Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.388
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Johanan kaže...
Da, samo 32bit mogu instalirati.

Tvoj tablet dolazi s Win8, dakle UEFI je u igri. Proizvođač odlučuje što će staviti na ploči, hoće li dopustiti 'legacy' ili samo UEFI ili kombinaciju, hoćeš li moći ugasiti secure boot, fast boot? Dakle, Acer odlučuje možeš li tu staviti išta osim Win8. Jesi li probao pri paljenju na Vol- pa u UEFI-ju isključiti secure boot? 

http://community.acer.com/t5/2013-Archives/W510-USB-Boot-Install-alternate-OS-take-and-restore-image/td-p/97483/page/2

*Probao Kubuntu nakon godinu dana. Otvorim dolphin i pokusam kopirati 10-ak GB s diska na dijeljeni disk preko sambe u split view-u kad ono u pola kopiranja error, nakon 15 minuta kopiranja

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=353195

Pa onda ubodem usb stick, a on mi za pisanje trazi admin prava ili da unosim svakog proizvodjaca u udev. Onda wifi driver radi u live modu, a kad se instalira moras imat zicu, da bi upgrade-ao. 

http://askubuntu.com/questions/626642/how-to-install-broadcom-wireless-drivers-offline/756388#756388 Offline instalacija s usb sticka ne pomaze, jer Kubuntu nema gcc po defaultu instaliran

.. i tako dalje

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.4.2016 0:37 (hrvooje).
10 godina
I tako to ide 😊 apsurd za apsurdom i redikulozne restrikcije na svakom koraku. Mislim, zar je takav problem sto zelim Linux na tabletu, a nikako ne ide? Kupis komp i onda ne mozes s njime sto hoces 😒
P.S. I da, iskljucio sam Secure Boot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Na kaj pohranjuje podatke taj tvoj tablet ?

Pitam to jer sam ponekad naletio na situaciju da ploca ne boota usb ili je bios kočio igru. Tada sam jednostavno izvadio hdd iz tog kompa i na drugom kompu odradio installaciju na taj hdd i onda vratio hdd u prvi pc. Na tablet mozes i puknuti oem instalaciju tako da iso jednostavno raspakiiras, ali ti treba drugi komp kojim ces iso unijeti na tablet za slucaj da tablet ima neki flash za pohranu pa ga nemreš isčupat van...

0 0 hvala 0
10 godina
Ne moze se izvaditi jer ima 64gb flash memorije.
Razmisljao sam isprobati da uzmem eksterni cd/dvd pogon pa da probam sprziti na to i ucitati.
Ili da kontaktiram preko maila Canonical ili Acer pa da posalju upute kako to napraviti. To su mi neke od ideja, zasad. Ili ako ima netko od linuxasa da se kuzi pa mu ostavim tablet da to sredi 😊
11 godina
protjeran
Gore sam ti objasnio situaciju u slucaju nemogucnosti vadjenja hdd-a.

Izguglaj si oem instalaciju ubunta ( isti je postupak za sve linux verzije ) , ubaci iso na tablet i prati upute oem instalacije....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Snap package manager na Ubuntu 16.04

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/04/ubuntu-16-04-lts-snap-packages

*Malo sam se igrao s Kubuntu 15.10, KDE5.4 pa da i ja zapamtim za kasnije. Kako imam dva monitora, na drugom sam postavio panel s također Kickoffom iliti app launcherom. Do sada kad otvorim Chrome i Teamviewer na drugom monitoru, njih prozor mi se otvori inicijalno na prvom monitoru što nisam htio. Potrebno je pod settings-window management-window behavior popstaviti kvačicu na postavku 'Active screen follows mouse'. Nakon toga ovi programi su i dalje bili neposlušni, pa ih je trebalo posebno konfigurirati. U gornjem lijevom kutu Chromea ili Teamviewera se klikne na ikonicu pa na 'More actions' pa na 'Special application settings' i zatim pod tabom 'Size & Position' postaviti kvačicu na 'Ignore requested geometry' i postaviti na 'apply initially' i postaviti na 'yes'. Još ako pod podešavanjima od 'task managera' na donjem panelu postavite 'Show only tasks from the current screen' dva monitora će se ponašati kao da imate dva računala :)

Ako poželite npr. na Kickoffu promijeniti redoslijed menija, npr. da je History prvo pa Favorites, pronađete file s locate kickoff 

/usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.kickoff/contents/ui/KickoffItem.qml

pa edit i zamijeni se code za dugmad

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 13:47 (hrvooje).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel bih mogao napraviti neki problem ako nadogradim libc6 na Ubuntuu 12.04 s onim rucno skinutim iz trustyevih repozitorija? Pitam jer mi EU IV treba inacicu 2.17, a ja imam 2.15.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
@hrvoje

Otkad se ti igras sa kubuntom ?
Obicno ga svi crne, iako osobno nemam tegoba sa istime...

Mint se sprema za plasmu u svom kde izdanju minta 18, i Clem dosta frkari od toga kako bu to njima klapalo....

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Jel bih mogao napraviti neki problem ako nadogradim libc6 na Ubuntuu 12.04 s onim rucno skinutim iz trustyevih repozitorija? Pitam jer mi EU IV treba inacicu 2.17, a ja imam 2.15.

ne tribaš ga "nadogradit", nego stavi ga u neki folder i dodaj taj folder na početak LD_LIBRARY_PATH varijable kad pokrećeš igru.

17 godina
neaktivan
mariik kaže...

ne tribaš ga "nadogradit", nego stavi ga u neki folder i dodaj taj folder na početak LD_LIBRARY_PATH varijable kad pokrećeš igru.

I to je opcija, ali mi je draze kompletno ukloniti starog i imati samo noviju verziju. No za svaku sigurnost, mislim da cu upravo to s PATH-om napraviti.

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
@hrvoje

Otkad se ti igras sa kubuntom ?
Obicno ga svi crne, iako osobno nemam tegoba sa istime...

Mint se sprema za plasmu u svom kde izdanju minta 18, i Clem dosta frkari od toga kako bu to njima klapalo....

Pa bugovit jeste. Npr. Dophin. Imam neko računalo kojem se Win ne diže i ubacim stick sličajno s Kubuntu i poželim prekopirati Documents mapu na neki mrežni disk preko sambe i on mi u pola kopiranja od 10 GB javi grešku. I onda pronađem taj prijavljeni bug. Možeš ga i ti reproducirati. Nevjerovatno mi je da ideš ušminkavati widgete, a file manager i ti ima bugčinu. 

Al ja želim volit KDE radi opcija. I odnedavno barem daje 30% više baterija na laptopu od Ubuntua. Ovo da mogu namjestit svaki prgram da se otvara na ekranu koji hoću mi je odlično, to nema ni Windows. A pogotov npr. kad usporedim opcije pod Unity za touchapad. Pod Unity imam slow - fast  i two finger. Pod KDE imam preko stotinu opcija po defaultu, što circural scroling, kut  i stranica aktivacije, što osjetljivost dodira, itd. Volio bih da mi KDE dopusti da ga volim, al neće pa neće. Npr. javlaj mi u systrayu da moram flash nadogradit. Kakav flash molim te lijepo, ne želim čuti za flash. Pa u live modu instaliram bcmwl-kernel-source za wifi, a kad instaliram na disk ne mogu isntalirati taj paket bez žice. Na Ubuntu ovo radi bez beda, pa zašto onda ne kopirati ono što radi, ali ne, Kubuntu nema gcc po defaultu pa ne može. Pa onda isntaliram Yahoo weather i dobijem veliki crveni X. Zašto nuditi opciju, ako ne radi. Šlamperaj. 

11 godina
protjeran
A bugovi ko bugovi : bilo ih je, ima ih, i uvjek će ih biti na svim softverima.

Sad jbg, netko ima peh pa ga zgodi bug u segmentu koji mu je bitan, a netko se mozda nikad i nesusretne s istim bugom jer nečačka po tom segmentu... Moj backup je veliki 19 gb, i cesto ga kopiram na ext hdd i usb i nikad dosad nije puklo na copy-paste radnji.

A kde mi se bas i dopada sto mogu customizirati u beskraj skoro sve sto vidim i radim. Nekome je i to bezvezno, a meni gust kad mogu odrediti debljinu i boju okvira unutar raznih podrucja istog prozora nekog programa, od delphina do kdenlivea ili krite...

A plasma debelo grabi i po hardverskom pitanju. Meni iz verzije u verziju sve manji cpu i ram usage iako na phoronixu tvrde drugacije.. Ima kde i dobrih aplikacija: npr jako mi je zgodno da u kde partition manageru mogu vidjeti od temp hdd-a pa do vrlo detaljnog health stanja diska. I energy management je odlican i detaljan do te razine da vidis potrosenost kapaciteta baterije. Van kde-a mi treba dve ili tri aplikacije ili terminal a pod kde mi je veca funkcionalnost kad je vise toga unutar jedne apk.. Jos da mi je naci aplikaciju koja detaljno cita hardver u gui nacinu ( al ono, detaljno da ga cita do detalja poput latencija piknute memorija i sl... ) i to bi onda bilo rame uz rame sa windowsima koji su ipak jos malo napredniji u tom segmentu hardver-drajver-monitoring-dijagnostika...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
... i to bi onda bilo rame uz rame sa windowsima koji su ipak jos malo napredniji u tom segmentu hardver-drajver-monitoring-dijagnostika...

Ja to vidim bas obrnuto, onaj defaultni System Information ili kak se vec zove je totalno najgluplja stvar. Da bi ista covjek korisno i konkretno saznao treba ti opet aplikacija trece strane, Everest, AIDA64 ili nesto slicno.

Konkretan primjer, stari kupio laptop, a ono Acer izbacio podrsku za Win 7 i ne mozes naci upravljacke programe na njihovoj stranici za taj OS. Rade samo tipkovnica i mis, nista drugo, niti bezicni internet, niti ethernet, niti citac kartica, nista, nula bodova. Ok, razmisljam si ja, ako je Acer izbacio podrsku za Win 7, to ne znaci da nema drivera za Win 7 koje su proizvodaci hardvera napisali.

Samo trebam saznati svaku komponentu u laptopu i potraziti driver na stranici proizvodaca. Cas posla? Mos' mislit. Cak i s tim dodatnim alatima za dijagnostiku namucio sam se kao konj. Sve dok nisam stavio Ubuntu na USB, bootao ga, otvorio terminal, upisao lsusb i onda mi je doslo da se placem koliki sam bio idiot jer sam se isao gnjaviti s razno raznim dijagnostickim alatima i izgubio hrpu vremena, a svi su mi problemi bili rijeseni jednim lsusbom.

Ovo je bio samo moj primjer i tu su me svi alati na Win totalno iznevjerili. S njima sam saznao da imam Nvidiju 970M (nije da mi pise na zaljepljenoj naljepnici), da imam Intelovu grafiku HD 4400, a i to sam morao saznati preko kodnog imena procesora (Haswell je bio u pitanju) i u principu prakticki nista previse korisno.

Da bi bio zgodan neki GUI programcic, istina, ali i ovako mi je jedna jedina naredba vise pomogla nego svi GUI programi na Win. xD

11 godina
protjeran
Aj izbaci screenshot od trenutnih latencija ram-a pa do podrzanih latencija od strane maticne ploce ( pod linuxom izbaci ss ) .....

A glede device menagera pod winsima: cak i uz upitnike i usklicnike,lako dodjes do hardvare id-a i tako onda lako nadjes drajver. Nema veze ako npr acer nedaje podrsku za win 7 jer bus ti vidio da je atheros wifi i skinul bus taj drajver. Win 10 a i 8 skoro sve to odradjuju sami. Linux drajver za sd card mi je isto lutrija...

No, ima linux mnostvo kvaliteta i mana, ali bih na linuxu volio imati i neke od kvaliteta windowsa,a pogotovo restore point i image sistema izvediv bez vanjskih aplikacija....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
A bugovi ko bugovi : bilo ih je, ima ih, i uvjek će ih biti na svim softverima.

Sad jbg, netko ima peh pa ga zgodi bug u segmentu koji mu je bitan, a netko se mozda nikad i nesusretne s istim bugom jer nečačka po tom segmentu... Moj backup je veliki 19 gb, i cesto ga kopiram na ext hdd i usb i nikad dosad nije puklo na copy-paste radnji.

Pa čuj, računala se danas većinom koriste u mreži. A desktop mreža se sastoji od 92% Windows računala, pa nije baš da je dijeljenje preko smb protokola rijetkost, više svakodnevica. To je nedopustivo i neprofesionalno. Negdje prije sam se na KDE forumu bunio što Dolphin nije imao 'share' opciju. Odgovor je bio 'Koristi Konqueror'. Ok, to su sad dodali. Pročitaj ovo opravdanje, kriv je Qt :)

11 godina
protjeran
A znam....al eto,tesko da postoji softver bez gresaka... Aj ovo je bas bedara kaj si naveo, no ima svega... Tu je to, a koristi tjedan dana leap 42 pa bus onda imao nocne more glede bugovitosti .... I ubuntu je odlican u nekim dijelovima., a negdje i steka... Cjeli zivot je pun kompromisa 😁

0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...
bunkermax kaže...
... i to bi onda bilo rame uz rame sa windowsima koji su ipak jos malo napredniji u tom segmentu hardver-drajver-monitoring-dijagnostika...

Ja to vidim bas obrnuto, onaj defaultni System Information ili kak se vec zove je totalno najgluplja stvar. Da bi ista covjek korisno i konkretno saznao treba ti opet aplikacija trece strane, Everest, AIDA64 ili nesto slicno.

Konkretan primjer, stari kupio laptop, a ono Acer izbacio podrsku za Win 7 i ne mozes naci upravljacke programe na njihovoj stranici za taj OS. Rade samo tipkovnica i mis, nista drugo, niti bezicni internet, niti ethernet, niti citac kartica, nista, nula bodova. Ok, razmisljam si ja, ako je Acer izbacio podrsku za Win 7, to ne znaci da nema drivera za Win 7 koje su proizvodaci hardvera napisali.

Samo trebam saznati svaku komponentu u laptopu i potraziti driver na stranici proizvodaca. Cas posla? Mos' mislit. Cak i s tim dodatnim alatima za dijagnostiku namucio sam se kao konj. Sve dok nisam stavio Ubuntu na USB, bootao ga, otvorio terminal, upisao lsusb i onda mi je doslo da se placem koliki sam bio idiot jer sam se isao gnjaviti s razno raznim dijagnostickim alatima i izgubio hrpu vremena, a svi su mi problemi bili rijeseni jednim lsusbom.

Ovo je bio samo moj primjer i tu su me svi alati na Win totalno iznevjerili. S njima sam saznao da imam Nvidiju 970M (nije da mi pise na zaljepljenoj naljepnici), da imam Intelovu grafiku HD 4400, a i to sam morao saznati preko kodnog imena procesora (Haswell je bio u pitanju) i u principu prakticki nista previse korisno.

Da bi bio zgodan neki GUI programcic, istina, ali i ovako mi je jedna jedina naredba vise pomogla nego svi GUI programi na Win. xD

Zato ima jedan dobar program (mislim da ga je nas covjek napravio) imena PCI-Z.

Link: https://www.pci-z.com/

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Aj izbaci screenshot od trenutnih latencija ram-a pa do podrzanih latencija od strane maticne ploce ( pod linuxom izbaci ss ) .....

A glede device menagera pod winsima: cak i uz upitnike i usklicnike,lako dodjes do hardvare id-a i tako onda lako nadjes drajver. Nema veze ako npr acer nedaje podrsku za win 7 jer bus ti vidio da je atheros wifi i skinul bus taj drajver. Win 10 a i 8 skoro sve to odradjuju sami. Linux drajver za sd card mi je isto lutrija...

No, ima linux mnostvo kvaliteta i mana, ali bih na linuxu volio imati i neke od kvaliteta windowsa,a pogotovo restore point i image sistema izvediv bez vanjskih aplikacija....

Ovako nesto? Inace, ima jos ispisa, ali mi ne stane u sve u jedan screenshot, mislim da se glavno vidi na ovom. :D

Da, jer mi je jako jednostavno kopati po Hardver ID-evima na totalno neintuitivan nacin da bih mogao potraziti na netu drajver u pitanju. Da, kopanje po Driver propertiesima po karticama i trazenje HID-a je totalno neintuitivno u odnosu na utipkavanje lspci (jbg, zeznuh se u prvom postu, nije lsusb, nego lspci) + Enter i voila, sve na hrpi na jednom mjestu.

Da, znam da nema veze ako Acer ne daje podrsku za Win 7 jer sam upravo to i rekao, da se citiram: "Ok, razmisljam si ja, ako je Acer izbacio podrsku za Win 7, to ne znaci da nema drivera za Win 7 koje su proizvodaci hardvera napisali." - zato sam i trazio pojedinacno svaki drajver za Win 7. Win 8 i 10 ne dolaze u obzir i naravno da sve odraduju sami (odraduje i Win 7 za hardver kojeg je svjestan) kad su noviji i imaju daleko vecu bazu sklopovlja od Win 7.

Jbg, neke stvari jesu lutrija iako konkretan citac koji je u pitanju ima Unix/Linux drajver na Realtekovoj stranici. Ali da, ponekad ima i lutrije.

System restorea nema, jbg. Nesto kao ima btrfs, ali nikad nisam s tim radio, niti to koristio. Zasto nema necega kao sto je system restore (a s obzirom da se Linux koristi na vecini posluzitelja, takva opcija bila bi logicna), nemam pojma, ali pretpostavljam da je to zato sto je sustav prilicno fleksibilan i modularan pa ako i razvalis nesto, nece povuci kompletan sustav i mozes popraviti samo to nesto.

djigibao kaže...

Zato ima jedan dobar program (mislim da ga je nas covjek napravio) imena PCI-Z.

Link: https://www.pci-z.com/

Zgodno, isprobat cu, da znam za buduce takve situacije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.4.2016 0:26 (1domagoj1).
11 godina
protjeran
Nije gui al odlicno ti iscita latencije. Koja komanda i kaj prije mora biti instalirano ?

Btrfs ima neku kilavu opciju preko aplikacije ali to nije ni sjena restorea. Mnogi zbog ideloske zatupljenosti zmire na probleme i prenose samo hvalospjeve a kada sam dokumentirao btrfs recovery samo me otpile i zbrisu napisano...

0 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...
Nije gui al odlicno ti iscita latencije. Koja komanda i kaj prije mora biti instalirano ?

Btrfs ima neku kilavu opciju preko aplikacije ali to nije ni sjena restorea. Mnogi zbog ideloske zatupljenosti zmire na probleme i prenose samo hvalospjeve a kada sam dokumentirao btrfs recovery samo me otpile i zbrisu napisano...

lspci je dio linux-a, ništa ne treba biti instalirano.

Btrfs je file system, a ne software za restore, nemojmo mještati kruške i jabuke. Opcije koje postoje u btrfs se mogu iskoristiti za system restore/backup whatever program.

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
Entry Point kaže...

lspci je dio linux-a, ništa ne treba biti instalirano.

Btrfs je file system, a ne software za restore, nemojmo mještati kruške i jabuke. Opcije koje postoje u btrfs se mogu iskoristiti za system restore/backup whatever program.

Znam ja to kompa , no tada sam pisao sa mobitela pa sam se izražavao čim kraće misleći da se zna o čemu govorim...

Pod btrfs file sistemom sam koristio aplikaciju  snapper , no to nije niti  sjena od klasičnog sistem restorea iz windowsa....

14 godina
Kad bi za svaki zaheb, kad me nije spasio system restore, dobio po koju kunu bila bi to lijepa hrpica. Puno bolji izbor mi je kloniranje sistemskog diska.
Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
Pa i to sam naveo da bih radio vidio u linuxu : izrada imagea sistema iz os-a bez pomoci vanjskih aplikacija...

0 0 hvala 0
17 godina

Pa i to imaš: dd.

Ili nemaš, ovisi kako definiraš OS, odn. vanjsku aplikaciju.

Gledam te!
11 godina
bunkermax kaže... 

Znam ja to kompa , no tada sam pisao sa mobitela pa sam se izražavao čim kraće misleći da se zna o čemu govorim...

Pod btrfs file sistemom sam koristio aplikaciju  snapper , no to nije niti  sjena od klasičnog sistem restorea iz windowsa....

Snapperu nije ni namjena da bude system restore tool. To je jednostavni snapshot tool, a sad za što trebaš snapshote, to je na tebi. Da li ćeš raditi snapshotove fileova, direktorija ili systema, to ovisi o tebi, ali njegova namjena nije system restore.

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan

a sto toliko petljate po linuxu da ga sredite

TD people now you are on my Death Note
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Instaliraš i2c-tools i dodaš modprobe eeprom, a komanda je decode-dimms

Meni na laptpu ne prikazuje SODIMM. 

Imaš rsync koji je portan i na Win i OSX i ddrescue

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...

Eto, nisam stigao ranije nista napisati, pa me hrvooje pretekao. i2c-tools je program.

Sto se tice kloniranja, Veliki Brat je predlozio dd, svakako odlican alat, iako sam ja skloniji dd_rescue-u (ali on je ipak sluzbeno alat za vracanje podataka). Zanimljivo, nije u nikakvoj vezi s dd-om osim sto oba kopiraju podatke. Nesto kao Java i JavaScript.

17 godina
neaktivan

@lazy_punk kaže...
Ima li tko iskustva s kakvim PS2 emulatorom na linuxu? Instalirao sam PCSX2.
Prvo sam se polomio da bih pokrenuo Star Wars Racer preko XPa u virtualki, ali 3d akceleracija je u FUBAR stanju, pogotovo za neke egzoticne... Vidim da ima nastavak za ps2, pa mozda to preko emulatora.. pa da vidim ako netko zna easiest way.
BTW Wine nije opcija

Upravo sam instalirao Ubuntu 16.04 beta2, pa sam instalirao i pcsx2. Ranije sam morao instalirati 32-bitnu nestabilnu verziju, ali prije toga omogućiti multiarhitekturu na OS-u. Sada na 16.04 instalacija ide ovako:

sudo apt-add-repository ppa:gregory-hainaut/pcsx2.official.ppa 

sudo apt-get update

sudo apt-get install pcsx2

Ubaci se ROM u /home/tvoj_username_/.config/PCSX2/bios, bootaš igru i to je to. Sve su mi postavke na default, PES2014 sa MS Industrial joypadom od 89 kn radi bez problema na Intel video kartici treće generacije. Btw, ranije sam korisio i ePSXe kao PS1 emulator, i radi odlično, čak i na Androidu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.4.2016 23:32 (hrvooje).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Danas izlazi Ubuntu 16.04?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice