Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.022
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Stavljeno je na all.

15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ok,imam ovakav problem(copy pasteano sa jednog drugog foruma):

Alright i tried to install the proprietary drivers,and now the GUI is not working.

It is a state of emergency.

Can i repair it without reinstalling mandriva?

Lik mi je ovako odgovorio:

you mean you broke X ?
If so :

Code:
$ su
# cd /etc/X11
# cp xorg.conf.old xorg.conf
# reboot

a ja njemu ovako:

alright,somehow sometimes i make it into the GUI and force it to work,i found the folde root>etc>X11 but i don't know how to overwrite xorg.conf with with xorg.conf.old.I tried it with the terminal in root mode but it asked me overwrite 'xorg.conf'?

what should i type in?
dali vi znate rješenje?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ne ne, mislim da ja ipak mislim na Gallium3D, bilo je prije 20-ak ili više strana riječi o tome. Ne znam kak bi se izrazio (jer zapravo ne znam kaj radi), zato sam napisal povezuje, ali definitivno nisam mislio na wrapper ovaj...

EDIT: Uglavnom, bilo je riječi o native DirectX-u na Linuxu, to se samo sjećam...

Gallium3D je middleware direktno povezan sa grafickim hardverom koji prevodi TGSI kôd u graficke operacije na kartici. Graficki API pri tome umjesto da bude integriran u sâm driver, moze biti zaseban te slati graficke komande driveru putem univerzalnog TGSI jezika. Na taj nacin implementacija grafickog API-ja postaje puno laksa zato sto je neovisna o driveru i hardveru u pozadini.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
15 godina
odjavljen
rustweaver kaže...
1domagoj1 kaže...
Bla bla, hardcore linux juzeri talking

Uglavnom to je nešto badass što će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.{#}

I ♥ π ⇓ tu klikni :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2011 7:19 (bobica257).
14 godina
WackyZG kaže...
mario.L_hr kaže...

Instalirao sam Ubuntu Tweak, ubacio repozitorij, ali mi se ne pojavljuje firefox daily builds među softwareom, iako uredno vidim link do repozitorija s njim... Ne znam, jesam li opet nekaj zeznul ili sam slijep, ne vidim (tražio sam preko searcha, ali 0 bodova..)

Pokreni Ubuntu centar softwarea (ne Ubuntu Tweek), kod mene je sve na hrvatskom. Uglavnom on se nalazi kao posljednji po Programima.

Pod Nabavi software nalazi se Firefox Daily Builds (preskoći prva četiri izbora: Osigurao Ubuntu, Canonicalovi partneri, Za kupovinu i Neovisno). Odaberi njega i odradi što sam gore opisao.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 22:56 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Uglavnom to je nešto badassšto će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.{#}

Vazno je napomenuti da Gallium3D nema nikakve posebne veze sa Direct3D-om, zapravo je napravljen za lakse pisanje OpenGL drivera, ali je ispalo da se preko njega bilo koji drugi 3D API moze relativno lako implementirati.

Zasto stati na OpenGL-u i D3D-u, sto je sa Glideom? A nisu ni iskljucene mogucnosti kreiranja potpuno novih 3D API-ja.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
a ja njemu ovako:
alright,somehow sometimes i make it into the GUI and force it to work,i found the folde root>etc>X11 but i don't know how to overwrite xorg.conf with with xorg.conf.old.I tried it with the terminal in root mode but it asked me overwrite 'xorg.conf'?

what should i type in?
dali vi znate rješenje?

Ne kužim, kaj te točno muči? Pa kad te pita za overwrite (iako ne bi trebal, bar ne bez dodatnih switcheva), potvrdi i to bi trebalo biti to?

bobica257 kaže...
rustweaver kaže...
1domagoj1 kaže...

{#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
protjeran

Jutro ljudi!

Kako se spaja na AP preko WLANa u Terminalu?

Hvala!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
g12356 kaže...
a ja njemu ovako:

what should i type in?
dali vi znate rješenje?

Ne kužim, kaj te točno muči? Pa kad te pita za overwrite (iako ne bi trebal, bar ne bez dodatnih switcheva), potvrdi i to bi trebalo biti to?

bobica257 kaže...
rustweaver kaže...
1domagoj1 kaže...

{#}

da,ali ja neznam koja je komanda za yes,tj. za potvrdu...

16 godina
neaktivan

Mozda se cini n00bovsko pitanje, ali nikako ne mogu uhvatiti WLAN mrezu na Linuxu. Naime, prije sam imao Mint, sad Ubuntu (dual boot), i uopce mi ne hvata ikakav Wlan. Iako mi upali Wlan na laptopu, nigdje mi se pise dostupnost Wlana (to bi trebalo u Ubuntu pisati gore di je ikonica za mrezu, ne?). Mozda je do drivera? Jer sam sve instalirao sto mi je ponudio, kako da onda nadjem drivere? Citao sam da se Linux bas i ne slaze sa Broadcom om, a moj HP 6735b to ima. E to mogu nekako rijesiti?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
bobica257 kaže...

Uglavnom to je nešto badassšto će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.{#}

Vazno je napomenuti da Gallium3D nema nikakve posebne veze sa Direct3D-om, zapravo je napravljen za lakse pisanje OpenGL drivera, ali je ispalo da se preko njega bilo koji drugi 3D API moze relativno lako implementirati.

Zasto stati na OpenGL-u i D3D-u, sto je sa Glideom? A nisu ni iskljucene mogucnosti kreiranja potpuno novih 3D API-ja.

@bobica

Ne DirectX-a nego Direct3D-a 10 i 11 - state tracker postoji, ali niti jedan pipe (driver) još ne implementira sučelje. DirectX uključuje biblioteke za i/o operacije (DirectInput), zvuk (DirectSound), ..., pored 3D (Direct3D) biblioteka.

@rustweaver

Implementirati se mogu ne samo 3D APIji, nego bilo kakav API koji radi sa grafičkim hardwareom - 2D, 3D, video - primjerice exa za akceleraciju 2D operacija, mesa za OpenGL, egl za OpenGL ES, xorg za akceleraciju dijelova X11 sučelja, uključujući XVideo, a postoji i inicijalni state tracker za VDPAU (nažalost neupotrebljiv - radi samo vdpauinfo). Trenutni status pojedinih pipeova (u grafičkim driverima) i state trackera može se vidjeti ovdje.

Što se tiče glidea, nedavno je Blaž Tomažič predložio izradu glide state trackera (u svrhu izrade diplomskog rada), ali mu je Brian Paul, jedan od developera odgovorio da to ne bi bio dobar projekt:

• The Glide API and 3dfx hardware is lacking in a number of areas, particularly shaders. Gallium was intended for newer hardware so it wouldn't be a good fit for this older technology.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2011 12:23 (hrx).
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Sestra mi ima komp koji joj sluzi samo za surfanje, slusanje galzbe itd. Uglavon, tipicno zenski.

Sada mi je sinulo da joj stavim Linux na komp. Kazu da je dobar za surfanje i ostalo.

Kako sada ide instalacija itd.? Dali postoji neki kao "Virtual Linux" da ga isprobam da vidim kakav je?

Dali je 1GB rama dovoljno za naromalan rad?

Turbo is my heart, nos is my blood and cars are my life! .. That's Low Life !
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ubaci snimljeni medij (naravno, skini normalan LiveCD, desktop, x86, torrent, iso snimaj na najnižoj brzini) i upali...

ubuntu.hr ili čekout na distrowatchu... (ili utipkaš u google..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2011 12:45 (ihush).
14 godina
Dac kaže...

Mozda se cini n00bovsko pitanje, ali nikako ne mogu uhvatiti WLAN mrezu na Linuxu. Naime, prije sam imao Mint, sad Ubuntu (dual boot), i uopce mi ne hvata ikakav Wlan. Iako mi upali Wlan na laptopu, nigdje mi se pise dostupnost Wlana (to bi trebalo u Ubuntu pisati gore di je ikonica za mrezu, ne?). Mozda je do drivera? Jer sam sve instalirao sto mi je ponudio, kako da onda nadjem drivere? Citao sam da se Linux bas i ne slaze sa Broadcom om, a moj HP 6735b to ima. E to mogu nekako rijesiti?

Možda ti pomogne ovo.

17 godina
neaktivan
Gman kaže...

Pozdrav svima!

Sestra mi ima komp koji joj sluzi samo za surfanje, slusanje galzbe itd. Uglavon, tipicno zenski.

Sada mi je sinulo da joj stavim Linux na komp. Kazu da je dobar za surfanje i ostalo.

Kako sada ide instalacija itd.? Dali postoji neki kao "Virtual Linux" da ga isprobam da vidim kakav je?

Dali je 1GB rama dovoljno za naromalan rad?

A šta drugo i možeš raditi na kompu osim toga što si nabrojao i igranja.

Linux nije samo za surfanje i ostalo.

Skini si Linux Mint i snimi ISO na CD pa u bios-u odaberi da ti boota sa CD-a i onda imaš opciju 'Try Linux Mint' i onda ti se pokrene sa CD-a pa možeš vidjeti kakav je bez da nešto sje... na kompu.

1 GB Ram-a je dovoljno i za Windows 7 a kamoli linux.

16 godina
neaktivan

Koje sve verzije Linuxa postoje?

Prednosti, mane?

Turbo is my heart, nos is my blood and cars are my life! .. That's Low Life !
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gman kaže...

Prednosti, mane?

Pogledaj ovdje.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

da,ali ja neznam koja je komanda za yes,tj. za potvrdu...

Pa... Slovo "y" i onda lupiš enter. XD

Gman kaže...

Prednosti, mane?

Distre.

Nema tu prednosti, mana, to je sve stvar osobnog izbora. Osim ajde, postoje "teže" distre, tipa Arch, Gentoo gdje cijeli sustav sam konfiguiraš, kompajliraš itd., te postoje "lakše" distre, tipa Mint, Ubuntu gdje apsolutno sve dođe instalirano, sve kaj trebaš napraviti je 7 puta kliknuti Next (eventualno ručno particionirati disk ako želiš). Sve ostalo se svodi na izbor. Zapravo, za krajnjeg običnog korisnika nije ništa drugo osim izgleda grafičkog sučelja niti bitno, tak da ti izbor pada jedino na to jel ti se više sviđa Gnome, KDE, LXDE, XFCE ili neki deseti desktop environment. A to ti nitko ne može preporučiti, jedino da sam isprobaš. Neko preferira KDE, netko ga mrzi (recimo ja :P), netko preferira Gnome, netko ga mrzi... Tak da, skini fino par distri (ali s različitim desktop environmentima, kažem ti, krajnji sustav većini ljudi nije niti bitan previše), zaprži na CD-e (Live CD) i jednu po jednu fino bootaj i igraj se. Koja ti se najviše sviđa nju stavi. Preporuka je naravno uvijek Ubuntu i njegovi derivati zbog najveće popularnosti i najveće korisničke baze...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
odjavljen
A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Kao što kaže naxeem, a ispod njega i nidjo123 nemaš apsolutno nikakve bojazni. Malo više o toj materiji:

http://oreilly.com/catalog/osfreesoft/book/

Ne znam da li je to cijela knjiga, znaš di ju naći (u knjižnicama/knjižarama, naravno :P).

EDIT: Je, cijela je dostupna, pod Creative Commons licencom je.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2011 20:34 (1domagoj1).
15 godina
protjeran

Večer drugovi!

Neam vremena da vam ispričam cijelu priču... pa...

Kako da s Live-CDa Ubuntua 10.04 LTS pristup nekim datotekama koje imaju zabranjeno čitanje...

Te datoteke moram kopirat na Windows particiju, jer mi je to backup.

Hvala!!

haha... ne ozbiljno sad.... haha... ne ozbiljno sad....
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 20:16 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
beno101 kaže...

Večer drugovi!

Kako da s Live-CDa Ubuntua 10.04 LTS pristup nekim datotekama koje imaju zabranjeno čitanje...

Hvala!!

Možda ovo pomogne? http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/use-ubuntu-live-cd-to-backup-files-from-your-dead-windows-computer/

15 godina
protjeran
WackyZG kaže...
beno101 kaže...

Večer drugovi!

Hvala!!

Možda ovo pomogne? http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/use-ubuntu-live-cd-to-backup-files-from-your-dead-windows-computer/

Mislim da nije to to.

17 godina
neaktivan

U terminal "sudo nautilus".

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Večer drugovi!

Hvala!!

gksudo nautilus

15 godina
protjeran
nedIm kaže...

U terminal "sudo nautilus".

Hvala ti majstore.

Da ima gumb 100 HVALA kliknuo bi ga...

16 godina

Ježi ga... još sam "friški" u Linuxu, a i pitanje koje si mi postavio mi je zazvučalo kao da ti se događa to na što sam ti dao link. Bitno da si uspio. {#}{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Gman kaže...

Prednosti, mane?

Pogledaj ovdje.

Procjenjuje se da postoji oko 700 verzija Linuxa,isto tako se procjenjuje da postoji oko 800 poznatih Linux virusa,to ti je znači 1.1 virus po jednoj Linux verziji.

14 godina
neaktivan
Vec sam prije imao problema sa istim, dakle kad priklljucim externi hdd izbaci mi kao Cannot mount volume, prijavim se kao root i upisem neka sranja koja mi details prozor izbaci no i dalje ne prestaje. :S :S
nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
joannain kaže...
Vec sam prije imao problema sa istim, dakle kad priklljucim externi hdd izbaci mi kao Cannot mount volume, prijavim se kao root i upisem neka sranja koja mi details prozor izbaci no i dalje ne prestaje. :S :S

Probaj iz terminala.

I am awesome.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice