Microsoft napisao driver za Linux?!

poruka: 21
|
čitano: 2.535
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

http://www.computerworld.com/s/article/9135683/Microsoft_stuns_Linux_world_submits_source_code_for_kernel

Microsoft napisao driver za bolju podršku  Linuxa na njihovov hyper-V virtualizaciji pod GPL v2 .  Steve Ballmer kaže da njima ne treba drugi operativni sustav. Već svi pričaju kako će MS kupiti Novell i napraviti MS Linux distribuciju. Izgleda da im ipak treba drugi OS.

..ali malo bolje kad čovjek razmisli, oni samo žele da Linux bolje radi pod windowsima.

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2009 12:15 (hrvooje).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Oho,što će to biti???Doćekao sam i to....

S poštow@njem waš crazy_frog
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

wow!

Ali najvjerovatnije imaju jos neke dodatne skrivene namjere ^^

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Microsoft shvatio da i drugima trebaju driveri i da on nije u centru pažnje

S poštow@njem waš crazy_frog
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Microsoft napisao driver za Linux?!
hrvooje kaže...

..ali malo bolje kad čovjek razmisli, oni samo žele da Linux bolje radi pod windowsima.

Jooooj...

Crazy Frog... Isto Jooooj...

16 godina
neaktivan
Luka kaže...
hrvooje kaže...

Jooooj...

Crazy Frog... Isto Jooooj...

Pa da, ne zeli da ljudi prelaze na Linux nego da ako vec zele Linux, da ne napustaju Windowse i da MS ne gubi korisnike.

17 godina
neaktivan

Piši kući propalo je, kôd je odbijen.

Razlog zašto M$ želi bolju podršku linux guesta pod Hyper-Vom je skroz sebični - agresivan ulazak na tržište kojim je dosad vladao VMWare.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stef kaže...

Razlog zašto M$ želi bolju podršku linux guesta pod Hyper-Vom je skroz sebični - agresivan ulazak na tržište kojim je dosad vladao VMWare.

Suum cuique.

Jednostavna logika - ja tebi, ti meni. Kapitalizam na djelu.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
neaktivan

Kod je odbijen jer nepoštuje GPLv2 licencu.

... network driver in Microsoft's Hyper-V uses open source components licensed under the GPL. These components were statically linked to closed-source binaries, which the GPL does not allow....

http://www.osnews.com/story/21882/Microsoft_s_Linux_Kernel_Code_Drop_Result_of_GPL_Violation

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Može link na članak gdje piše da je kod odbijen zbog kršenja GPLa?

Jer sam ja shvatio obrnuto, da su otvorili kod jer su prije kršili GPL, a otvaranjem više ne krše.

0 0 hvala 0
16 godina

MS i GPL :)))) -što onda  s FAT (FAT32) licencom?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako to da "zbuzanic" jos nije komentiro temu, pa spominje se MS?! :D :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tom69 kaže...

Može link na članak gdje piše da je kod odbijen zbog kršenja GPLa?

Jer sam ja shvatio obrnuto, da su otvorili kod jer su prije kršili GPL, a otvaranjem više ne krše.

i ja sam tako shvatio. netko je skužio da je MS koristio open source code u svojim vlasničkim driverima te da bi izbjegli tužbu, objavili su svoj driver pod GPLv2.  da mi je sad čuti šta stevo kaže o ovome. ovo će mu začepit usta neko vrijeme o žalopojkama kako linux koristi MS-ov vlasnički code. da je code odbijen, to nisam nigdje pročitao, ako netko zna više neka da link.

istina izgleda otprilike ovako:

The Linux Network Plumber was pleased to post his take on the origin of the problem and how the ball got rolling. And yes, he did “congratulate” Microsoft.

“Nice. Microsoft has released the Hyper-V drivers as GPLv2. I know was a hard step for Microsoft to take, since it means acknowledging GPL and respecting the Linux community. The releasing of the drivers is good news for users, developers, and in the end Microsoft as well. Like most GPL related actions, a lot of work was done behind the scenes to get the offending company into compliance,” he wrote in his blog yesterday.

“This saga started when one of the user’s on the Vyatta forum inquired about supporting Hyper-V network driver in the Vyatta kernel. A little googling found the necessary drivers, but on closer examination there was a problem. The driver had both open-source components which were under GPL, and statically linked to several binary parts. The GPL does not permit mixing of closed and open source parts, so this was an obvious violation of the license. Rather than creating noise, my goal was to resolve the problem, so I turned to Greg Kroah-Hartman,” he wrote. “Since Novell has a (too) close association with Microsoft, my expectation was that Greg could prod the right people to get the issue resolved.

“It took longer than expected, but finally Microsoft decided to do the right thing and release the drivers.”

http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=3433

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2009 13:34 (hrvooje).
16 godina
protjeran

E jesu neki naivni... Pa valjda ce microsoft pomoci linuxu da mu ovaj uzme jos koji dio kolaca. Taj kod je napravljen iz cisto sebicnih razloga.

Asto se tice linuxasa.. kako ono ide... "Neces valjda duvan sadti na mom polju?"

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

i ja sam tako shvatio. netko je skužio da je MS koristio open source code u svojim vlasničkim driverima te da bi izbjegli tužbu, objavili su svoj driver pod GPLv2.  da mi je sad čuti šta stevo kaže o ovome. ovo će mu začepit usta neko vrijeme o žalopojkama kako linux koristi MS-ov vlasnički code. da je code odbijen, to nisam nigdje pročitao, ako netko zna više neka da link.

Ako pogledaš nekoliko zadnjih članaka na tu tematiku koji su objavljeni na www.osnews.org, tam se govori o "code drop"-u.

E sad, dal se taj code drop dogodio kad je MS pokušao inicijalno uvaljati svoj driver (što je 99% slučaj), to je nije specificirano. Vjerujem da se više radi o šlamparaju od strane MSa, nedostatku vremena da se prouči GPL problematika/stignu rokovi ili slično, nego o pravoj namjeri da se krši GPL. Zanimljivo je da se prašina digla naknadno kad je sve već pofixano. Za to je više odgovorna Linux zajednica nego MS, i sam Linus T. je rekao par riječi na tu temu.

U konačnici, MS će imati driver koji će bolje surađivati kad je Linux guest virtualiziran pod MS Hyper-V hostom. Radi o nečem sličnom kao što su paravirtualizirani  "virtio" driveri za linux KVM Hypervizor (mreža i disk kontroler) koji poboljšavaju IO performanse guesta.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2009 14:38 (stef).
16 godina
neaktivan

Mislim da se taj "code drop" tj. "drop" u ovom kontekstu više koristi kao kad zrakoplov ide pa izbaci sanduk sa humanitarnom pomoći ili slično, tako je MS izbacio ovaj kod. Cool

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stef kaže...

Da, a VMWare to sve radi iz čistih altruističkih razloga. LOL - Braniš jednu kompaniju koju zanima profit, zbog druge? - Još bolje kad bi Microsoft tu ušao i bio konkurencija.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
16 godina
protjeran

To ti je isto kao kad je BUG sklopio ugovor sa microsoftom, a ovi im kao gratis poslali naxeema. Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Da, a VMWare to sve radi iz čistih altruističkih razloga. LOL - Braniš jednu kompaniju koju zanima profit, zbog druge? - Još bolje kad bi Microsoft tu ušao i bio konkurencija.

Nemam razloga braniti bilo koga, VMWare ionako drži 80-90% tržišta kad se radi o virtualizaciji na x86 platformi. Daleko su mi draži Xen, i osobito KVM :).

Al bitno je da se shvati zašto je M$ postao Linux kernel contributor, iako su do ne tako davno tvrdili da ima njihovog kôda u kernelu, da je to komunistički OS, financirali iza leđa SCO kad su ovi tužbama udarili na IBM, itd. :). Cijela stvar nema puno veze s Linux-om, već time da M$ želi postati daleko ozbiljniji igrač na polju x86 virtulizacije.

17 godina
neaktivan

Da, slažem se, ali mislim da je MS potreban na tržištu, da kao jaki igrač konkurira VMWareu.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
neaktivan
stef kaže...

Al bitno je da se shvati zašto je M$ postao Linux kernel contributor, iako su do ne tako davno tvrdili da ima njihovog kôda u kernelu, da je to komunistički OS, financirali iza leđa SCO kad su ovi tužbama udarili na IBM, itd. :). Cijela stvar nema puno veze s Linux-om, već time da M$ želi postati daleko ozbiljniji igrač na polju x86 virtulizacije.

It's all part of the game...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice