pa samo ga instaliras bez ikakvih briga
ali ako je samo za surfanje ja bi radije stavio puppy ili tako neki linux, ubuntom ti se linux samo moze zamijeriti
ali ako je samo za surfanje ja bi radije stavio puppy ili tako neki linux, ubuntom ti se linux samo moze zamijeriti
a po pitanju inspekcija i takvih stvari? jel oni zahtjevaju nest?
nista
Ne pricaj gluposti.
Ne, nemaju oni sto zahtjevati od tebe. Ti koristis open source OS (i aplikacije) i mogu se oni na trepavice postaviti, ali ti ne mogu nista. Cak i ako se prave glupi (ili fakat jesu toliki idioti) pa te traze racun(?!) za tvoj open source OS slobodno ih od*ebes (na fin nacin naravno) i na isto tako fin nacin im objasnis da se educiraju sto je to GPL licenca i nek ti se skinu s leda.
puno hvala! :)
domagoj, ubuntu je nestabilno resursozdersko leglo aplikacija nista bolje od windowsa viste
pun je bagova, pogotovo onaj unity i sl
ako ga volis to je tvoja stvar ali zadrzi ga tamo gdje mu je mijesto
domagoj, ubuntu je nestabilno resursozdersko leglo aplikacija nista bolje od windowsa viste
pun je bagova, pogotovo onaj unity i sl
ako ga volis to je tvoja stvar ali zadrzi ga tamo gdje mu je mijesto
Koje točno resurse ždere Ubuntu?
sve
zuzece memorije pri radu ubuntu i gnome sa par aplikacija je isto kao u windowsu visti, windows vista se cak i brze starta od ubuntu linuxa
onda nek pukne mint i cao :D
sve
zuzece memorije pri radu ubuntu i gnome sa par aplikacija je isto kao u windowsu visti, windows vista se cak i brze starta od ubuntu linuxa
HAHAHAHAHAHAHA ae ne kenjaj..
Imam dualboot 7-cu i Ubuntu, pogodi koji prije starta...
Ne pricaj gluposti.
Ne, nemaju oni sto zahtjevati od tebe. Ti koristis open source OS (i aplikacije) i mogu se oni na trepavice postaviti, ali ti ne mogu nista. Cak i ako se prave glupi (ili fakat jesu toliki idioti) pa te traze racun(?!) za tvoj open source OS slobodno ih od*ebes (na fin nacin naravno) i na isto tako fin nacin im objasnis da se educiraju sto je to GPL licenca i nek ti se skinu s leda.
- uz dodatak.. nebi vjerovao koje sve priče postoje oko inspektora i linuxa.
enivej, svakako je juzeru preporučljivo isprintati licencu i pomogućnosti prevesti na Hrv. (ako nema odgovarajuće u distri).
i BTW, u vezi pitanja. Može se korsititi linux (free ili komercijalna distra), ali većina juzera koja postavi takvo pitanje, iznenadi se kad žele pokrenuti omiljeni DOS-Kasa soft ili word, ebanking ili CoD..
sve
wou!
-i btw, linux je jedan.
Resursi? što su to resursi?, možda efekti, flash, aplikacije? Koje resurse osim kernela linux-A 'troši' u odnosu na linux-B? ... ili ih 'troši' npr browser?
wou!
-i btw, linux je jedan.
Resursi? što su to resursi?, možda efekti, flash, aplikacije? Koje resurse osim kernela linux-A 'troši' u odnosu na linux-B? ... ili ih 'troši' npr browser?
wow
-btw ponovi to sad svima na forumu kad neku distru nazovu linuxom
a zasto browser u archu trosi manje resursa nego u ubuntu kad bi vec genralizirao ?
-btw ponovi to sad svima na forumu kad neku distru nazovu linuxom
a zasto browser u archu trosi manje resursa nego u ubuntu kad bi vec genralizirao ?
- distre jesu linux, semantički je to ispravno, kao što je ispravna rečenica linux disre. Ono što si bubnuo su linuxi. Distre nisu linuxi.
-dokaži.
-čitaš li ili bubaš odgovore odokativno?
-spominješ vistu, ubuntu, sad već ubacuješ Deb6 i Seven...(kao što za doručak bez kruha kompajliraš OSXe... samo preventivno upozoravam, ne ubacij ga u idući post) ukratko, ne trolaj. Dovrši jednu rečenicu, tvrdnju. Ovako u tri posta nakupiš 6+ OSeva. Tema je linux.
- uz dodatak.. nebi vjerovao koje sve proče postoje oko inspektora i linuxa.
enivej, svakako je juzeru preporučljivo isprintati licencu i pomogućnosti prevesti na Hrv. (ako nema odgovarajuće u distri).
i BTW, u vezi pitanja. Može se korsititi linux (free ili komercijalna distra), ali većina juzera koja postavi takvo pitanje, iznenadi se kad žele pokrenuti omiljeni DOS-Kasa soft ili word, ebanking ili CoD..
Znam, citah davno po temama, zato sam i rekao, "ili fakat jesu toliki idioti" jer jednostavno, u hebenom 21. stoljecu da ima takvih budala na takvim pozicijama koji ne znaju sto je GPL, pa dati otkaz instantno. Ali svakako se slazem s tobom, isprintati licencu, a i za nase vrsne genijalce i poznavaoce stranih jezika prevesti na hrvatski.
Covjeku treba komp za surfanje u kaficu, stoga ne znam bas da ce CoD igrati na njemu i slicno.
Sto se tice ovog mFcFm-a, mislim da ga je bolje ignorirati, poznat mi je odnekud otprije, sa slicnim upadima (ispadima?).
Ekipa ovakve kao mFcFm samo ignorirajte i prijavite, nema smisla uopće raspravljati...
Ako se vrati s novim nickom, neka mi netko javi
Baš sam se nabrijao na odgovaranje ali je XXX odgovorio uime svim.
Da malo demistificiram "trošenje" RAM-a. Izraz je neprimjeren jer čemu bi služio ako nebi bio iskorišten. Na Inspironu imam 6 GB RAM-a, kako volim imati conky uključen, malo sam pratio koliko je zauzeće RAM-a (Ubuntu 12.04 LTS). Ono što me je iznenadilo je da se ne sjećam da je zauzeće prešlo 2GB. Obično se kreće oko 768 MB. Sličnu stvar sam primjetio i na kućnom računalu koje ima "samo" 2GB RAM-a, swap se nikada ne koristi a zauzeće RAM-a je oko 1GB (Ubuntu 12.10).
Ti genijalci koji pričaju o "trošenju" RAMa obično gledaju u one zelene crtice u Task Manageru...
Nego, jedno pitanje. Linux Mint, 14, XFCE. Neka radeon 3xxx grafika je unutra. Nakon nekog vremena gumbi za close/minimize/maximize jednostavno nestanu a prebacivanje bilo kojeg prozora na drugi monitor rezultira totalno "zbrljavljenim" prozorom (kao da je grafa u banani) i praktički je nemoguće bilo što napraviti. Drivere sam naknadno instalirao jer sa onim default driverima drugi monitor uopće ne prepoznaje. Di je problem? Previše nova distra za malo stariji HW?
Namjena tog PCja je spajanje na remote desktop na Win stroj, chrome i libreoffice. Uredski PC.
Ja sam instalirao Mint cinnamon 14 i na nekim stranicama u firefoxu mi je font nekako drugaciji,rasireno sve,dok na drugim isto kao i na windowsu.
Sta bi to moglo biti?
Ti genijalci koji pričaju o "trošenju" RAMa obično gledaju u one zelene crtice u Task Manageru...
Nego, jedno pitanje. Linux Mint, 14, XFCE. Neka radeon 3xxx grafika je unutra. Nakon nekog vremena gumbi za close/minimize/maximize jednostavno nestanu a prebacivanje bilo kojeg prozora na drugi monitor rezultira totalno "zbrljavljenim" prozorom (kao da je grafa u banani) i praktički je nemoguće bilo što napraviti. Drivere sam naknadno instalirao jer sa onim default driverima drugi monitor uopće ne prepoznaje. Di je problem? Previše nova distra za malo stariji HW?
Namjena tog PCja je spajanje na remote desktop na Win stroj, chrome i libreoffice. Uredski PC.
Zvuci kao problem s grafickom i/ili driverima, da. Malo je cudno da gumbici tako nestanu, morat ce se javiti netko strucniji, hrx recimo, on puno zna o grafickim karticama na Linuxu.
Ja sam instalirao Mint cinnamon 14 i na nekim stranicama u firefoxu mi je font nekako drugaciji,rasireno sve,dok na drugim isto kao i na windowsu.
Sta bi to moglo biti?
Neke stranice ocito same sugeriraju browseru koji font da koristi, dok druge koriste defaultni Ubuntu font. Bar mislim, barem je meni tako bilo, najvise me BOL iritirao, nekako su deblja slova. Instaliraj mscorefonts, pa onda vidi.
ja se ispricavam sto sam gnjavez ali jel bi mi neko htio pomoc oko licence? (totalni pocetnik u linux-u i svemu nasuprot windowsa) gdje bi to mogao nac i sto sve isprintat? :)
ja se ispricavam sto sam gnjavez ali jel bi mi neko htio pomoc oko licence? (totalni pocetnik u linux-u i svemu nasuprot windowsa) gdje bi to mogao nac i sto sve isprintat? :)
Samo upisi "GPL licence" u Google, evo par linkova:
http://www.gnu.org/licenses/gpl.html
http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu/licensing
Posljednja dva su vezana uz Ubuntu na kojem je Mint temeljen, a prvi link je opcenita GPL licenca. Naravno, svaki open source program dolazi s licencom, najcesce je to Help > About, recimo u Firefoxu: Help > About > Licensing Information i dobit ces sve licence svih komponenti koji FF koristi. Slicno je i s ostalim programima.
U slucaju inspekcije, ne daj se zaje*avati, ti imas potpuno pravo koristiti sav taj softver (OS + browser - Firefox/Chromium (ne Chrome, za njega nisam siguran)/Midori ili vec neki drugi browser) koji je pod GPL licencom bez ikakve naknade.
Za programe koje planiras koristiti moras pogledati pod kojom licencom su izdani. Sto se tice GPL licence, ovdje je vise o njoj http://www.gnu.org/licenses/gpl.html
I vise o cjeloj temi o licencama : http://www.gnu.org/licenses/
Za programe koje planiras koristiti moras pogledati pod kojom licencom su izdani. Sto se tice GPL licence, ovdje je vise o njoj http://www.gnu.org/licenses/gpl.html
I vise o cjeloj temi o licencama : http://www.gnu.org/licenses/
Da, to sam zaboravio napomenuti.
@apphole
Ali vecina programa (osim Skype-a zasad) ima svoje open source pandane koje mozes bez brige koristiti. Chat - Pidgin, browser - vec sam nabrojio, ali pazi zbog Chromea koji je Googleov rebrand Chromiuma, ne znam sto bi ti jos moglo zatrebati za surf masinu. Preglednik PDF-ova mozda, FF ima ugradeni, a Mint po defaultu dolazi s preglednikom (mislim da je Evince) koji je naravno open source tako da ni tu nemas brige.
Za vrijeme instalacije se pojavi licenca itd.
Svaki soft ima svoju licencu, npr 7z, pogledaj pročitaj (s razumijevanjem) i samo takav soft možeš mirno koristiti, dok npr free for home, ne znači i free for biz.
edit: primjer, na sredini stranice i link na samu licencu.
-ne moraš printati prije nego inspektor zatraži licencu. Tad je samo gnjavaža ako on inzistira na prijevodu.
Jednostavno rješenje, samo se trebaš sjetiti. Proizvod koji se ne podaje kroz lokalnog zastupnika ne mora imati prevedenu deklaraciju-licencu. Software skineš direktno s neta, zakonski ne podliježe obavezi prijevoda, jer ga nije vlasnik distribuirao na području neke zemlje, nego je sam korisnik uzeo (kao da si osobno otišao u drugu zemlju..). Tako da mu samo daš lagani skakutavac..
@ 1domagoj1, nemoj miješati open s free. Open nema veze s licencom za korištenje.
Sad sam instalirao chrome i sve super radi u odnosu na mozillu :D
Imam Lenovo n500 laptop sa 2.0 ghz celeron procesorom . Sada me zanima jel bi mogao nekako instalirat linux ali da i dalje imam windowse ???
Imam Lenovo n500 laptop sa 2.0 ghz celeron procesorom . Sada me zanima jel bi mogao nekako instalirat linux ali da i dalje imam windowse ???
Mozes dualbootat ili pak u virtual box instalirat...