citavu povijest monopola i sve tvrtke koje imaju ili su imale monopol...

Napisi par recenica ako hoces, ako neces-drugi ce.

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Monopol

Evo ovdje imaš općenitu definiciju monopola http://www.investorwords.com/3112/monopoly.html

a u ovom dokumentu imaš primjenjene kriterije koji definiraju monopolista - primjer HT u Hrvatskoj odnosno analiza tržišta - pogledaj pogljavlje 5 i 6 http://www.hakom.hr/UserDocsImages/2011/analiza_trzista/Analiza%20tr%C5%BEi%C5%A1ta%20javno%20dostupne%20telefonske%20usluge%20u%20mjesnom%20i,%20ili%20me%C4%91umjesnom%20prometu%20koja%20se%20pru%C5%BEa%20na%20fiksnoj%20lokaciji%20za%20privatne%20korisnike.pdf

na HAKOM-ovim stranicama imaš analize još nekoliko raznih tržišta (veleprodajni pristup Internetu, terminacija, originacija, tranzit u fiksnoj i mobilnoj, iznjamljeni vodovi, raspetljana lokalna petlja itd.) pa možeš i tamo baciti pogled kako se u praksi definiraju kriteriji koji utvrđuju monopol.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Monopol

-pošto za tebe vrijede domaći zakoni, koristi i domaće izvore (kao NN i AZTN) za definicije i zakonske okvire. Za same definicije svakako smiješ koristiti wiki, pogotovo ulaskom u EU trebale bi nestati sve razlike (već papirnato jesu, možda samo od određenog datuma).

u ICT / IT biznisu je monopol češći i konkretniji nego u drugim granama ili uslugama. Primarno sam software kao roba, copyright i patenti. Hardware je sporedan (zato ga i outsourcaju kinezima), dok je bitan samo brand (koji ima licence..). Sličnost sa softwareom je i recimo TV pravo emitiranja npr nogometni prijenos za državu.. to je umjetni monopol tj ne klasični gdje je ostajo jedan najjači igrač koji bi kontrolirao ponudu-potražnju nego je jedan distributer koji ima isključivo pravo (drugi mogu, ali im 'zakon' brani).

Gadan je soft monopol, puno gori od hard (fizičkog) jer se kod svih drugih roba-usluga, može pojaviti neki novi konkurent, kod licenci je to (zakonom, lobiranjem..) onemogućeno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Monopol

Evo ti gotova stvar..nemoj C/P-at jer te mogu otkriti ali se posluži. Moj profesor inače, s prve godine.

Još malo materijala s mog faksa, imaš od slajda 58/83 nadalje..opet, posluži se, prouči, ali slaži vlastitu prezentaciju sa primjerima IT-a.

Inače kad googlaš već takvo nešto moraš zadati širi okvir, a to je nesavršena konkurencija, onda će ti izbacivati podnaslove tipa monopol,duopol, oligopol i monopolistička konkurencija, ili nešto slično. Ali poželjno je čak i priprostom googlu dati širi spektar potrage, a monopol je oblik nesavršene konkurencije na tržištu, pa eto, čisto hint.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2011 21:38 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice