Evo otvorio sam ovu temu ovdje jer me prvenstveno zanimaju mišljenja korisnika koji ne koriste linux ili ga koriste ali u manjem omjeru u odnosu na neki drugi operativni sustav (u najvećoj mjeri Windows) ili pak bi htjeli probati ali nailaze na probleme koji nisu uvijek tehničke naravi.
Osobno računalima se koristim još od doba Amige i Commodorea 64 no imao sam prilike rano početi koristiti PC i samim time MS-DOS a kasnije Windows OS. Windows OS mi je i dan danas glavni operativni sustav iako sam upoznat sa svim prednostima i manama tog sustava na isti način kao što sam upoznat i sa linux distribucijama - u najvećoj mjeri koristim Debian.
Linux distribucije su u zadnjih pet godina izrazito napredovale te su se iz skoro neupotrebljivih desktop OS-ova pretvorili u relativno kvalitetne desktop sustave sa dosta orginalnim i kvalitetnim rješenjima, primjerice Compiz, koji u osnovnim funkcijama vrlo dobro mogu zamjeniti bilo koji drugi OS.
Siguran sam da ste se barem jednom našli u situaciji gdje vas je zagriženi linux korisnik pokušao "regrutirati" u svoje redove sa jednom od mnogih "prednosti" linuxa pred Windowsima i uvjeriti vas da je upravo linux to što vam nužno treba! Ushićeni, stavljate novonabavljeni CD u kompjuter i instalirate najnoviju popularnu distribuciju linuxa. Uf, sve je prošlo bez problema - kažete u sebi - čak i bolje izgleda! Nedugo nakon toga prvotno oduševljenje je splasnulo a nailazite i na prve poteškoće. Nije problem - kažete - jednostavno ću pitati nekog da mi pomogne. To ne bi trebao biti problem - mislite u sebi - ...ili...
Zašto je linux zajednica toliko agresivna u promociji linuxa a nije spremna se nositi sa problemima novopečenih korisnika naviklih na nešto sasvim drugačije?
Zašto se često ljude koji se jednostavno ne snalaze u linuxu proglašava nesposobnima, lijenima a da ne kažem i gore od istih onih koji su ih zdušno nagovarali da probaju linux?
Zašto linux zajednica često umanjuje probleme i nedostatke linuxa naglašavanjem problema drugih operativnih sustava (u najvećoj mjeri Windowsa) ?
Zašto nas linux zajednica uvjerava da određene radnje/aplikacije koje nije moguće izvesti/ne postoje na linuxu nam nisu niti potrebne?
Zašto je linux zajednica negativno nastrojena prema komercijalnim aplikacijama i općenito korištenju računala/aplikacija u komercijalne svrhe? Zar je to način na koji se privlače novi korisnici i novi kapital u linux?
Zašto se netko tko u konzoli upiše npr. "sudo apt-get install XXXX" smatra većim računalnim stručnjakom od onog "jadnog neukog smtrnika" koji je u stanju samo klikati po ekranu te je "ograničen i osuđen" mogućnostima GUI-a?
Zašto se linux/open-source zajednica "skriva" iza velikih open-source projekata, iza kojih stoje velike kompanije, veliki kapital i što je najbitnije jasni planovi, te koji nisu reprezentativni primjer open-source softwera koji prevladava na linuxu?
Microsoft je prije više od dvadeset godina uvidio da je budućnost upravo u osobnim računalima (PC-u) te je od PC-a napravio platformu koja se poput ružnog pačeta pretvorila u labuda (da li se netko sjeća PC-a prije monitora u boji, Sound Blastera i na kraju krajeva Windowsa?). Commodore je bankrotirao, Apple nije ponudio dovoljno...stvari su mogle ići drugim tokom ali nisu.
Koliko je to pozitivno a koliko ne, te gdje u toj cijeloj priči vidite linux?
NIJE MI NAMJERA NAPADATI ILI KRITIZIRATI KORISNIKE LINUX-A JER SAM I SAM JEDAN OD NJIH!
TKO MISLI OSTAVLJATI KOMENTARE DA TROLAM ILI FLEJMAM - MOLIM VAS NAĐITE NEKI DRUGI TOPIC ZA KOMENTIRATI!