Ulefone Be Touch - recenzija

poruka: 5
|
čitano: 10.993
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Pozdrav,

Na početku, kraće specifikacije ovog pametnog telefona:

Display: 5.5 inch IPS OGS 2.5D Arc Screen, 1280x720 pixels
CPU: MTK6752 Octa Core, 1.7GHz
GPU: Mali-T760
RAM+ROM: 3GB+ 16GB
SIM Card: Dual SIM dual standby, Micro SIM and Standard SIM
Camera: 5.0MP front camera, 13.0MP back camera with flashlight and auto focus

2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 850/900/1900/2100MHz
4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz

Kupovina:

Telefon sam naručio sa stranice coolicool.com (http://www.coolicool.com/stock-in-europe-ulefone-be-touch-3gb-64bit-mtk6752-17ghz-octa-core-55-inch-ips-ogs-hd-screen-andro-g-40830) te sam ga platio 238$, uz plaćanje "osiguranja" od carine, uslugu koju nudi ovaj web shop. PDV me izašao 25% vrijednosti paketa. Kinezima sam poslao potvrdu plaćanja PDV-a, međutim još uvijek čekam da mi uplate razliku koju sam platio za PDV. Po potrebi ću nadopuniti ovu recenziju, kada se to dogodi. Paket je poslan 26.5. iz Kine, a na slijedećoj poveznici je vidljivo kojiko mu je trebalo da stigne u RH:

http://ips.posta.hr/IPSWeb_item_events2.asp?itemid=RC411550203NL&Submit=Submit

Ostavljam Vama da prosudite koliko je to "brzo".

Pošiljka:

Sam telefon je bio uredno zapakiran i stigao je bez oštećenja, uz pad "darova" webshopa, konkretno prozirna gumena maskica, koja se raširila po rubovima pa je praktički neupotrebljiva i izvrsne Xiaomi Piston 3 slušalice, koje su i ujedno iznimno lijepo upakirane.

Dojmovi:

U radu je telefon iznimno brz, naravno u tome pomaže 8-jezgreni CPU koji se doduše dosta zagrijava te je stoga telefon vidno topao na dodir kada ga se drži u ruci, pogotovo pri vrhu, kod objektiva kamere. 3GB rama također nije za odbaciti, ne sjećam se da sam ijednom "čistio" aplikacije iz radne memorije. Do sada nisam naišao na zastajkivanje u radu, međutim smeta me što se telefon dosta zagrije kada je priključen na punjač, također kod objektiva kamere, dok sama baterija ostaje hladna. Dobra vijest je što se telefon dosta brzo napuni, u malo manje od 2 sata je 100% napunjen, pri tome pomaže i punjač koji je označen kao 1,5A izlazne struje, pa se može svrstati u kategoriju "brzih" punjača.

Kad sam već kod punjenja baterije, sama baterija izdrži oko 5-6 sati "screen-on-time"-a, ili u prijevodu, punim ga svake večeri, što je po meni prihvatljivo. Sama baterija ima kapacitet 2550mAh, što je malo ispod veličine koju nude ostali Kineski proizvođači telefona veličine ekrana 5,5 inča, no u prihvatljivim je granicama.

Telefon pokreće Android 5.0 Lollipop, koji je kako sam maloprije napisao, iznimno brz u radu. Sam OS nema nikakvih dodataka od strane proizvođača te se na telefonu nalazi čisti Android, onakav kakav je Google zamislio. Pri prvom paljenju me već dočekala obavijest da se telefon treba nadograditi na noviju verziju OS-a. Nadogradnja je imala kojih 19MB te je proces ažuriranja trajao oko 5 minuta. Proizvođač je najavio da će biti još nadogradnji barem idućih godinu dana, a najvaili su i uskoro nadogradnju na Android 5.1, pa eto, živi bili pa vidjeli.

Kamera je 13 megapikselna, Sony-ijevog senzora, no u radu se pokazala kako izbacuje dosta "šumovite" fotografije i nisam nešto previše oduševljen istima. Bljeskalica je također dosta slabašna, a u mraku je najbolje ne slikati. Nastojati ću kasnije postaviti nešto slika za primjer, no nemojte očekivati kvalitetne fotografije.

Među nedostatke telefona također treba napomenuti nedostatak statusne LED-ice iznad ekrana, a i nedostaje NFC čip.

Veliki plus telefona je čitač otiska prstiju, u 95% slučajeva očita prste iz prve, a ostatak vremena kada zakaže, treba doslovce za milimetar pomaknuti prst i onda očita bez problema. Nije potrebno napominjati da je sam postupak otključavanja telefona otiskom prsta iznimno brzo i zadovoljavajuće iskustvo, bez potrebe ukucavanja PIN-a. Naravno, uvijek se telefon može otključati unosom PIN-a, međutim za time nema potrebe pošto je sam čitač otiska prstiju dovoljno precizan da to odradi bez grešaka.

Sam čitač otiska prstiju funkcionira kao i onaj na iPhone-u pa iz toga razloga neću ulaziti u tehnički dio funkcije čitača otiska.

Uz navedenih nekoliko nedostatak, kao zagrijavanje, lošija od očekivanja kamera i nedostatka statusne LED-ice, ovaj telefon za cijenu koju se prodaje (oko 200$) je iznimno solidan uređaj koji je u radu iznimno brz, ima veliku količinu radne memorije te je pravo zadovoljstvo zaboraviti na "čišćenje" RAM-a.

Veliki plus je i brz čitač otiska prstiju, koji je meni osobno i najveći razlog kupovine ovoga uređaja. 

Proizvođač je obećao brze nadogradnje OS-a, pa se nadam da neće preskočiti Android M, jednom kada se pojavi na tržištu.

To je ukratko moje mišljenje o ovom pametnom telefonu. Ukoliko dođe do nekih većih promjena u samom softveru, kameri ili sličnome, ažurirati ću ovu temu.

Nadam se da sam barem nekome pomogao tko možda razmišlja o kupovini ovoga uređaja. U svakom slučaju, moju preporuku imate ako se odlučite na kupnju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2015 13:17 (Lisac1606).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Nakon dužeg korištenja možeš podijeliti novije dojmove?

Hvala

0 0 hvala 0
15 godina

Nakon dobrih mjesec dana korištenja, mogu iznijeti malo slegnutije dojmove.

Telefon se pregrijava. Vidim da drugi telefoni koji koriste MTK6752 nemaju problema s pregrijavanjem, pretpostavljam da je to Ulefone-ova greška.

Postane toliko vruć na gornjem dijelu da ga je nemoguće držati u ruci, kamoli razgovarati jer se slušalica tamo nalazi.

Također se poprilično zagrijava kada je upaljen 4G i dijeljenje veze putem WiFi-ja, međutim brzo se ohladi kada se isključi hotspot.

Rootao sam ga (http://forum.xda-developers.com/android/development/recovery-ulefone-touch-lollipop-t3132204) i smanjio brzinu procesora na 1.1 GHz pa je sada mnogo bolje.

Kamera pravi okej slike, noćne su očekivano lošije, ugrađena LED bljeskalica nije snažna.

T-Mobile-ov 4G na 800MHz postiže brzine do 35 MBita u ruralnim dijelovima RH, ne znam kako je u ZG, testirat ću tokom kolovoza.

Također sam primjetio da home tipka ponekad ne "klikne", odnosno potrebno je opet pritisnuti da reagira, kao da zapinje nešto u mehanizmu.

Mobitel je i dalje brz i fluidan, a s 3GB rama nisam još imao potrebe uklanjati aplikacije iz memorije.

Baterija izdrži 4-5 sati screen on time-a, ili u prijevodu dan do dan i pol korištenja, što je okej rezultat za 5,5 inčni ekran.

0 0 hvala 0
17 godina

Vidim da je izašaoUlefone Be Touch 2. U pravoj sam dilemi kupiti ili ne, pogotovo što sad dolazi iz Eu Warehousa.

Minimalna razlika od ver. 1. Pa te molim iskreno mišljenje da li kupiti ili propustiti?

EDIT

Nakon svega što sam pročitao u vezi UBT2.

Nije lollipop 5.1 već 5.0, baterija od 2500 a ne 3000, bijele mrlje itd... znači laž do laži, odlučih se za ZOPO speed 7 plus.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 20:58 (Nefil).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
ZOPO speed 7 plus ili ipak Be Touch ?!?!

Nefil, pomagaj druže. Premišljam se između Be toucha ( jedinice ) i ZOPO speed 7 plus, isto me pati kao i tebe.

Da li si zadovoljan sa ZOPO-m??? tnx

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice