Kaže 1.99-12ubuntu5-1linuxmint1.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Izgleda da mu nije odgovarala slika. Da li se može promijeniti i boja fonta?
ok, desilo se ono sto se nije nikako smijelo desiti
znaci sa gparted sam resize-o jednu particiju na glavnom disku, na kojem je bio i ubuntu, ali nakon toga su mi particije home swap postale jedan veliki unallocated prostor
ubuntu se i dalje digne do login screen-a, i onda ne ide dalje, ukucam sifru, koji god nacin izaberem, nista
trenutno tipkam sa live cd-a, i molim ya pomoc je li moguce to vratiti ili moram prosto ponovo instalirati linux
ma mislio sam na medij - dvd
a ovo mi se čini da si napravio malo žešći zajeb, Ovako na prvu bih rekao da si u biti uništio home particiju na kojoj su ti bili korisnički podatci.. ako je bila svježa instalacija najjednostavnije je lupiti reinstall, a ako nije, onda bi se možda moglo preko livecd-a pokreniti gparted i ponovo ovo particiju pretvoriti u usable space, tako da je prebaciš u ext4 file format, i onda nekako pokreniti ovaj Ubuntu (normalni) pretpostavljam da bi root trebao postojati, i sa njime stvoriti novi acc i dati mu da koristi (dio) home direktorija.. tako bi to moglo delati, ali mislim da je najelegantije reinstall. sa podacima iz starog home direktorija se možeš oprostiti, pogotovo ako si ju još i formatirao. Iako bi se u teoriji moglo izvuči podatke napolje, no meni je to samo jednom uspjelo...
Mislim da ti ne gine reinstall
//Zapravo, malo sam guglao sada i nema baš neke pomoći
hvala na trudu, ali sve je doslo kasno, napravio sam pravi zajeb..
na kraju sam instalirao prvo Win 7, pa onda ubuntu, i sada imam oba OS-a, ubuntu koristi svoje standardne ext4 particije, win svoje ntfs, i sve radi super, dual boot ispravan, ja zadovoljan
mada sad moram potrosit malo vremena da uredim ubuntu kakav je bio, ali nisam nikakve podatke izgubio jer sve to drzim na drugom HDD-u koji sluzi samo za to
svima koji zele ovakav dual boot savjetujem da prvo instaliraju win 7, i ostave samo prazan prostor na HDD-u u vidu neformatirane particije, i instalaicija je prelagana, obrnuto sam se napatio, win 7 prosto nije htio ni na jednu particiju
evo vec se skoro cijeli dan bavim customizacijom gnome-a, i puno stvari sam nasao za koje nisam znao ni da postoje, sad mi je gnome funkcionalniji nego ikad
ali me zanima da li je neko uspio da omoguci ovaj dodatak
http://www.noobslab.com/2011/10/install-gnome-shell-weather-extension.html
ali ne mogu naci za svoj grad (Tuzla), dok za Sarajevo ima
zna li neko neki slican dodatak koji radi sa msn weather ?
znam da oni imaju i za tuzlu...
evo vec se skoro cijeli dan bavim customizacijom gnome-a, i puno stvari sam nasao za koje nisam znao ni da postoje, sad mi je gnome funkcionalniji nego ikad
ali me zanima da li je neko uspio da omoguci ovaj dodatak
http://www.noobslab.com/2011/10/install-gnome-shell-weather-extension.html
ali ne mogu naci za svoj grad (Tuzla), dok za Sarajevo ima
zna li neko neki slican dodatak koji radi sa msn weather ?
znam da oni imaju i za tuzlu...
Radi samo sa yahoo kodovima koliko ja znam.
Ali nemoj koristiti ppa-e, kad imaš ovo:
ah znam, tu sam nasao hrpu korisnih stvari, osim korisnog taskbara, koji sam naso negdje drugo, pa sad lici na onaj od linux mint-a
ali to za weather ne mogu nikako naci..
jos jedno pitanje vezano za gnome opcenito, desi mi se ponekad da prosto crash-a, i problem je sto ne mogu niti log out niti ista drugo, pa sam prisiljen na restart
jel se to samo meni desava ili ?
i postoji li nacin kako bolje reagovat u toj situaciji odim restart racunara, vjerovatno rijesenje buga nema..
i da li sansa za taj bug raste sa dodacima koji se koriste, jer ja ih koristim trenutn oprilicno puno, ali desavalo mi se i prije dok sam imao samo par
ah znam, tu sam nasao hrpu korisnih stvari, osim korisnog taskbara, koji sam naso negdje drugo, pa sad lici na onaj od linux mint-a
ali to za weather ne mogu nikako naci..
jos jedno pitanje vezano za gnome opcenito, desi mi se ponekad da prosto crash-a, i problem je sto ne mogu niti log out niti ista drugo, pa sam prisiljen na restart
jel se to samo meni desava ili ?
i postoji li nacin kako bolje reagovat u toj situaciji odim restart racunara, vjerovatno rijesenje buga nema..
i da li sansa za taj bug raste sa dodacima koji se koriste, jer ja ih koristim trenutn oprilicno puno, ali desavalo mi se i prije dok sam imao samo par
Za weather koristi najbliži grad. To ti je najjednostavnije.
Može biti vezano uz ekstenzije. I meni se to prije događalo, a vrlo rijetko mi se sam gnome restarta sam od sebe.
A i može biti da ima i veze sa grafičkom, kad gnome zahtjeva 3d gluposti, odnosno neke library-e za akceleraciju bla bla, ali to će biti rješeno sa 3.4.
odličan članak o ostalim OS-ima koje možete možda isprobati. beos nikad nije dobio pravu šansu, jer su ga microsoft, apple te niz pogrešnih poslovnih odluka srezali u samom početku , ali nastavlja živjeti kao haiku.
http://beta.techradar.com/news/software/operating-systems/10-best-alternative-operating-systems-934484
evo šta kažu na haiku web stranici i opet se moram složiti s njiima. žao mi je što manjak fokusa oslabljuje linux.
Linux-based distributions stack up software -- the Linux kernel, the X Window System, and various DEs with disparate toolkits such as GTK+ and Qt -- that do not necessarily share the same guidelines and/or goals. This lack of consistency and overall vision manifests itself in increased complexity, insufficient integration, and inefficient solutions, making the use of your computer more complicated than it should actually be.
Instead, Haiku has a single focus on personal computing and is driven by a unified vision for the whole OS. That, we believe, enables Haiku to provide a leaner, cleaner and more efficient system capable of providing a better user experience that is simple and uniform throughout.
Već mi na živce idu svi sa tzv fragmentacijom. Ja to ne zovem fragmentacijom, nego izborom.. mogućnost učenja i slobode.
Zašto bi se linux de-i ograničavali, zašto bi se distribucije trebale smanjiti? Pa to krši samu ideju slobodnog software-a. Ako mi ikada ukinu te slobode, onda se mogu vratiti na windows i zaboraviti na linux zauvijek.
Ionako je linux, odnosno neke distribucije, pokazao izniman napredak u zadnjih par godina, što se tiče kernela i OS zajednice koja radi stvarno odlične aplikacije, koje u 99% slučajeva rade na svim mogućim distribucijama. Zašto se onda ograničavati? Ne vidim smisla.
Problem je u developerima VM/DE-a koji sami ne znaju što bi htjeli. Umjesto da se fokusiraju na user experience ili produktivnost oni (neki) rade sve samo ne to. Tu leži problem, ne u tzv fragmentaciji.
Evo ovako, imao sam Mint 12, ali ga želim zamijeniti Ubuntuom jer sam na njega stavio KDE koji ne mogu maknuti.
E sad, ovakav mi je raspored particija, pod /dev/sda3 sam imao jednu ext4 sa Mintom i jednu sa linux-swap. Njih sam obrisao, sad mi je ovakvo stanje:
Zanima me kako dalje da instaliram Ubuntu, došao sam do ovog dijela, neznam što da odaberem. Onaj free space od 54 GB je bilo od Minta, sad obrisano, tamo bih stavio Ubuntu.Sa strane još imam Windowse na /dev/sda2, i podatke na /dev/sda4, to ne želim izgubiti.
Hvala unaprijed!
EDIT:
Odabrao sam opciju Use the largest continuous free space, onda mi smjesti Ubuntu na taj prazan prostor, pretpostavljam da je to ispravna opcija?
Već mi na živce idu svi sa tzv fragmentacijom. Ja to ne zovem fragmentacijom, nego izborom.. mogućnost učenja i slobode.
Zašto bi se linux de-i ograničavali, zašto bi se distribucije trebale smanjiti? Pa to krši samu ideju slobodnog software-a. Ako mi ikada ukinu te slobode, onda se mogu vratiti na windows i zaboraviti na linux zauvijek.
Ionako je linux, odnosno neke distribucije, pokazao izniman napredak u zadnjih par godina, što se tiče kernela i OS zajednice koja radi stvarno odlične aplikacije, koje u 99% slučajeva rade na svim mogućim distribucijama. Zašto se onda ograničavati? Ne vidim smisla.
Problem je u developerima VM/DE-a koji sami ne znaju što bi htjeli. Umjesto da se fokusiraju na user experience ili produktivnost oni (neki) rade sve samo ne to. Tu leži problem, ne u tzv fragmentaciji.
primjer: kdenlive iz repozitorija mi ne radi na kubutu 11.10, jer je negdje netko bilo kde ili ubuntu odlučio promijeniti nazvi datoteke koju koristi dotični program. kao da skineš office sa windowsowih stranica upravo za onu verziju OS-a koju koristiš, a onda on neće da radi. linux foundation trećim stranama mora dati standard.
95% kernel koda i aplikacija rade korporacije tipa red hat, intel ... a ne zajednica.
MOže pomoć?
Pokušavam instalirait javu, ali ovo dobijem:
root@lzgr-desktop:/usr/local# ./jre-6u31-linux-amd64.rpm.bin
Unpacking...
Checksumming...
Extracting...
UnZipSFX 5.50 of 17 February 2002, by Info-ZIP (Zip-Bugs@lists.wku.edu).
replace jre-6u31-linux-amd64.rpm? [y]es, [n]o, [A]ll, [N]one, [r]ename: A
inflating: jre-6u31-linux-amd64.rpm
./jre-6u31-linux-amd64.rpm.bin: 160: rpm: not found
Done.
Što da radim?
Bok!
Htio bi se ostaviti gaminga i malo se baciti na programiranje. Imam cd originalni od Ubuntu 11.10 LITE! Sad mi nesto recite o programiranju u Ubuntu, prvi koraci i misljenja!....
Bok!
Htio bi se ostaviti gaminga i malo se baciti na programiranje. Imam cd originalni od Ubuntu 11.10 LITE! Sad mi nesto recite o programiranju u Ubuntu, prvi koraci i misljenja!....
Programiranje ko programiranje, nema veze koji je OS, bitno je da znaš znanje sve ostalo su alati. Istina je da nisam programer (ako se pod programiranje ne računa i oveća gomilica AutoLISP-ova) ali ovo ti je univerzalni postulat.
Za ovo o originalnom CD-u nemam blagog pojma što si htio reći.
Imam jedno kratko i (meni) smijesno pitanje. Na linuxu se ne igram ali htio bih pogledati tu i tam koju seriju u divx formatu a da ne moram na windows. Nasao sam i skinuo VLC za ubuntu 11.10 ali mi slika dosta trokira. Imam sesterojezgreni procesor i mislim da se to nebi trebalo dogadjati? Se to moze popraviti namjestanjem kodeka u VCL-u il se moze nekako u linuxu? Hvala lijepa.
Edit: zaboravio sam pitat kako slozit da se komp pali iz suspenda klikom misa? na win radi bez problema..
Imam jedno kratko i (meni) smijesno pitanje. Na linuxu se ne igram ali htio bih pogledati tu i tam koju seriju u divx formatu a da ne moram na windows. Nasao sam i skinuo VLC za ubuntu 11.10 ali mi slika dosta trokira. Imam sesterojezgreni procesor i mislim da se to nebi trebalo dogadjati? Se to moze popraviti namjestanjem kodeka u VCL-u il se moze nekako u linuxu? Hvala lijepa.
Edit: zaboravio sam pitat kako slozit da se komp pali iz suspenda klikom misa? na win radi bez problema..
Za video znam za par rješenja koja su meni pomogla. Da li si instalirao Ubuntu Restricted paket datoteka prilikom instalacije sustava? Ako nisi klik na link, tj. u terminal ukucaj
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extrasDrugo rješenje koje je kod mene upalilo, odjavi se i prijavi sa manje zahtjevnim sučeljem (Unity 2d ili gnome classic).
Za otključavanje samo klikom miša ne znam.
probaj sa zatvorenim proprietary driverima proizvođača grafičke kartice, ako ih već ne koristiš
Htio bi programirati, molim pomoc, objasnite mi malo vise..... molim vass
http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/programiranje-c-pitanja-odgovori/98845.aspx
assembler je za tebe,ako nemaš iskustva.
šala mala,lol,nemojte mu odma dati C/C++,tako će odma odustat,neka krene s Pythonom.
assembler je za tebe,ako nemaš iskustva.
šala mala,lol,nemojte mu odma dati C/C++,tako će odma odustat,neka krene s Pythonom.
aj malo mi objasni di? kud ?sta?
Moze pomoc!! Poceo bi programirati u Ubuntu 11.10 malo mi pomozite! Cuo sam za Code Blocks pocetnik sam, nemam iskustva... ajde molim pomoc
http://thenewboston.org/tutorials.php
pocni s pythonom a posljie se prebacis na koji got oces
http://thenewboston.org/tutorials.php
pocni s pythonom a posljie se prebacis na koji got oces
I sta bi morao napravit... detaljnije mi objasni molim te... nista mi nije jasno
Moze pomoc!! Poceo bi programirati u Ubuntu 11.10 malo mi pomozite! Cuo sam za Code Blocks pocetnik sam, nemam iskustva... ajde molim pomoc
Nemoj bezveze spamati po temi. Otvori si temu pa pitaj. Za početnika je najbolje vježbati na primjerima. Programiranje nije samo lupanje koda, potrebna je maštovitost i puno drugih vještina koje nemaju direktno vezu s programskih jezikom kojeg koristiš. To su neke univerzne stvari koje ti pomažu na bilo kojoj platformi. Ja sam na teži način naučio da je komentiranje linija i pasusa jako bitno.

pozz, imam jedno pitanjce,
zašto mi kada pokrenem instaciju ubuntu-a 11.10 ne prikazuje wireless signal. Znači, kada stisnem tipku za isključivanje i uključivanje wirelessa i bluetootha (za vrijeme instalacije) samo mi isključuje i uključuje bluetooth, a wireless ništa. Uopšte mi ne pokazuje ni jednu mrežu. Kada krenem instalaciju traži mi konekciju sa netom da bi podiglo ubuntu sa updatom.
Živim u zgradi u kojoj je proveden samo wireless, znači na svakom spratu Acces Point, bez mogućnosti pristupa wiredu.
Ima li neko rješenje?
zašto mi kada pokrenem instaciju ubuntu-a 11.10 ne prikazuje wireless signal. Znači, kada stisnem tipku za isključivanje i uključivanje wirelessa i bluetootha (za vrijeme instalacije) samo mi isključuje i uključuje bluetooth, a wireless ništa. Uopšte mi ne pokazuje ni jednu mrežu. Kada krenem instalaciju traži mi konekciju sa netom da bi podiglo ubuntu sa updatom.
Živim u zgradi u kojoj je proveden samo wireless, znači na svakom spratu Acces Point, bez mogućnosti pristupa wiredu.
Ima li neko rješenje?
Ovisi koja je mrezna kartica u pitanju.
Probaj da ti je wireless upaljen i onda ukljuci komp i pokreni instalaciju.
Ima li neko rješenje?
Ovisi koja je mrezna kartica u pitanju.
Probaj da ti je wireless upaljen i onda ukljuci komp i pokreni instalaciju.
problem i jeste u tome što pokrenem win7 bude konektovano uredno, i surfam bez problema. Restartujem, sačekam min dva i kada se pojavi install ubuntu opet mi gore u ćošku ne pokazuje signal. Pokazuje mi onaj trokutić od wirelessa ali ne i signal. Bluetooth se pali i gasi na tipci na tastaturi, i kod wirelessa isto kada stisnem piše zabranjen hardware, a kad stisnem drugi put nigdje mi nema one opcije da se konektujem na neku od mreža. Wireless enabled je uključen, ali opet ništa...