Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.085
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
EZY-E kaže...

Točno taj :)
A Koji su onda kompatibilni s njim? 

Pa ista verzija mora biti, logicno. Kao sto neku igru recimo verzije 1.2 ne mozes igrati na serveru koji zahtijeva verziju 1.3, tako i ovo.

Ne kužim..
Kod Cinnamona piše 1.8.6 a gnome je na verziji 3.x 

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Ne kužim..
Kod Cinnamona piše 1.8.6 a gnome je na verziji 3.x 

A joj da sry, Cinnamon koristi drugacije oznake verzija jer je forkan, onda ti mora odgovoriti netko drugi tko koristi Cinnamon, ja ne znam koja verzija odgovara s kojim Gnomeom.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Cinnamon 1.8 je kompatibilan sa Gnome Shellom 3.6. Mint prati Ubuntu što se tiče verzije Gnome-a a Ubuntu ide po filozofiji zadnji-prije-najnovijeg Gnome-a tako da je zadnji Cinnamon baziran na Gnome-u 3.6. Ako pokušaš instalirat Cinnamon preko Gnome-a 3.8 vrlo je vjerojatno da stvar neće radit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2013 1:20 (paradajz).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Fala, sad znam za ubuduće :)

Sad imamo još jedan problem, radim za faks u c++, pa bi bilo zgodno da mogu kompajlirati i pokretati programe i u linuxu.

Instalirao sam wine i u njemu dev c++ ali ne znam kako pokretati onda programe koje napišem iz njega, na ubuntuu sam to prije radio ali ne sijećam se kako sam naštimao to sve.

Msilim da sam kompajlirao program u dev c++-u (koji je u wine-u) i onda iz foldera gdje je spremljen taj program ga pokrenuo s desnim klikom nekako.

Može pomoć?

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
EZY-E kaže...

Fala, sad znam za ubuduće :)

Sad imamo još jedan problem, radim za faks u c++, pa bi bilo zgodno da mogu kompajlirati i pokretati programe i u linuxu.

Instalirao sam wine i u njemu dev c++ ali ne znam kako pokretati onda programe koje napišem iz njega, na ubuntuu sam to prije radio ali ne sijećam se kako sam naštimao to sve.

Msilim da sam kompajlirao program u dev c++-u (koji je u wine-u) i onda iz foldera gdje je spremljen taj program ga pokrenuo s desnim klikom nekako.

Može pomoć?

Dev C++ je windows-only program i nema razloga da ga koristis na linuxu. Umjesto njega instaliraj codeblocks i g++ pa onda koristi codeblocks umjesto njega.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2013 7:37 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

mogu li instalirati 32-bitni TRISQUEL ako imam 64-bitne instalirane windowse-mislim side by side-da ne obrišem windowse?Jel to sam pokušao-sve se lijepo instaliralo-ali nakon što sam pokrenuo kompić-javila mi se neka greška da nešto nije u redu i nisam mogao pokrenuti niti jedno i drugo-pa sam morao ponovno instalirati windowse.

Naravno da možeš. Bilo bi puno lakše da si detaljnije opisao koju grešku ti je sustav javio, ovako je malo teže. Osobno mislim da si imao problema s GRUB-om. Prije same instalacije, pametno je pogledati s live verzijom kako se koji disk zove (osobno za ovo koristim gparted) jer se različito nazivaju i detektirati MBR. Nisam isprobavao ovu distribuciju pa ne znam kako je organizirana instalacija (ne bi smjelo biti teško). Ono o čemu moraš voditi računa je instalacija GRUB-a.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan

jutro.,evo namjeravam skinuti linux mint-a stranica "prism-break.org" savjetuje da skinem "no codecs" verziju-ne razumijem šta to znači :(

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2013 9:38 (alexspalato).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

jutro.,evo namjeravam skinuti linux mint-a stranica "prism-break.org" savjetuje da skinem "no codecs" verziju-ne razumijem šta to znači :(

Ma joj, skini codece, jer imaš sve spremno za raditi (ne moraš ništa dodatno skidati, a codeci ti trebaju za filmove)

Također ti preporučujem da skineš LM13 LTS, zbog podrške koja ti traje do 2017 {#}

EDIT: skini ga ovdje, samo izaberi Desktop Enviroment (Radno okruženje), ako ideš s Windows-a, onda ti je najbolje uzeti Cinnamon

samo pazi da skineš 32-bit ili 64-bit

What to do with an Iphone ? Sell it and buy an Android phone :)
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2013 9:52 (CXZpro4all).
15 godina
neaktivan
postoji li za linux web browser baziran na chromiumu a da nije google chrome-ne želim taj spyware instalirati

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
alexspalato kaže...
postoji li za linux web browser baziran na chromiumu a da nije google chrome-ne želim taj spyware instalirati

a.... kakve ti to fraze imaš sad sa tim spyware-ima i Linuxom?

Uzmi Firefox, Midori

15 godina

A sam Chromium možda? Meni vrlo drag.

17 godina
neaktivan

Joj, to sto pise na prism-break.orgu je zaista paranoicno, kaze ti lijepo da koristis no-codes verziju jer ona izbjegava softverske patente, ne spyware nego softverske patente, dakle na toj stranici zele naglasiti da ne koristis nista sto ima veze s korporacijama i ne-opensource softverom. Jedino je mali problem sto ti codeci trebaju (kao i Flash npr.) da bi mogao normalno gledati video, slusati glazbu...

Sto se browsera tice, pitanje je pomalo smjesno hihi, koji browser koristiti da se temelji na Chromiumu, a da nije GChrome? Hehe, a sam Chromium mozda?

Sto se instalacije tice, evo ovdje je korak po korak instalacija s detaljnim objasnjenjima. Ovo je za Ubuntu (i to malo stariji), ali se sam proces instalacije nije promijenio, a isti je i na Ubuntuu i na Mintu. Tutorial pretpostavlja da su Windowsi vec unaprijed instalirani prvi i radi se rucno particioniranje diska.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina

Imam već neko vrijeme dual boot win7 i ubuntu na laptopu. I sve super radi. Došlo vje vrijeme za čišćenje latopa. Staviti ću "friški" win7 i stavio bi "friški" linux. Pa imam 2 pitanja veznao uz to.

1. Kako najpametnije oćistit oba OS-a. Jer sam vidio da ljudima ostanu ostaci pa imaju kasnije problema. Vjerojatno najbolje formatirati disk s nečime ovakvime (http://en.kioskea.net/faq/2597-format-your-computer-using-killdisk)

2. Važnije pitanje. Koristio sam Ubuntu lijep je on i krasan. No ždere resurse ko win7. Koju distribuciju preporučujete,  da nije jako različita od Ubunuta, no da ne ždere resurse.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
plavi08 kaže...

2. Važnije pitanje. Koristio sam Ubuntu lijep je on i krasan. No ždere resurse ko win7. Koju distribuciju preporučujete,  da nije jako različita od Ubunuta, no da ne ždere resurse.

Jesi li 100% siguran da ti ubuntu trosi resurse:

http://www.linuxatemyram.com/

16 godina

1. -format (ili nove particije...) kill je neznanje.

2. -OS ne ždere ništa (pa ni winz). Ako te resursi zabrinjavaju idi na odgovarajuću distru, koristi odgovarajuće app... ali po opisnamom (korištenje win7) nema razloga razmišljati o resursima. Oni su tu da bi se koristili, ne da se na njima lovi paučina. ... pa svejdno koja distra jer zadovoljavaš minimum-odnosno-preporućeno za ugodan rad.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

hhh..a hvala.

1. Kill ću koristi jer vidim da ćesto ljudi nakon dual boota imaju problema ako miću jedan od OS-eva. Ostanu ili ostaci. Itd.

2. Ne mislim na potrošnju RAM-a. Nego je ubuntu naporan za grafičku. WIN 7 koristim s isključenim aerom. Kako bi dobio na brzini. Pa me zanima koja distra je najbliža Ubuntu a da nije toliko teška.

Imam osjećaj da pitam jedno, a vi mi pametujete o nećemu drugom {#}

Čekati ću da kolega 1domagoj1 vidi ovo. On obićno da kvalitetan odgovor {#}

Moj PC  
0 4 hvala 0
12 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

hhh..a hvala.

1. Kill ću koristi jer vidim da ćesto ljudi nakon dual boota imaju problema ako miću jedan od OS-eva. Ostanu ili ostaci. Itd.

2. Ne mislim na potrošnju RAM-a. Nego je ubuntu naporan za grafičku. WIN 7 koristim s isključenim aerom. Kako bi dobio na brzini. Pa me zanima koja distra je najbliža Ubuntu a da nije toliko teška.

2. Lubuntu -- ubuntu jezgra, lakši od ubuntua

12 godina
neaktivan

Da li bi Internet stick od bonbona (Huawei E3131) sigurno radio na Linuxu?

Da ne bacam novce.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CXZpro4all kaže...
plavi08 kaže...

hhh..a hvala.

Kao što je kolega gore napisao Lubuntu,ili malo vizualno ljepši Xubuntu (ali isto tako lagan na resursima)...

Ah,ako čekaš samo njegov odgovor,pitaj ga na P.M.,a ne nas n00bove zajebavat..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
plavi08 kaže...

Možeš li dati neki link u kojemu netko ima problem zato što je samo formatirao disk? Ima iza sebe par desetaka reinstalacija linuxa i windowsa i dosada nijednom nisam imao takav problem. A i prvi put čujem da je netko imao takav problem. Kad formatiras disk nema vise ostataka tako da mi se sama pojava problema čini nelogična.

plavi08 kaže...

Kako misliš naporan za grafičku? Ima li zastajkivanja pri radu?

@ihush ti je gore dobro pojasnio. Software je taj koji troši resurse. Ti očito imaš problema sa sučeljem. Ubuntu pretpostavljeno koristi Unity koji može biti zahtjevan za starija računala. Mislim da bi trebao promijeniti sučelje tj. DE. Možeš uzeti neko lakše sučelje poput Xfce ili Lxde i instalirati ga na Ubuntu. Druga opcija ti je da uzmeš derivate Ubuntua koji pretpostavljeno dolaze sa tim sučeljima poput Xubuntu ili Lubuntu. Pogledaj malo screenshotove tih sučelja na internetu pa odaberi ono koje ti više odgovara.

16 godina
filipvk1000 kaže...
CXZpro4all kaže...

Kao što je kolega gore napisao Lubuntu,ili malo vizualno ljepši Xubuntu (ali isto tako lagan na resursima)...

Ah,ako čekaš samo njegov odgovor,pitaj ga na P.M.,a ne nas n00bove zajebavat..

Ja nisam nikoga nazvao noobom. Pitao sam koja distra je lakša, a slična Ubuntu-u. Dobios sam odgovore dal sam siguran da to hoću, resursi su tu da se troše. Pa ako hoću neka stavim lakšu distru. Pa da, hoću, zato sam i pitao koju.

Ovo za kill radim zbog neiskustva s micanjem linuxa i općenito dual boota. Ili ti neznanja kako je kolega gore naveo.

Spomenuo sam domagoja jer čovjek mi je do sada svaki put odgovorio na ono što sam tražio, a ne sve okolo samo ne konkretno.

Hvala za posljednja 2 odgovora{#}

EDIT: Hvala za 3 zadnja odgovra. To sam odamh tražio.

Što se tiće problema.Vidio sam, iako sada ne mogu naći da ljudima znaju ostati ostaci GRUB-a ili loadera pa se kasnije ne žele dignuti winsi nego se pojavljuje neki error. Ne sjećam se koji, ali bilo je i na ovome forumu tkavih stvari.

Onda 3. Pitanje. Kako bi Vi maknuli WIN7 i Ubuntu koji su sada u dual bootu. Kojim redosljedom. I postupak. S winsima imam iskustva više, no s unixima jako malo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 21:28 (plavi08).
15 godina
plavi08 kaže...

Što se tiće problema.Vidio sam, iako sada ne mogu naći da ljudima znaju ostati ostaci GRUB-a ili loadera pa se kasnije ne žele dignuti winsi nego se pojavljuje neki error. Ne sjećam se koji, ali bilo je i na ovome forumu tkavih stvari.

Onda 3. Pitanje. Kako bi Vi maknuli WIN7 i Ubuntu koji su sada u dual bootu. Kojim redosljedom. I postupak. S winsima imam iskustva više, no s unixima jako malo.

Ako znaju ostati ostaci gruba, onda mislim da formatiranje nije dobro obavljeno. Što se tiče uklanjanja windowsa i linuxa, ja to radim ovako: pokrenem neku livecd distribuciju i onda u njoj pokrenem gparted. Onda iz gparteda izbrišem sve particije. Ako želiš dualboot između win7 i neke linux distribucije, prvo moraš instalirati windows, pa onda linux.

16 godina
plavi08 kaže...
..

Ja nisam nikoga nazvao noobom...

Ovo za kill radim zbog neiskustva s micanjem linuxa i općenito dual boota. Ili ti neznanja kako je kolega gore naveo.

..

iako sada ne mogu naći da ljudima znaju ostati ostaci GRUB-a ili loadera pa se kasnije ne žele dignuti winsi..

-još gore, postaš u temu, na temi može svatko dati neki svoj odgovor, dali ti se odgovor sviđa je nešto drugo, ostalo je netique.

-naravno, neiskustvo, ali povjeruješ noobovskim (internetskim) odgovorima.. po kojem kriteriju misliš da je odgovor kao kill bolji nego odgovori dati ovdje? Upravo bi s raznim informacijama sam trebao zaključiti (naučiti razlikovati moguće odgovore, dobe-loše).. progooglaj malo što je killdisk, što je DoDanje.. sigurnosno brisanje nema veze s bootanjem.

-bootloader je u boot sektoru, npr MBR (i novi UEFI-GPT..). To je poseban dio diska. Ako je netko imao neki problem može biti upravo iz neznanja, nerazumijevanja ili bilo koji npr HDD kvar... generički odgovor nema baš nikakve veze s mogućim problemima.

Svaki OS (MSov) prebriše bootsektor i kreira svoj. Ako nakon linuxa instaliraš win, nećeš imati npr GRUB, samo win boot odnosno možeš imaiti više windowsa ali moraš ih instalirati redosljedom stariji-noviji. Uobičajeno je nakon win instalirati linux i dodati GRUB koji tad sve pokupi i to je to. GRUB je univerzalni loader, radi sa svim OSevima i nije obavezan za instalaciju (naravno tad moraš imati npr boot CD-DVD) ili LiLo.. neki treći manager. Početinicma je obično sam redosljed problematičan i tad krenu ovakve priče o killanju i sl.

Drugi problem, ne samog loadera nego standarda, ograničenje HDDa na do 4 primarne (bootabilne) particije. To se rješava kreiranjem (jedne) primarne i extended koja nema takvo ograničenje. Jer win defaultno kreira jednu boot i jednu OS particiju (predinstaliran OS ima i par skrivenih recoveryja..), linux ovisno o distri-installu predlaže 3 (root, boot, home, swap.. može jedna, može više recimo da je 3 OK) ako se tomu doda i jedna zajednička-storage.. dolazimo do cca 5-6 ili više potrebnih particija koje nam po standardu nisu moguće. To nema veze s brisanjem, nasuprot to je važno kod kreiranja. Bootaj neku live distru, pokreni gparted i igraj se s diskom (extended=logical)... ili prolistaj man/wiki..

btw, linux install te ne sili na instalaciju loadera, stvar izbora. Ubuntu je platio MSu za sec.boot tako da nema problema na UEFIju, ostale distre mogu imati problem (ako nije MBR).

-gašenje AEROa zbog brzine? LOL. Ako je VGA dx90c kompatibilna, besmisleno. Moderni OSevi imaju neke zajedničke potrebe-očekivanja. Aplikacije kao flash .. zapravo, isporbaj i vidi razlike, isprobaj razne distre pa tad odluči koja ti zadovoljava potrebe, koja je brža (na tvom hardwareu) ili oku ugodnija.. Distre služe zato da imaš izbor, ne zato da ja (netko) za tebe odabere ne znajući tvoje potrebe. Preporuka ArtistX, Mint, Suse, Debian.. ali predpostavljam da ćeš na kraju ipak završiti na Ubuntuu. Izbor DEa je nešto drugo, KDE, Gnome, One... tu se već može govoriti o resursima ili VGA... ili stvar izbora. Probaj Live, tad odluči.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Eh da,zaboravio sam nešto napisati. Uz preporuku za tvoj stari laptop/PC da staviš Xubuntu ili Lubuntu,imaš ljepih distri tipa Manjaro,on koristi Xfce,meni zauzima nekih 200 MB RAM-a dok neradi ništa,a pošto je rolling-release znaći kad ga instaliraš nikad nečeš morati instalirati novu verziju jer sve novo dobiješ putem update-a. I da,stabilan je jer koristi svoje repozitorije a ne od Archa tako da to ekipa pregleda i napravi da nedođe do nestabilnosti sustava...i kompatibilan je sa AUR-om *_*

EDIT: pogledaj potrošnju RAM-a na slici,eto koliko troši Manjaro Xfce bez ičeg pokrenutog.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 16:00 (filipvk1000).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
CXZpro4all kaže...

Da ne bacam novce.

bump

17 godina
CXZpro4all kaže...
CXZpro4all kaže...

Da ne bacam novce.

bump

Ma daj me nemoj!

Čak i da nekom ovdje sigurno radi, ne znači da bi i kod tebe to bilo sigurno. Ljudi kažu da slični modemi na Ubuntu 13.04 rade bez problema, drugi da se mora nešto podešavati, prebacivati, treći da na OpenSUSE 12.1 KDE radi out of the box... A imaš i opciju priključivanja na Airlive 3GII, koji onda može šerati 3G/4G vezu na WiFi i LAN (direktno naveden u popisu podržanih uređaja).

Gledam te!
13 godina
neaktivan

Manjaro Linux, xfce; color correction

Imam šugavi monitor i na windowsima pomoću AMD Catalysta  malo gamu spustim. Koje su mi opcije na Manjaru?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav,

Ako mi itko može pomoći u vezi instaliranja Linux Minta na drugi HDD.

Imam dva Hard diska; jedan SATA, drugi E-IDE (oba su Masteri). Na svakom od njih imam po dvije particije posebno posvećene za OS i za podatke.

Htio bih instalirati Linux na drugi HDD (E-IDE), ali se bojim da mi ne overwrite-a windowse na prvom HDD-u.

Unaprijed hvala

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Pozdrav,

Ako mi itko može pomoći u vezi instaliranja Linux Minta na drugi HDD.

Imam dva Hard diska; jedan SATA, drugi E-IDE (oba su Masteri). Na svakom od njih imam po dvije particije posebno posvećene za OS i za podatke.

Htio bih instalirati Linux na drugi HDD (E-IDE), ali se bojim da mi ne overwrite-a windowse na prvom HDD-u.

Unaprijed hvala

Pravi pristup je da pokreneš Live CD/USB distribuciju Minta. Nisam siguran da li u osnovnom paektu (koji je na Live CD-u) dođe Gparted ali ako nije jednostavno ga dodaš i instaliraš u Live okruženje. Pokreneš Gparted i pregledaš diskove i particije da znaš koji je koji. Nakon toga formatiraš particiju, gdje želiš instalirati Linux u ext4 što će ti biti dovoljno da kod instalacije imaš particiju koja nije formatirana u "windows" datotečni sustav i to ti je ciljana particija za instalaciju.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
prilikom instalacije ti pita na koji hard hoćeš instalirati, te ti nudi opcije particioniranja (ima i tutoriala za mint kol'ko 'oćeš na tubu).
ako hoćeš biti siguran možeš ištekati prvi hard uvijek (naravno, dok je kompjuter ugašen).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice