Memorija 16 Gb, iskoristivo 8
- poruka: 19
- |
- čitano: 6.395
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ajd probaj ovako
Klikni Start
upiši MsConfig
drugi tab -> Boot -> Advanced options -> i ovo desno gore maximum memory provjeri
Pozz,
imam 16 Gb memorije, u windowsima piše iskoristivo 7,98 Gb. Slika u prilogu. Zašto mi nije iskoristivo svih 16 Gb ?
Imao sličan problem. Provjeri vidiš li puni kapacitet memorije u BIOS-u, i za svaki slučaj msconfig->boot->advanced- > nešto kao maximum memory desno. Možda ako imaš integrirani GPU cacheiraš pola kapaciteta. Ili se poigraj postavkama memorije u BIOS-u.
Koliko ti memorije prepoznaje BIOS? Uđi u njega pa pogledaj.
bios prepoznaje 8 Gb
bios prepoznaje 8 Gb
Probaj reseatati module, ostalo mi ništa ne pada na pamet, no ima i večih stručnjaka.
bios prepoznaje 8 Gb
Možda ti:
a) matična ne podržava toliko memorije (koji model?)
ili
b) stavio si ih u krive slotove (šeći module malo i eksperimentiraj)
U svakom slučaju, jako ti trebaju specifikacije matične i upute za njenu upotrebu. Također, možda i jedan od modula RAMa nije podržan iz nekog razloga.
riješeno, maximum memory je bilo na disable, hvala ..
Nema ti proc dovoljno jezgri :D
Evo da se nadovežem na temu..
ja imam slični problem isto mi bios prizna samo 4gb, a imam 8..
Znate li možda kako podesiti postavke?
MBO: Asus M5A97 R2.0
čekaj malo. dali si ti ubo 2x4gb ili 2x8gb, jer vidim da ti bios priznaje 4gb u dimm1 i 4gb u dimm3. dakle bios ti prepoznaje 8gb memorije. po online manualu su ove postavke biosa ok.
- dali ti svijetli ili blinka dram ledica na mbo
- pokušaj, dok si u biosu stisnuti mem OK gumbić, dok dram ledica ne počne blinkat
koji su winsi?
si probao umetnut ramove u crne utore?
Jesam isprobao sam..
Ima još ko kakvu ideju?
Pukni novi bios ako već nisi: http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_R20/#support
Možda ti je alocirano za grafičku nekako? 4GB... ne znam zapravo :)
Možda je rješenje na ovom linku: http://www.bug.hr/forum/topic/memorije/problem-memorijom/199347.aspx
Probaju reseat CPU, znači samo ga izvadi iz socketa i ponovno vrati. Kod mene je to riješilo identičan problem.
Evo ja sam stavio u 3. i 4. utor i radi mi.. a u prva dva mi ne žele niti jedni raditi tako da je valjda stvar oko MBO..
Da li bi ju trebao nositi na servis jer je pod garancijom ili ne stvar u meni?
Evo ja sam stavio u 3. i 4. utor i radi mi.. a u prva dva mi ne žele niti jedni raditi tako da je valjda stvar oko MBO..
Da li bi ju trebao nositi na servis jer je pod garancijom ili ne stvar u meni?
Prvo provjeri manual od mbo u koje slotove se ubacuju ramovi i ako ne radi kako piše onda reklamiraj jer danas sutra kod nadogradnje budeš imao problema a garanciju ne.