Pa koja je onvako najbolja.
Ne znam bas puno o linuxu :D
Joooj, nema tu "najbolja/najlosija", tu postoji samo "svida mi se/ne svida mi se".
Znaci samo izgled razlika..OK..Skinuo sam ovaj Cinnamon
Pa koja je onvako najbolja.
Ne znam bas puno o linuxu :D
Joooj, nema tu "najbolja/najlosija", tu postoji samo "svida mi se/ne svida mi se".
Korisničke skripte nemaju kaj tražiti u root folderu, zato imaš korisnički folder.
Mene zanima zašto? Što se konkrentno može dogoditi ako se skripte nalaze u root folderu?
Netko ih može pokrenuti tvojim root passwordom i time doći do tvojeg root passworda
Je li normalno da mi se pojavljuje nekakav "Mint 14 Nadia Luka-PC login tty1" (otprilike tako izgleda) prilikom shutdowna ili reboota?
Stoji tako par sekundi i onda dalje krene sam proces gašenja.
Je li normalno da mi se pojavljuje nekakav "Mint 14 Nadia Luka-PC login tty1" (otprilike tako izgleda) prilikom shutdowna ili reboota?
Ako je tvoj username Luka,onda je sve ok.
Ako je tvoj username Luka,onda je sve ok.
Je, nego mi je čudna pojava nekakvog logina prilikom shutdown-a.
Mislim, čudna je nakon korištenja Windoza.
To ti je jedan od virtualnih terminala. Njemu možeš iz GUI-a pristupiti tako tako da pritisne alt+F1, ili ctrl+alt+F1 na nekim distribucijama. A u GUI se vratiš pomoću alt+F7, ili ctrl+alt+F7.
To ti je jedan od virtualnih terminala. Njemu možeš iz GUI-a pristupiti tako tako da pritisne alt+F1, ili ctrl+alt+F1 na nekim distribucijama. A u GUI se vratiš pomoću alt+F7, ili ctrl+alt+F7.
Mogu doći do virtualnog terminala iz GUI-a i šetati među njima sa ctrl+alt+f(x), ali mi ne da nazad u GUI jer zapne na "checking battery status".
Moram ga rebootati sa su pa shutdown -r now, ni System Information mi ne prepoznaje bateriju, a Cinnamon joj normalno pokazuje status u postotku
Netko ih može pokrenuti tvojim root passwordom i time doći do tvojeg root passworda
Dobra.
Kako moje kućno računalo koristi više korisnika tu vidim smisao da se skripte stavljaju u vlastiti home direktorij.
Pa dobro, ima i ovako razlika, recimo LXDE i Xfce su lagani DE-ovi, sto znaci da su najprikladniji za slabija racunala, ali zato pate na efektima i tim dida-midama (pogotovo LXDE), dok su Cinnamon, KDE, Gnome 3, Unity 3D teza sucelja, ali zato ima efekata, transparentnost bla bla, pa ti za to treba neko solidnije racunalo.
Pa to moze bez problema napraviti nevezano uz skripte ako ima fizicki pristup racunalu, dropa u recovery shell i eto veselja .
Pokusao sam instalirati Linux Mint dual boot Windows 8.
I pomocu programa Univerzal UBS Installer napravio bootable usb..
I kad pokusam instalirati pise mi Multiple active partitions..
Sta to znaci?
poruka je 'besmislena' .. znači da imaš više aktivnih particija.
-vjerojatno je nešto drugo.. Standardi. Fizički disk može imati do 4 primarne particije, samo primarne mogu biti aktivne (boot), ako imaš predinstaliran OS-Osmicu, tad su skrivene recovery particije potrošile standardno dopušten broj i ne može se kreirati nova aktivna particija. Sve ostale kombinacije su mintove mušice. Koristi 'pravu' distru kao Suse, Debian ili ubuntu za usporedbu.
btw, extended particija nema ograničenja osim što nije bootabilna, u njoj može biti swap i sve ostalo.
poruka je 'besmislena' .. znači da imaš više aktivnih particija.
-vjerojatno je nešto drugo.. Standardi. Fizički disk može imati do 4 primarne particije, samo primarne mogu biti aktivne (boot), ako imaš predinstaliran OS-Osmicu, tad su skrivene recovery particije potrošile standardno dopušten broj i ne može se kreirati nova aktivna particija. Sve ostale kombinacije su mintove mušice. Koristi 'pravu' distru kao Suse, Debian ili ubuntu za usporedbu.
btw, extended particija nema ograničenja osim što nije bootabilna, u njoj može biti swap i sve ostalo.
Imam 2 aktivne particije na USB-u.. ;)
Na HDD-u je samo jedna aktivna
USB (flash disk) dozvoljava samo jednu particiju, mada se može napraviti više, ostale nisu iskoristive (osim ako promjeniš oznaku diska removable..). USB HDD nema tih ograničenja.
-Jesi li siguran da je samo jedna na HDDu? - skrivene? btw, noramalno može biti samo jedna aktivna, svaki util kod promjene automatski uklanja oznaku s ostalih, ali preinstall zaobilazi standarde. Možda nekim MSovskim alatima vidjeti stanje particija ... Paragon i sl.
USB (flash disk) dozvoljava samo jednu particiju, mada se može napraviti više, ostale nisu iskoristive (osim ako promjeniš oznaku diska removable..). USB HDD nema tih ograničenja.
-Jesi li siguran da je samo jedna na HDDu? - skrivene? btw, noramalno može biti samo jedna aktivna, svaki util kod promjene automatski uklanja oznaku s ostalih, ali preinstall zaobilazi standarde. Možda nekim MSovskim alatima vidjeti stanje particija ... Paragon i sl.
Kojim programom mogu napraviti bootable usb za linux mint?
bilo kojim za tu namjenu :)
-npr Pendrive, xboot, unetbootin.. samo je pitanje dali je u svima podržan mint 13 (deb-ubuntu), još gore, nisu svi USBflashevi jednaki, nisu svi BIOSi jednaki.. nema 100% odgovora za sve kombinacije osim probati...
Instalirao sam..
Hvala
Pitanje , kako stvar updateanja funkcionira kod Mint-a , znam da na ubutnu , moras format i instalirat novu verziju da bih imao te nove gluposti , dali se mint moze samo upgrejdati i imati sve ili se isto mora formatirati, ( npr. bubam izmjedu mint 13. i 14. )
Pitanje , kako stvar updateanja funkcionira kod Mint-a , znam da na ubutnu , moras format i instalirat novu verziju da bih imao te nove gluposti , dali se mint moze samo upgrejdati i imati sve ili se isto mora formatirati, ( npr. bubam izmjedu mint 13. i 14. )
Koliko znam Mint je preferirao čistu instalaciju (po meni najbolja varijanta), ne znam jesu li nešto promijenili.
?!?!?!?!?
Ja od 2008 Ubuntu samo upgrejdam i sve je ok :S
?!?!?!?!?
Da, ali ti ne znaš da to ne ide tako, pa ti prođe. g3nešto nije te sreće :)
?!?!?!?!?
Da, ali ti ne znaš da to ne ide tako, pa ti prođe. g3nešto nije te sreće :)
A je, to je ono "kaj budala zna kaj je 100 kill"? :D
Hvala na odgovorima. Zanimalo me dali je to oke za raditi . znaci nema problema ,sve nove funkcionalnosti se dobiju preko updatea ? Isto kao clean install
Hvala na odgovorima. Zanimalo me dali je to oke za raditi . znaci nema problema ,sve nove funkcionalnosti se dobiju preko updatea ? Isto kao clean install
Da, samo sto ti ostaju programi gore...
Traje nes vremena da se skine upgrade i nesmijes ga prekidat u tom postupku inace ces imati problema...
Da, u principu bi trebalo biti sve ok. Ako se nesto ne zbrejka. xD
Za svaki slucaj, uvijek backup kad se takve stvari rade. Osobno vise preferiram clean install napraviti, ali kako zelis, mozes probati updateati nista te ne kosta (uvijek backup, naravno) ;)
jos jedno pitanje , npr sad instaliram mint v14 , izadje v15, on se preko update-a cijeli preforumulira ? bude isto kao i clean istall v15 ?
jos jedno pitanje , npr sad instaliram mint v14 , izadje v15, on se preko update-a cijeli preforumulira ? bude isto kao i clean istall v15 ?
Clean install je po meni uvijek najbolja solucija, lako instaliraš programe s repozitorija. Ja sam nedavno prešel s Ubuntu-a na Mint 14 i nakon instalacije sam sve "uštimal" za kakvih 1.5 do 2h. (Izuzev Bumblebee-a, ali i to bi riješl začas da sam odmah našel riješenje koje radi). Ali čemu uopće odmah prelaziti na novu verziju ako sve klapa kak spada i ako novija verzija ne donosi neki značajniji upgrade (if it aint broken don't fix it ). Ja sam samo instaliral novi kernel (bil je 3.5 pa sam instaliral 3.8.4).
kratka usporedba linux mint baziran na ubuntu VS mint baziran na debian-u ?
kratka usporedba linux mint baziran na ubuntu VS mint baziran na debian-u ?
.. ubuntu je baziran na debianu. (nakon tog donesi zaključak)
- linux je jedan, distre se razlikuju po supportu-repo.. i stabile/beta verzijama.
btw, možda je bolje biti na 'jačoj' (po supportu) distri, kao ubuntu-deb, sve ostalo što dobiješ u mintu su samo dodatci, wallpaperi i sl., ali za početnike je to OK (nasuprot gentou).
moze li se linux ubuntu koristiti u javnim lokalima? konkretno u kaficu? trebao bi stavit racunalo za surfanje u kafic a ne zelim potrosit nepotrebnu svotu novca na windowse pa sam mislio stavit nove linuxe. ako se moze kakvi su uvjeti i slicno? :) trebao bi odogovor sto prije pa ako neko zna... :)