Ubuntu i glupi pristup zabranjen

poruka: 10
|
čitano: 2.669
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Molim vas ako mi možete pomoći oko sljedećeg problema.

Ne mogu zamjeniti neke fajlove iz /etc/default sa svojim fajlovima. Kad idem "kopiraj" kaže mi pristup zabranjen!

Pls help , noob san na linuxu

Odvikao se DotA-e, napokon!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Ubuntu i glupi pristup zabranjen

Upiši u terminal "sudo nautilus" pa će ti se onda otvorit window sa administratorskim pravima.

8 bita ispod mora, to je stari bilo fora.. a ne što danas nude nam.. Lijepe kutije i knjige, a za priču kog je brige..što bit će dalje ja ne znam..
15 godina
protjeran
Spakos kaže...

Molim vas ako mi možete pomoći oko sljedećeg problema.

Ne mogu zamjeniti neke fajlove iz /etc/default sa svojim fajlovima. Kad idem "kopiraj" kaže mi pristup zabranjen!

Pls help , noob san na linuxu

Glupi zabranjen pristup?

Jedino što je glupo je to što nisi prvo naučio nešto o linuxu i privilegijama korisnika.

sudo cp bla.bla /etc/default

sudo nautilus ako želiš window manager sa root privilegijama

zadnje: https://help.ubuntu.com/community/RootSudo

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
15 godina
neaktivan

Hvala , nemojte se odma ljutiti, ali mogli su ovo rješiti i lakše. Mislim ako sam se logirao kao admin onda mi daj odma pristupe... ali dobro

Odvikao se DotA-e, napokon!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nisi se logirao kao admin nego "obični" user. Barem je tako po defaultu. A logirat se stalno kao root (administrator) u linuxu je jako loša ideja.

Zato koristi terminal kad ti treba i to je to, nije baš tolika tlaka.

8 bita ispod mora, to je stari bilo fora.. a ne što danas nude nam.. Lijepe kutije i knjige, a za priču kog je brige..što bit će dalje ja ne znam..
16 godina
neaktivan
Spakos kaže...

Hvala , nemojte se odma ljutiti, ali mogli su ovo rješiti i lakše. Mislim ako sam se logirao kao admin onda mi daj odma pristupe... ali dobro

to ti nije preporuclivo linux ti nije windows, da ti je sve uokolo otvoreno i pusta programčiče da rade svakaj po sustavu :D 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
16 godina
neaktivan

Obavezno si instaliraj nautilus-gksu, olakšat će ti uređivanje/premještanje/brisanje/kopiranje zaštićenih datoteka i foldera! On doda opciju "Open as administrator" kontekstnom izborniku. Jako korisno! Možeš ga instalirati preko Synaptic Package Manager-a pa restartaš GNOME sa CTRL+ALT+BACKSPACE ili koristeći Terminal: sudo apt-get install nautilus-gksu pa onda restartaš Nautilus killall nautilus.

nautilus-gksu nautilus-gksu
Is it weird that this gave me an orgasm?
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 1:51 (DragonShit).
16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Spakos kaže...

to ti nije preporuclivo linux ti nije windows, da ti je sve uokolo otvoreno i pusta programčiče da rade svakaj po sustavu :D 

Ovo je zapravo najveci sigurnosni propust windowsa uopce (sto sada pokusavaju ublaziti UAC-om), vecina ljudi nebi ni znala sta je virus da

nisu svi admini na svojim kompjuterima tj. volio bi vidjeti kome bi se dalo pisati sudo ./nazivnekogexecutablefajlavirusa ,pa potvrditi lozinkom Smijeh

BTW. Jeste li isprobali kako radi normal user u win7, ne mogu ni ikonicu s desktopa izbrisati bez admin prava, to se zove funkcionalnost,

postoji opcija run as admin koja zna pomoci kod nekih stvari, medutim iritira me sto jos uvijek nije moguce admin radnje potvrditi jednostavnim unosom admin

passworda, valjda to ne zele uvesti jer bi onda to licilo na linux.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 3:28 (drnde).
17 godina
neaktivan

po meni to je sigurno jedna od većih glupossti, ako je to tako. ako ja posjedujem file ili ikonu zašto je ne bih mogao izbrisati? sve je stvar prava .... vlasnik,grupa,ostali. windowsi prije ntfs-a to nisu mogli imati.

i jedna od većih greški novih linux korisnika pridošli iz win svijeta, da sve mora radit kao na win. jednostavno treba zaboravit win način rada i  naučiti ispočetka. naučiti hijerarhiju file sistema, naučiti čiitati kommandu ls -al , naučiti komandu chmod, naučiti da je sve file   .... i dalje ide samo od sebe.

uglavnom, u svom /home/username/ folderu možeš radit šta hoćeš, za prćkanje po /etc ipak trebaš znnati šta radiš. ako znaš šta radiš, onda znaš i koja prava moraš imat.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

drugim rijecima - ako si n00b, kako sam tvrdis, nemoj ni slucajno prckati po /etc direktoriju. sto god da hoces napraviti, u svom home direktoriju imas verziju svih bitnih fajlova (koji su skriveni, da ne bi bilo) koje mozes promijeniti i raditi opcenito s njima sta god hoces. micanje, brisanje, mijenjanje fajlova u /etc direktoriju mijenja cijeli sistem (nesto slicno kao registry u windowsima, ali puno sofisticiranije) - ako ne znas sto radis, mozes dovest do tog da sistem nije butabilan. ja sam jednom promijenio permissione na /etc direktoriju slucajno, nesto sam drkao po midnight commanderu i preslagivao. rezultat - sustav nisam mogao dobiti ni kao rescue. slijedio je reinstall.

prckaj po /etc direktoriju samo ako je iznimno i nuzno, za sve ostalo neka ti sluzi tvoj home direktorij. i zapamti da linux nisu windowsi, u linuxu vladaju drugacija pravila (rekao bih bolja pravila) i na to se moras naviknuti.

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice