"Trošenje" LCD ekrana?

poruka: 40
|
čitano: 9.170
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
"Trošenje" LCD ekrana ?

zanima me, da li se LCD ekran više troši ili je na bilo koji način štetnije dok se na ekranu prikazuje   čista bijela boja, tj. da li je recimo štetnije prikazivanje čiste bijele od neke tamnije boje ili je to sve jednako ?

pitam to zato jer trenutno kao podlogu imam vrlo bijelu sliku, i prilično sam siguran da mi se na katodnim monitorima na neki način više trošio ekran zbog takvih stvari ?

kakva je situacija kod LCD-a, je li svejedno kakva se boja prikazuje ?

Hedonism Is My LifeStyle

0 0 hvala 0
17 godina
RE: "Trošenje" LCD ekrana ?

nikad cuo za takvo sta

16 godina
neaktivan
l)oolvl kaže...

zanima me, da li se LCD ekran više troši ili je na bilo koji način štetnije dok se na ekranu prikazuje   čista bijela boja, tj. da li je recimo štetnije prikazivanje čiste bijele od neke tamnije boje ili je to sve jednako ?

pitam to zato jer trenutno kao podlogu imam vrlo bijelu sliku, i prilično sam siguran da mi se na katodnim monitorima na neki način više trošio ekran zbog takvih stvari ?

ja sam negdje pročitao da je bolje imati tamne wallpaperse zbog čuvanja vijeka monitora, ja imam samo crnu boju kao pozadinu ili neki minimalistički dizajn pošto mi je TV nasuprot kompa pa da mi ne stvara odsjaj, tako da "prisilno čuvam" monitor, čisto u slučaju da je to istina Osmijeh

ne znam, nekako mi je po logici crna boja "lakša" za prikazat, ili lupetam....

16 godina
neaktivan
"Trošenje" LCD ekrana ?

Mislim da nema veze jer je pozadinsko osvjetljenje jednako bez obzira na boju koja se prikazuje. Boju i svjetlinu odreduju pixeli koji su ispred kao male zavjesice. Pozadinsko osvjetljenje slabi tjekom vremena ali vrlo malo. Jedino sta se moze napravit je smanjit brightness monitora. Sa pixelima jedino sta se moze desit je da se zaglave, a to ne ovisi o boji.

.... Nadam se da mi se nes nije pomjesalo, nisam bas ekspert na tu temu

7 0 hvala 0
16 godina
"Trošenje" LCD ekrana ?

Za trošenje nisam siguran ali sam negdje pročitao podatak da LCD troši više el. energije kada prikazuje crnu sliku zato jer kristali u ekranu moraju blokirati pozadinsko osvjetljenje, dok kod prikaza bijele boje ono slobodno prolazi kroz tekuće kristale. Kod plazme je situacija obrnuta.

Ako red bull daje krila, onda rakija daje WARP

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
l)oolvl kaže...

Nije svejedno koja se boja prikazuje. Što se tiče crne i bijele boje - kada je bijela boja tekući kristali normalno propuštaju pozadinsko osvjetljenje, dok kada je pod naponom (aktivno stanje) ti je crna boja kao što možeš vidjeti i na shemi.

Ali ne moraš se ništa zabrinjavati oko toga - puno prije ćeš promijeniti monitor nego što će ti se on "potrošiti".

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
protjeran
"Trošenje" LCD ekrana ?

znači zapravo bi bijela boja bila zdravija za LCD-e, eh ?

imam monitor samsung 2232BW i primjećujem u uglovima kao da mi je malo, skoro pa nevidljivo zatamnjen prikaz na podlozi koja je 80% bijela;   pomislio sam da se možda monitor pomalo "pati" zbog prikazivanja bijelog

Hedonism Is My LifeStyle

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
l)oolvl kaže...

znači zapravo bi bijela boja bila zdravija za LCD-e, eh ?

imam monitor samsung 2232BW i primjećujem u uglovima kao da mi je malo, skoro pa nevidljivo zatamnjen prikaz na podlozi koja je 80% bijela;   pomislio sam da se možda monitor pomalo "pati" zbog prikazivanja bijelog

Većina monitora još uvijek imaju kao pozadinsko osvjetljenje flourescentne lampe, a lampe jače svijetle na sredini nego na krajevima.

Možda sam i u krivu, ali ovo mi se čini kao najlogičnije objašnjenje. Ako netko ima drugačija saznanje ili iskustvo neka me isprave.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan

LCD se ne troši i ne smeta mu svijetla slika.

Tehnologija je potpuno različita od CRT-a. LCD matrica ima kristale koji se zakreću i time propuštaju više ili manje svijetla kojeg proizvode fluo lampe u backlightu.

Tu se nema što potrošiti.

Puno je opasniji wallpaper (tj. konstantno ista slika) sa vrlo kontrastnim prijelazima na slici (crno-bijelo) jer na tom mjestu može doći do urezivanja slike. Ali to se ne dešava zbog "potrošnje" slike, nego zato što se kristali "ulijene" i dobije se urezana slika... 

Serviser monitora
15 godina

ne zamaraj se takvim stvarima kad crkne crkne,kupiš novi ,možeš elektoniku maziti i paziti kad ona "naumi" crknut će ma koliko je ti pazije,made in china,to pišem iz iskustva jer koliko ja mazije svoje uređaje neki jednostavno odu

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 21:55 (blackalbum).
15 godina
"Trošenje" LCD ekrana ?

evo kopirat cu ovo pitanje iz jedne druge teme u koju sam ga napisao jer mi se ode cini da je bolje :

Moze ode jedno pitanje, imam samsungov lcd sincmaster 730 bf koji sam kupio ima gotovo 5 godina, koristen je svaki dan a gasen kad je godi bilo moguce, medutim ja cu sebi nakon ljeta uzet neki 24 i novu grafu ali ovoga ne bih bacio nego ostavio kao sekundarni, pa koliko mogu od njega ocekivat da traje dok mi ne pocnu mrtvi pikseli, koliko sati rada oni mogu podnijet, oce li gurat jos koju godinu ??, prije par godina svi su mi govorili, lcd ti nevalja to ti brzo crkne itd... znam da su to price za malu djecu jer ne poznam nikoga ko ima lcd i ima problema s mrtvim pikselima, osim prijatelja koji kad je nervozan osine nogom po monitoru, pa jel mozete malo pojasnit ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

evo kopirat cu ovo pitanje iz jedne druge teme u koju sam ga napisao jer mi se ode cini da je bolje :

Moze ode jedno pitanje, imam samsungov lcd sincmaster 730 bf koji sam kupio ima gotovo 5 godina, koristen je svaki dan a gasen kad je godi bilo moguce, medutim ja cu sebi nakon ljeta uzet neki 24 i novu grafu ali ovoga ne bih bacio nego ostavio kao sekundarni, pa koliko mogu od njega ocekivat da traje dok mi ne pocnu mrtvi pikseli, koliko sati rada oni mogu podnijet, oce li gurat jos koju godinu ??, prije par godina svi su mi govorili, lcd ti nevalja to ti brzo crkne itd... znam da su to price za malu djecu jer ne poznam nikoga ko ima lcd i ima problema s mrtvim pikselima, osim prijatelja koji kad je nervozan osine nogom po monitoru, pa jel mozete malo pojasnit ??

ja isto imam taj monitor preko 3 god, možda 4 čak, i sve je uredu, nema nikakvih problema....

Dompa
17 godina
neaktivan

Nemojte se zamarati time. Puno prije nego se desi  bilo sta od gore navedenog on ce biti u smecu.A neke stvari su i gluposti uzgred budi receno.

17 godina
moderator
"Trošenje" LCD ekrana ?

Na ovoj temi je bilo receno dosta pametnih stvari, no neke stvari nisu bas bile dobro povezane. Osvrnut cu se prvo na trosenje. Ne znam za neke od vas, no ja pod trosenjem smatram smanjivanje svjetline/kontrasta ekrana - na kraju krajeva, to isto se smatra i kod CRT-ova - s vremenom padnu svjetlina i kontrast. Stoga, da - ispravno je reci da se i LCD-ovi trose, a kod njih je to trosenje posljedica smanjenja svjetline fluorescentnih lampi. To trosenje postoji - kad kupis novi monitor, on naprosto bljesti svjetlinom (to mogu potvrditi za svoj sad vec stari Samsung 226BW) - na onom najjacem presetu ti ga je neugodno gledati. No nakon par mjeseci vec se uocava da svjetlina nije toliko ekstremna. Mogu reci i za svoj prastari monitor, Samsung 171S, koji je isto bio dosta svijetao kad sam ga kupio (pred nekih osam godina valjda) - danas je konstantno maksimalnoj svjetlini i ne bih se zalio da je pozadinsko osvjetljenje osjetno jace, pogotovo kad se monitor gleda po danu.

Dakle, LCD monitori se trose, padaju im svjetlina i kontrast s vremenom, ali ipak treba proci pola desetljeca ili vise da bi to pocelo smetati. Zapravo, glede uredskog rada, to moze biti prednost, jer postaju njezniji za oci. Ali, naravno, smanjen je uzitak u igrama i gledanju filmova. Kroz to vrijeme covjek ionako najcesce kupi novi monitor jer mu je postojeci zastario i premalen, i jer za sitnu lovu moze kupiti znacajno veci monitor nego ima.

E, da - i to koliko je koja boja prikazana, nema veze s trosenjem LCD monitora. LCD monitor ce se vise trositi ako se vise koristi - znaci, ako fluorescentne zarulje dulje rade.

S mrtvim pikselima nemam prakticki nikakvog iskustva - uz spomenute monitore imam i jedan sad vec postariji laptop i ni jedan primjerak nema lose piksele. Zapravo, samo sam par puta u zivotu vidio monitor s neispravnim pikselima. Uglavnom, ne moze se racunati da ce se na monitoru koji nikad nije imao mrtve piksele oni s godinama poceti pojavljivati. Naravno, mogu se pojaviti, ali to je iznimka, a ne pravilo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 3:33 (mbaksa).

0 0 hvala 1
15 godina
"Trošenje" LCD ekrana ?

U vezi svjetline i kontrasta nisam primjetio nikakav pad s godinama, ali meni je brightness ili svjetlina monitora na 5%, natjerao sam sebe da se naviknem na to jer je zdravo za oci, inace to je skroz tamno, prijatelji se cude kad dodu kod mene.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo da i ja kazem svoje iskustvo sa laptopa. Star 3 godine i radi dnevno sigurno 12 sat u prosjeku i ne mogu reci da primjecujem neki pad svjetline. Nikad doduse nije ni bljestao jer je ipak kbvalitetniji primjerak ali i danas mi je ugadan za rad i odlicno se vidi i po dnevnom svjetlu. To je IPS matrica sa mat povrsinom pa mozda i zato ne primijetim. Ovi sa glosy ekranom su grozni. Barem meni. Evo bas pored imam jedan asus a52j nimalo jeftin i ekran mi je grozan. VAljda stvar navike.

17 godina
moderator
athlon64 kaže...

U vezi svjetline i kontrasta nisam primjetio nikakav pad s godinama, ali meni je brightness ili svjetlina monitora na 5%, natjerao sam sebe da se naviknem na to jer je zdravo za oci, inace to je skroz tamno, prijatelji se cude kad dodu kod mene.

Mozes li objasniti po cemu je to zdravo za oci? Ako ista, to je vrlo nezdravo za oci jer ih nepotrebno naprezes, mozda moras i blize monitoru sjediti, naginjati se da bi mogao citati kako spada. Mislim da bi optimalno bilo pogoditi bjelinu papira (ili mozda marginalno tamnije) - pa ne citas valjda knjige ili novine u polumraku - ili?

Svjetlinu ekrana treba prilagoditi svjetlosnim uvjetima - po noci smanjiti, po danu povecati. Zato su super oni preseti na monitorima (bilo bi bolje zapravo da ih ima vise korisnickih, a ne samo jedan, kako je najcesce) da se mozes lako prebaciti. Ja po danu imam na Game zato jer daje vrlo svijetlu sliku, navecer si prebacim na Internet jer je slika tamnija (iako mi zapravo u zadnje vrijeme cesto ostane na Game - kao sto rekoh, Game mi vise nije kao sto je nekad bio - ne bljesti kao nekad), a ako radim u potpunom mraku onda na Text gdje je slika najslabije osvjetljenja. Ako gledam film, prebacim si na Movie jer volim filmove gledati u toplijim bojama (a ujedno je u tom presetu svjetlina pojacana skoro kao kod Game).

logic kaže...

Evo da i ja kazem svoje iskustvo sa laptopa. Star 3 godine i radi dnevno sigurno 12 sat u prosjeku i ne mogu reci da primjecujem neki pad svjetline. Nikad doduse nije ni bljestao jer je ipak kbvalitetniji primjerak ali i danas mi je ugadan za rad i odlicno se vidi i po dnevnom svjetlu. To je IPS matrica sa mat povrsinom pa mozda i zato ne primijetim. Ovi sa glosy ekranom su grozni. Barem meni. Evo bas pored imam jedan asus a52j nimalo jeftin i ekran mi je grozan. VAljda stvar navike.

Puno teze ces razliku primijetiti na ekranu laptopa. Ni ja bas nesto ne primjecujem razliku na svom laptopu - izgleda mi tamnija nego kao kad sam ga kupio, ali to je bilo prije nekih 4 godine (edit - vraga, pet godina!) - tko ce se toga jos sjecati! No, ekrani laptopa ni inicijalno ne bljeste nesto posebno - 10%-tno smanjenje svjetline ce izgledati (i biti!) puno vece na monitoru nego na ekranu laptopa, posto monitori najcesce imaju znacajno snaznije zarulje. Velim - ako kupis novi monitor koji ima jake zarulje, i koristis se predefiniranim presetima pa na taj nacin znas da uvijek isto imas podesenu svjetlinu i kontrast (i pritom koristis modove velike svjetline - kao sto je Game kod mog monitora), sigurno ces uociti pad svjetline s vremenom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 15:55 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
"Trošenje" LCD ekrana ?

Prije 5 dana sam se počastio sa novim monitorom, Samsung P2407H, zamjenio sam 4-5 godina star LG 20" koji me je savršeno služio, u biti sam mjenjao monitor jer sam htio veći, no tek sada primjećujem koliko je stari monitor imao tamnu sliku, tj, koliko je ostao bez svijetline.

Cijelo vrijeme sam imao na starom monitoru crnu podlogu sa nekim minimalističkm svijetlim dizajnom, i nije došlo do "urezivanja" tog oblika, tako da zaključujem da je ispravno razmišljanje da se monitor troši količinom radnih sati a ne bojama i oblicima koje prikazuje. Kada bolje razmislim jedan wallpaper ne može znatnije utjecati na trošenje monitora, jer ipak se vrte igre, pa video, pa google pa windowsi, tako da prikaz wallpapera je ustvari najkraći dnevni prikaz jednih te istih oblika. U svakom slučaju je pohvalno što današnji monitori imaju "profile" za film, igre i tekst tako da mogu značajnije čuvati oči i svijetlinu monitora, tj. više su "user friendly". Mrtvi piksel sam vidio jednom u životu kod frenda, i to na novom monitoru Samsung T220, koji je kupio kod peveca, frend je toliko ljen da nikada nije otišao po novi....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

DA je zdravo za oci ne bi se morao tjerati. Oci bi sa zahvalnoscu to prihvatile a ocigledno nisu. 

17 godina
moderator
the economist kaže...

Mrtvi piksel sam vidio jednom u životu kod frenda, i to na novom monitoru Samsung T220, koji je kupio kod peveca, frend je toliko ljen da nikada nije otišao po novi....

Badava bi i isao, jer novi monitor ne bi dobio. Namigiva

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
the economist kaže...

Mrtvi piksel sam vidio jednom u životu kod frenda, i to na novom monitoru Samsung T220, koji je kupio kod peveca, frend je toliko ljen da nikada nije otišao po novi....

Badava bi i isao, jer novi monitor ne bi dobio. Namigiva

ma joooj, da meni uvale monitor sa mrtvim pikselom istjero bi ja novi 100%.....

15 godina
"Trošenje" LCD ekrana ?

mislim da je zdravije za oci jer od buljenja u jako svjetlo 8h na dan boli glava, zato sam smanjio svjetlinu, inace ni ocale ne nosim a ima 5 godina da provodim 8h na dan ispred ekrana, nije da je tako tamno, ok je.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
athlon64 kaže...

mislim da je zdravije za oci jer od buljenja u jako svjetlo 8h na dan boli glava

Nitko nije spominjao jako svjetlo u tom kontekstu. "Jako svjetlo" nije jako svjetlo po danu - po danu i jako i najjace svjetlo koje monitor moze dati lako moze biti i preslabo, pogotovo ako je rijec o laptopima. Jacina svjetla monitora ovisi o okolini u kojoj se radi s monitorom, zato jer se nase oci prilagodjavaju svjetlini koju dobijaju i iz monitora i iz okoline.

athlon64 kaže...

zato sam smanjio svjetlinu, inace ni ocale ne nosim a ima 5 godina da provodim 8h na dan ispred ekrana, nije da je tako tamno, ok je.

A gledaj - napisao si prije da ti je skroz tamno i da ti se prijatelji cude kad dodju. Pa sad ne znam sto da mislim. S obzirom na tvoj prvi komentar, rekao bih da se sad vadis. Ako si se morao navikavati na svjetlinu, onda je ocito da ti je slika bila (i jest) pretamna. No nebitno je - reagirao sam na tvoju poruku jer si napisao da je zravo za oci imati skroz tamnu sliku, sto nije istina. Zdravo je imati dovoljnu svjetlinu da ne naprezes oci kod citanja, a ta dovoljna svjetlina ovisi o svjetlosnim uvjetima okoline - ako je dan, svjetlina na monitoru treba biti jaka do vrlo jaka, ako u prostoriji ima malo svjetla, svjetlina monitora treba biti srednja ili slaba.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 21:44 (mbaksa).
17 godina
neaktivan

Isto sam ija rekoa. Da je dobro ne bi se morao tjerati da se naviknes. CIm nesto moras na silu nije dobro. Ni pretamno ni presvijetlo. Sad se sjetih onih staklenih filtera sto su se prodavali uz CRT monitore da smanje zracenje a kroz njih slika tamna da se ne vidi maltene.

15 godina
"Trošenje" LCD ekrana ?

oprostite: ispravak pogresnog navoda: nisam se naprezao ni navikavao, samo sam smanjio svjetlinu jer mi je tako ugodnije, moji prijatelji su navikli na vise pa ima je nekako tamno kad prvi put vide ali meni je savrseno, nije to uopce tako tamno hahahaha.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tako si napisao. AL ok. Ako tebi pase...

17 godina
moderator
logic kaže...

Isto sam ija rekoa. Da je dobro ne bi se morao tjerati da se naviknes. CIm nesto moras na silu nije dobro. Ni pretamno ni presvijetlo. Sad se sjetih onih staklenih filtera sto su se prodavali uz CRT monitore da smanje zracenje a kroz njih slika tamna da se ne vidi maltene.

Da, i ja se sjecam toga! Koje su to gluposti bile - smanjiti zracenje koje jedva da i postoji naustrb citljivosti ekrana. Ono, mijenjas vid za smanjivanje nepostojeceg zracenja! Danas bi takvi filtri vjerojatno bili zakonom zabranjeni - da se kod nas brine za potrosaca.

16 godina
mbaksa kaže...
logic kaže...

Da, i ja se sjecam toga! Koje su to gluposti bile - smanjiti zracenje koje jedva da i postoji naustrb citljivosti ekrana. Ono, mijenjas vid za smanjivanje nepostojeceg zracenja! Danas bi takvi filtri vjerojatno bili zakonom zabranjeni - da se kod nas brine za potrosaca.

-osim ako se Stevo Poslić sjeti, pa izmisli iScreen, onda će to bit hit i vrlo korisno. Namigiva

Trgovci ko trgovci... naravno da su reklamirali i prodavali takakv ''filter'', no postojali su i za odeđene portebe touchscren ekrani.

.. zato u kombinaciji s multitouchem spominjem Apple, tek da se zna da sam se ja sjetio prije Jobsa.

btw. kad već natipkavamo, (izmjereno, ali nikad konkretno dokazano kao štetno...) zračenje monitora je daleko veće sa stražnje strane (CRT-TOP), zato su modernije učionice dobile one oklope iza monitora. Srećom LCD je to bacio u zaborav...

malo uz temu, klasični način dobijanja boje, RGB, kad sva tri piksela svijetle jednako-maksimalno dobijamo bijelu boju, između su gray nijanse i ostale boje, do nule=crno. Tako da u teoriji više (struje) troši bijela=100% vs crna =0%

- ali dali utjeće na vijek trajanja...? (neznam) - moguće, kao i svaki uređaj ako radi na višem opterećenju (naspram nižeg).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
logic kaže...

Sad se sjetih onih staklenih filtera sto su se prodavali uz CRT monitore da smanje zracenje a kroz njih slika tamna da se ne vidi maltene.

Prodaju ih i za LCD-e naivnim budalama. Ima ono, (c/p) Anti radiation Anti static feature, ROFL. Da ne povjeruješ... :]

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 23:44 (vlad0).
17 godina
neaktivan

Nemoj zezati ;)

Ja ih nisam nigdje vidio. Imam ja frenda koji ga je doskora koristio i kad mene zove prvo sto uradim kad sjednem za komp skinem to kino ;)

Sad sam mu kupio LCD ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice