Zanima me jel' zgodno koristiti OpenSUSE kao Server na kojem ce biti Apache, Samba, NFS, OpenVZ, VMware, RubyOnRails, J2EE serveri ?
Kakve alate za administraciju servera ima OpenSUSE?
Zanima me jel' zgodno koristiti OpenSUSE kao Server na kojem ce biti Apache, Samba, NFS, OpenVZ, VMware, RubyOnRails, J2EE serveri ?
Kakve alate za administraciju servera ima OpenSUSE?
Kao i svaki Linux. Malo je glomazan možda ako ga instaliraš klasično, jer je namijenjen više desktopu, ali i alati i mogućnosti su iste. Usput, imaš široku paletu "serviranja" pa s obzirom da nije za ozbiljnu upotrebu, to što je malo natrpaniji neće ti smetati.
Kao što je naxeem rekao za osobnu upotrebu je ok. Ako je za "van" onda je s deb strane Debian majka. Ako tražiš rpm onda je dobro uzeti CentOS - prekompajlirani source Red Hata tako da je stablinost na visokoj razini.
Zanima me, kod koje je distribucije Package Manager napredniji?
I, dali YAST sluzi i za konfiguraciju sistema ili samo kao Package manager ?
Sad ne znam kod koje je distribucije napredniji, ali ja sam full zadovoljan sa ovim od opensuseta. Jedino malo znaju repozitoriji seruckati...
Package manager u opensuse-u je Zypper, a on je jedan od dijelova YAST-a.
Po meni je yast najmoćniji grafički administracijski alat koji postoji (može se pokrenuti i u tekstualnom načinu). Ima jako pno mogućnosti i proširiv je novim opcijama, ovisno o tome kaj ti je potrebno...
Ja sam probao sve distribucije na ovom svijetu i u zadnje vrijeme zadržao se na ArchLinuxu i Debianu. Valjda zato što sam onaj od pacijenata koji su pred nekoliko godina kompajlirali Gentoo, ali imam neki užasan osjećaj da su ove velike distribucije poput Fedore, SUSE-a, Ubuntua itd. jednostavno ogromna hrpa smeća. Iskustvo u korištenju tih distribucija mogu opisati kao loše - ti package menadžeri, yastovi, jel rpm, nije rpm, jel deb nije deb, jel bin, nije bin, sh, sch, blsjh.... i sranja su baš pain in the ass, hrpa je paketa koje ne želim, ne trebam, ne rade.... Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.
Iako sam pobornik Windowsa u većini slučajeva, jer taj OS "jednostavno radi", volim mnogo stvari na Linuxu, a pogotovo mi se sviđa kao web server uz Apache.
Ono što sam nekoć davno imao na Gentoo Linuxu, isto ono što imam kada biram PHP umjesto Jave/.NET-a - jednostavnost - kao da je nestalo. Sve glasnije distribucije pokušavaju biti Windowsi. Jasno mi je da moraju, ali mislim da se onda ozbiljno moraju uhvatiti posla jer su godinama u zaostatku.
Osim što Arch ima nevjerojatno lijep feature (rolling distribucija je!) toliko je "čist" koliko razumna osoba može željeti (više od toga je neki oblik psihoze).
Svakako, za katicu iz ureda je svejedno, ali za bilo što ozbiljno Debian ili Arch svakako.
Jedan Linux me uvjerio da je Windows registry odličan izum (da je implementiran kako treba) i da je Windows OS daleko, daleko sposobniji podnijeti hrpu softwarea i daleko uredniji za održavanje.
Kako mi Linux sve više treba, na kraju ću završit s nekom svojom distribucijom...
Ali to sam samo ja. Eno moj kolega jedan koristi Fedoru koju ja ne mogu smisliti i njemu je dobra.
Ja sam probao sve distribucije na ovom svijetu i u zadnje vrijeme zadržao se na ArchLinuxu i Debianu. Valjda zato što sam onaj od pacijenata koji su pred nekoliko godina kompajlirali Gentoo, ali imam neki užasan osjećaj da su ove velike distribucije poput Fedore, SUSE-a, Ubuntua itd. jednostavno ogromna hrpa smeća. Iskustvo u korištenju tih distribucija mogu opisati kao loše - ti package menadžeri, yastovi, jel rpm, nije rpm, jel deb nije deb, jel bin, nije bin, sh, sch, blsjh.... i sranja su baš pain in the ass, hrpa je paketa koje ne želim, ne trebam, ne rade.... Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.
Jedan Linux me uvjerio da je Windows registry odličan izum (da je implementiran kako treba) i da je Windows OS daleko, daleko sposobniji podnijeti hrpu softwarea i daleko uredniji za održavanje.
Kako mi Linux sve više treba, na kraju ću završit s nekom svojom distribucijom...
Ali to sam samo ja. Eno moj kolega jedan koristi Fedoru koju ja ne mogu smisliti i njemu je dobra.
Arch je zaista odličan (evo i ja se nakon petnaestak godina ponovo malo ozbiljnije igram s tim, za osobne potrebe, ništa spektakularno) i moram priznati da mi se jako sviđa, čak mi je i jednostavniji od posljednjih pokušaja s Ubuntuom i sl.
Ipak, možda bi mogao razmisliti i o nekoj varijanti BSD-a?
Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.
Možeš sa cp samo buildaj sve iz sourcea kao static package. Onda će raditi svugdje :)
Osim što Arch ima nevjerojatno lijep feature (rolling distribucija je!) toliko je "čist" koliko razumna osoba može željeti (više od toga je neki oblik psihoze).
Arch je odličan. Jedna od najboljih distribucija trenutno.
Nemam za sve source... Koji je tek pain in the ass instalacija flasha za Fedoru ili općenito nemogućnost rada nekih aplikacija kako treba zbog permission problema...
Zašto ti voliš Fedoru?
Nemam za sve source... Koji je tek pain in the ass instalacija flasha za Fedoru ili općenito nemogućnost rada nekih aplikacija kako treba zbog permission problema...
Zašto ti voliš Fedoru?
A, jeli Arch pogodan za Servere ?
Za Gentoo kažu da je jako nesiguran ...
a meni se Arch jako svidio :)