LCD Monitori i kvaliteta (HD)TV sadržaja

poruka: 6
|
čitano: 3.891
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
LCD monitori i kvaliteta (HD)TV sadržaja

Pozdrav.

Zanima me da li je netko detaljno proučavao kako se ponašaju računalni LCD monitori kada se želi gledati neki TV sadržaj ili spojiti na MaxTV kutiju, a tu mislim na PAL standard i sadržaje kao što su live prijenosi, utakmice i slično u 576i25 ili p50 formatima.

Prema mojim dojmovima, na doživljaju slike se znatno gubi ako se ne prikazuje na izvornoj frekvenciji, koja za PAL standard iznosi 50 Hz. Svi računalni monitori pa čak i oni s HDMI ulazima, imaju optimalnu kvalitetu deklariranu na 60 Hz, a za veliku većinu monitora prema specifikacijama minimalna frekvencija vertikalnog osvježavanja iznosi 56 Hz.

Želio bih kupiti pristojan monitor koji bi mi ujedno služio i kao solidan TV s računalom ulozi HTPC-a. Ne znam da li se itko bavi ovakvim detaljima, ali ako da i to je slučajno isporobao u praksi....

Unaprijed hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2009 10:38 (CRT_Freak).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: LCD monitori i kvaliteta (HD)TV sadržaja

Nisam detaljno to proučavao (nisam sam to isprobao). Po čitanju na internetu i proučavanju tehnologije prikaza iz knjiga sam zaključio da si u pravu: da se gubi na kvaliteti pri različitim frekvencijama.

16 godina
neaktivan
RE: LCD monitori i kvaliteta (HD)TV sadržaja

Pozdrav.

Kupio sam novi monitor pa da podijelim svoja iskustva.

1. Razlika između prikaza videa na 50 i 60 Hz je značajna. Eurosport HD (MaxTV) live prijenos na 60 Hz lagano je zamućen i trza, na 50 Hz izgleda fantastično glatko i oštro.

2. 50 Hz sam uspio dobiti preko HDMI ulaza te DVI-a nakon instalacije drivera uz jedine korisne rezolucije 720p i 1080p. Za dobru kvalitetu je potrebno da nativna rezolucija monitora bude jedna od navedene dvije. Neke stvari se mogu riješiti i monitorima s 1:1 Pixel Mappingom, ali prirodno rješenje je monitor u FULL HD rezoluciji.

3. Vrlo je malo monitora koji u specifikacijama podržavaju vertikalnu frekvenciju manju od 56 Hz. Ne znam da li se to odnosi i na signal preko HDMI priključka, ali u svakom slučaju na to treba obratiti pažnju. Moja iskustva su s monitorom koji podržava 50 Hz.

4. Rad u klasičnom Windows okruženju na 50 Hz je isti kao i na standardnih 60. Možda nakon malo dužeg rada primijetim neke nedostatke.

5. GTR2 na 1920x1080 s uključenim vsync-om i refresh rate-om od 50 Hz rade jako dobro i ne primjećujem razliku od prijašnjih 75 Hz na CRT-u.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2009 11:22 (CRT_Freak).
16 godina
neaktivan

Mislim da profesionalni nec-ovi (koliko se sjećam) podržavaju rad na 50 Hz. Preskupi su za tvoju upotrebu. Druga varijanta je da koristiš dodatni crt monitor, neznam kakvu grafičku imaš, ali možda bi to bilo bolje rješenje. Iz iskustva mi video bolje izgleda na crt monitorima (za pc i običnima za editiranje), nego na lcd-ima. Ja sam prije dosta vremena razmišljao o toj varijanti (da koristiš tv-pc monitor), ali mi je nakon dugačkih proračuna pri omjeru kvalitete i cijene ispalo da je bolje uzeti crt monitor + tv kartica ili lcd monitor spojen s crt tv-om.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

"crt monitor + tv kartica ili lcd monitor spojen s crt tv-om" -> mislio sam na crt monitor i računalo s tv karticom / ili lcd monitor i računalo s video ulazima i izlazima spojenim na obični crt tv...za slučaj ako netko ne razumije...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: LCD Monitori i kvaliteta (HD)TV sadržaja

Hvala na prijedlozima, ali već sam se snašao. Uzeo sam monitor koji ima 1920x1080 rezoluciju i radi na 50 Hz preko HDMI-ja. Funkcionira izvrsno za TV sadržaj, a jedina mana su mu kasične boljke TN matrice koje se prilikom gledenja TV-a (iz ne prevelikog kuta) ni ne primjećuju, ali zato je cijena povoljna.

Do sada nam imao 17" CRT monitor upogonjem na 100 Hz i imao je solidnu sliku, ali je zauzimao previše mjesta, a i aplikacije danas traže više prostora.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice