Ekran ostavlja crni trag iza slika i texta

poruka: 9
|
čitano: 3.168
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Primjetio sam da mi ekran pokazuje kao nekkav crne trag iza nekog teksta slike ili bilo čega koji ide prema desno. Prije je bilo malo dok sada ide sve više i više. Ekran je SyncMaster 940n. TZrag se vidi čak i iza kursora miša. Evo slika sa imagehosta jer mi ne želi uploadat na forum:

http://b.imagehost.org/0187/121120103465.jpg

http://b.imagehost.org/0043/121120103464.jpg

Slikano je mobitelom pa se dosta toga ne vidi.

Peritus inimicus
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 22:17 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
15 godina

vjerovatno je problem monitor, ili grafa

instaliraj najnovije drivere za grafičku i monitor

evo ti za monitor

link

i za grafu(koju si naveo pod moj pc)

link

ali moguće je da je i hardwerske prirode

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 22:27 (fighterZu).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

možda je grafička prljava

Say hello to my little friend
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
RE: Ekran ostavlja crni trag iza slika i texta

Nije problem u grafičkoj već u toj seriji monitora.

Imas po forumima masu prijavljenih istih problema s tom 9xx serijom.

Jedno od rjesenja je potpuno odspojiti i spojiti vga kabel.

Nisam nasao nista bolje/trajnije.

Anarchists of the world, unite!
17 godina
neaktivan

zanimljiv problem

ja imam jos gluplji na drugom monitoru sync master 715n,  menu za podešavanje se nemože ugasit {#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Imaš na monitoru tipku AUTO pa je probaj stisnuti. Ako ne pomogne istekaj kabel od monitora iz graficke

pa ponovno uštekaj. Takoder vidi da li je kable dobro ustekan u monitor, malo stisni.

BTW. ako ni to ne pomogne napravi screenshot (tipka printscr inzad insert) te pejstaj u paint.

Ako su tragovi vidljivi na slici onda je problem u grafickoj, ako nisu na slici onda je problem u monitoru.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 23:42 (drnde).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Primjetio sam da mi ekran pokazuje kao nekkav crne trag iza nekog teksta slike ili bilo čega koji ide prema desno. Prije je bilo malo

nadimak888 kaže...

zanimljiv problem

ja imam jos gluplji na drugom monitoru sync master 715n,  menu za podešavanje se nemože ugasit {#}

Unatoc mislenju da LCD-i ne pate od ghostinga ..ipak pate. Rijesenje se zove stavljanje bijele pozadine ili koristenje potpuno bijelog screensavera. Napravite ga od dvije bijele slike koje su dimenzijama identicne vasoj rezoluciji.

Stavite screen saver na 2 minute a gasite (turn off monitor na 15 min. neaktivnosti. Ako su pecati vrlo uocljivi trebat ce 2-3 dana da nestanu

Doduse ne zove se ghosting vec Image Persistance

P.S

Ovo se desava na visoko kontrastnim slikama na monitorima koji se ne gase. Windows Aero se ponekad jasno vidi gdje je bio kada ste na desktopu.

Odmorite monitor, LCD pixeli pamte i dobijate crt. Bijela pozadina prouzroci odmaranje pixela (oprostite na opskurnom objasnenju)

Da ne gnjavi, napravite si bijeli screen saver, ostavite PC upaljen sa aktivnim saverom i odleprsajte naoplje.

Neka vam se jadni i namuceni LCD malo odmori

Desavalo mi se na raznim samsung LCD monitorima koji sam uspjesno "popravio". Starost i herzi nemaju nikakve veze

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 0:22 (Lazarus Long).
16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

Primjetio sam da mi ekran pokazuje kao nekkav crne trag iza nekog teksta slike ili bilo čega koji ide prema desno. Prije je bilo malo

nadimak888 kaže...

zanimljiv problem

Unatoc mislenju da LCD-i ne pate od ghostinga ..ipak pate. Rijesenje se zove stavljanje bijele pozadine ili koristenje potpuno bijelog screensavera. Napravite ga od dvije bijele slike koje su dimenzijama identicne vasoj rezoluciji.

Stavite screen saver na 2 minute a gasite (turn off monitor na 15 min. neaktivnosti. Ako su pecati vrlo uocljivi trebat ce 2-3 dana da nestanu

Doduse ne zove se ghosting vec Image Persistance

P.S

Ovo se desava na visoko kontrastnim slikama na monitorima koji se ne gase. Windows Aero se ponekad jasno vidi gdje je bio kada ste na desktopu.

Odmorite monitor, LCD pixeli pamte i dobijate crt. Bijela pozadina prouzroci odmaranje pixela (oprostite na opskurnom objasnenju)

Da ne gnjavi, napravite si bijeli screen saver, ostavite PC upaljen sa aktivnim saverom i odleprsajte naoplje.

Neka vam se jadni i namuceni LCD malo odmori

Desavalo mi se na raznim samsung LCD monitorima koji sam uspjesno "popravio". Starost i herzi nemaju nikakve veze

Sve je to dobro i fino ali mislim da to nije problem u ovim slucajima; 

1. Crni trag pokraj slika i slicno bi morao ostajati na mjestu te bi trebao biti vidljiv pogotovo na svijetloj pozadini, a na slici 

se fino vidi da su tragovi samo tamo gdje su trenutno elementi, ovo se dogada jer je monitor krivo namjesten ili najcesce

se jednostavno kabel od graficke rasklima, vidio sam slicnu stvar nekoliko puta i prije i uvijek je bilo nesto od toga dvoje.

2. Menu na samsungu bi se trebao sam ugasiti nakon 20tak sekundi ako ga ne diras a kada je jednom monitor namjesten se ne koristi

cesto, tako da nema vremena da se uprzi. Ali tko zna.

Burn-in ili Image Persistence se ne dogada preko noci nego su za to potrebni tjedni/mjeseci i dogadaju se kod LCD-a uglavnom kod izlozbenih

ili reklamnih monitora koji nonstop prikazuju jedno te isto. Ponekad i logo televizijske kuce ili nekakav meni koji je cesto upaljen kod TV-a

ali opet ponajvise kod plazmi a ne LCD-a. 

Ali kako najednostavnije saznati da li je u pitanju burn-in/image-persistence ili bilo koji drugi problem sa samim monitorom ?

Jednostavno se napravi screen-shot i pejsta u paint, ako su artefakti vidljivi na slici (naravno, slika ne smije biti razvucena u fullscreen)

onda je u pitanju greska na grafickoj kartici/kabelu, ako nisu vidljivi onda je stvar u monitoru tj. burn-in/image-persistence ili sto vec ne valjda s monitorom.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 0:52 (drnde).
15 godina

Hvala svima na pomoći! Problem je riješen. Trebalo je samo kabal učvrstiti!

Peritus inimicus

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice