"Hakiranje" NASA-e

poruka: 7
|
čitano: 14.175
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
"Hakiranje" NASA-e

Poput kakvog lošeg nastavka filma "Hackers", autor članka "Hakiranje NASA-e" u Mreži br.12 / 09 samozadovoljno spominje Space Shuttle kao moguću metu napada njegovim kvazi-otkrićima.

Samo za informaciju, dijete drago, PASS i BFS sustavi Space Shuttle-a su programirani u HAL/S-u , ne u C-u. Usput, možeš biti siguran i da se ne radi o open source alatima koje skidaš sa NASA-inog web site-a.

Najviše me zapravo čudi kako je urednicima Mreže prošao ovakav članak, dostojan žutog uratka poput 24 sata ili Jutarnjeg lista, te kakve emisijice na Novoj TV.

Popuna prostora, kriza, 'secesija' ?

4 5 hvala 0
17 godina
moderator
RE: "Hakiranje" NASA-e

Prvo, sa "dijete drago" si razgovaraj doma s djecom, ženom ili roditeljima a ne ovdje.

Drugo, autor Leon Juranić je stručnjak za sigurnost, jedan od najboljih u HR, zapravo jedan od rijetkih koji zavrijeđuju naziv "ekspert". Vrlo rijetko piše za nas (sigurnost češće pokrivaju Bojan Ždrnja, Katulić i još neki). Kada Ždrnja, koji je sam također ekspert i autor međunarodnih knjiga na temu sigurnosti za Juranića kaže da je jedan od najboljih, onda oprosti što mi to ima znatno veću snagu kao uredniku nego kada mu se neki "Jorgen" na forumu obraća sa "dijete drago".

Istina je da Leon, kao i mnogi eksperti, ne piše uvijek posve jasno ili čitko jer nije profi novinar ali uz malo truda sve se da razumjeti.

Porediti tekst koji čovjek Juranićevog iskustva ili znanja piše iz prve ruke, sa žutim tiskom.... neka ti je nazdravlje.

Za sve ostalo - forvardat ću poruku samom Juraniću, pa je na njemu da odluči želi li se registrirati ovdje i odgovoriti ti i u svoje ime. Osobno, ne znam bi li to učinio s nekim tko me zove "djetetom". Za mene nije problem, jer sam uvijek raspoložen za svađu i postanje, ali on možda ima pametnijeg posla.

Heroj a ne zločinac
15 godina
neaktivan
Jorgen kaže...

Poput kakvog lošeg nastavka filma "Hackers", autor članka "Hakiranje NASA-e" u Mreži br.12 / 09 samozadovoljno spominje Space Shuttle kao moguću metu napada njegovim kvazi-otkrićima.

Samo za informaciju, dijete drago, PASS i BFS sustavi Space Shuttle-a su programirani u HAL/S-u , ne u C-u. Usput, možeš biti siguran i da se ne radi o open source alatima koje skidaš sa NASA-inog web site-a.

Najviše me zapravo čudi kako je urednicima Mreže prošao ovakav članak, dostojan žutog uratka poput 24 sata ili Jutarnjeg lista, te kakve emisijice na Novoj TV.

Popuna prostora, kriza, 'secesija' ?

Bok :-)

Hvala ti na forwardu...

Ipak ovog trena nemam pametnijeg posla, pa cu mu odgovoriti...

Inace ne odgovaram na ovakve gluposti, ali kad se radi o clanku koji je objavljen u casopisu, osjecam se duzan stati u obranu istog.

Kao prvo, ne volim bahate Jorgene... :-)

Kao drugo Jorgen, reci ti meni, ko si ti uopce da meni kazes - dijete drago? :-)))

I trece, u tekstu je demonstrirano otkrivanje jedne od ~10 prilicno stvarnih rupa koje sam otkrio u spomenutom CDF lajbrariju.  "Kvazi otkrice"... Hmmm.... Nekako cisto sumnjam da si ti shvatio uopce o cemu se radi... I najbolje od svega, ulovio si se za jedan jedini medjunaslov u tekstu od 4 stranice...

Ali svaka cast na trudu... sve ovo kaj si naveo o Space Shuttle-u su informacije dostupne sa Wikipedije - http://hr.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle :-)

Vidim - guglas ko veliki... Dobro potkovani strucnjak, nema sta..  :-P :-)

To je ona spika - "Znam C++, ASM, Perl, Python, SSL, ICMP, TCP/IP, ... i jos 70 drugih tehnickih rijeci." :-)))

No evo, imas tu advajzori o doticnim ranjivostima - http://www.infigo.hr/en/in_focus/advisories/INFIGO-2009-07-09

I da, na njihovim stranicama - http://cdf.gsfc.nasa.gov/, novu verziju spomenutog softvera, i acknowledgement za to sto sam otkrio te rupe i pomagao im oko krpanja istih.

A ovo o zutoj stampi... :-Pp

Tekst o hackiranju NASA-inih softvera sam poceo pisati i za legendarni hackerski casopis - PHRACK... U filmu Hackeri kojeg si spomenuo je citiran jedan clanak iz tog casopisa (hackerski manifest)...

Ako su urednici legendarnog casopisa koji izlazi od 1984. i koji ne objavljuje bilo kakve tekstove rekli da je tema odlicna za Phrack, mislim da je misljenje jednog Jorgena cak i manje nego nebitno... Oprosti mi na tome. :-)

Kad sam bio mladji, na ovakve spike bi se obicno ozbiljno flejmao, no u medjuvremenu sam naucio da Net prepun bahatih Jorgena koji misle da su pametni i nemaju nista drugo za raditi nego bacati neutemeljene izjave i pisati totalne gluposti... :)

Uzivaj... :)

Pozdrav,

Leon Juranic

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.12.2009 11:16 (Leon Juranic).
15 godina
protjeran
"Hakiranje" NASA-e

Ah legendarni phrack. O da. Onda su hacker bili hackeri u punom smislu te riječi. Danas zbog američke propagande, svatko tko radi sranja po netu itd je hacker. E pa nije. Sigurno ne rusi s njihovim botovima i banking trojanima. To nije hack.

Uglavom lijep odgovor, i ne treba se obazirati na nepotkovani flejm.

p.s. mislim da sam vidio INFIGO IS na listi ip-a na "mojoj" stranici. Nice.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
"Hakiranje" NASA-e

LP Leone, drago mi je da si na forumu, iako način na koji su te dovukli nije baš najljepši.

Pročitao sam članak i sasvim mi je ok. Ne vidim zašto bi sad ti netko skakao za vrat. Nisi baš novinar za Pultizera, ali mislim da je članak dobro napisan za nekog kome nije prvotno pisanje tekstova u životu. Samo nastavite tako, po meni mreža je sasvim ok i nemam nekih zamjerki.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jorgen kaže...

Poanta je da ljudi koji rade u HAL/S whatever ne rade bugove? Također closed-source softver je uglavnom nebugovit?

Osobno mislim da je članak bio zanimljiv. Takvih bi stvari trebalo biti više u mreži. I bilo ih je više prije 7-8 godina (sjećam se članaka o TCP/IP, buffer overflowu, etc). S druge strane, nije mi jasna poanta objave pola Perl programa. Koji uz to ima možda ima i bug (dvostruka deklaracija $ret varijable pretpostavljam). Vjerujem da je bilo jednostavnije poslati link na neki od copy/paste servisa na cijeli program za zainteresiranije. Ostalo bi više mjesta za razjasniti neke ideje predstavljene u članku.

15 godina
neaktivan
"Hakiranje" NASA-e

ako u NASA-i rade ljudi kao u Google-u sve je moguce :P

http://www.wired.com/threatlevel/2010/04/google-hackers/#ixzz0eq4Qfki8

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice