Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.284
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Evo upravo o ovome pricam. Nije MS, ali je druga korporacija, Google.

Google gasi Google Reader. I mos' se ti na trepavice postavit, ali to neces promijeniti. A ima i MS-ov primjer.

'prava' tema..

-O čemu pričaš? Možda o free (freeware ili adaware) programima? To je upravo ono što govorim, free se može uvjek ugasiti, komercijala ne. Kao što za primjer MSa imaš roadmap (XNA/Dx 1.4.2014. ostalo se zna npr 2017., itd. uz to da su info 'polutočne'.. loš primjer, MS upozorava na vrijeme za promjenu/napuštanje platforme itd.) godinama unaprijed. To su upravo stvari koje navodim u prošlom postu (za poslovne korisnike). Forkovi i free nisu za dugoročnije planiranje poslovanja, bez obzira što mogu biti kvalitetni, moraju biti dugoročniji..

Jednako se zna ubuntuov roadmap, 12.04-13.04.. LTSovi, Server, User-DE.. to je bitno (i sad napokon produljen LTS na 5g.). Upravo kao razlog zašto je Ubuntu 10.04LTS postao relevantan za biznis-support, npr eZaba.

Free usluge ili aplikacije se mogu bilo kad isključiti bez neke posebne obveze vlasnika, osim njegove 'riječi'.. Google je megakompanija koja zarađuje, nije dobrotvorna neprofitna udruga altruista. To je bilo realno za očekivati ako im ne donosi dovoljno dobiti ili neki poslovni razlog. (kao i nepotrebno pljucnuti MS onako btw primjerom).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 15:52 (ihush).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ma mogu oni imati roadmap za sljedecih 100 godina, ako stvar ne donese profita koliko se nadaju ugasit ce to i boli ih kifla bez obzira jel je free ili komercijalno. To je cijela poanta. Ne zanima mene jel firma tu aplikaciju nudi zabadava ili se ta aplikacija placa, nebitno je. Isto tako je apsolutno nebitno jel se korisnike upozorava na vrijeme da se platforma napusta ili ne. Ona se napusta/gasi i to je jedina bitna cinjenica.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Koja je najbolja distribucija Linuxa za Java programiranje i Oracle baze podataka, pa možda i Apache, MySQL?

Probao sam Ubuntu i Mint, ali više mi se sviđa OpenSUSE ili možda da probam nešto drugo? 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Koja je najbolja distribucija Linuxa za Java programiranje i Oracle baze podataka, pa možda i Apache, MySQL?

Probao sam Ubuntu i Mint, ali više mi se sviđa OpenSUSE ili možda da probam nešto drugo? 

probaj nešto drugo i na kraju koristi ono što ti se sviđa.

mislim, kakvo je to pitanje? pa naravno da ćeš na kraju korisitit ono što ti se sviđa. a da možeš probati nešto drugo i samom ti je palo na pamet. i sad tražiš savjet da li da ipak probaš nešto drugo. :) meni malo čudno, moram priznat

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
13 godina
neaktivan

Sam se sebi čudim, ma volim pitati jer ko pita, ne skita. :))

OpenSUSE je konačan izbor. 

14 godina
royalhero kaže...

Tri nabrojana ako želiš casual instalaciju (mozak na pašu i udri), ako želiš "nešto divlje" tijekom instalacije kreni sa Archom, Slackwareom ili Gentoom. Naučit ćeš dosta čak i ako misliš da sve to već znaš.

Već vidim da si se odlučio za openSUSE (hebi ga poče pisati pa otišao nešto drugo raditi), to ti je distra za metroseksualce (i meni je osobmno jako draga).Smijeh

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Hvala Mario. Nisam skinuo openSUSE, dobro je. :) Skidam Red Hat, da oprobam, zatim Arch i Manjaro (posebno mi se svidila ta distribucija).

Znam da je pitanje bilo glupo, ali eto...

Captain mi je nešto pričao da ako hoću Oracle da JDK iz Ubuntua moram zamjeniti sa Oracleovim JDK ili ja nisam dobro shvatio? (Ubuntu već imam instaliran) 

17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

...

Captain mi je nešto pričao da ako hoću Oracle da JDK iz Ubuntua moram zamjeniti sa Oracleovim JDK ili ja nisam dobro shvatio? (Ubuntu već imam instaliran) 

Pa, imas OpenJDK, dakle open source implementaciju Jave, a imas i onu Sunovu, tj. sad Oracleovu implementaciju. E sad, ne znam tocno sto ti treba, nesto si spominjao Oracleovu DB ako se ne varam, pa stoga za max kompatibilnost bih ti preporucio Sunovu Javu.

14 godina
neaktivan

najjednostavniji nacin za instalaciju wireless drivera za laptop acer aspire 5560g na opensuse 12.3?

jel postoji nesto kao additional drivers ili da skinem ovo: http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako imaš Broadcomovu karticu (u određene modele 5560g ugrađuje se Atherosova), instaliraj broadcom-wl i broadcom-wl-kmp pakete za 12.3 - možeš ih naći u Packman repozitoriju. Uputstva kako dodati repozitorij i instalirati odgovarajuće pakete možeš naći ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina

Ne znam da li sam već postao ovo, ako jesam nemojte zamjeriti.

Imao sam problem prilikom instalacije DraftSighta na Ubuntu 12.04 64 bita. Kako mi je CAD bitan kopao sam i riješio problem. Ako nekoga muči isti problem evo linka na tutorial koji je kod mene upalio. Čovjek se potrudio i napravio tutorial sa slikicama.

1 0 hvala 2
15 godina
protjeran

Pozdraf!

Imam Linux Mint 14 (prebjegoh s Ubuntu-a jer mi Unity ide na žifce) lap Asus K53SV je u pitanju, problem je kaj mi ne dela Bumblebee/bbswitch na njemu, na Ubuntu-u je radilo. I sad mi Nvidia celo vreme arbajta i ventilator se svaki čas pali, baterija kraće traje... Uglavnom kak da isključim diskretnu grafičku tak da ju Linux opće ne "vidi" (al ne da ju u BIOS-u isključim jer imam dual boot sa Win 7 i na windowsima mi treba Nvidia). Error koji baca kod famoznog "optirun glxspheres" je onaj da se nije pokrenul bumblebee daemon, [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?
Stvar je da u ovom folderu var/run... uopće nema bumblebee.socket, isto kak i u proc/acpi nema bbswitch-a a veli da je sve instalirano i updejtano.

Sprobal sam već sve "fore" kaj sam našel na netu (purge, reinstall....) ma sve žive tutorijale kaj sm mogel najti i nikaj nije pomoglo.
Neznam jel bi možda pomoglo da ubacim noviji kernel (3.5 je gore).
Uglavnom, bitno mi je samo da nvidiu isključim, tak da linux koristi i vidi samo Intel HD 3000. ???

Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kad upišeš:

sudo service bumblebeed start

i nakon toga

optirun glxspheres

jel' onda radi?

15 godina
protjeran
Blacx kaže...

Kad upišeš:

sudo service bumblebeed start

i nakon toga

optirun glxspheres

jel' onda radi?

Sad sam sprobal, radi, čak radi i cat /proc/acpi/bbswitch. TNX

Al kaj bum moral svaki put to tak upisivat? Ne kužim zakaj neće automatski loadat bumblebeed {#}.

Trust me, I'm a Jedi!
14 godina
neaktivan
ITman kaže...

Sad sam sprobal, radi, čak radi i cat /proc/acpi/bbswitch. TNX

Al kaj bum moral svaki put to tak upisivat? Ne kužim zakaj neće automatski loadat bumblebeed {#}.

Autorun možda možeš podesit po ovim uputama.

Sirovi citat:

In my case, I had to edit /etc/init/bumblebeed.conf, changed

start on   (login-session-start or desktop-session-start)

stop on    (desktop-shutdown)

with

start on   (runlevel [2345])

stop on    (runlevel [016])

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
13 godina

pozdrav,

evo zanima me koji bi linux najbolje odgovarao na moju konfiguraciju

Asus P8z77-m-pro

Pentium G860

ddr3 4 gb 1600 mhz

hd 4890 1 gb gddr5

750 gb hdd

e sad koristio sam win7 x64 bit win8 x64 sve je to meni super, pa sad trazim najslicniju linux distribuciju, cuo sam da su najbolje ubuntu i mint. e sad se ja nerazumijem u ostale verzije, jer npr mint nudi razne podvrste, e sad me zanima razlika i sto bi vi meni preporucili.

pc bi koristio za sve... net, gaming(steam),multimedija,dekodiranje filmova,i ms office.

i jos nesto dali ce biti problema sa zvucnom, ili mreznom karticom i usb3.0 jel mi je to sve dosta vazno

16 godina
antimon95 kaže...

..

pc bi koristio za sve... net, gaming(steam),multimedija,dekodiranje filmova,i ms office.

i jos nesto dali ce biti problema sa zvucnom, ili mreznom karticom i usb3.0 jel mi je to sve dosta vazno

- na distowatchu pregledaj, pročitaj kratki opis, pa skini (live) distru koja ti se po opisu sviđa i provjeri. (CD-DVD uvjek snimaj na najnižoj brzini, USB vidi koji utils..). Bez obzira koju distru planiraš koristiti, LiveMedij je dobro imati prui ruci.

- top lista linux distri ima svoje razloge, biraj od vrha.. ArtistX je ubuntu+Studio+Extras (ima sve što si naveo +wine za npr Office), možda OpenSuse, Ubuntu..

- igranje (win igara) i MS-Office inače nisu za početak, obično se tad korisnik vrati MSu osim ako je licenca i legalan soft dovoljan razlog. Većina kupuje VGA za igre...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

neznam previse confuzno za mene, cini se da je mint po meni najbolji izbor samo neznam ovo za desktop (KDE,XFC,CINNAMON)??? totalni sam pocetnik sto se tice linuxa i toga svega, pa evo neka dobra dusa da ovo objasni.

17 godina
neaktivan
antimon95 kaže...

neznam previse confuzno za mene, cini se da je mint po meni najbolji izbor samo neznam ovo za desktop (KDE,XFC,CINNAMON)??? totalni sam pocetnik sto se tice linuxa i toga svega, pa evo neka dobra dusa da ovo objasni.

To su radna sucelja. Koje ti se najvise svida, njega si uzmi.

Ovo je Cinnamon:

Ovo je KDE:

A ovo je Xfce:

Ima ih jos, samo si izgooglaj. Koje ti se najvise svida, njega si uzmi.

Cinnamon i KDE su nesto tezi (memorijski i procesorski) dok je Xfce lagano i brzo sucelje, ali zato nije toliko lijepo i oku ugodno kao Cinnamon ili KDE.

Postoje jos i Gnome 3 i Unity i jos hrpa manjih ne toliko poznatih i cestih sucelja.

12 godina
neaktivan

Ovo je moj 1. post na Bug forumu i htio bih prije svega pozdraviti sve Linux-aše :)

Imam problem s Linux Mint 14, Cinnamon verzijom.
Svaki put kada upalim računalo (bilo ispočetka ili iz sleep-a) nemam zvuka 5, 6 minuta (ponekad i dulje).
Nakon toga zvuk sam od sebe dođe i sve bude ok do idućeg puta kad ugasim računalo.

Ima tko kakav prijedlog što bih mogao napraviti? 
Laptop Hp 6830s, imao sam do sada Ubuntu 12.04 i Mint 13 Cinnamon i nisam imao ovakve probleme.

Hvala. ;) 

edit - ne baš svaki put (kad je ugašen/uspavan na malo dulje vrijeme, koji sat..) 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.3.2013 21:33 (Anduril).

0 0 hvala 0
13 godina
1domagoj1 kaže...
antimon95 kaže...

To su radna sucelja. Koje ti se najvise svida, njega si uzmi.

Ovo je Cinnamon:

Ovo je KDE:

A ovo je Xfce:

Ima ih jos, samo si izgooglaj. Koje ti se najvise svida, njega si uzmi.

Cinnamon i KDE su nesto tezi (memorijski i procesorski) dok je Xfce lagano i brzo sucelje, ali zato nije toliko lijepo i oku ugodno kao Cinnamon ili KDE.

Postoje jos i Gnome 3 i Unity i jos hrpa manjih ne toliko poznatih i cestih sucelja.

e jos samo da pitam postoji i neki mint debian kakav je to i koja je razlika izmedju njega koji ima 1,2 gb(KDE) i onog obicnog mint(KDE) koji ima 1,02 gb

15 godina
neaktivan

e jos samo da pitam postoji i neki mint debian kakav je to i koja je razlika izmedju njega koji ima 1,2 gb(KDE) i onog obicnog mint(KDE) koji ima 1,02 gb

Ovako. Debian ti je također linux distrubucija,na njoj ti se ubuntu bazira. A na Ubuntuu se bazira linux mint. Dakle prvo je nastao debian,pa ubuntu koji se temelji na njemu,pa mint koji se temelji na ubuntuu.

Debian-Ubuntu-Mint. E sad,taj Linux Mint Debian Edition (LMDE) ti se bazira "direktno" na Debianu,dakle nema ništa od Ubuntua. Ono što je pozitivno kod LMDE-a jeste što je on responzivniji,i vrlo stabilan. Ali nije kompatibilan sa Ubuntuom,nego sa Debianom. Još jedna "fora" jest to što je LMDE rolling release distrubucija,dakle kad jednom instaliraš nemoraš više nikad instalirati noviju verziju,nego preko update-a primiš sve nadogradnje :) Oni izbacuju nove verzije,al to je tvoja verzija što skineš + par update-ova (koje ionako sam možeš skinit preko terminala ili GUI-a). Dakle ako ne želiš stalno nadograđivati distribuciju sa novom verzijom,LMDE je za tebe.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Može li mi netko objasniti zašto mi neda da proklete update-ove instaliram, slika je u prilogu; što trebam napraviti da prihvati instalaciju?
Edit: Pokrenuo sudo apt-get update i izbacuje mi cijelo vrijeme ovo... 

Picture 2 Picture 2
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.3.2013 23:13 (Master11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Master11 kaže...

Može li mi netko objasniti zašto mi neda da proklete update-ove instaliram, slika je u prilogu; što trebam napraviti da prihvati instalaciju?

Pa ocito, kao sto se vidi procitati kad se prevede, da odbija instalirati nesto cemu ne vjeruje. Ako su u pitanju paketi kojima mozemo vjerovati (i siguran si u to da mozemo), onda je mozda greska u javnim kljucevima, pogledaj ovdje.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ne znam da li sam već postao ovo, ako jesam nemojte zamjeriti.

Imao sam problem prilikom instalacije DraftSighta na Ubuntu 12.04 64 bita. Kako mi je CAD bitan kopao sam i riješio problem. Ako nekoga muči isti problem evo linka na tutorial koji je kod mene upalio. Čovjek se potrudio i napravio tutorial sa slikicama.

meni na opensuseu 12.3 izbacio da mu fali neka biblioteka. nešto libaudio.so.2 ako se ne varam. bilo je potrebno dodati packman repozitorij i tamo naći paket libaudio2 ili slično. nakon toga instalacija rpm paketa draftsighta prošla bez problema i mogao sam uživati u ovoj odličnoj za individualce besplatnoj altevirnati 2D autocada.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina
hrvooje kaže...

meni na opensuseu 12.3 izbacio da mu fali neka biblioteka. nešto libaudio.so.2 ako se ne varam. bilo je potrebno dodati packman repozitorij i tamo naći paket libaudio2 ili slično. nakon toga instalacija rpm paketa draftsighta prošla bez problema i mogao sam uživati u ovoj odličnoj za individualce besplatnoj altevirnati 2D autocada.

Iz nekog (ni meni samom) neobjašnjivog razloga openSUSE imam u 32-bitnoj verziji i nisam imao problema s instalacijom. Uglavnom hvala na savjetu.

17 godina
neaktivan
Master11 kaže...

Probaj promijeniti server s hrvatskog na glavni.

Ubuntu Software Center > Edit > Software Sources > prebaci na Main server. Pa onda sudo apt-get update (prvo izades iz Software Centra).

Ako to ne proradi, resetiraj ruter, pa probaj opet.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.3.2013 23:41 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Master11 kaže...

Probaj promijeniti server s hrvatskog na glavni.

Ubuntu Software Center > Edit > Software Sources > prebaci na Main server. Pa onda sudo apt-get update (prvo izades iz Software Centra).

Ako to ne proradi, resetiraj ruter, pa probaj opet.

Vidiš, nisam spojen na AP od Vip-a, nego sam spojen na svoj mobitel Nokia 5800XM preko USB-a, ali probati ću...
EDIT: Neće, jebe ga modem od mobitela, pogledaj onu sliku sa terminala pa pročitaj kaj piše...

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.3.2013 23:47 (Master11).
14 godina
Master11 kaže...

Vidiš, nisam spojen na AP od Vip-a, nego sam spojen na svoj mobitel Nokia 5800XM preko USB-a, ali probati ću...
EDIT: Neće, jebe ga modem od mobitela, pogledaj onu sliku sa terminala pa pročitaj kaj piše...

Imaš li ti uopće vezu s Internetom?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice