Nakon nešto više od tjedan dana korištenja, evo riječ-dvije o mom novom telefonu. Dakle, kupio sam UMI C1 sa zaslonom od 5,5 inča, četverojezgrenim procesorom, 1 GB RAM-a i 16 GB za pohranu.
Specifikacije:
Brand: UMI
Model: C1
Tip: phablet
CPU: MT6582 1.3GHz Quad Core
RAM: 1 GB
ROM: 16 GB (max. 32 GB)
Baterija: 2430 mAh
SIM: Dual SIM (standard i mikro SIM)
Dimenzije: 154.5*76.5*7.9 mm
Težina: 0,16 kg
Zaslon: 5,5"
Rezolucija: 1280*720 IPS
Mreža:
GSM: 850/900/1800/1900
WCDMA: 900/2100 MHz
WiFi: 802.11b/g/n bežični internet
3G: Da
GPS: Da
Bluetooth: Da
Kamera:
Zadnja: 8,0 mpix (interpolacijom 13 Mpix) s bljeskalicom i autofokusom
Prednja: 2,0 (interpolacijom 3,2 Mpix)
Ostalo:
Svjetlo obavijesti: da
Osvijetljenost kapacitivnih tipki: da
Jezik: hrvatski, slovenski (zanimljivo, nema srpskog), engleski, itd.
Dostupne boje: siva (iako više liči na crnu), bijela
Sadržaj pošiljke:
Telefon x 1
USB kabel x 1
Li-ion baterija x 1
Punjač x 1
Zaštitna folija x 1 (jedna se već nalazi na ekranu)
Prvi dojmovi:
Kad sam ugledao kutiju, mislio sam da mi je netko poslao nekoliko čokolada - vrhunac minimalizma. Otvaranjem iste vidi se kako je UMI uštedu prostora doveo do savršenstva: sve gore navedeno bilo je uredno zapakirano u prostor koji nije mnogo odskakao od gabarita telefona - tek je debljina bila nešto pozamašnija kako bi se nagurali punjač i kabel. Nekim izdašnijim uputama nemojte se nadati: UMI od vas očekuje da ste dipl.ing, pa je najosnovnije stvari nacrtao s unutrašnje strane kućišta. Ukoliko ste laik - e pa malo ćete se patiti.
Ekran:
5,5" display dolazi u rezoluciji od 1280*720 i gustoćom od 267 ppi. Na nekoliko sam mjesta naišao na info kako C1 ima Gorilla Glass - ta informacija nije točna. Jedinu zaštitu predstavlja folija, koje zapravo dobijete dvije: jedna je već na uređaju, druga se nalazi u paketu. Boje su dobre, vidljivost na suncu pristojna.
Kućište i dizajn:
U iznimno širokoj paleti boja (crna i bijela) izabrao sam potonju. Bijela boja se, kao i na većini drugih telefona, nalazi tek na stražnjem poklopcu. Na njemu se nalazi i sivom bojom ispisani logo kompanije. Nadalje, taj je poklopac hrapav i ne klizi u ruci ili na glatkim površinama - zgodno kad tipkate na staklenom stolu. Prednji dio je crne boje. Rub je od solidne sive plastike koja glumi metalni obrub. Jako je dobro građen: za sada nema nikakvog škripanja, savijanja ili znaka neke druge slabosti. Tipka za uključivanje nalazi se pri vrhu s lijeve strane, taman da se dohvati palcem. Tipke za jačinu tona s desne su strane. Odaziv tipki je dobar, nije niti pretvrd niti premekan - baš taman. Sam telefon djeluje elegantno, bolje nego na slikama. Telefon ima svjetlo obavijesti iznad ekrana, te osvijetljene kapacitativne tipke - više nego koristan dodatak.
Očvrsje ilitiga hardver:
C1 "ispod haube" krije ARM Cortex-A7 koji ima četiri jezgre, a svaka se vrti na 1.3 GHz. GPU je ARM Mali-400 (500 MHz, dvije jezgre). Procesor je, dakle, pristojan, no mogao bi biti i jači - možda osmojezgreni? Ovdje se očigledno (osim cijene) vodilo računa i o potrošnji baterije i tražila se uravnoteženost. Sidekick procesoru je 1 GB RAM-a. Prostora za pohranu (na jedinstvenoj particiji) ima u dovoljnim količinama: 16 GB, proširivo do 32 GB (microSD, microSDHC, microSDXC). Štekanja nema, razlog tomu pogledajte što sam napisao pod "softver".
Omekšje(?) ilitiga softver:
Aparat ima Android 4.4.2 KitKat. Iz nekog, meni nepoznatog razloga UMI je odlučio staviti vlastiti launcher, zbog čega bih rado našamarao nekoga u UMI-ju. Ne treba trošiti previše tinte na kritiku istog, ona se podrazumijeva. Nije mi jasno zašto neki proizvođači inzistiraju na takvim nebulozama - ako nije pokvareno, ne popravljaj! Odmah sam nabacio KK Launcher koji je doživljaj sasvim približio originalu. Od aplikacija koristim standardne za komunikaciju (Viber, WhatsApp, Messenger, Fb, Skype), par za učenje stranih jezika, Google Sky Map, te par igara zaduženih za kraćenje vremena provedenog u redu pred šalterom. Sve pristojno radi, no telefon je nov, a ja nisam zahtjevan korisnik.
Povezivost:
U početku nisam znao kako pokrenuti GPS - prvi susret sa smartphoneom, ne čudite se. Skinuo sam aplikaciju GPS Test i izašao na dvorište: ova je nakon petnaestak sekundi pokazala lokaciju unutar 3,3 metra. Kako se stalno vozim istim rutama (kuća-posao-kuća), nisam imao prilike kvalitetno testirati ovu uslugu. 3G radi uredno, a plus je što radi na frekvencijama koje se koriste u nas, 900/2100 MHz. Velik broj kineskih telefona umjesto 900 radi na frekvenciji od 850 MHz što meni, budući da živim na selu, predstavlja krupan nedostatak.
Kamere:
Stražnja kamera je 8 megapiksela, što se softverski može pojačati na 13 megapiksela. Po danu i na otvorenom pruža vrlo dobre fotografije, nećete im naći puno mana niti u zatvorenom prostoru. Kontrast je oštar, a boje su žive. Kvaliteta zato degradira noću, gdje niti senzor može pohvatati dovoljno svjetla, niti bljeskalica može pružiti dovoljno istog. Rezultat je zato u najbolju ruku prosječan. Slike ću priložiti drugom prilikom, pa sami procijenite njihovu kvalitetu. Meni osobno su dobre, no to morate promatrati u svjetlu performansi kamere mog prethodnog telefona, koja je iznosila 3,2 megapiksela - ovo mi je priličan skok naprijed. Telefon, kao što rekoh, posjeduje bljeskalicu, što dobro dođe u mračnim prostorima (no ne očekujte čuda u mrklom mraku). Ili ako imate malo dijete i duda mu oko tri ujutro nestane ispod kreveta, pa ne morate rukom pokupiti baš svu prašinu dok ne nađete traženo. Prednja kamera je 2 megapiksela, što se također može pojačati i to na 3,2 megapiksela. Njome se u praksi možete služiti tek prilikom video-konferencijskih razgovora (Skype i slično), jer je za selfieje od kojih će vašoj ženki puknit' guma na gaćama beskorisna.
Baterija:
Baterija je 2.430 mAh i svoj posao više nego pristojno obavlja. Prva dva-tri dana punio sam je i po tri puta dnevno (stalno sam čačkao po telefonu, prebirao po opcijama, obično surfanje, surfanje kad nema žene u blizini, igre, download, znate već), dok sada pri umjerenoj upotrebi izdrži i do dva dana. Iznenadilo me punjenje, koje traje oko sat i pol.
Plus za C1:
- frekvencija od 900 MHz
- velik ekran
- dizajn
- kvalitetna izrada
- Količina ROM-a
- trajanje baterije
- brzo punjenje baterije
- općenito uravnotežene performanse
Minus za C1:
- predinstalirani softver (odmah zamijenjen drugim launcherom)
Summa summarum:
UMI C1 predstavljen je kao Quad Core Killer, zapravo inzistiralo se na tom nazivu. No za takvo što C1 morao bi biti vrhunski u svim segmentima, a on to nije. Riječ je o vrlo ujednačenom telefonu koji želi ponuditi od svega pomalo. Dizajnom je privlačan, kvaliteta izrade je visoka, ekran je pristojan, baterija dobra - uspoređujući je sa sličnim kineskim telefonima (u pravilu s baterijama od 1.800-2.000 mAh), ova ima puno više "baruta". Stražnja kamera je dobra, dok je prednja ovdje tek da posluži svrsi prilikom "skajpanja". Procesor je dobar, iako je mogao biti i jači (možda i osmojezgreni). No tada bi bio zakinut na nekoj drugoj strani, kao što to zna biti slučaj s povoljnim telefonima s osmojezgrenim procesorima. Dakle, ovo je ujednačen telefon koji pokušava zadovoljiti na nekoliko frontova, prvenstveno cijenom. Za dublju, ozbiljnu analizu bit će potrebno nekoliko mjeseci korištenja. Do tada komentirajte, osobito ako imate ovaj telefon.
Važna napomena:
Ono što je jako bitno za reći jest princip slanja iz Njemačke (telefon je bio na njemačkom skladištu): za Njemačku i još neke zemlje dostava je besplatna, dok za nekoliko zemalja (npr. Slovenija) ona iznosi 8 eura. Hrvatska kao najnovija članica EU ima poseban tretman: dostava u HR iznosi - čekaj da si pucam u nogu - 29 eura. Ono što sam ja radio (a što preporučam svakome tko ima nekog vani) jest da navede adresu nekoga u Njemačkoj. Uštedio sam 29 eura, što je - gledajući cijenu samog uređaja - respektabilna svota.