4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.592
|
čitano: 1.482.010
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 mjeseca

Evo upravo vidim da su stavili 3 komada u prodaju odjednom, ali ih imaju još! Podsječam da su meni preko poruka bili pristali na 160! Ako imate nekoga vani(u Njemačkoj), on vam to jednostavnije odradi i pošalje!

https://www.kleinanzeigen.de/s-bestandsliste.html?userId=137203627

0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav ekipa

Ovako imam kuću sa druge strane granice pa sam već par puta provjeravao sam kartu postoje neki odašiljači u blizini cca 5km ali pretpostavljam da nisu krenuti prema meni. Ima li tko iskustva pa "teoretski" mi reći je li moguće uhvatiti nekakav signal za internet pa ga sherati na wifi ili čak ga ponovno distribuirat mobilni  signal opet u dvorištu? Ako treba pošaljem lokaciju kuće u poruci.

Sve što znam o životu naučio me Đelo Hadžiselimović
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 mjeseca
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Svaka situacija je specifična, dok osobno ne probaš, teško je reči! Kod mene svi kažu nema 5G, pa ga ja hvatam doslovno u nekih 1m2, i ide odlično!

14 godina

Ma vjerujem samo ne bih htio uložiti hrpu novaca u nešto što ne radi. Jel ima tko za posuditi nekakvu opremu pa da se isproba?

3 godine
koji-lik kaže...

Pozdrav ekipa

Ovako imam kuću sa druge strane granice pa sam već par puta provjeravao sam kartu postoje neki odašiljači u blizini cca 5km ali pretpostavljam da nisu krenuti prema meni. Ima li tko iskustva pa "teoretski" mi reći je li moguće uhvatiti nekakav signal za internet pa ga sherati na wifi ili čak ga ponovno distribuirat mobilni  signal opet u dvorištu? Ako treba pošaljem lokaciju kuće u poruci.

Lokacija (grad ili mjesto)?

Koju kartu si gledao?

S vanjskim Iskra antenama možeš ti loviti i 10 km udaljeni toranj

14 godina

Poslao ti u PP Lokaciju

Moj PC  
0 0 hvala 1
4 godine

Čuo se s likom na Whatsapp, dogovorili 175€ uključena poštarina za HR! Hvala Rakonja

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.11.2024 14:43 (KorkyraShark).
2 mjeseca
KorkyraShark kaže...

Čuo se s likom na Whatsapp, dogovorili 175€ uključena poštarina za HR! Hvala Rakonja

Nema na čemu! Stvarno se čine korektni. Prošao si povoljnije nego ja! Čak češ ga i imati prije mene! Ja krajem godine!

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.11.2024 19:33 (rakonja).
9 godina
Pepi102 kaže...

Kako mi je istekao ugovor a i dalje nema ništa osim  ADSL-a na mojoj lokaciji odlučio isprobat malo mobilni internet.

Toranj je udaljen kilometar i pol al zbog terena signal je poprilično loš pa sam instalirao dvije iskra p56 antene. 

Toranj na koji se spajam odašilje isključivo 4G signal.

Trenutno imam TP-Link ML100 koji sam kupio bez puno istraživanja još prije zato što mi je trebao hitno mobilni internet, ruter ne podržava agregacije.

Sa P56 antenama vuče 40-50 mbit down  /20-25 mbit up kad je lockan na B1 band, 30-40 na B3 bandu, ugl. 10 mbit down na B20 and B28 bandu.

Na netu vidim da se uglavnom i dalje preporučuju isti routeri već godinama, tipa Huawei B818-260 al kolko vidim to jedino se može nabavit polovno (što bi htio izbjeći ako je ikako moguće).

Ima netko nekakvu preporuku što uzeti? Nebi htio potrošiti previše jel sam već sada dosta zadovoljan brzinama (download 2x, upload 10x naspram postojeće ADSL veze) al ovaj low end TP-link koji trenutno imam ne podržava ni bridge mode što mi je bitno pa kad uzimam novi ruter radi toga da uzmem nešto što će mi dat i bolje brzine.

Na kraju se odlučio kupit polovni B818 za 100€, incijalni testovi 70-80 mbit down al vjv. sam mogao proći i sa "slabijim" routerom od dve agregacije al što je tu je, prvenstveno sam uzimao radi bridge mode ionako (ovaj TP-Link što sam do sada imao čim bi zakačio išta na LAN port odmah bi počeo dobivat ogroman packet loss iz nekog razloga, spajao se direktno prek wifija na njega ili žično preko drugog routera) jedino me čudi zašto mi je upload pao na 15-16 i uopće ne varira kao download, također sučelje je dosta lošije i ne može se npr. lockat bandovi ili uopće vidit na koje bandove se spaja uređaj kao što se to može na tp-linku što me je malo iznenadilo.

12 godina

To ti je do FW koji je u routeru u tvom b818 je najvjerojatnije vodafone fw. Ali skriptom možeć kompezirati nedostatke FW

9 godina

Je, Vodafone je. Da sam znao dao bi 20 eur više za model koji ima samo Huwaei logo koji pretpostavljam ima stock firmware. 

Ta skripta se odnosi samo na band selection zar ne? Ma nije to ni tako bitno a ne želim ništa flashat da ne brickam router.

Mjerio danas brzine, 170 mbit/s download, no upload i dalje samo 18 Mbit/s. Ovaj tp-link koji nije radio agregacije mogao je povuć 25 mbit/s. Čudno. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2024 12:31 (Pepi102).
3 godine

Trebaš provjeriti na koji primarni band je bio TP-Link a na kojem je sada Huawei.

Veće upload brzine dobiješ ako je router primarno na B3 bandu i to onom 20 MHz.

Još veće upload brzine dobiješ sa vanjskim antenama ako ti je bitan upload.

9 godina

Dvije Iskre p56 u mimo konfiguraciji spojene su na router već, na iste je bio spojen i tp-link

TP-link sam lockao da se samo spaja na B1/B3 band i varirao bi između ta dva banda, upload je manje više bio isti 20-25 Mbit/s na oba dva banda, možda je b3 imao malo veći upload al za sitno.

3 godine

Koji razmak je na antenama, koliko je udaljen toranj i ima li smetala između antena i tornja, koji ISP?

I jesi li onom browser skriptom provjerio na kojem je primarnom bandu? Stavi sliku da vidimo.

Tom skriptom možeš Huawei lockati na samo B3 i B1 bandove tako da ostale ne agregira ili samo na B3 za testirati upload brzine.

12 godina
Pepi102 kaže...

Je, Vodafone je. Da sam znao dao bi 20 eur više za model koji ima samo Huwaei logo koji pretpostavljam ima stock firmware. 

Ta skripta se odnosi samo na band selection zar ne? Ma nije to ni tako bitno a ne želim ništa flashat da ne brickam router.

Mjerio danas brzine, 170 mbit/s download, no upload i dalje samo 18 Mbit/s. Ovaj tp-link koji nije radio agregacije mogao je povuć 25 mbit/s. Čudno. 

To je danas moderno prvo kupiš router onda se informiraš tu na forumu. Skripta nije flash ubaci se u preglednik evo link imaš i video uputu. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2024 16:24 (DDavorin).
9 godina
Tirkiz kaže...

Koji razmak je na antenama, koliko je udaljen toranj i ima li smetala između antena i tornja, koji ISP?

I jesi li onom browser skriptom provjerio na kojem je primarnom bandu? Stavi sliku da vidimo.

Tom skriptom možeš Huawei lockati na samo B3 i B1 bandove tako da ostale ne agregira ili samo na B3 za testirati upload brzine.

Cirka 80 cm, tako mi je pisalo da je to optimalna udaljenost na dijagramu koji dobio sa antenama. Udaljenost tornja je 1.5 km al 1km te udaljenost  čini šumovito brdo te nema optičke vidljivosti, zato sam i uzimao antene jel bez njih je signal bio katastrofa.

No to ništa nebi trebalo igrati ulogu zato kao što rekoh TP-link bio spojen na iste te antene ništa nije bilo mjenjano što se tiče toga.

Ja uostalom zadovoljan, i tih 15 Mbit/s daleko više nego 2 Mbit/s što imam na bakru.  Budem se možda pozabavio kasnije sa skriptom i band lockanjem.

9 godina

Od kad sam kupio Huawie B818 i antene (stavljene u potkrovlju kuće), te prešao na T-com sa Telemacha, preporodio sam internet u Kostajnici. Nek ništa ne diraju jer ovo je super, evo od travanja mjeseca do sad uvijek sve fercera. Stavit ću zadnje mjerenje i sva ostala su donekle slična.

lp

https://www.speedtest.net/result/17073578825.png

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2024 9:46 (Taraba).
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
Pepi102 kaže...

Cirka 80 cm, tako mi je pisalo da je to optimalna udaljenost na dijagramu koji dobio sa antenama. Udaljenost tornja je 1.5 km al 1km te udaljenost  čini šumovito brdo te nema optičke vidljivosti, zato sam i uzimao antene jel bez njih je signal bio katastrofa.

No to ništa nebi trebalo igrati ulogu zato kao što rekoh TP-link bio spojen na iste te antene ništa nije bilo mjenjano što se tiče toga.

Ja uostalom zadovoljan, i tih 15 Mbit/s daleko više nego 2 Mbit/s što imam na bakru.  Budem se možda pozabavio kasnije sa skriptom i band lockanjem.

Jesi probao razmak 34 cm da ti antene pojačaju B3 (1800 MHz)?

Jer ovaj razmak prema uputama su za B20/B28 band (700/800 MHz) a ti ćeš veće brzine dobiti na višim bandovima. Inače ovdje godinama preporučujemo razmak među antenama 34 cm za B3 iako ima specifičnih slučajeva kada je veći razmak za niže bandove nekome najbolja solucija, ovisno o terenu.

Taraba kaže...

Od kad sam kupio Huawie B818 i antene (stavljene u potkrovlju kuće), te prešao na T-com sa Telemacha, preporodio sam internet u Kostajnici. Nek ništa ne diraju jer ovo je super, evo od travanja mjeseca do sad uvijek sve fercera. Stavit ću zadnje mjerenje i sva ostala su donekle slična.

Diraju, HT je počeo u ZG-u B1 band prebacivati na 5G N1 band tako da će svi sa samo 4G routerima ostati bez B1 banda na HT 4G-u (i u agregacijama) što automatski znači niže brzine.

Vjerojatno će prebacivanje 4G B1 u 5G N1 završiti kroz par mjeseci na razini cijele Hrvatske.

Isto tako su već u Osijeku počeli paliti novi 4G B8 band (900 MHz) koji je prebačen sa ugašenog 3G-a tamo (već ga i mapiraju cellmapperom), i to će cijela Hrvatska ubrzo dobiti kada završe kompletno gašenje 3G-a isto u idućih par mjeseci.

S razlogom zadnjih godinu dana svima preporučujemo da uzimaju 5G routere koji mogu agregirati 4G+5G bandove da iskoristite sve što vam toranj nudi i preko 4G i preko 5G mreže.

Kada puste 5G SA mrežu, tada više nećemo moći agregirati 4G+5G bandove nego samo isključivo 5G bandove, zato telekomi prebacuju dio 4G bandova na 5G mrežu tako da će na 4G vjerojatno ostati svega par bandova a svi ostali (više njih) će biti na 5G-u.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2024 21:31 (Tirkiz).
4 godine

"Čuo se s likom na Whatsapp, dogovorili 175€ uključena poštarina za HR! Hvala Rakonja"

Jel router stigao na kraju ?

Kako izgleda tj koja je prica sa tim ruterima

Jel stavljen u pogon?

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 7:32 (mikivid).
15 godina

Pozdrav ekipa. Ne kužim se u ove stvari pa trebam savjet. Imam vikendicu i htio bi internet za IPTV (ne postoji fiksni tel. prikljucak pa je jedina opcija mobilni internet sa gsm karticom).
Vikendica je na lokaciji 46°06'15.0"N 16°94'43.5"E.

Viksa je udaljena nekih 2-3 km od centra mjesta u kojemu se nalaze dva tornja te još jedan uz magistralu (koji je čiji nemam pojma).

Pa ako može pomoć s kojim bi operaterom dobio najbolji signal (brzine). I ako može prijedlog routera.
hvala unaprijed...

12 godina

Po ovome što se vidi na cellmapper karti HT bi ti bio najbolji. Međutim to područje nije mapirano sa cellmapper app tako da bi bilo dobro mapirati da se osvježe tornjevi i ažuriraju eventualno nove frekvencije. Naročito A1 i Telemach će sigurno imati ažuriranja  tornjeva sa novim frekvencijama. A sad ovako najbolje je mobitelom testirati brzine svakog operatera i uzeti najboljeg.

4 tjedna
Pozdrav ekipa...
Već neko vrijeme razmišljam da svoj stari Huawei 4g ruter zamjenim novim Zyxel FWA510 5g rutroom... Gledam ima dosta loših recenzija na ovaj model... Dali da uzmem neki drugi ili je ovaj ok?

0 0 hvala 0
11 godina

Pozdrav,

zna li tko kako se spojiti na vanjsku antenu od ovog HT 5G kućnog interneta? Mogu li se viditi RSRP, RSRQ, SNR?

0 0 hvala 0
12 godina

Vanjsku jedinicu spoji na pc ili laptop user i pass imaš na vanjskoj jedinici negdje piše. Dali ima očitanje signala ne znam vidjet ćeš kada uđeš u sučelje. Evo ovdje imaš i neke upute

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.12.2024 16:40 (DDavorin).
16 godina
Koji 5G router bi preporučil meni za Telemach Pokućni?
Imam Huawei B315s i od toga jadnije valjda ne može...

Na njega su spojene dvije Iskre P56 pa je bitno da mogu i na novi router.

Mislim da su na Ivanščici 1800 i 2100mhz.
5G još nema kod mene.
11 godina

Zyxel NR5103E bi bio dobar izbor, no skup je.

Kovačić
16 godina

Jutros mi je stigao još jedan Spitz 5G router i nakon malo igranja sa postavkama uspio sam ga upogoniti da radi sa T-Com karticom. Netko me pitao za agregacije prije par mjeseci kad sam kupio prvoga pa stavljam screenshot iako ga ne znam baš protumačiti. Testirat ću ga na poslu kroz slijedećih par mjeseci na T-com mreži pa pitajte ako vas nešto bude zanimalo.

Starlink is Skynet!
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

pozdrav

pitanje o kucnom 4g/5g ruteru

trenutno koristim "stari" p30 pro kao ruter

doma imam bakrenu vezu od 50/5, i to mi postaje premalo kada 4 ukucana se spoje svako na svoje, pa bi htio uzeti wireless ruter, i ubaciti sim karticu posto imam jednu viska s neogranicenim internetom, i pola ukucana bi prebacio na wifi, a pola ostavio na staroj bakrenoj mrezi

probao sam brzinu veze preko moba i neki download je 120-30 isto na 4g ili ako ukopcam 5g

skinuo sam cellmaper, ali nemam pojma sta da gledam

prema citanju ovdje huawei b818 je dobra kupnja za 4g i oko 100e, ili Xiaomi 5G CPE i slicni za 5g

neznam dali je bolje mi uzet 4g, ili uloziti dodatnih 100e za buducnost tj pravi 5g. nadam se da ce mi optika biti dostupna jednog dana

dodatno pitanje je dali mogu slati sms preko rutera, ili moram vadati sim da posaljem sms, jer nakon 60 ili 80gb mi smanje brzinu dok ne posaljem poruku brzina na neki broj

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gemmy kaže...

pozdrav

pitanje o kucnom 4g/5g ruteru

skinuo sam cellmaper, ali nemam pojma sta da gledam

prema citanju ovdje huawei b818 je dobra kupnja za 4g i oko 100e, ili Xiaomi 5G CPE i slicni za 5g

neznam dali je bolje mi uzet 4g, ili uloziti dodatnih 100e za buducnost tj pravi 5g. nadam se da ce mi optika biti dostupna jednog dana

dodatno pitanje je dali mogu slati sms preko rutera, ili moram vadati sim da posaljem sms, jer nakon 60 ili 80gb mi smanje brzinu dok ne posaljem poruku brzina na neki broj

Iznad par postova imaš pojašnjenje od Tirkiza:

S razlogom zadnjih godinu dana svima preporučujemo da uzimaju 5G routere koji mogu agregirati 4G+5G bandove da iskoristite sve što vam toranj nudi i preko 4G i preko 5G mreže.

Kada puste 5G SA mrežu, tada više nećemo moći agregirati 4G+5G bandove nego samo isključivo 5G bandove, zato telekomi prebacuju dio 4G bandova na 5G mrežu tako da će na 4G vjerojatno ostati svega par bandova a svi ostali (više njih) će biti na 5G-u.

Od 5G kućnih/unutarnjih preporuke na forumima su Zyxel NR5103E, Žaomi 5G CPE Pro i ZTE MC801... Većina routera ti podržava slanje/čitanje SMS-ova, neki kada se ulogiraš u njih a dio preko mobilne aplikacije.

8 tjedana
Sredio sam rune optiku i ići ću na ht, mogu li bilo koji router priključiti na rune router ili mora biti modem router?

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice