Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.522.820
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Neznam nadimak.. kaže...

Ej ljudi opet trebam pomoć..

nekoliko postova iznad clan: 1domagoj1 mi je preporucio da

s Unetbootin stavim win 8 na usb

i kada resetiram laptop izaberem

da se boota sa usb-a

i onda odbrojava kao 10 sekundi

i trebalo se automatski instalirati, ali nece

nego opet odbrojava i tako stalno..

postoji li jos kakav program ili nesto? {#}

Probaj onda kod nekoga tko ima Sedmicu ovo. Ne znam zasto s Unetbootinom ne bi radilo, mozda jer je to novi OS, nemam pojma.

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Jedna mini anketica. Trebam se odlučit koji distru stavit na jedan komp a dvojba je:

8 Ubuntu
17 Mint
World Championships: 7, GP started: 285, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,501

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
F1-IVO kaže...

Jedna mini anketica. Trebam se odlučit koji distru stavit na jedan komp a dvojba je:

Gnome 3 dominira {#}

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Gnome 3 dominira {#}

Stvar je da me jedan poznanik zamolio da mu dignem neku user frendly distru i da ja odaberem između gore navedenih (a ja o Linuxu imam pojma kao Čobanković o dijetalnim proizvodima). Znam osnove.

World Championships: 7, GP started: 285, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,501
14 godina
neaktivan

@F1-Ivo

Definitivno Linux Mint.

No ako pak taj korisnik više voli lijepe efekte i ima dobro računalo(bolju grafičku), stavi Ubuntu.

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...

Stvar je da me jedan poznanik zamolio da mu dignem neku user frendly distru i da ja odaberem između gore navedenih (a ja o Linuxu imam pojma kao Čobanković o dijetalnim proizvodima). Znam osnove.

Da, sad kao poznanik {#} Jel ti trebaju i ljubavni savjeti za poznanika? Hihihi. Ne treba te biti sram xD

Dosta sale, ja sam dugo preporucao Ubuntu, sad bih pak preporucio Mint. :)

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
17 godina
protjeran

Definitivno Mint jer ovaj ubuntu na šta liči sad je užas. Možeš mu stavit i Xubuntu ako ima starije računalo jer ova zadnja xfce verzija je jako ugodan i lijepa.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Dobar je Ubuntu sa gnome shellom. Kad izađe 12.04 onda ću si napraviti only gnome 3.X verziju Ubuntu-a tako da ne trebam imati onaj drek od Unity-a.

Vidi, šta fali:

Na amd 2x1.8GHz 1Gb RAM.

( ˘͡ -˘͡)
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2011 18:29 (Bypass).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo ja sam 3 dana na Fedori 15 i stvarno sam prezadovoljan. Stvarno je najbolji kad imate 50 stvari otvoreno odjednom. :)
Jedva čekam 16.

BTW da li je netko uspio stavit mplayer2 na njega?

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Kak fedora stoji sa software repozitorijima? Da li je to dobro popunjeno?

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

A gle, dok se navikneš na Debianove/ Arch + aur repozitorije, ovi drugi ti izgledaju manji - ali u principu , ima svega (skupa sa rpmfusion repo-em)

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Dobar je Ubuntu sa gnome shellom. Kad izađe 12.04 onda ću si napraviti only gnome 3.X verziju Ubuntu-a tako da ne trebam imati onaj drek od Unity-a.

Vidi, šta fali:

Na amd 2x1.8GHz 1Gb RAM.

zagonetka - kak ugasit komp sa 2 klika na gnome-shellu?

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
17 godina
protjeran

Ma ok gnome 3 dobro izgleda ali ono meni nikako nemogu sjest ta fenci šmenci sučelja. Ono volim običan desktop, staromodan sam to mi svi kažu.{#}

Usput fedora je odlična meni ali još se nikad nisam usudio stavit na jednu particiju, uvijek je vozam u VMu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2011 18:41 (hellbyte0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
sumski kaže...

zagonetka - kak ugasit komp sa 2 klika na gnome-shellu?

Klikneš na username i klikneš power off {#}

Isti broj klikova kao i na dvojci ;)

Ako nemaš ekstenziju koja nudi power off nego samo suspend, onda klikneš na username, pritisneš alt i klikneš power off. Ista stvar.

( ˘͡ -˘͡)
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2011 18:46 (Bypass).
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ako nemaš ekstenziju koja nudi power off nego samo suspend, onda klikneš na username, pritisneš alt i klikneš power off. Ista stvar.

ipak je zagonetka neriješiva {#}

14 godina
protjeran
sumski kaže...
Bypass kaže...

ipak je zagonetka neriješiva {#}

Ha?

( ˘͡ -˘͡)
14 godina
neaktivan

Znači dobio sam nekakav .spec file za mplayer2. Sad mi baš nije jasno što bi trebao raditi s tim.
Našao sam ovo. ali mi stalno govori kad dođem do zadnjeg koraka da u source file-u fale stvari.

0 0 hvala 0
16 godina
F1-IVO kaže...

-greška u pristupu...

rješenje: skini par distri kao Ubuntu, Kbuntu, Xbuntu, mint, SUSE, kiwi, Mandriva, Fedora.. naravno kao LiveCD.

- upališ i pokažeš korisniku. Sve ostalo su naše ili tvoje želje-potrebe-predrasude... korisnik bi trebao odlučiti, pa i predomisliti se. (što s par liveCDa nije problem).

F1-IVO kaže...
.. (a ja o Linuxu imam pojma kao Čobanković o dijetalnim proizvodima). Znam osnove.

zašto misliš da ČO išta zna? {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
Evo, imam pitanje u vezi instalacije ubuntua. Iako je odgovor prilicno ocit, samo zelim biti siguran. Znaci, kada pri instalaciji stisnem "download updates while installing" hoce li mi skinuti i instalirati 11.10? Odgovor mi je dosta vazan jer ga sutra instaliram. A ako mi instalira 11.10 koji ne zelim, ne da mi se formatirati tu particiju i opet sve nanovo instalirati.
17 godina
neaktivan

Neće, instalirat će ti samo dopune za tu verziju koju instaliraš.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

e hvala ti to mi je bilo dosta vazno :)

Ko da me briga za potpis...
14 godina

Imam jedan problemčić na Mintu. Kao browsere koristim Firefox i Operu i primjetio sam da kad pokrenem Operu, nakon kraćeg rada procesor ne pada ispod 70% opterećenja. Prvo sam pomislio da je neka greška s conkyjem međutim i nadzor sustava prikazuje identične rezultate (kad malo bolje čovjek razmisli conky te rezultate samo ispisuje). Malo sam kopao i otkrio krivca to je operapluginwrapper (kolje ju flash).

Ono što je zanimljivo je da Opera Next nema tih problema i operapluginwrapper ostaje u normalnim okvirima.

Ima netko možda kakvo objašnjenje ili link (nije da nisam kopao ali ništa pametno ne nađoh)?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

Ej ljudi opet trebam pomoć..

nekoliko postova iznad clan: 1domagoj1 mi je preporucio da

s Unetbootin stavim win 8 na usb

i kada resetiram laptop izaberem

da se boota sa usb-a

i onda odbrojava kao 10 sekundi

i trebalo se automatski instalirati, ali nece

nego opet odbrojava i tako stalno..

postoji li jos kakav program ili nesto? {#}

Probaj onda kod nekoga tko ima Sedmicu ovo. Ne znam zasto s Unetbootinom ne bi radilo, mozda jer je to novi OS, nemam pojma.

Hvala, uspio sam s tim programom ;)

17 godina
neaktivan

Zahvaljujem na sugestijama.

Zaboravio sam sinoć javiti da me zvao i da ipak hoće Mint pa sam mu ga i instalirao.

Moram priznat da mi se sviđa pa ga možda i sebi frknem u dual boot:)

R.I.P. Marco Simoncelli 1987-2011

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@TheRunner

(neće da citira)

1. yum install rpmdevtools

2. cd ~

2. rpmdev-setuptree (kao user!)

3. yum install git

4. git clone git://git.mplayer2.org/mplayer2.git

5. tar -cJf mplayer2.tar.xz mplayer2

6. mv mplayer2.tar.xz ~/rpmbuild/SOURCES

7. cd ~/rpmbuild/SOURCES && wget http://ompldr.org/vYXh5Nw/mplayer.conf

8. cd ~/rpmbuild/ && wget http://ompldr.org/vYXh5ZA/mplayer2.spec

9. rpmbuild -ba mplayer2.spec

10. Negdje unutar ~/rpmbuild/RPMS/ nađi .rpm (ime mu zavisi od git verzije) i instaliraj ga sa

rpm -ivh ~/rpmbuild/RPMS/%putanja do mplayera%.rpm

Napomena: Svaki video bez obzira na codec i VDPAU kroz mplayer2 je moj i7 740QM na Archu

usporavao do neupotrebljivosti. Uzrok problema nikad nisam pronašao, ali sa vanilla mplayerom nemam problema.

I ovo je neisprobano jer sam na Archu, prilagodio sam upute sa http://goo.gl/QZ1pO

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Imam jedan problemčić na Mintu. Kao browsere koristim Firefox i Operu i primjetio sam da kad pokrenem Operu, nakon kraćeg rada procesor ne pada ispod 70% opterećenja. Prvo sam pomislio da je neka greška s conkyjem međutim i nadzor sustava prikazuje identične rezultate (kad malo bolje čovjek razmisli conky te rezultate samo ispisuje). Malo sam kopao i otkrio krivca to je operapluginwrapper (kolje ju flash).

Ono što je zanimljivo je da Opera Next nema tih problema i operapluginwrapper ostaje u normalnim okvirima.

Ima netko možda kakvo objašnjenje ili link (nije da nisam kopao ali ništa pametno ne nađoh)?

Nemam nekog pretjeranog iskustva s operom ali operapluginwrapper ti je vjerojatno uzrok problema.
Znam da se nspluginwrapper masovno koristi za 32bit flash na 64bit FF a zapravo je nepotreban od kad je square stigao u betu (sad imas stable 64bit flash release)
Provjeri da ne koristis slucajno 32bit flash na 64bit sustavu pa ako je u tome problem samo makni wrapper i flash player pa instaliraj rucno 11.0.1.152 64bit tarball.

17 godina
neaktivan

Jedno pitanje u vezi dual boota. Imam na kompu Win 7, smanjim tu particiju da dobijem mjesta za instalaciju Ubuntua 11.10. Pokrenem Ubuntu sa CD-a i kad me pita gdje želim instalirati odaberem tu slobodnu particiju. Stvorim /, swap i home. Dal je potrebno stvoriti i boot particiju ili da ostavim bez nje jer windowsi imaju svoju? Ako treba, šta da odaberem kad me pita gdje da stvori boot particiju? Ne bih htio sjeb... windowse a znalo mi se desiti da na kraju ne prepozna windowse.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Jedno pitanje u vezi dual boota. Imam na kompu Win 7, smanjim tu particiju da dobijem mjesta za instalaciju Ubuntua 11.10. Pokrenem Ubuntu sa CD-a i kad me pita gdje želim instalirati odaberem tu slobodnu particiju. Stvorim /, swap i home. Dal je potrebno stvoriti i boot particiju ili da ostavim bez nje jer windowsi imaju svoju? Ako treba, šta da odaberem kad me pita gdje da stvori boot particiju? Ne bih htio sjeb... windowse a znalo mi se desiti da na kraju ne prepozna windowse.

Nema potrebe za boot particijom, stavi ovak kak si napisal - /, /home i eventualno swap

17 godina
neaktivan

drugi dan na Linux Mint Debian Xfce DVD edition. Iznimno brzo na Intel 1.8 GHz, radeon x600, 1G RAM-a. U praznom hodu troši 160 MB. Flash, mp3 radi out-of-box. Thunar vidi Windows mrežu po defaultu. Od programa tu su Libreoffice, Thunderbird, Firefox, Gparted, Gimp, Bashee, Brasero, Vlc, Pidgin ...

Primjetio sam da nema tsclient koji je front-end za rdesktop. umjesto njega koristim remmina.  ono što me oduševilo je da sam samo morao prebaciti file nrp. i1b2vtqg.default iz dual-bootanog minta gnome .tunderbird foldera u ovaj novi .thunderbird folder i sve e-mail poruke su tu, kao i zadaci, kalentar itd. isto tako i za firefox. odllično.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
sumski kaže...
davorsite kaže...

Nema potrebe za boot particijom, stavi ovak kak si napisal - /, /home i eventualno swap

Nisam se usudio izostaviti boot particiju ipak. Vidio sam na par foruma kako navode da treba dodati boot particiju. Kod instalacije kad je pitalo lokaciju za boot loader odabrao sam boot particiju koju sam prethodno kreirao. Nakon instalacije se podignu windowsi i u EasyBCD-u dodam Ubuntu, sejvam i nakon restarta prepozna oba OS-a. Već sam mislio da ću opet sje.... sve.

Jedino mi fali Avidemux. Jel ima koji sličan program? Treba mi jer često konvertiram video formate.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice