Stavljeno je na all.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ok,imam ovakav problem(copy pasteano sa jednog drugog foruma):
Alright i tried to install the proprietary drivers,and now the GUI is not working.
It is a state of emergency.
Can i repair it without reinstalling mandriva?
Lik mi je ovako odgovorio:
you mean you broke X ?
If so :
Code:
$ su
# cd /etc/X11
# cp xorg.conf.old xorg.conf
# reboot
a ja njemu ovako:
what should i type in?
Ne ne, mislim da ja ipak mislim na Gallium3D, bilo je prije 20-ak ili više strana riječi o tome. Ne znam kak bi se izrazio (jer zapravo ne znam kaj radi), zato sam napisal povezuje, ali definitivno nisam mislio na wrapper ovaj...
EDIT: Uglavnom, bilo je riječi o native DirectX-u na Linuxu, to se samo sjećam...
Gallium3D je middleware direktno povezan sa grafickim hardverom koji prevodi TGSI kôd u graficke operacije na kartici. Graficki API pri tome umjesto da bude integriran u sâm driver, moze biti zaseban te slati graficke komande driveru putem univerzalnog TGSI jezika. Na taj nacin implementacija grafickog API-ja postaje puno laksa zato sto je neovisna o driveru i hardveru u pozadini.
Uglavnom to je nešto badass što će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.
Instalirao sam Ubuntu Tweak, ubacio repozitorij, ali mi se ne pojavljuje firefox daily builds među softwareom, iako uredno vidim link do repozitorija s njim... Ne znam, jesam li opet nekaj zeznul ili sam slijep, ne vidim (tražio sam preko searcha, ali 0 bodova..)
Pokreni Ubuntu centar softwarea (ne Ubuntu Tweek), kod mene je sve na hrvatskom. Uglavnom on se nalazi kao posljednji po Programima.
Pod Nabavi software nalazi se Firefox Daily Builds (preskoći prva četiri izbora: Osigurao Ubuntu, Canonicalovi partneri, Za kupovinu i Neovisno). Odaberi njega i odradi što sam gore opisao.
Uglavnom to je nešto badassšto će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.
Vazno je napomenuti da Gallium3D nema nikakve posebne veze sa Direct3D-om, zapravo je napravljen za lakse pisanje OpenGL drivera, ali je ispalo da se preko njega bilo koji drugi 3D API moze relativno lako implementirati.
Zasto stati na OpenGL-u i D3D-u, sto je sa Glideom? A nisu ni iskljucene mogucnosti kreiranja potpuno novih 3D API-ja.
what should i type in?
Ne kužim, kaj te točno muči? Pa kad te pita za overwrite (iako ne bi trebal, bar ne bez dodatnih switcheva), potvrdi i to bi trebalo biti to?
Jutro ljudi!
Kako se spaja na AP preko WLANa u Terminalu?
Hvala!
what should i type in?
Ne kužim, kaj te točno muči? Pa kad te pita za overwrite (iako ne bi trebal, bar ne bez dodatnih switcheva), potvrdi i to bi trebalo biti to?
da,ali ja neznam koja je komanda za yes,tj. za potvrdu...
Mozda se cini n00bovsko pitanje, ali nikako ne mogu uhvatiti WLAN mrezu na Linuxu. Naime, prije sam imao Mint, sad Ubuntu (dual boot), i uopce mi ne hvata ikakav Wlan. Iako mi upali Wlan na laptopu, nigdje mi se pise dostupnost Wlana (to bi trebalo u Ubuntu pisati gore di je ikonica za mrezu, ne?). Mozda je do drivera? Jer sam sve instalirao sto mi je ponudio, kako da onda nadjem drivere? Citao sam da se Linux bas i ne slaze sa Broadcom om, a moj HP 6735b to ima. E to mogu nekako rijesiti?
Uglavnom to je nešto badassšto će nam omogučiti igranje DirectX-a na Linuxu u bližoj budučnosti.
Vazno je napomenuti da Gallium3D nema nikakve posebne veze sa Direct3D-om, zapravo je napravljen za lakse pisanje OpenGL drivera, ali je ispalo da se preko njega bilo koji drugi 3D API moze relativno lako implementirati.
Zasto stati na OpenGL-u i D3D-u, sto je sa Glideom? A nisu ni iskljucene mogucnosti kreiranja potpuno novih 3D API-ja.
@bobica
Ne DirectX-a nego Direct3D-a 10 i 11 - state tracker postoji, ali niti jedan pipe (driver) još ne implementira sučelje. DirectX uključuje biblioteke za i/o operacije (DirectInput), zvuk (DirectSound), ..., pored 3D (Direct3D) biblioteka.
@rustweaver
Implementirati se mogu ne samo 3D APIji, nego bilo kakav API koji radi sa grafičkim hardwareom - 2D, 3D, video - primjerice exa za akceleraciju 2D operacija, mesa za OpenGL, egl za OpenGL ES, xorg za akceleraciju dijelova X11 sučelja, uključujući XVideo, a postoji i inicijalni state tracker za VDPAU (nažalost neupotrebljiv - radi samo vdpauinfo). Trenutni status pojedinih pipeova (u grafičkim driverima) i state trackera može se vidjeti ovdje.
Što se tiče glidea, nedavno je Blaž Tomažič predložio izradu glide state trackera (u svrhu izrade diplomskog rada), ali mu je Brian Paul, jedan od developera odgovorio da to ne bi bio dobar projekt:
- The Glide API and 3dfx hardware is lacking in a number of areas, particularly shaders. Gallium was intended for newer hardware so it wouldn't be a good fit for this older technology.
Pozdrav svima!
Sestra mi ima komp koji joj sluzi samo za surfanje, slusanje galzbe itd. Uglavon, tipicno zenski.
Sada mi je sinulo da joj stavim Linux na komp. Kazu da je dobar za surfanje i ostalo.
Kako sada ide instalacija itd.? Dali postoji neki kao "Virtual Linux" da ga isprobam da vidim kakav je?
Dali je 1GB rama dovoljno za naromalan rad?
Ubaci snimljeni medij (naravno, skini normalan LiveCD, desktop, x86, torrent, iso snimaj na najnižoj brzini) i upali...
ubuntu.hr ili čekout na distrowatchu... (ili utipkaš u google..)
Mozda se cini n00bovsko pitanje, ali nikako ne mogu uhvatiti WLAN mrezu na Linuxu. Naime, prije sam imao Mint, sad Ubuntu (dual boot), i uopce mi ne hvata ikakav Wlan. Iako mi upali Wlan na laptopu, nigdje mi se pise dostupnost Wlana (to bi trebalo u Ubuntu pisati gore di je ikonica za mrezu, ne?). Mozda je do drivera? Jer sam sve instalirao sto mi je ponudio, kako da onda nadjem drivere? Citao sam da se Linux bas i ne slaze sa Broadcom om, a moj HP 6735b to ima. E to mogu nekako rijesiti?
Možda ti pomogne ovo.
Pozdrav svima!
Sestra mi ima komp koji joj sluzi samo za surfanje, slusanje galzbe itd. Uglavon, tipicno zenski.
Sada mi je sinulo da joj stavim Linux na komp. Kazu da je dobar za surfanje i ostalo.
Kako sada ide instalacija itd.? Dali postoji neki kao "Virtual Linux" da ga isprobam da vidim kakav je?
Dali je 1GB rama dovoljno za naromalan rad?
A šta drugo i možeš raditi na kompu osim toga što si nabrojao i igranja.
Linux nije samo za surfanje i ostalo.
Skini si Linux Mint i snimi ISO na CD pa u bios-u odaberi da ti boota sa CD-a i onda imaš opciju 'Try Linux Mint' i onda ti se pokrene sa CD-a pa možeš vidjeti kakav je bez da nešto sje... na kompu.
1 GB Ram-a je dovoljno i za Windows 7 a kamoli linux.
Koje sve verzije Linuxa postoje?
Prednosti, mane?
Prednosti, mane?
Pogledaj ovdje.
da,ali ja neznam koja je komanda za yes,tj. za potvrdu...
Pa... Slovo "y" i onda lupiš enter. XD
Prednosti, mane?
Distre.
Nema tu prednosti, mana, to je sve stvar osobnog izbora. Osim ajde, postoje "teže" distre, tipa Arch, Gentoo gdje cijeli sustav sam konfiguiraš, kompajliraš itd., te postoje "lakše" distre, tipa Mint, Ubuntu gdje apsolutno sve dođe instalirano, sve kaj trebaš napraviti je 7 puta kliknuti Next (eventualno ručno particionirati disk ako želiš). Sve ostalo se svodi na izbor. Zapravo, za krajnjeg običnog korisnika nije ništa drugo osim izgleda grafičkog sučelja niti bitno, tak da ti izbor pada jedino na to jel ti se više sviđa Gnome, KDE, LXDE, XFCE ili neki deseti desktop environment. A to ti nitko ne može preporučiti, jedino da sam isprobaš. Neko preferira KDE, netko ga mrzi (recimo ja :P), netko preferira Gnome, netko ga mrzi... Tak da, skini fino par distri (ali s različitim desktop environmentima, kažem ti, krajnji sustav većini ljudi nije niti bitan previše), zaprži na CD-e (Live CD) i jednu po jednu fino bootaj i igraj se. Koja ti se najviše sviđa nju stavi. Preporuka je naravno uvijek Ubuntu i njegovi derivati zbog najveće popularnosti i najveće korisničke baze...
Linuxaši, molio bih vas da škicnete na ovo pitanje. Tnx unaprijed ;)
Linuxaši, molio bih vas da škicnete na ovo pitanje. Tnx unaprijed ;)
http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/bsa-trenira-inspektore/11905.aspx?page=0&jumpto=1750275&sort=asc&view=flat
Kao što kaže naxeem, a ispod njega i nidjo123 nemaš apsolutno nikakve bojazni. Malo više o toj materiji:
http://oreilly.com/catalog/osfreesoft/book/
Ne znam da li je to cijela knjiga, znaš di ju naći (u knjižnicama/knjižarama, naravno :P).
EDIT: Je, cijela je dostupna, pod Creative Commons licencom je.
Večer drugovi!
Neam vremena da vam ispričam cijelu priču... pa...
Kako da s Live-CDa Ubuntua 10.04 LTS pristup nekim datotekama koje imaju zabranjeno čitanje...
Te datoteke moram kopirat na Windows particiju, jer mi je to backup.
Hvala!!
Večer drugovi!
Kako da s Live-CDa Ubuntua 10.04 LTS pristup nekim datotekama koje imaju zabranjeno čitanje...
Hvala!!
Možda ovo pomogne? http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/use-ubuntu-live-cd-to-backup-files-from-your-dead-windows-computer/
Večer drugovi!
Hvala!!
Možda ovo pomogne? http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/use-ubuntu-live-cd-to-backup-files-from-your-dead-windows-computer/
Mislim da nije to to.
U terminal "sudo nautilus".
Večer drugovi!
Hvala!!
gksudo nautilus
U terminal "sudo nautilus".
Hvala ti majstore.
Da ima gumb 100 HVALA kliknuo bi ga...
Ježi ga... još sam "friški" u Linuxu, a i pitanje koje si mi postavio mi je zazvučalo kao da ti se događa to na što sam ti dao link. Bitno da si uspio.
Prednosti, mane?
Pogledaj ovdje.
Procjenjuje se da postoji oko 700 verzija Linuxa,isto tako se procjenjuje da postoji oko 800 poznatih Linux virusa,to ti je znači 1.1 virus po jednoj Linux verziji.
Probaj iz terminala.