Kaj se tice asusa bolje uzet 9Q tj sa ips matricom uz sve navedene tehnologije imho. :-)
Kaj se tice asusa bolje uzet 9Q tj sa ips matricom uz sve navedene tehnologije imho. :-)
odlucio sam se za BENQ XL2720Z 144Hz
valjda nisam pogrijesio :)
http://www.m-computers.hr/monitor-led-27-benq-xl2720z-3d-1ms-vga-dvidl-2xhdmi-full-hd-144hz/EUR43208/product/
Za mrvu vise u slucaju Acera i malo vise u slucaju Asusa, imas jos 1440p rezoluciju i FreeSync:
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=+XG270HUomidpx , tj. http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Acer+XG270HU (jedni te isti, kucao razlicite kljucne rijeci da ispadne vise rezultata)
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=ASUS+MG278Q
Malo prosvrljaj po reviewovima da vidis koji ima bolji panel, neke druge znacajke itd. Opcenito, 1440p + FreeSync je po meni daleko bolja stvar od nekakvog 3D Vision tog monitora kojeg pikiras.
eh sad ni sam ne znam
BENQ XL2720Z 144Hz vs ACER XG270HU (preskup mi je ASUS)
ACER je kojih 200kn skuplji i koliko vidim ne dolazi sa USB hubom
Freesync mi je beskoristan posto imam nvidia graficku
doduse kvaliteta slike bi trebala biti dosta bolja od BENQa
koliko problem ce biti screen tearing ako mi FPS bude ispod 100 (a bit ce s obzirom na rezoluciju acera)?
Kolko sam ja skuzio Acer i BenQ opcenito dijele hrpu panela valjda jer su valjda glavni centri obje firme smjesteni u Taiwanu (moja teorija), znaci dijele hrpu matrica od Au Optronics-a kojeg je kupio BenQ, ak se ne varam.
Tako da jos provjeri negdje detaljne specs panela (tft.central, overclockers.ru/co.uk/itd., pcmonitors.info, YT videji). Nemoj nista napamet pretpostavljati. USB hub nikako nebi smio presudit kod tako skupih monitora. 1440p je skuplja stvar od svih ergonomskih znacajki BenQa, ak se ne varam, a Freesync je nekakav dodatni plus. Znaci, ponajprije sam spomenuo te radi 1440p reze, tim vise sto imas grafu koja moze gonit igre na 1440p, doduse najnovije vjerojatno ne tolko da se iskoristi 144Hz, al ono... Zar se nebi screen tearing trebao rjesiti fps lockom ili nesto, vidis do kolko ide pa lockas. To je softverski problem ne.
Baš gledam u Linksu i ne nalazim
Znaš možda gdje bi bilo u Rijeci za potražiti?
http://www.futura-it.hr/katalog/ostalo/kablovi,-konektori-i-alat/audiovideo-kablovi/trn-c274-2l/
eh sad ni sam ne znam
BENQ XL2720Z 144Hz vs ACER XG270HU (preskup mi je ASUS)
ACER je kojih 200kn skuplji i koliko vidim ne dolazi sa USB hubom
Freesync mi je beskoristan posto imam nvidia graficku
doduse kvaliteta slike bi trebala biti dosta bolja od BENQa
koliko problem ce biti screen tearing ako mi FPS bude ispod 100 (a bit ce s obzirom na rezoluciju acera)?
Definitivno ACER uzmi, ipak je 1440p mala razlika u cijeni a monitor se kupuje na dugi niz godina.
problem je sto to mislim upogoniti sa svojom trenutnom konfiguracijom - iducih (bar) godinu dana mislim imati GTX970
malo ce mi biti koristi od tih 144Hz ako nikad necu imati FPS koji ce biti iznad 90 na tom 1440p monitoru
ima li jos netko ovu kombinaciju (970+1440p) da podjeli svoja iskustva (da li je moguce u vecini igara imati konzistentno visok framerate uz smanjivanje detalja sa ultra na high-mid)?
a ovaj monitor (vidim da je najjeftiniji sa gsyncom):
http://www.m-computers.hr/aoc-led-24-g2460pg-dp-g-sync-pivot-1ms-144hz/aoc-g2460pg/product/
i dijagonala mu je "samo" 24" tako da 1080p rezolucija nece toliko dolaziti do izrazaja kao na 27"
Opcenito ces imat ostriju sliku i pregledniji rad, 1440p navodno zgodno pristaje 27" monitoru. Cist sumnjam da ces u nekom RPGu osjetit razliku izmedju 90 i 140fps, al ok. Zar ne postoji nit jedna igra koju bi radje htio igrat sa povecanim detaljima, umjesto da se izvodi sitno brze? Za online igrice, fps-eve i sl. je druga prica.
ugl samo online i igram, tipa BF4, UT4, HOTS, pCARS
Neznam onda, ti odluci.
Odlucio sam se ipak za AOC LED 24" G2460PG, DP, G-SYNC, 1ms, 144Hz
fino ga je momak nahvalio u ovom videu:
svi hvale taj gsync pa da se i sam uvjerim..
BENQ XL2720Z je nedostupan u ducanu u kojem sam ga gledao
ACER dolazi sa freesyncom koji je beskoristan na mojoj nvidiji + rezolucija je prevelika za ugodno igranje u preko 60FPSa (tesko da imam snage to sve pokrenuti)
da, samo problem je sto hocu 144Hz monitor a oni do izrazaja dolaze samo ako imas dobar FPS (koliko sam shvatio citajuci, bar 90FPS)
a imati preko 90FPS na 1440p sa jednim GPUom znaci da cu dosta detalja u igrama morati zrtvovati za taj FPS
Ja se nikako ne mogu odlučiti da kupim (iako sam ih probao) G-Sync ili FreeSync monitor. Monitori traju godinama, grafičke kartice jedva dvije ako ima sreće. Skupa investicija za vezati se jednom proizvođaču.
tonci kakva ti je usporedba 144Hz sa gsync i bez?
isplati li se davati 1000kn vise za gsync? najvise me smeta screen tearing kojeg bi se htio maximalno rijesiti + smanjiti na minimum input lag (a ako bih sa "obicnim" 144Hz morao paliti vsync pojavio bi se taj input lag)..
Upravo to sam ja htio napisat. Logicno je da ce prije mjenjat grafu ili sta vec, nego monitor.
@Fanu
Ako nikad nebi mijenjao Nvidiu za AMD grafu, onda valjda nemas kaj razmisljat. U suprotnom, ako nisi naklonjen niti jednom taboru, razmisli si da razmijenis gtx970 za r9 390 posto su vrlo slicne performanse pa ce biti iskoristiv taj FreeSync..
Ja kao problem vidim ulozeno/dobiveno omjer Asusa naspram Acera, tj. taj G-Sync kao da placas isto koliko i 1440p + FreeSync, a pogle rezultate kaj se tice mjerenja latencija, tj. input laga:
Zakljucak mu je, ako zelis max. detalje i nizi fps da treba gasit V-Sync, ak oces veci fps palis V-Sync na G-Sync monitoru, a opet ga gasis na FreeSync. Opcenito su dost izjednaceni rezultati latencija FreeSync i G-Synca, grafikone imas od 11:43 (manji rezultat je bolji, na x-osi su ms, znaci tisuciti dijelovi sekunde).
Ne koristim G-Sync nikad zapravo, nego ULMB. G-Sync kod mene nema smisla jer ja uvijek reduciram detalje da dobijem potreban framerate, a tearing mi ne predstavlja problem jer rijetke igre guraju puno preko 120 FPS (ULMB je podržan do 120Hz, ne na 144). Tako da, da, potreban je modul koji se tako zove, ali samu funkcionalnost ne koristim baš. Osim ponekad kod igara koje imaju iz nekog razloga limitiran FPS (kao World of Warships na 71Hz) ili rijetko (jer je u FPS-u ULMB bolji) COD:AW/BO3 na 90Hz gdje je G-Sync koristan.
Dobro, dali se onda isplati uzeti gsync monitor reze 1440p i imati gtx 970 za grafu?
Ako planiraš uzimati samo Nvidije dok god imaš taj monitor, da. :)
1440p gsync monitor ces platiti ko suho zlato (ni ne nalazim ih u hr)..
nego:
YES there is a difference between a 144hz monitor with and without GSync. If your monitor does not have GSync and your GPU is unable to produce 144FPS, you will notice tearing. While the tearing won't be as pronounced on a 144hz monitor as it would be on a 60hz monitor because the image stays on the screen for a shorter amount of time, it will still be there.
sad vise ni sam ne znam sta
uzeti 144Hz 1080p gsync monitor koji je 1000kn skuplji, biti vezan uz nvidiu dokle god imam taj monitor (koji ce btw masno izgubiti na cijeni kad ga budem prodavao) i gejmati bez ikakvih problema sa slikom
uzeti 144Hz 1440p freesync monitor (gore navedeni acer koji kosta isto kao i 1080p gsync monitor), biti vezan uz ATI ali imati monitor koji je vise future proof i ne bi trebao toliko izgubiti na cijeni ali imat puno manji FPS u igrama i screen tearing
uzeti 144Hz 1080p monitor i biti stepenicu iznad gejmanja na 60Hz ali uz cijenu screen tearinga..
serem im se u te podjele trzista sa standardima..
Ma mislio sam...dali je taj monitor prezatjevan za tu grafu, jer nevjerujem da gtx 970 na toj rezi može vrtiti bilo što preko 90 fps na high-max detaljima......ili se varam?
Može uz manje detalje... Inače, da, 144Hz 1440 su preko 700 eura. Evo, ja mogu nabaviti TN Swiftove za oko 500€ (otvarane, ali bez defekata, ok panele). IPS-ovi su oko 1000 eura (a i manje fluidni navodno, prema tftcentralu), pogotovo je skupa ona Acerova 34" zvijer oko 1500 eura, a toliko košta i 5K Dell pa je smiješno... Trenutno imam kod sebe jednog Swifta, imam Nvidiju, ali ja mijenjam kartice na godišnjoj bazi, zbog posla i AMD koristim pa mi je nekako šteta doma uzeti G-Sync, iako je G-Sycn tehnološki bolji od konkurentnog rješenja (ULMB je fenomenalan).
Po je onda bolja opcija za gtx 970, uzeti 27 inča u 1080p rezi i većinu igri vrtiti na 60 fps lock.Ja ipak volim detalje imati na što višoj razini.Ja sam malo i ćorav pa me pita veću dijagonalu.
Da, 1080 će ti osigurati dugogodišnjih 60FPS na 970, to svakako.
A dali 1440 monitor može prikazivati i 1080p preko cijelog ekrana bez gubitka kvalitete prikaza?Dali onda ulmb onda igra veliku ulogu kada se sa snanjivanjem reze dobije malo zblurana slika?
koliko citam po netu, nema smisla igrati na bilo cem drugom osim nativne rezolucije monitora
kvaliteta slike se dosta pogorsa
i koji bi onda bio best buy 144Hz gaming monitor do 3000kn (3500 ako bi bas bilo razlike u kvaliteti)?
To mozda citas za ekipu koja dize rezu iznad nativne sa DSR i tim tehnologijama. Zasto bi se promijenila kvaliteta slike, ako smanjis ispod nativne reze? Nemas tu kaj citat, probaj pa ces vidit.
To mozda citas za ekipu koja dize rezu iznad nativne sa DSR i tim tehnologijama. Zasto bi se promijenila kvaliteta slike, ako smanjis ispod nativne reze? Nemas tu kaj citat, probaj pa ces vidit.
Naravno da se mijenja: rezolucija niža od nativne je uvijek lošije kvalitete (mutnija) zbog interpolacije.
Ako misliš na Low Blue Light, ja to zapravo uopče i ne koristim, dakle samo sam par dana testiral kako to radi i to je to ništa drugo.
Kolko sam ja skuzio Acer i BenQ opcenito dijele hrpu panela valjda jer su valjda glavni centri obje firme smjesteni u Taiwanu (moja teorija), znaci dijele hrpu matrica od Au Optronics-a kojeg je kupio BenQ, ak se ne varam.
Tako da jos provjeri negdje detaljne specs panela (tft.central, overclockers.ru/co.uk/itd., pcmonitors.info, YT videji). Nemoj nista napamet pretpostavljati. USB hub nikako nebi smio presudit kod tako skupih monitora. 1440p je skuplja stvar od svih ergonomskih znacajki BenQa, ak se ne varam, a Freesync je nekakav dodatni plus. Znaci, ponajprije sam spomenuo te radi 1440p reze, tim vise sto imas grafu koja moze gonit igre na 1440p, doduse najnovije vjerojatno ne tolko da se iskoristi 144Hz, al ono... Zar se nebi screen tearing trebao rjesiti fps lockom ili nesto, vidis do kolko ide pa lockas. To je softverski problem ne.
Praktički svi najvažniji proizvođači LCD panela nalaze se na dalekom istoku, dakle Južna Koreja pa onda Kina ili Tajvan kaj drugo.Tu su i nezaobilazni Japanci, iako se zapravo tamo nalazi neusporedivo manji dio kolača ili proizvodnje LCD panela.Acer ili Benq to su Tajvanske firme, a to je kao da su recimo Kineske jer je Tajvan zapravo vrlo usko povezan sa Kinom.
Benq+AUO Optronics danas na tržištu nastupaju ili posluju kao jedna firma ili kompanija.
Ja sam uzeo Dell U2515H i prezadovoljan sam. U igrama ga još nisam probao, ali ova 1440p rezolucija je bolesna.
Prostor na ekranu je OGROMAN.
Budem još kasnije nešto napisao kad ga kalibriram.