Problemi sa Artixom

poruka: 8
|
čitano: 4.540
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Problemi sa Artixom

Instalirao sam Artix (Arch derivat bez systemd-a) po prvi put u virtualbox prije nego ga stavim kao host sistem...problem je taj što nema /media foldera nigdje ga nema i vbox shared folder uopče ne radi nigdje ne postoji a uredno je uključen u vboxu. Guest Additions instalirani i sve radi (shared clipboard, screen resize itd...) osim shared foldera...vboxsf grupa kreirana i u nju je dodan user, moduli i VBoxClient uključeni. Što god radim ništa ne pomaže...ako netko zna u čemu je problem bih mu jako zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
online
Re: Problemi sa Artixom

-sheraj kroz normalnu mrežu, permision+user/pass, to radi. (vjerojatno bug, ovisno o verziji osa-updatea i vboxa.. npr možda je 'krivac' host-os-računalo koje ne dozvoljava pristup).

prvo u hostu napraviš share-folder, podesiš permisone, user-admin i koristiš tog usera koji ima pravo pristupa, od logina hosta do guesta, ne drugi user što je prije radilo tj osevi logično zaključe ako si u loginu 'pero' tad nisi 'stipe'.. ako želiš biti stipe tad se tako logiraš.

-mreža, ovisi o postavkama, podsiš u vm-u nat, isti subnet.. iz guesta browsaš i vidiš računalo-host, sherani folder. .. i to je to. Neovisno koji su osevi u pitanju, pravila su ista, mrežna, dok vbox fičer ponekad ne radi a problem je otkriti gdje je uzrok, host-guest ili vm.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
offline
Re: Problemi sa Artixom

Čudno kako ostali Linux OSevi rade bez problema...Debian, Antix, Ubuntu, Mint, uključujući Windows...dodam user u vboxsf grupu i to je to, a u slučaju sa Artixom mi je čudno jer uopče nema /media folder gdje se inače nalaze shared folderi...

15 godina
online
Re: Problemi sa Artixom

-razlika je očigledno u različitim (starija) verzijama share-mrežnih protokola, standarda, kao npr smb1-3 + postroženo za usera-login tj ako si se logirao kao 'pero' tad nisi 'stipe' kao zaštita (kao i ostale rupe koje se povremeno pokrpaju) .. mada dodavanje usera-vbox u normalnom slučaju treba raditi, jednako za sve oseve + macos.. jer svi su na istim mrežnim standardima.

-čak opravdana logika, tj autentičan user vidi mrežni share, neprepoznat ne vidi, skriveno, kao dodatna zaštita (ono što ne vidiš ne možeš haknuti, slično kao hidden file atribut). Pošto neke verzije rade, rekao bi da je razlika u generaciji-ažuriranjima, novi-updateani recimo vide-rade, starije-mix ne.

-ali, pošto 'prava' mreža radi normalno, nema razloga ne koristiti .. kao da taj fičer vboxa ne postoji. Možda proradi nakon ažuriranja osa ili u novom vboxu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
offline
Re: Problemi sa Artixom

Uspio sam kreirati /media folder i nakon malo čačkanja pojavio se sf_folder koji je bio zaključan, dao sam mu privilegije, otvorio ga ali unutra nema ništa, prazan je ali kad uđem u taj folder piše da u njemu ima toliko i toliko giga podataka....ne razumijem što ga blokira da otvori sadržaj.

 

Evo da napišem sve što sam uradio...

 

-kreirao /media folder sa sudo mkdir /media (owner i grupa oboje root)

-updejtao i upgrejdao sam sistem

-instalirao base-devel (build-essential za artix) i dkms

-ubacio guest additions sa vbox-a, kopirao sadržaj na disk i tom folderu zajedno sa svim fajlovima unutra dao privilegije

-pokrenuo VBoxLinuxAdditions.run kao root i prošlo u redu

-uključio vbox service i dodao ga u autostart

-kopirao VBoxClient-all u autostart (rezolucija, klipbord i sve ostalo radi bez problema)

-reboot

-dodao user u vboxsf grupu sa sudo usermod -aG vboxsf user

-pojavio se "sf_folder" ali u njemu nema ništa unatoč tome što pokazuje da unutra ima toliko i toliko giga podataka (postavio ownera-root i grupu-vboxsf)

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.11.2021 13:19 (ibari91).
15 godina
online
Re: Problemi sa Artixom

mislim da ne treba kemijati, koristi normalnu mrežu, radi..

a kao btw, ne treba koristiti root kao ovnera, tj root nije ovner ili admin, ni admin nije ovner jedino što on ima prvo promijeniti permisione-ovnera i proglasiti recimo sebe ovnerom, što će reć... treba koristiti usera, ne admin-root kao kriterij pristupa i kad je user uredno naveden u grupi koja ima odgovarajuće permisoine tad mrežno to mora raditi.

+ .. moguć razlog, ako je folder koji želiš sherati neki na os-sys-host disku (+ možda i čitav vbox install-radn folder..) tj ako imaš dodatni disk-particiju probaj tamo instalirati vbox + share folder, jer os sad štiti svoj sys disk slično kao antivirus pod win.. tj pristup bilo čemu na sys disku (i podfolderima) je ograničen.. neovisno jesi li admin + u pravilu blokirane skripte, automatika npr batch koji pokreneš u cmd-u neće dok tipkanje ručno istih narebi u cmdu hoće raditi.. itd. .. tad je drugi disk-particija nešto što će raditi sa share-permisionima onako kako se očekuje, dok će osovski disk imati ograničenja koja ekšli ne vidiš ali osjetiš kao ovakav problem (zato se stare dosovske apps kao prastare knjig.appse treba držati na drugom disku, ne na c: pod win.. a problem je što većina ima hardkodirano path pa mora biti na c:\ .. itd.

 

-mislim da bi na drugom disku radilo normalno za share folder, možda i čitav vbox i radni folderi..

-ili čekati da sam vbox to fixa updateom, jer ovako ako i proradi nećeš znati točnu proceduru + može se bilo kojim updateom vratiti na staro ili neki novi problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
offline
Re: Problemi sa Artixom

Pokrenuo sam folder i napokon se pojavio sadržaj...

 

sudo mount -t vboxsf Folder /home/user/Folder

 

ali nakon svakog reboota se ugasi, kako ga staviti u automount?

15 godina
online
Re: Problemi sa Artixom

-dodaš u fstab .. + možda treba doatne atribute, r-w uid-gid

-ali, ponovo, zašto ne koristiš normalan mrežni share iz vm-guest osa, mrežu, radi istu stvar.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice