Particije i Linux instalacija.HELP
- poruka: 16
- |
- čitano: 4.385
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Uzmi tu ISO datoteku Fedore sa BUG DVD-a i sprži na CD, a zatim bootaj Linux sa njega. Pokreni instalaciju Fedore i naletjeti ćeš na opciju za particioniranje.
Svakako napravi BackUP prije, pošto ti je ovo prvi puta da se susrećeš sa ovime - mogao bi lako ostati bez svih datoteka!
Trebaš kreirati jednu EXT3 particiju, kojoj pod "mount point" moraš staviti znak "/" bez navodnika naravno. Treba ti još jedna SWAP particija, njoj pod mount point stavi "SWAP" i neka bude velika od 512MB-1GB.
Jednostavno je i vjerujem da ćeš se snaći. Ima dosta toga što ćeš morati skidati naknadno sa interneta, jer imaš LiveCD na kojemu su samo najosnovnije stvari. Eventualno probaj nabaviti na DVD-u. Good luck!
Ako znaš engleski, onda probaj ovo, Prometej (btw, hvala!! :D) mi je dao taj link na temi "Koja distra?", strana 2, puno mi je pomoglo i to ne samo kod instalacije nego cjelokupnog postavljanja sustava, prosto sam uživao dok sam to radio.
Err...Gdje je slika?
hmmm... ovo opće nije fedora, niti linux zapravo... i kako si točno spržio image? da nisi možda stavio opciju "make bootable disk" kod prženja?
e sorry slucajno evo sad cu napravit ponovo ako bude problema javim vam se
hvala svima na kvadrat
evo opet imam problema sa instalacijom
stavio sam linux mint (jer sam odustao od fedore) na cd sprzio sam je pomocu imgburna i cd u komp ali mi komp nece pokrenut winxp uopce a od linuxa nista
znao sam da mi je winxp sje..n ali sad ga vise nemogu ni pokrenut. postoji li neki nacin da instaliram linux a da nemoram pokrenut winxp
za sad sam stavio cddvd kao first boot device, i opet bez uspjeha. ako treba mogu cijeli disk formatirat ako se to moze iz biosa a sto se tice podataka nije vayno ionako se sve bile igre i neke gluposti. evo kao stvari idu ja upalim komp sa linux cdom unutra ali jedine stavri koje mogu izabrati jesu winxp ili unfeinden os on c
ako uzmem winxp on se pokrene i onda se komp sam restarta, a ako uzmem ovo drugo onda 2sata pise loading freedos i nista se ne dogadja
molim pomoc sto prije
Opet nisi dobro spržio CD.
pa pomocu imgburna nemogu pogrjesit uzeo sam write image file to cd i tu valjda nisam nesto pogrijesio
prije toga sam pokusao sa nerom ali mi nije islo svaki put me nesto izbaci, mozda zato sto je ovo neka stara verzija jer mi je ovo laptop za slucaj nuzde
btw skino sam linux sa pcchipa dvda
moze neki savjet ako nije problem ili upute kako da to najlakse rijesim sam
moze bilo kakva pomoc, samo da vise pokrenem komp kako treba
dajte ljudi sta nema nikoji zakorjeli linuxas koji mi moze pomoci
i objasnit sve step by step
Kad ubacis CD od Linux-a on tebi treba boot-ati njega. Znaci LiveCD. Onda samo na Desktop-u pritisnes Install(tako nesto) i pratis upute. Za particioniranje imas Sticky temu pod forum-om Linux.
Opet ponavljam, ili nisi dobro spržio CD (odi kod prijatelja pa nek ti on snimi) ili ti opcije u BIOS-u nisu postavljene kako treba (CD-ROM mora biti prvi uređaj za bootanje). Eliminiraj taj problem pa idemo dalje.
Pokusaj snimiti ISO sliku koristeci MagicISO ili PowerISO, uBIOS-u postavi bootanje s cd-roma i slijedi upute PIECE OF CAKE