Dešava mi se i kod Gwenviewer-a.
-bootaj s LiveCDa, probaj.. ako je OK tad neki filter-update, dependency.. previše smeća se nalazi u ubuntuu.
Provjeri temperature i RAM kad si već u re-bootanju..
Dešava mi se i kod Gwenviewer-a.
-bootaj s LiveCDa, probaj.. ako je OK tad neki filter-update, dependency.. previše smeća se nalazi u ubuntuu.
Provjeri temperature i RAM kad si već u re-bootanju..
Da li se nekom dešava ovaj problem?
Meni se počeo danas dešavati kad god probam da otvorim neku sliku bilo to png ili jpeg format, laptop mi se smrzne ili ekran „treperi“, a u krajnjem slučaju se ugasi ekran i onda moram laptop na dugme da isključim.
Ubuntu 12.04 LTS.
Probaj pratiti memoriju koju zauzima preglednik slika. Moze biti da se dogada neki gadan memory leak. Meni se to znalo dogoditi sa starim Skypeom na laptopu. Ctrl+Alt+F1 da ti se otvori konzola (s Alt+F7 se vracas) - mozda ces trebati pricekati neko vrijeme prije nego ti se otvori zbog sporosti. Kad se otvori (ako se otvori) ulogiraj se i ukucaj
ps aux | grep eog
Prvi stupac ti je user, drugi stupac je PID procesa, treci je %CPU, cetvrti %MEM, peti VSZ (virtual storage size), RSS (resident set size).
RSS:
Resident set size = the non-swapped physical memory that a task has used; Resident Set currently in physical memory including Code, Data, Stack
VSZ:
Virtual memory usage of entire process = VmLib + VmExe + VmData + VmStk
Pogledaj kakvi su brojevi, ako su RSS i VSZ veliki, kao i %MEM i/ili %CPU, vrlo vjerojatno je u pitanju memory leak. Pogledaj PID procesa, lupi sudo kill -9 PID, vrati se s Alt+F7 na desktop i pici dalje. Dok ne dode update.
Hvala, posmatraću još neko vreme da probam shvatiti šta je zapravo uzrok ovog problema jer mi se sada desilo i kada izašao iz Firefoxa. A prethodno mi se desilo i kada sam ostavio Steam da skida igru.
Od sinoć mi se počelo dešavati nakon što sam instalirao Steam i ovo: sudo apt-get install libgl1-mesa-glx:i386 sa obzirom da mi je to Steam tražio kako bi se pokrenuo.
Izgleda da je u pitanju driver za grafičku. Pre nego što sam instalirao: sudo apt-get install libgl1-mesa-glx:i386 radilo je bez problema, no nakon instalacije toga počeli su se dešavati problemi.
Obrisao sam to ali se idalje dešavaju, pa mi se ponekad sam odjavi od korisničkog naloga i počne ekran da treperi.
Da li je moguće nekako resetovati grafički drajver na onaj koji je došao sa instalacijom sistema?
U pitanju je Intel HD3000 (Core i3-370M)
Ovako, instalirao sam lxde ubuntu na svoj nexus 7 i sve je ok samo je problem sto je slika u portrait modu, i ne radi auto rotate slike.
Dok je u unity-u sve bilo kako treba - slika se rotirala koko sam okretao uredaj.
Probao sam sa xrandr naredbom i spremanje iste u exucatable file i pokretanje ali se nista ne dogada, takoder sam probao sa xrotate.
Ima tko kakve savjete?
Ovako, instalirao sam lxde ubuntu na svoj nexus 7 i sve je ok samo je problem sto je slika u portrait modu, i ne radi auto rotate slike.
Dok je u unity-u sve bilo kako treba - slika se rotirala koko sam okretao uredaj.
Probao sam sa xrandr naredbom i spremanje iste u exucatable file i pokretanje ali se nista ne dogada, takoder sam probao sa xrotate.
Ima tko kakve savjete?
Pricekaj finalnu verziju?
ekipa moze mala pomoc ja googlam ali nista.
znaci ubuntu 12.10
gnome3.6 instaliran
e sad idem na empathy da dodam fejs acount jer je empathy integriran u gnome. pa nek bude.
i prebaci me u online acounts. idem na facebook da dodam i otvori mi firefox i pita me login bla bla i dopustenje da ubuntu koristi moje poruke. kazem ok. i onda nista samo mi napise sucess i tako stoji
nit mi se u empathy nesto desi nit na firefoxu nista evo slika
http://imageshack.us/photo/my-images/838/screenshotfrom201302232.png/
znaci ubuntu 12.10
gnome3.6 instaliran
e sad idem na empathy da dodam fejs acount jer je empathy integriran u gnome. pa nek bude.
i prebaci me u online acounts. idem na facebook da dodam i otvori mi firefox i pita me login bla bla i dopustenje da ubuntu koristi moje poruke. kazem ok. i onda nista samo mi napise sucess i tako stoji
Probaj sa gwibber-om.
isto je ne radi ni xmpp protokol.. kratko receno svi online acounts ne rade.
sad sam instaliro gajim im i uspio nac extenziju za gnome tako da sad ljepo radi
Pitanje, na komp (nije naveden pod moj pc) sam instalirao Ubuntu 12.04, sve radi super, u virtualbox sam stavio puppy linux jer ja i frend radimo lfs. kad upisem u terminal cfdisk mi izbaci ovo :"FATAL ERROR: Cannot open disk drive Press any key to exit cfdisk. Mislio sam da je problem zato sto je u virtualboxu, pa probam na ubuntuu i izbaci isto. jel ima neki nacin da u virtualboxu pokrenem cfdisk?
Konfiguracija:
CPU: AMD Sempron 2500+, 1.4GHz
RAM: 1GB DDR 400MHz
GPU: VTX3D Radeon HD4650 (AGP slot)
PSU: Corsair 450W
HDD: Seagate Barracuda 7200rpm 250GB S-ATA II
Virtualni disk u VirtualBoxu postavi na IDE kontroler - prema iskustvima korisnika na netu (LFS, DSL), to bi trebalo riješiti problem.
znaci ubuntu 12.10
gnome3.6 instaliran
Imam isti problem na 13.04.
Da li netko zna zašto na većini live distribucija usb stick ili ekxterni hdd prepoznaje samo u slučaju ako je umetnut prilikom pokretanja live cd-a ili live usb-a jer ga tada očita, ali ako se ubaci u toku samog rada usb ne prepoznaje uopće usb, na puppy linuxu Lucinda 5.2.8 to radi bez problema, ali na recimo Porteusu ne radi i na većini ostalih?
Da li netko zna zašto na većini live distribucija usb stick ili ekxterni hdd prepoznaje samo u slučaju ako je umetnut prilikom pokretanja live cd-a ili live usb-a jer ga tada očita, ali ako se ubaci u toku samog rada usb ne prepoznaje uopće usb, na puppy linuxu Lucinda 5.2.8 to radi bez problema, ali na recimo Porteusu ne radi i na većini ostalih?
Ubuntu 12.04 i 13.04 nemam ovakav problem. Jesi li siguran da ga ne prepozna? Pogledaj u pregledniku datotetka kod uređaja da li je vidljiv tamo.
Pozdrav,
Novi sam na forumu i upotrebi Linuksa
Zanima me ako neko može pomoći
Imam Umbutu 12.10 koji ima Wine pomoću kojega sam mislio Zune instalirati
Koji mi treba da spojim Nokiu 710 koja ima WP 7.8 a nema masovnu pohranu!
Da li ima koji drugi način da spojim mobitel koji nema masovnu pohranu a koristi WP 7.8 sa Unbutuom za prienos multimedije?!
Ispričavam se ako ima otvorena slična tema ali nisam ju našao!
Hvala
Ubuntu 12.04 i 13.04 nemam ovakav problem. Jesi li siguran da ga ne prepozna? Pogledaj u pregledniku datotetka kod uređaja da li je vidljiv tamo.
Ubuntu 12.04 i 13.04 nije distribucija koja je namjenjana da bude live distro kao recimo porteus, knoopix, DSL i drugi, tako da me zanima ovo kod live distribucija, jer baš iritira kad hoću da stavim usb stik moram restartirat laptop, jedino na puppy linux lupu 5.2.8 to radi tako da odmah prepozna usb uređaj.
Al ja sam mislio na live distre koje se ne moraju instalirat, i kod mene radi kad instaliram live distru ali u live nacinu rada ne prepoznaje skoro ni na jednoj.
Upali te live distre, ubaci stick/hdd u usb i upiši u terminal:
dmesg
Pogledaj ima li na kraju ikakvog spominjanja [sdx] gdje je x najčešće a,b ili c.
pa
lsusb
Ima li traga tvojim uređajima?
(...) Koji mi treba da spojim Nokiu 710 koja ima WP 7.8 a nema masovnu pohranu! Da li ima koji drugi način da spojim mobitel koji nema masovnu pohranu a koristi WP 7.8 sa Unbutuom za prienos multimedije?! (...)
Pogledaj ovaj članak koji ima uputstva kako dodati novu verziju gvfs-a na Ubuntu 12.04 i 12.10 putem PPA repozitorija; novi gvfs će biti uključen u Ubuntu 13.04. Doduše, ne znam mogu li se prebacivati podaci bez Zunea, recimo korištenjem Rhythmboxa ili Bansheeja. BTW, distribucija se zove Ubuntu, a ne Umbutu / Unbutu kako si napisao :D .
Upali te live distre, ubaci stick/hdd u usb i upiši u terminal:
dmesg
Pogledaj ima li na kraju ikakvog spominjanja [sdx] gdje je x najčešće a,b ili c.
pa
lsusb
Ima li traga tvojim uređajima?
Riješio sam tako da sam stavio 64-bitnu verziju na njoj sam prepoznaje, a na 32-bitnoj neće. I imam još jedno pitanje koje me dosta muči a ne znam odgvor na njega. Zašto se na linuxu pogotovo ovim live distrama procesor više grije, primjetim to u odnosu na windows gdje se ventilator gotovo pa i ne čuje kad ništa ne radim tj. kad nije pokrenuta ni jedna aplikacija samo desktop okruženje, na linuxu se čuje zamjetno više ventilator i to gotovo na svima distribucijama koje koriste KDE grafičko sučelje, vjerovatno je temperatura procesora nekoliko stupnjeva veća pa zato. Dali se radi o neoptimiziranosti kernela ili nečega drugog. Problem dolazi do izražaja samo na KDE grafičkom sučelju.?
Pa ne možeš uspoređivati live distre i instalirani windows
Je li riječ o laptopu ili stolnom računalu? Kakva neoptimiziranost kernela...
Instaliraj takvu distru pa vidi kako se ponaša. Live distre nisu za ozbiljan rad, koriste se najčešće za popravke i isprobavanje.
U pitanju je i laptop i stolno računalo, i jedno i drugo sasvim pristojna konfiguracija. U laptopu je sandy bridge b960 procesor. I molim da mi kaže netko tko se razumije malo podrobnije u navedenu problematiku, znam što pišem kad kažem neoptimiziranost kernela, što je moguće da je kod KDE sučelja sa određenim procesorima, nije moguće da svaka live distra koja je KDE kolje procesor, u smislu da mu podiže radnu temperaturu više nego ostale. A po čemu se to molim lijepo ne može uspoređivat, jel misliš po funkcionalnosti?Ako je odgovr da onda si zapravo fulao, ako misliš na aplikativne mogućnosti onda si u pravu i ja se slažem s tim, i tko ti kaže da mi treba live distra za ozbiljan rad, a i da mi treba navedene live distre dolaze sa dosta alata pogotovo puppy derivati i nebi se trebale stidjeti pred ostalim distribucijama po tome. U pitanju je laptop koji treba da služi članu obitelji samo za osnovne stvari (internet i prerađivanje excel-ovih dokumenata napravljenih u windowsu). Znači ove live distre trebaju da se "nestabilnije" ponašaju?? Ma daj molim vas poštedite me takvih komentara. Isto se ponaša i kad ga instaliram, znam jer sam se uvjerio u to na drugom stolnom računalu, u pitanju je bila samo druga distra isto KDE live je bio neki derivat Slackwarea. Već sam rekao da puppy linux sasvim zadovoljava te potrebe i više od toga, ali me iz znatiželje zanima zbog čega KDE sučelje na live distrama ne radi kako treba po pitanju dizanja temperature procesora.
imam još jedno pitanje koje me dosta muči a ne znam odgvor na njega. Zašto se na linuxu pogotovo ovim live distrama procesor više grije, primjetim to u odnosu na windows gdje se ventilator gotovo pa i ne čuje kad ništa ne radim tj. kad nije pokrenuta ni jedna aplikacija samo desktop okruženje, na linuxu se čuje zamjetno više ventilator i to gotovo na svima distribucijama koje koriste KDE grafičko sučelje, vjerovatno je temperatura procesora nekoliko stupnjeva veća pa zato. Dali se radi o neoptimiziranosti kernela ili nečega drugog. Problem dolazi do izražaja samo na KDE grafičkom sučelju.?
Moguće je da je do KDE-a, pogotovo ako koristiš nekakav fallback neakcelerirani video driver tipa llvmpipe ili još gore softpipe, tada bi se CPU ventilator mogao glasati, u protivnom pretpostavljam da je GPU ventilator taj koji je glasan. Instaliraj odgovarajuče grafičke drivere.
imam još jedno pitanje koje me dosta muči a ne znam odgvor na njega. Zašto se na linuxu pogotovo ovim live distrama procesor više grije, primjetim to u odnosu na windows gdje se ventilator gotovo pa i ne čuje kad ništa ne radim tj. kad nije pokrenuta ni jedna aplikacija samo desktop okruženje, na linuxu se čuje zamjetno više ventilator i to gotovo na svima distribucijama koje koriste KDE grafičko sučelje, vjerovatno je temperatura procesora nekoliko stupnjeva veća pa zato. Dali se radi o neoptimiziranosti kernela ili nečega drugog. Problem dolazi do izražaja samo na KDE grafičkom sučelju.?
Moguće je da je do KDE-a, pogotovo ako koristiš nekakav fallback neakcelerirani video driver tipa llvmpipe ili još gore softpipe, tada bi se CPU ventilator mogao glasati, u protivnom pretpostavljam da je GPU ventilator taj koji je glasan. Instaliraj odgovarajuče grafičke drivere.
Hvala, to ću pokušati.
Zasto uopce instalirati nekakve drivere kad govori o live distri?! Ugasi komp i puf sve nestane iz RAM-a, kao da nikad nije ni bilo. Nek instalira kak se spada jer ovak mu je cijela distra nabita u to nesto malo RAM-a i kao takvo okruzenje nije namjenjena nikakvom radu vec samo isprobavanju, ne znam sto je tu toliko cudno...
Zasto uopce instalirati nekakve drivere kad govori o live distri?! Ugasi komp i puf sve nestane iz RAM-a, kao da nikad nije ni bilo.
Ja sam na svoju live fedoricu redovito stavljao fglrx, zbog problema sa izborom rezolucija defaultnog vesa drivera :P Nije mi bio problem svaki puta to raditi.
Ja sam na svoju live fedoricu redovito stavljao fglrx, zbog problema sa izborom rezolucija defaultnog vesa drivera :P Nije mi bio problem svaki puta to raditi.
Hahaha, blago tebi. Meni je bilo muka (jer znam da cu isto morati ponoviti i sljedeci put) kad bih morao instalirati bilo sto na live distri, a obicno su to bile neke sitnice, niti 1 MB teske. :D
(...) Koji mi treba da spojim Nokiu 710 koja ima WP 7.8 a nema masovnu pohranu! Da li ima koji drugi način da spojim mobitel koji nema masovnu pohranu a koristi WP 7.8 sa Unbutuom za prienos multimedije?! (...)
Pogledaj ovaj članak koji ima uputstva kako dodati novu verziju gvfs-a na Ubuntu 12.04 i 12.10 putem PPA repozitorija; novi gvfs će biti uključen u Ubuntu 13.04. Doduše, ne znam mogu li se prebacivati podaci bez Zunea, recimo korištenjem Rhythmboxa ili Bansheeja. BTW, distribucija se zove Ubuntu, a ne Umbutu / Unbutu kako si napisao :D .
Hvala
Malo ću proanalizirati i pokušati pa se javim...
Da priznajem da sam krivo napisao Ubuntu! Ispričavam se...
:)
Mogu li ikako da vidim u linuxu HDD na kojem je windows xp(trebam prebacit tj spasiti neke datoteke preko linuxa) Ali nmg naci nikako HDD