OpenSUSE kao Server ?

poruka: 12
|
čitano: 2.557
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
OpenSUSE kao Server ?

Zanima me jel' zgodno koristiti OpenSUSE kao Server na kojem ce biti Apache, Samba, NFS, OpenVZ, VMware, RubyOnRails, J2EE serveri ?

Kakve alate za administraciju servera ima OpenSUSE?

iMac 20" - C2D 2.4GHz/2GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.5 ... Laborare non amo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: OpenSUSE kao Server ?

Kao i svaki Linux. Malo je glomazan možda ako ga instaliraš klasično, jer je namijenjen više desktopu, ali i alati i mogućnosti su iste. Usput, imaš široku paletu "serviranja" pa s obzirom da nije za ozbiljnu upotrebu, to što je malo natrpaniji neće ti smetati.

Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
17 godina
neaktivan
OpenSUSE kao Server ?

Kao što je naxeem rekao za osobnu upotrebu je ok. Ako je za "van" onda je s deb strane Debian majka. Ako tražiš rpm onda je dobro uzeti CentOS - prekompajlirani source Red Hata tako da je stablinost na visokoj razini.

Gentoo user. :')
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
OpenSUSE kao Server ?

Zanima me, kod koje je distribucije Package Manager napredniji?

I, dali YAST sluzi i za konfiguraciju sistema ili samo kao Package manager ?

iMac 20" - C2D 2.4GHz/2GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.5 ... Laborare non amo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sad ne znam kod koje je distribucije napredniji, ali ja sam full zadovoljan sa ovim od opensuseta. Jedino malo znaju repozitoriji seruckati...

Package manager u opensuse-u je Zypper, a on je jedan od dijelova YAST-a.

Po meni je yast najmoćniji grafički administracijski alat koji postoji (može se pokrenuti i u tekstualnom načinu). Ima jako pno mogućnosti i proširiv je novim opcijama, ovisno o tome kaj ti je potrebno...

Zvijezde ovo, zvijezde ono... ma buli me qrac za njih... Dok god budu pacijenti poput antiše i simonice u središtu pozornosti, ovo će društvo propadati...
17 godina
neaktivan
OpenSUSE kao Server ?

Ja sam probao sve distribucije na ovom svijetu i u zadnje vrijeme zadržao se na ArchLinuxu i Debianu. Valjda zato što sam onaj od pacijenata koji su pred nekoliko godina kompajlirali Gentoo, ali imam neki užasan osjećaj da su ove velike distribucije poput Fedore, SUSE-a, Ubuntua itd. jednostavno ogromna hrpa smeća. Iskustvo u korištenju tih distribucija mogu opisati kao loše - ti package menadžeri, yastovi, jel rpm, nije rpm, jel deb nije deb, jel bin, nije bin, sh, sch, blsjh.... i sranja su baš pain in the ass, hrpa je paketa koje ne želim, ne trebam, ne rade.... Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.

Iako sam pobornik Windowsa u većini slučajeva, jer taj OS "jednostavno radi", volim mnogo stvari na Linuxu, a pogotovo mi se sviđa kao web server uz Apache.

Ono što sam nekoć davno imao na Gentoo Linuxu, isto ono što imam kada biram PHP umjesto Jave/.NET-a - jednostavnost - kao da je nestalo. Sve glasnije distribucije pokušavaju biti Windowsi. Jasno mi je da moraju, ali mislim da se onda ozbiljno moraju uhvatiti posla jer su godinama u zaostatku.

Osim što Arch ima nevjerojatno lijep feature (rolling distribucija je!) toliko je "čist" koliko razumna osoba može željeti (više od toga je neki oblik psihoze).

Svakako, za katicu iz ureda je svejedno, ali za bilo što ozbiljno Debian ili Arch svakako.

Jedan Linux me uvjerio da je Windows registry odličan izum (da je implementiran kako treba) i da je Windows OS daleko, daleko sposobniji podnijeti hrpu softwarea i daleko uredniji za održavanje.

Kako mi Linux sve više treba, na kraju ću završit s nekom svojom distribucijom...

Ali to sam samo ja. Eno moj kolega jedan koristi Fedoru koju ja ne mogu smisliti i njemu je dobra.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2009 9:09 (naxeem).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Ja sam probao sve distribucije na ovom svijetu i u zadnje vrijeme zadržao se na ArchLinuxu i Debianu. Valjda zato što sam onaj od pacijenata koji su pred nekoliko godina kompajlirali Gentoo, ali imam neki užasan osjećaj da su ove velike distribucije poput Fedore, SUSE-a, Ubuntua itd. jednostavno ogromna hrpa smeća. Iskustvo u korištenju tih distribucija mogu opisati kao loše - ti package menadžeri, yastovi, jel rpm, nije rpm, jel deb nije deb, jel bin, nije bin, sh, sch, blsjh.... i sranja su baš pain in the ass, hrpa je paketa koje ne želim, ne trebam, ne rade.... Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.

Jedan Linux me uvjerio da je Windows registry odličan izum (da je implementiran kako treba) i da je Windows OS daleko, daleko sposobniji podnijeti hrpu softwarea i daleko uredniji za održavanje.

Kako mi Linux sve više treba, na kraju ću završit s nekom svojom distribucijom...

Ali to sam samo ja. Eno moj kolega jedan koristi Fedoru koju ja ne mogu smisliti i njemu je dobra.

Drzi se idalje Arch-a i nema frke, ostale distre su namjenjenje za siru populaciju kako si vec is sam otkrio, neke su doista dobre za odredene aktivnosti, ali Arch je idalje Bog
Zlo i Naopako
17 godina
OpenSUSE kao Server ?

Arch je zaista odličan (evo i ja se nakon petnaestak godina ponovo malo ozbiljnije igram s tim, za osobne potrebe, ništa spektakularno) i moram priznati da mi se jako sviđa, čak mi je i jednostavniji od posljednjih pokušaja s Ubuntuom i sl.

Ipak, možda bi mogao razmisliti i o nekoj varijanti BSD-a?

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2009 9:00 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Kad bih za instalaciju mnogih stvari mogao koristiti samo cp mojoj sreći nebi bilo kraja.

Možeš sa cp samo buildaj sve iz sourcea kao static package. Onda će raditi svugdje :)

Osim što Arch ima nevjerojatno lijep feature (rolling distribucija je!) toliko je "čist" koliko razumna osoba može željeti (više od toga je neki oblik psihoze).

Arch je odličan. Jedna od najboljih distribucija trenutno.

Kolega zna šta valja :D

Šalu na stranu i ja koristim Fedoru. Koristio sam i Arch i Gentoo i Slackware i Ubunut i VectorLinux i minimalistički LFS na par dana i sada evo već duže vrijeme Fedoru koja me je jednostavno oduševila.

Neki dan sam skoro prešao na Arch ponovno. Lijepo ja rm -rvf windows particiju. Formatiram ju u ext4, instaliram base sistem Archa na nju, chrootam se unutra, instaliram KDE, X, grafičku, podesim sound server na PulseAudio, xampp i sve ostale sitnice šta trebam i to sve kroz Fedoru. I dodam ga u menu.lst od Fedore jer nisam htio ponovno instalirati GRUB. PAFFFF ode sve kvragu - Fedorin GRUB nije patchiran s podrškom za ext4. Onda sam odustao. :D Nije mi se dalo raditi novu particiju za /boot da ju formatiram kao ext3.
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
17 godina
neaktivan

Nemam za sve source... Koji je tek pain in the ass instalacija flasha za Fedoru ili općenito nemogućnost rada nekih aplikacija kako treba zbog permission problema...

Zašto ti voliš Fedoru?

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nemam za sve source... Koji je tek pain in the ass instalacija flasha za Fedoru ili općenito nemogućnost rada nekih aplikacija kako treba zbog permission problema...

Zašto ti voliš Fedoru?

Više nije instalacija flasha problem! To se odnosi na sve vlasničke drivere, programe, codece.. Samo dodaš rpmfusion repozitorij i u njemu imaš SVE potrebne drivere, codece i slično što nesmije u Fedorin repozitorij. RPMFusion repozitorij je kompatibilan sa Fedorinim tako da se neće desiti dependency hell.

Zašto ju volim? Od svih comunityja Fedorin mi se pokazao najviše user frendly. Gentooovi developeri se znaju odnositi prema krajnjim korisnicima i novima koji još nisu upoznati s Gentooom kao prema nižim bićima! Arch je OK što se toga tiče, ma Arch je savršen. Ubuntu ima previše onih "ja znam sve o Linuxu", a kad ga pitaš da ti ispiše sve fileove iz /usr/bin koji sadrže u imenu "mum" nemaju pojma.

Još nešto - jako su strogi što se tiče paketiranja. Sve mora biti savršeno - točno po specifikacijama. Tako da mi se upravo zbog toga nikad nije desio dependency hell i slični problemi s instalacijom paketa.
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
17 godina
neaktivan
OpenSUSE kao Server ?

A, jeli Arch pogodan za Servere ?

Za Gentoo kažu da je jako nesiguran ...

a meni se Arch jako svidio :)

iMac 20" - C2D 2.4GHz/4GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.6
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka