Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.508
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
Bypass kaže...

Zna možda netko dobar recovery program za linux, a da nije jedan od scalpel i sličnih u kojima nemam baš opcija da izvadim što hoću?

Naime instalirao sam ubuntu, napravio backup, zaboravio napraviti backup najvažnijeg foldera sa svim mojim projektima u zadnje 3 godine i napravio reinstalaciju. {#}

Isuse, ne!!! Reci da se zajebavas!

Sjecas se da sam i ja imal havariju? Spasio me jedino backup star kojih mjesec dana. ext4, a ni ext3 mislim da nema bas previse sanse za vracanjem zbog nacina na koji su ta dva fs-a koncipirana. ext2 vec ide s lakocom (kao i ntfs recimo). Moja preporuka ti je da ne cackas po disku i ako znas nekog forenzicara, da njemu to das...

Vjerojatno bi i islo ako si uporan, ja sam odustal, previse mi je posla to bilo. Savjet: kloniraj tu particiju s dd-om (jos bolje ddrescue) tako da imas kopiju za cackanje...

Nažalost ne :(

Ali dobro, zaboravio sam to. Imam drugi problem. Imam unallocated particiju napravljenu truecryptom koju želim spasiti, ali nikako da je spasim. testdisk i sva čuda linuxa ne pomažu, a lijepo se vidi u gparted-u. Samo da je povratiti parition table i bio bi na konju.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
14 godina
protjeran
hrx kaže...
Bypass kaže...

Zna možda netko dobar recovery program za linux, (...)

TestDisk (za particije) i PhotoRec (za datoteke, step-by-step uputstva). PhotoRec omogućava da odabereš tipove datoteka koje će potražiti i pokušati vratiti.

Ništa od navedenog nije pomoglo. Ni testdisk, ni fdisk, ni partition, ništa.

Vidi rupu između swap-a i sda3:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048    78120959    39059456   83  Linux
/dev/sda2        78127104    83984367     2928632   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda3       163830933   234420479    35294773+   7  HPFS/NTFS/exFAT

Vid gparted:

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 23:19 (Bypass).
14 godina
neaktivan
paradajz kaže...
bojcha kaže...

Ma evo vec ga od 2. bete koristim i cak sam preso na unity, jel se to meni cini ili ljudi stvarno lagano prelaze na unity, mislim jesam li jedini koji vjeruje u taj unity?

Meni je isto OK, uz par tweakova mi radi čak i  brže od Gnome Shella (ovdje mislim na otvaranje programa koji mi se iz nekog razloga sporije otvaraju na Shellu, pogotovo Nautilus) ali i dalje sam na strani Shella. One notifikacije su genijalne dok mi se na Unity-u ne sviđaju uopće. Također mi na Unity-u mi dosta smeta to što ne mogu kliknuti na window kod alt-taba, no compiz scale rješava stvar.

Našao sam rješenje za sporo otvaranje Nautilusa u Gnome Shellu:

https://bugs.sabayon.org/show_bug.cgi?id=2797

14 godina
protjeran
paradajz kaže...

Našao sam rješenje za sporo otvaranje Nautilusa u Gnome Shellu:

https://bugs.sabayon.org/show_bug.cgi?id=2797

U biti je samo uklonjena animacija u panelu, ali istovremeno zbog te animacije se brže digne.

16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
hrx kaže...
Bypass kaže...

Zna možda netko dobar recovery program za linux, (...)

TestDisk (za particije) i PhotoRec (za datoteke, step-by-step uputstva). PhotoRec omogućava da odabereš tipove datoteka koje će potražiti i pokušati vratiti.

Ništa od navedenog nije pomoglo. Ni testdisk, ni fdisk, ni partition, ništa.

Jesi li kod TestDiska koristio Deeper Search?

Quick Search u većini slučajeva ne otkrije obrisanu particiju, budući da je boot sector / superblock particije prepisan ili obrisan. Deeper search pretražuje cilindre na disku u potrazi za backup boot sectorom / superblockom, koji se nalazi negdje na particiji. Ukoliko Deeper Search ne nađe ništa, mislim da jedino što možeš napraviti je pokušati nešto vratiti pomoću PhotoReca, kojeg podesiš da pretraži sve sektore na disku (kod izbora particije na disku, odaberi empty).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 10:22 (hrx).
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

@Bypass

Neznam koliko ce ti ovo pomoci, ali nista te ne kosta ako probas, SystemRescueCD

Description: SystemRescueCd is a Linux system rescue disk available as a bootable CD-ROM or USB stick for administrating or repairing your system and data after a crash. It aims to provide an easy way to carry out admin tasks on your computer, such as creating and editing the hard disk partitions. It comes with a lot of linux software such as system tools (parted, partimage, fstools, ...) and basic tools (editors, midnight commander, network tools). It can be used for both Linux and windows computers, and on desktops as well as servers. This rescue system requires no installation as it can be booted from a CD/DVD drive or USB stick, but it can be installed on the hard disk if you wish. The kernel supports all important file systems (ext2/ext3/ext4, reiserfs, btrfs, xfs, jfs, vfat, ntfs), as well as network filesystems (samba and nfs).

Sretno :)

-=Every moment is another Chance=-

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ovako, imam Ubuntu 10.04, i do sada sam koristio Docky za dock.

Sad bih htio ukloniti Docky, ali neznam kako da dobijem natrag onaj "taskbar" na dnu, koji je uklonjen (ne sjećam se kako).

Uspio sam sam :)

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 16:36 (Unix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrx kaže...

Quick Search u većini slučajeva ne otkrije obrisanu particiju, budući da je boot sector / superblock particije prepisan ili obrisan. Deeper search pretražuje cilindre na disku u potrazi za backup boot sectorom / superblockom, koji se nalazi negdje na particiji. Ukoliko Deeper Search ne nađe ništa, mislim da jedino što možeš napraviti je pokušati nešto vratiti pomoću PhotoReca, kojeg podesiš da pretraži sve sektore na disku (kod izbora particije na disku, odaberi empty).

Jesam naravno :) Ništa nije pomoglo. Znam ja raditi sa svim tim alatima, ali nažalost ni jedan nije pomogao u mojem slučaju.

Sad sam nešto premještao particije, pa sam mi je otišla cijela partition table, pokazuje 2 puta istu particiju is slično. Ali nema veze, 80% podataka je spašeno, ne onih najbitnijh, ali barem nešto.

14 godina
protjeran
SeleS kaže...

@Bypass

Neznam koliko ce ti ovo pomoci, ali nista te ne kosta ako probas, SystemRescueCD

Description: SystemRescueCd is a Linux system rescue disk available as a bootable CD-ROM or USB stick for administrating or repairing your system and data after a crash. It aims to provide an easy way to carry out admin tasks on your computer, such as creating and editing the hard disk partitions. It comes with a lot of linux software such as system tools (parted, partimage, fstools, ...) and basic tools (editors, midnight commander, network tools). It can be used for both Linux and windows computers, and on desktops as well as servers. This rescue system requires no installation as it can be booted from a CD/DVD drive or USB stick, but it can be installed on the hard disk if you wish. The kernel supports all important file systems (ext2/ext3/ext4, reiserfs, btrfs, xfs, jfs, vfat, ntfs), as well as network filesystems (samba and nfs).

Sretno :)

Vidio sam to i prije, ali samo ima alate koje već ionako imam instalirane.

Svejedno hvala :)

17 godina
neaktivan

Rekoh ti vec, daj nekom forenzicaru ako ga znas, fakat je zajeba*na stvar, been there, done that... :(

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Može preporuka nekog lightweight čitača PDF fileova?

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Što fali Evince-u koji je defaultan u dosta distri?

14 godina

Jel moguće preko wubija instalirati 32bitnu verziju Ubuntua 12.04? Kad sam probao, otišao na stranicu ubuntua i skinuo wubi i onda išao na instalaciju skinuo mi je 64bitnu verziju gdje je sve dosta štekalo pa sam se vratio na 10.04.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
paradajz kaže...

Što fali Evince-u koji je defaultan u dosta distri?

Probat ću ga, hvala. Ne koriste svi all-in-one distre ;)

~
17 godina
neaktivan

@bypass

za recovery dedoimedo preporučuje testdisk http://www.dedoimedo.com/computers/linux-data-recovery.html ovaj članak bih ti preporučio i ranije, al sam bio pod crvenim kartonom

*zanimljivo, na naslovnici ništa o ubuntu 12.04.

**također nitko ništa o dodatnom prostoru na gmailu. ja trenutno imam 10240MB :)

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

ePDFView

ePDFView is a free standalone lightweight PDF document viewer using Poppler and GTK+ libraries. It is a good replacement for Evince as it does not rely upon GNOME libraries.

-=Every moment is another Chance=-
15 godina

Imam vise linux distribucija sa zajednickom /home particijom. Trebao ih imati neke dokumente(npr. workspace od eclipse) koje bi sve particije dijelile. Koji bi bio najbolji nacin za izvesti to? Da unutar user foldera od jedne distribucije napravim taj folder sa dokumentima i onda simbolickim linkovima to povezem da user folderima od drugih particija.? Da napravim jedan folder na /home particiji neovisno o user folderima na toj particiji i onda sa svake distribucije pristupam njemu? Da koristim zasebnu particiju i onda u svaku distribuciju mountam tu particiju? Ili nesto drugo?

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Imam vise linux distribucija sa zajednickom /home particijom. Trebao ih imati neke dokumente(npr. workspace od eclipse) koje bi sve particije dijelile. Koji bi bio najbolji nacin za izvesti to? Da unutar user foldera od jedne distribucije napravim taj folder sa dokumentima i onda simbolickim linkovima to povezem da user folderima od drugih particija.? Da napravim jedan folder na /home particiji neovisno o user folderima na toj particiji i onda sa svake distribucije pristupam njemu? Da koristim zasebnu particiju i onda u svaku distribuciju mountam tu particiju? Ili nesto drugo?

ja bih ovako išao jer mi se čini da je to najbrže 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
kakapo kaže...

No smijem li tek tako na /home particiju staviti neki svoj folder s  podacima? Jesu li tu podaci sigurni od promjena?

Usto podatke planiram enkriptirati.

17 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi,

Probao bih neku linux distribuciju, pa me zanima koju bi mi preporucili. Koristio sam ponekad malo ubuntu i to je to sto se tice mene i linuxa. Znaci zanima me neka pocetnicka da udem u svijet linuxa :D

Svaki savjet dobrodosao

1 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
mladen_87 kaže...

Pozdrav ljudi,

Probao bih neku linux distribuciju, pa me zanima koju bi mi preporucili. Koristio sam ponekad malo ubuntu i to je to sto se tice mene i linuxa. Znaci zanima me neka pocetnicka da udem u svijet linuxa :D

Svaki savjet dobrodosao

Mint-odličan,jednostavan,dolazi sa svime i jako lagan za upotrebu.

Case and PC modder.
15 godina
neaktivan
mladen_87 kaže...

Pozdrav ljudi,

Svaki savjet dobrodosao

Ubuntu(ili Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu), Linux Mint, možda i OpenSuse.

Ubuntu ima veliku zajednicu i forume na kojima brzo dobiješ odgovor ako gdje zapneš, a i dosta toga je već pitano pa se lako nađu riješenja.

Tako da ti slijedi izbor izgleda desktopa, a tu imaš varijacije:

Ubuntu - Unity http://www.ubuntu.com/

Kubuntu - KDE http://www.kubuntu.org/

Xubuntu - Xfce http://xubuntu.org/

Lubuntu - Lxde http://news.softpedia.com/news/Lubuntu-12-04-Screenshot-Tour-266793.shtml

Snimi na cd/dvd ili usb i isprobaj Live verziju. Ako ti se svidi,snimi :)

A ako hoćeš sam istraživati, http://distrowatch.com/

17 godina
neaktivan
Pranja kaže...
mladen_87 kaže...

Pozdrav ljudi,

Svaki savjet dobrodosao

Mint-odličan,jednostavan,dolazi sa svime i jako lagan za upotrebu.

Bas gledam na mint sajtu ima razni verzija?! koju da instaliram?

13 godina
odjavljen

Tražiš Mint 12,znači čisti Mint.

Case and PC modder.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Stavio sam i Mint i Ubuntu na skidanje, pa cu malo live isprobati i odluciti se. Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kakapo kaže...

No smijem li tek tako na /home particiju staviti neki svoj folder s  podacima? Jesu li tu podaci sigurni od promjena?

Usto podatke planiram enkriptirati.

da... sigurnost ovisi o autorizaciji - ovisno kakve ovlasti dodijeliš, takve će imati, u osnovi mislim da nećeš imati neki problema..  a enkriptirati možeš cijeli /home direktorij, no ima li potrebe za tim? 

- ja sam si za probu napravio neki folder na /home particiji - ja imam ElementaryOS i kod njega su permisije malo drukčije, pa će možda kod tebe ići drukčije. osim toga, sve sam radio preko terminala:

1. prvo sam se prebacio u direktorij /home

2. ulogirao kao root

3. kreirao folder

4. promijenio mu vlasnika rekurzivno sa chown na mene, onda sam mogao pisati i čitati u folder, i dao sam si dovoljne permisije

eclipse uredno može koristiti novostvoreni folder bez problema za workspace, znači da sve radi ok

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Tražiš Mint 12,znači čisti Mint.

Mislim da bi Mint developeri trebali odlučit šta će razvijat. Postoji Mint Debian, KDE Mint, LXDE Mint, čisti mint za kojeg ni sami ne znaju oće dolazit po defaultu sa MATE-om ili Cinnamonom... Ako je i nekad bio početnička distra mislim da to više nije.

Čekam Elementary OS Lunu, mogao bi to bit najlakši i najljepši Linux desktop.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2012 11:41 (paradajz).
15 godina
kakapo kaže...

Tako sam i napravio. E sada trebam pomoć sa backupom. Naime ti podaci su mi važni pa ih zato želim redovito backupirati. No problem je što nemam iskustva sa backupom nečega, tj. da budem iskren nikada dosada nisam radio backup nad nečim{#}. Da samo kopiram podatke na neki USB stick ili DVD, ili je to nešto više?

17 godina
neaktivan

Tako sam i napravio. E sada trebam pomoć sa backupom. Naime ti podaci su mi važni pa ih zato želim redovito backupirati. No problem je što nemam iskustva sa backupom nečega, tj. da budem iskren nikada dosada nisam radio backup nad nečim{#}. Da samo kopiram podatke na neki USB stick ili DVD, ili je to nešto više?

Kako god ti zelis. U svakom slucaju, ovo bi ti moglo fino pomoci.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
kakapo kaže...

Najednostavniji backup je upravo ovaj koji si spomenuo (meni osobno najdraži). Isti može biti sa sažimanjem (korištenje arhivera) ili bez. Ubuntu i Mint dolaze s alatima za backupiranje ali ih nisam isprobao pa neznam.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice