Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.849
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav ljudi!

Odlučio sam se na strašan pothvat.

Instalirat ću Arch Linux. {#}

Uglavnom, mogu li ga instalirati u Dual Bootu s Windowsima i kako?

Hvala i još jednom pozdrav!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Mozes u dualbootu bez problema.

Par pitanja prije:

• Koliko se razumijes u particioniranje diskova pod linuxom?
  • Koristis li WLAN ili ethernet za pristup modemu/internetu?
  • Koliko dobro poznas svoj hardver (WIFI driveri, driveri od graficke i sl.?

Ako nisi siguran, probaj prvo s virtualnom masinom (VirtualBox, VMware, Virtual PC...)

I na kraju, ali najbitnije, citaj ArchWiki, pogotovo Beginners' Guide!!!

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
16 godina
neaktivan
Naravno da možeš.neznam točno kako,preporučam pa to pogledaš na web stranici distribucije koju želiš instalirati.
15 godina
protjeran
D4RKL1NG kaže...

Mozes u dualbootu bez problema.

Par pitanja prije:

• Koliko se razumijes u particioniranje diskova pod linuxom?
  • Koristis li WLAN ili ethernet za pristup modemu/internetu?
  • Koliko dobro poznas svoj hardver (WIFI driveri, driveri od graficke i sl.?

Ako nisi siguran, probaj prvo s virtualnom masinom (VirtualBox, VMware, Virtual PC...)

I na kraju, ali najbitnije, citaj ArchWiki, pogotovo Beginners' Guide!!!

1. točka: dovoljno dobro

2. točka: koristim WLAN i da, znam da je teže malo se spojit

3. točke: dovoljno

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
17 godina
neaktivan

Dovoljno, haha. {#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
joannain kaže...
VLC does not support the audio or video format "mp4v". Unfortunately there is no way for you to fix this.

ovo mi javlja kad zelim pokrenuti film u vlc playeru, koji codeci fale, sta treba instalirati

?????

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
17 godina
neaktivan

Na kompu koristim Linux Mint 10 i od danas imam problema u vezi updatea. Kad otvorim upravitelj nadogradnjama (update manager) i kad počne provjeravati za nove pakete samo izbaci ovaj prozor:

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam siguran što Mint koristi, dali Ubuntuove reppoe, ali provjeri što se nalazi u /etc/apt/sources.list

Ako koristi vlastite reppoe, onda makni sve linije koje sadrže Maverick (ubuntu).

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
joannain kaže...
joannain kaže...
VLC does not support the audio or video format "mp4v". Unfortunately there is no way for you to fix this.

ovo mi javlja kad zelim pokrenuti film u vlc playeru, koji codeci fale, sta treba instalirati

Preimenuj datoteku u "mp4" (standardni mp4) ili "m4v" (Apple mp4) i pokušaj ponovo. Ukoliko je datoteka zaštićena DRM-om (m4v), VLC ju neće prikazati.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2011 20:10 (hrx).
16 godina
neaktivan

Kako u Ubuntu maknuti autentifikaciju i password?

Googlanjem sam našao par načina, ali s niti jednim nisam uspio...

Npr. želim instalirati neku aplikaciju, pita me za autentifikaciju-kako to riješiti da me to više ne pita?

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Gunner_V kaže...

Kako u Ubuntu maknuti autentifikaciju i password?

Googlanjem sam našao par načina, ali s niti jednim nisam uspio...

Npr. želim instalirati neku aplikaciju, pita me za autentifikaciju-kako to riješiti da me to više ne pita?

Nikako. Nije to windows.

Za početak predlažem ubuntu dokumentaciju -> Od početka. Vjeruj mi a tvoje dobro.

Drago mi je.
17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Nisam siguran što Mint koristi, dali Ubuntuove reppoe, ali provjeri što se nalazi u /etc/apt/sources.list

Ako koristi vlastite reppoe, onda makni sve linije koje sadrže Maverick (ubuntu).

Nisam ništa micao a danas se sve normalno ponaša.

14 godina
protjeran

Vjerojatno su Ubuntu serveri bili offline neko vrijeme.

Drago mi je.

1 0 hvala 0
16 godina

Jučer sam instalirao Ubuntu 10.10, te sam htio instalirati Firefox 4 putem ovih uputa, ali kada god upišem drugu naredbu, za dodavanje repozitorija, javi mi da nema pristup floderu gdje se nalaze repozitoriji i da ne može spremiti repozitorij. Mislio sam da je možda zbog toga što su mi se u tom trenutku skidali updaetovi, pa sam pustio da završi, resetirao, probao ponovno, ali mi se opet ista stvar događa. Kako riješti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
WackyZG kaže...

Jučer sam instalirao Ubuntu 10.10, te sam htio instalirati Firefox 4 putem ovih uputa, ali kada god upišem drugu naredbu, za dodavanje repozitorija, javi mi da nema pristup floderu gdje se nalaze repozitoriji i da ne može spremiti repozitorij. Mislio sam da je možda zbog toga što su mi se u tom trenutku skidali updaetovi, pa sam pustio da završi, resetirao, probao ponovno, ali mi se opet ista stvar događa. Kako riješti?

Jesi upisivao i onaj "sudo" dio komandog retka iz uputa?

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
17 godina
neaktivan
WackyZG kaže...

skini ovdje i raspakiraj u neki folder (npr. kako kaže u tekstu u /home/username/Desktop(firefox4beta) i onda samo napraviš shortcut, a ne pokretati skriptu, upravo onako kako piše u tekstu. 

*podsjetnik samom sebi: kako mi je evolution mail klijent, organizator i zapisnik evo načina kako u gnomeu pod ubuntu promijeniti da tjedan u kalendaru počinje ponedjeljkom ( prije je bila nedjelja i to me baš smetalo)

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina
hrvooje kaže...
WackyZG kaže...

skini ovdje i raspakiraj u neki folder (npr. kako kaže u tekstu u /home/username/Desktop(firefox4beta) i onda samo napraviš shortcut, a ne pokretati skriptu, upravo onako kako piše u tekstu. 

*podsjetnik samom sebi: kako mi je evolution mail klijent, organizator i zapisnik evo načina kako u gnomeu pod ubuntu promijeniti da tjedan u kalendaru počinje ponedjeljkom ( prije je bila nedjelja i to me baš smetalo)

Tnx na odgovoru. Update će normalno raditi ili ću morati ručno skidati dok ne dođe službena verzija?

@ kvark: Jesam, uredno sam sve sa sudo radio, ali mi nikako nije htio skinuti repozitorij. Sada kad dođem doma napraviti ću ovako kako mi je hrvooje rekao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2011 10:44 (WackyZG).
14 godina
WackyZG kaže...
hrvooje kaže...
WackyZG kaže...

Tnx na odgovoru. Update će normalno raditi ili ću morati ručno skidati dok ne dođe službena verzija?

@ kvark: Jesam, uredno sam sve sa sudo radio, ali mi nikako nije htio skinuti repozitorij. Sada kad dođem doma napraviti ću ovako kako mi je hrvooje rekao.

A da pokušaš korištenjem Ubuntu Tweeka. Pod izvorima sam vidio, barem mi se tako čini, i Firefox beta izdanja. Zakvačiš i refrešaš te nakon toga instaliraš (tako bi trebalo ići, nisma isprobao).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
WackyZG kaže...

Ako ništa drugo, možeš probati sa

sudo su

To će te ulogirati kao root-a (pa se ovo baš ne preporučuje) i onda probaj sve te naredbe ukucavati (ovaj put to ide bez sudo-a - jer si već root). Meni se dogodilo da me je sudo jednom iznevjerio i dan danas mi nije jasno, napisao sam neku skriptu i nekim stjecajem okolnosti, ne znam više, sa sudo, bez sudo, kak sam ju već pokrenuo, da skratim priču, od svih fajlova koje je generirala, jedan nisam mogao obrisati, kolko god ja puta probal sa sudo. Dok naravno, pod root accountom sam to bez problem obrisao.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

sudo su

To će te ulogirati kao root-a (pa se ovo baš ne preporučuje) i onda probaj sve te naredbe ukucavati (ovaj put to ide bez sudo-a - jer si već root). Meni se dogodilo da me je sudo jednom iznevjerio i dan danas mi nije jasno, napisao sam neku skriptu i nekim stjecajem okolnosti, ne znam više, sa sudo, bez sudo, kak sam ju već pokrenuo, da skratim priču, od svih fajlova koje je generirala, jedan nisam mogao obrisati, kolko god ja puta probal sa sudo. Dok naravno, pod root accountom sam to bez problem obrisao.

To ti je bio 100% problem kako je file bio chmod-an.

Drago mi je.
14 godina
neaktivan
zasto mi se lapotop nece da ugasi koristim sled 11?? cekao sam i par sati, i nista, pa ga trebam hardverski utrnit. ??
nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
mario.L_hr kaže...
WackyZG kaže...
hrvooje kaže...
WackyZG kaže...

A da pokušaš korištenjem Ubuntu Tweeka. Pod izvorima sam vidio, barem mi se tako čini, i Firefox beta izdanja. Zakvačiš i refrešaš te nakon toga instaliraš (tako bi trebalo ići, nisma isprobao).

Sad sam doma i upravo sam instalirao Minefield 4.0b13pre (2011-03-03). Procedura koju sam koristio je:

Ubuntu Tweek -- Centar izvora -- Uključiti Firefox Daily Builds -- refresh centra izvora (tražiti će password) i odklikaj sve do kraja.

Zatim sam pokrenuo:

Ubuntu Centar Softwarea -- Firefox Daily Builds -- Instaliraj sve Transitional package from 3.7 to 4.0 (opet passwordi i sve što ide).

Uz osnovni FF (održavan od strane Ububtu tima) pod internetom se pojavi i Minefield 4.0. Pošto sam izvor uključio u bazu, pojavom nove verzije ista će biti instalirana putem update-a. Dobra fora je što uz 4 ostaje aktivna i prethodna stabilna verzija.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

To ti je bio 100% problem kako je file bio chmod-an.

Pa daaaa... Fak, sad se sjećam, chmodal sam file u skripti. Vrlo vjerojatno je to, ne mogu vjerovat kak sam to s uma smetnul. Joj, još samo da iskopam tu skriptu negde ak ju još imam na kompjuteru...

17 godina

Sad neznam da li je do postavki linux-a ili nešto drugo, ali ovako. Imam Mint (9-tku) i svn server gore na njemu. Kada netko sa drugog računala(bilo linux, windows) pokuša se spojiti na svn, javlja mu da je "Host unavailable". Nakon što napravim ping prema toj mašini, nekih 2 minute ta mašina vidi moju i može normalno pristupiti svn-u, nakon toga opet sve po starom (moram opet pingat tu mašinu)

Pretpostavljam da je negdje postavljen sleep za wlan adapter (da zaboravio sam napomenuti da je to na laptopu), ali ne mogu naći gdje. Da li možda netko zna, ili je imao sličan problem.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jel netko probao Gallium3D driver. navodno će u ubuntu 11.04 ovo biti defaultni open driver. ja probao, al sam imao problema pri pokretanju wine-a. cijeli ekran poblesavi. lako se vrati, samo pročitati upute.  ostalo radi ok, al dal je brži ne znam. nisam testirao dovoljno

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 14:31 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

jel netko probao Gallium3D driver. navodno će u ubuntu 11.04 ovo biti defaultni open driver. ja probao, al sam imao problema pri pokretanju wine-a. cijeli ekran poblesavi. lako se vrati, samo pročitati upute.  ostalo radi ok, al dal je brži ne znam. nisam testirao dovoljno

Jel to onaj koji nekaj povezuje DirectX sa OpenGL-om ili tak nekaj? Zaboravil sam...

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

Jel to onaj koji nekaj povezuje DirectX sa OpenGL-om ili tak nekaj? Zaboravil sam...

Kolko ja znam, wrapper koji povezuje GL i DX je WineD3D

I am awesome.
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Kolko ja znam, wrapper koji povezuje GL i DX je WineD3D

Ne ne, mislim da ja ipak mislim na Gallium3D, bilo je prije 20-ak ili više strana riječi o tome. Ne znam kak bi se izrazio (jer zapravo ne znam kaj radi), zato sam napisal povezuje, ali definitivno nisam mislio na wrapper ovaj...

EDIT: Uglavnom, bilo je riječi o native DirectX-u na Linuxu, to se samo sjećam...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 16:09 (1domagoj1).
16 godina
mario.L_hr kaže...
mario.L_hr kaže...
WackyZG kaže...
hrvooje kaže...
WackyZG kaže...

Sad sam doma i upravo sam instalirao Minefield 4.0b13pre (2011-03-03). Procedura koju sam koristio je:

Ubuntu Tweek -- Centar izvora -- Uključiti Firefox Daily Builds -- refresh centra izvora (tražiti će password) i odklikaj sve do kraja.

Zatim sam pokrenuo:

Ubuntu Centar Softwarea -- Firefox Daily Builds -- Instaliraj sve Transitional package from 3.7 to 4.0 (opet passwordi i sve što ide).

Uz osnovni FF (održavan od strane Ububtu tima) pod internetom se pojavi i Minefield 4.0. Pošto sam izvor uključio u bazu, pojavom nove verzije ista će biti instalirana putem update-a. Dobra fora je što uz 4 ostaje aktivna i prethodna stabilna verzija.

Instalirao sam Ubuntu Tweak, ubacio repozitorij, ali mi se ne pojavljuje firefox daily builds među softwareom, iako uredno vidim link do repozitorija s njim... Ne znam, jesam li opet nekaj zeznul ili sam slijep, ne vidim (tražio sam preko searcha, ali 0 bodova..)

16 godina

@ WackyZG, filter (All, canonical itd.)?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice