Imam gigabyte ma78g-ds3h matičnu i kingmax 2GB 1066Mhz memoriju, problem je u tome što memorija nikako da radi na 1066Mhz, da stvar bude još gora CPU-z uopće ne prikazuje da bi mogla raditi na toj frekvenciji, ali prema part number to je zapravo ta memorija (Kingmax ddr2 1066Mhz). Ništa mi više nije jasno zato vas molim za pomoć!
Memorija 1066 Mhz, a radi na 800?
- poruka: 37
- |
- čitano: 8.388
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Memorija će ti radit na 1066Mhz jedino ako imaš Phenom procesor. Starij Atholoni X2 ne podržavaju više od 800Mhz.
Imam Phenoma 9850.
Imam Phenoma 9850.
Prouči overclocking na ovom i pcekspert forumu.
U BIOS-u podigni omjer FBS-a (Intel) ili HTT-a (AMD) kojeg
RAM koristi, Gygabite ploče imaju jako dobro rješene te omjere.
Tako češ ga moći dignuti otprilike do željene frekvencije, pazi na
volteže, nemoj dizati osnovnu HTT ili FBS frekvenciju niti množitelje iste,
da ne overclockaš procesor, samo omjer RAM-a.
Broj koji dobiješ kao frekvenciju RAM-a se množi sa 2 (ili eventualno više;
dobro prouči matičnu i dio u overcloaking tutorialu koji pokriva RAM) da
bi dobio efektivnu vrijednost.
Kingmax ti nije baš dobar RAM za podizanje iznad defaulta u BIOS-u.
Ima tendenciju blokirati i rušiti sistem. Nemoj podizati frekvenciju ako
baš nemoraš, i ako je podižeš omoguči protok zraka i hlađenje RAM pločica.
p.s. Ne odgovaram za nikakve štete nastale u procesu dizanja ihakvih frekvencija, voltaža itd.
izazvenim gore navedenim textom.
Prouči overclocking na ovom i pcekspert forumu.
U BIOS-u podigni omjer FBS-a (Intel) ili HTT-a (AMD) kojeg
RAM koristi, Gygabite ploče imaju jako dobro rješene te omjere.
Tako češ ga moći dignuti otprilike do željene frekvencije, pazi na
volteže, nemoj dizati osnovnu HTT ili FBS frekvenciju niti množitelje iste,
da ne overclockaš procesor, samo omjer RAM-a.
Broj koji dobiješ kao frekvenciju RAM-a se množi sa 2 (ili eventualno više;
dobro prouči matičnu i dio u overcloaking tutorialu koji pokriva RAM) da
bi dobio efektivnu vrijednost.
Kingmax ti nije baš dobar RAM za podizanje iznad defaulta u BIOS-u.
Ima tendenciju blokirati i rušiti sistem. Nemoj podizati frekvenciju ako
baš nemoraš, i ako je podižeš omoguči protok zraka i hlađenje RAM pločica.
p.s. Ne odgovaram za nikakve štete nastale u procesu dizanja ihakvih frekvencija, voltaža itd.
izazvenim gore navedenim textom.
Prije kupovine komponenti, dobro je posjetiti stranice proizvođača određenog komada računalne opreme.
Ako odeš na stranice Gigabayta za ovu matičnu ploču
GA-MA78G-DS3H (pretpostavljam da imaš stariju inačicu ove ploče - rev 1)
i pogledaš pod Memory Support List vidjet ćeš da za Kingmax DDR2 1066 piše "downgrade to DDR2 800", odnosno na ovoj matičnoj ploči Kingmax DDR2 1066 će raditi kao DDR2 800.
Na ovoj ploči jedino DDR2 1066 proizvođača Kingston i Quimond rade na 1066MHz i to pod uvjetom da su najviše 2 pločice unutra.
Na novijoj verziji ove matične ploče GA-MA78G-DS3H (rev. 2.x) Kingmax 1066 radi na 1066MHz, ali samo ako su do dvije pločice RAM-a umetnute. (Note: Due to AMD AM2+ CPU limitation, DDR2 1066 is only supported by 1 dimm per channel).
Da, imam rev. 1. Znači ništa se nemože napraviti? Preostaje mi jedino kupiti memoriju drugog proizvođača?
Da, imam rev. 1. Znači ništa se nemože napraviti? Preostaje mi jedino kupiti memoriju drugog proizvođača?
Ne vjerujem da ti se isplati prodavati ove pločice i kupovati nove, jer sumnjam da ćeš primijetiti razliku je li ti u računalu DDR2 800 ili 1066. A i kad bi kupio recimo Kingstona, ako bi u budućnosti stavio 4 pločice RAM-a unutra, opet bi ti i on radio na 800MHz.
Na ovoj matičnoj s Phenomom RAM će ti raditi na 1066 samo ukoliko unutra imaš 1 ili 2 pločice odgovarajućeg proizvođača.
Možda je zato što imaš samo jedno pločicu, moraš imati dvije pošto Phenom ima dvokanalni memorijski kontroler.
Probao sam je staviti i BIOS-u na 1066, ali se tijekom boota pc sruši. Ako u međuvremenu netko nađe neko rješenje bio bih veoma zahvalan.
A jesi prilikom stavljanja memorije na 1066 podigao i voltažu?
Jesam.
A da li si postavio latencije 5-5-5-18?
Kinmax na Gygabite pločama (imam iskustva smo na Gygabiteu pa nebi o drugim pločama htio pametovati)
radi probleme, i neda se baš previše podignuti. Ubiti stvar je poprilično onakva kao što sam napisao u zadnjem
postu. To nije memorija za clockanje i ima velikih problema sa latencijama i dizanjem takta.
Npr. doma na starom kompu imam Kingmaxove kekse od 512Mb svaki, kao rade na 400MHz, ali kad ih metnem
iznad 340MHz komp bloka i ruši se, ploča podržava do 600MHz pločice svih proizvođaća.
Kingmax je memorija koju kupiš staviš u komp i nikada više ne diraš, a ne memorija od koje tražiš određene
performanse i podižeš iznad defaulta.
Mislim da stvarno nemaš potrebe ići iznad 800MHz, bar ne za sada, nećeš vidjeti razliku.
Slažem se u potpunosti sa ZVEKANOM!
Samo jedno pitanje- ako matična ima podršku za ddr2 do 1200MHz,napon je 1.8V, ali samo za memorije do 800MHz,memorija sa 1066MHz traži 2,1V, znači više nego matična podržava, dali onda memorija sa 1066MHz radi normalno ili treba podići napon na matičnoj?
Ako matična podržava jaću memoriju, onda bi sama trebala riještiti problem sa naponom,
ali možda kao i tu ima dosta juhe (struje određene snage) samo za keks ili dva...
RAM pločice su nešto tipa plug&play u kanti, pikneš ih i, ako ih prepozna, komp se sam posloži
kako mu je potrebno.... A, ako, nemože goniti memoriju na njenom maximumu, automatski
se prebrika na maximalnu brzinu koju podržava.
Dizanje napona na memoriji nemoj raditi ako nemoraš. A ako već radiš, probaj prvo dizati takt
pa onda prati sa voltažom ako je nužno, tj. ako memtest86 ne prolazi i ako ti se stroj počne rušiti.
Takt diži sa omjerima RAM-a. Ma gle, da ne pišem u nedogled, dobro prouči neki dobar overcloacking
tutorial sa posebnim naglaskom na poglavlja sa RAM-om. Kad ćeš pjevati u snu latencije i razne
frekvencije, onda možeš ići dizati radni takt RAM-a =) Have fun!
Ja sam imao slican problem. Imao sam ram G.SKILL i pisalo je 1000 Mhz, međutim ja dođem kući i vidim da radi na 800. Nije htio nikako raditi na 1066 s matičnom EP45-DS3 koju sa imam. Nazovem links i oni kazu da im donesem računalo. I danas mi zamijenili za CRUCIAL i sad radi na 1066 Mhz.
Pozdrav svima! ja također ima MB EP45-DS3R i prekjučer kupio 2x2G hyper x kingstona na 1066, ali radi samo na 800. u memory supportu za MB nisam nasao tu mem i vjerj. da ju MB ne podrzava, samo mi nije jasno zasto je CPU-Z detektira kao PC2-6400, a ne PC2-8500 što i je. ipak vjerujem da mi tom web kupnjom nisu podvalili, nego je matična jednostavno ne voli. i ako ima netko savjet kako da je clockam da comp bude stabilan, a dobijem maximum, ker ovo sto sam ja uradio ne sljaka bas najbolje, winowsi se radosno ruše kao na poznatoj Billovoj prezentaciji..
Jesi u BIOS-u ručno pokušao podesiti brzinu ili ? Nemoj vjerovati baš previše Auto postavkama, tako i moj DDR3 1600 kit radi na 1333 kad je sve na Auto. XMS postavke tek ručno namjestim,onda je sve ok. Pokušaj i ti isto sa DDR2 1066.
Sjećam se P35 P5K ploče i 2x2 Elixir kitova,imao sam 8gb unutra. Ručno sam podesio u BIOS-u brzinu.
Pozdrav svima! ja također ima MB EP45-DS3R i prekjučer kupio 2x2G hyper x kingstona na 1066, ali radi samo na 800. u memory supportu za MB nisam nasao tu mem i vjerj. da ju MB ne podrzava, samo mi nije jasno zasto je CPU-Z detektira kao PC2-6400, a ne PC2-8500 što i je. ipak vjerujem da mi tom web kupnjom nisu podvalili, nego je matična jednostavno ne voli. i ako ima netko savjet kako da je clockam da comp bude stabilan, a dobijem maximum, ker ovo sto sam ja uradio ne sljaka bas najbolje, winowsi se radosno ruše kao na poznatoj Billovoj prezentaciji..
Nek te to ne brine. Koja ti je točna oznaka memorije?? Vidi to, pa idi na službenu stranicu i nađi tu memoriju. Tamo će ti vjerovatno pisat da je memorija testirana da radi na 1066mhz. Ali je podešena po defaultu na 800mhz standardno 1.8v.
Dakle, da bi radila na 1066mhz, morat češ sam podesit ručno u BIOS-u. A postavke po kojim je testirana da radi na 1066mhz, naći češ na službenoj stranici.
Dakle, to što ti pokazuje u CPU-z, to ti je memorija automatski podešena po JEDEC standardu. Dakle, default postavke.
Za OC pročešljaj malo link.
hvala na odgovorima i ohrabrenju. ja sam vec odustao da to regularno moze radit na 1066, jer nije navedena u support listi MB, još sam sav pod sumnjom i stresom. uglavnom vec sam bio na webu kingstona i kaze za mem. da radi na 1066, 2.2-2.3V, 5-5-5-15. vise se ne mogu točno sjetiti što sam sve radio u biosu, uglavnom windowsi se ruse cim nije na 800, ili se comp smrzne kad krene učitavat wind. možda sam nesto dobro podesio nesto ne pa je zbog toga, probat cu sut opet sa novim saznanjima odavde pa se javim. proučio sam linkove o OC da ponovim gradivo. uvijek imam naviku naci na netu ili se raspitati prije nego pisem na forumu da ne kradem vrijeme vama i sebi. još imam par nedoumica oko tog ručnog podešavanja, a to je da li da odmah stavim voltazu na 2.2 ili je to kad ju dizem iznad 1066, odnosno clockam, jer memorija je kao napravljena za clockanje? druga stvar, hlađenje kućišta mi je sa sad trenutno očajno, da li mi se zbog toga mozda ram pregrije kad ga stavim na veću voltazu i brzinu(1066) pa se win ruše?
Što se tiče memorije, voltažu ne dižeš ako je držiš na 800mhz. Dakle, automatski je na 1.8v.
Također bi bilo dobro da napraviš flash BIOS-a na matičnoj ploči. S novim BIOS-om obično dođu neka poboljšanja i sl.
Sad nisam siguran što si točno mislio pod ovim vezano za prozračnost i rušenje windowsa. Ako nisi ništa OC-ao i ako ti se ruši, onda postoji mogučnost da su ti povišene temperature nekih komponenti. To bi valjalo provjerit. Ako si OC-ao, onda je problem stabilnosti (ako si na to mislio).
U svakom slučaju, memorija bi ti trebala radit na onim postavkama koje su navedene na službenim stranicama. I svakako napravi flash BIOS-a.
Sva pitanja za OC ti je najbolje postavit u neku od onih tema (ovisi koji procesor imaš). Jer zaista ima puno ljudi koji su voljni pomoć oko navedenog.
da, sad je ona na 1.8v i radi na 800, ali ako je dignem na 1066, da li voltazu odmah dizem na max predviđene koja je 2.2-2.3V, ili je dizem recimo na 2.0V, a ako idem vise od1066 tek onda na 2.2 ili 2.3?
da, sad je ona na 1.8v i radi na 800, ali ako je dignem na 1066, da li voltazu odmah dizem na max predviđene koja je 2.2-2.3V, ili je dizem recimo na 2.0V, a ako idem vise od1066 tek onda na 2.2 ili 2.3?
Ako je želiš dignut na 1066mhz, onda stavi točno onako kako je testirano na službenim stranicama. Dakle, memorija je vjerovatno testirana i radila stabilno na 1066mhz/2.2v pri latencijama 5-5-5-15.
Vezano za samu ploču. Kao što sam ti u gornjem postu rekao. Valjalo bi imat najnoviji BIOS. Vjerovatno češ dobit neka poboljšanja.
evo ti iz user manuala!
"Due to AMD AM2+ CPU limitation, DDR2 1066 is only supported by 1 dimm per channel"
"Whether 1066 MHz memory speed is supported depends on the CPU being used."
Meni isto nije jasno zasto moja memorija radi na 800, a trebaa bi na 1066 Mhz.
Može pomoć?